ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ
Πάνω απ' όλα η «υγεία» του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Εναποθέτοντας και τώρα ακόμα, στη νέα έξαρση της πανδημίας, την προστασία της ζωής του λαού στην «ατομική ευθύνη», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το Σάββατο ένα πακέτο νέων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από σήμερα και για ένα μήνα.

Το βασικότερο που τίθεται σε ισχύ είναι η αναστολή της λειτουργίας της εστίασης στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, ενώ απουσιάζουν παντελώς τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, η πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ όπου επικρατεί «σαρδελοποίηση», η μείωση των μαθητών ανά τάξη στις οποίες στοιβάζονται 25 και παραπάνω παιδιά και άλλα στοιχειώδη μέτρα, όπως τα μαζικά τεστ και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Εκκωφαντική είναι και η απουσία μέτρων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας έστω και τώρα, εφτά μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας κι ενώ ήδη έχει φτάσει στα όριά του.

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή επιχείρησε και πάλι να κρύψει στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, με προκλητικές αναφορές όπως ότι «ο κορονοϊός ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων, που υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών», αποσιωπώντας ότι η υπευθυνότητα των πολλών πάει στράφι από την «ανευθυνότητα» του κράτους, το οποίο είναι πολύ ικανό όταν είναι να ενισχύσει το κεφάλαιο και παντελώς ανίκανο όταν είναι να εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες.

Παράλληλα, αποτυπώνοντας πως σε όλες τις φάσεις ο «μπούσουλας» της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «όπως την άνοιξη πετύχαμε ν' αποκρούσουμε τον ιό και το καλοκαίρι επανεκκινήσαμε την οικονομία και τον τουρισμό, ελέγχοντας τις δυσκολίες, έτσι και τώρα οφείλουμε να κινηθούμε ξανά προληπτικά. Και με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών». Διευκρίνισε, άλλωστε, πως «δεν μιλάμε για συνολικό "πάγωμα" της καθημερινότητας», γιατί «ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η χώρα χωρίζεται στην πρώτη ζώνη, τη Ζώνη Επιτήρησης(κίτρινη ζώνη), και στη δεύτερη, τη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινη ζώνη), όπου εντάχθηκαν το Σάββατο οι περιοχές που μέχρι πρόσφατα χαρακτηρίζονταν με «πορτοκαλί» και «κόκκινο χρώμα», δηλαδή Αττική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ στο «κόκκινο» μπαίνει από σήμερα και η Μαγνησία. Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανακοίνωσε και μια τρίτη ζώνη, την «γκρι», ζώνη εφαρμογής «τοπικού lockdown», όπου ενέταξαν τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών (βλέπε αναλυτικότερα δίπλα θέμα).

Στη Ζώνη Επιτήρησης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, περιορίζεται η κυκλοφορία από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί και επιβάλλεται τηλεργασία κατά 50% στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επίσης, απαγορεύονται οι συναθροίσεις και εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (εξαιρείται το delivery και το take away) και όλων των χώρων ψυχαγωγίας και άθλησης (θέατρα, κλειστά γυμναστήρια, κινηματογράφοι κ.λπ.). Παράλληλα, διατηρούνται όλα τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα (μάσκες παντού, απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ κ.ά.). Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.


Ξανά στο λαό ο «λογαριασμός»

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα νέα περιοριστικά μέτρα συνοδεύτηκαν και από τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών όσον αφορά τα νέα μέτρα στήριξης της εργοδοσίας, που ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον τρίτο στη σειρά συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, ενώ για την ώρα το συνολικό δημοσιονομικό πακέτο φτάνει σε 13,3 δισ. ευρώ, που βέβαια και με τη μορφή διόγκωσης του κρατικού κρατικού χρέους και των ελλειμμάτων, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, προορίζεται να φορτωθεί στις πλάτες του λαού.

Ειδικότερα, στις δράσεις που ανακοινώθηκαν το Σάββατο από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα συγκαταλέγονται τα εξής:

-- Ανοίγουν ο 4ος και ο 5ος κύκλος της ευνοϊκής χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, μέσω της λεγόμενης επιστρεπτέας προκαταβολής, η μεγάλη μάζα της οποίας θα κατευθυνθεί σε σχετικά ισχυρότερες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, και στους δύο νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής το 50% κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

-- Παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής ΦΠΑ και πληρωμής των δόσεων για ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων μέχρι 30 Απρίλη 2021. Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής, ενώ οι οφειλές θα αποπληρωθούν στη συνέχεια σε 12 δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από το Μάη του 2021 και έπειτα.

-- Οι επιχειρήσεις με έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο «Αυξημένου Κινδύνου» δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την ενοικιαζόμενη κύρια κατοικία εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των προστατευόμενων τέκνων τους. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, συμψηφίζεται το 1/3 των απωλειών τους με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στην αντεργατική πεπατημένη

Οσον αφορά τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση κινείται στην πεπατημένη της περιόδου του πρώτου lockdown, μεταφέροντας τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων και πάλι στις πλάτες τους, ενώ ήδη δρομολογεί και το νέο αντεργατικό τερατούργημα για τη 10ωρη εργασία, το χτύπημα σε μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ειδικότερα:

-- Οι συμβάσεις των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ζώνες «υψηλού κινδύνου» και κλείνουν υποχρεωτικά, θα τίθενται σε αναστολή για όσο διάστημα παραμείνει κλειστή η επιχείρηση. Ο μισθός τους περιορίζεται στα 534 ευρώ της αποζημίωσης «ειδικού σκοπού», όταν το διάστημα αναστολής είναι 30 μέρες, ή αναλογία των ημερών αναστολής επί του ποσού αυτού. Οι ασφαλιστικές εισφορές την περίοδο της αναστολής καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα αντιστοιχούν στον ονομαστικό τους μισθό.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ που αποφασίστηκε τον περασμένο Απρίλη, και έχουν έδρα ή υποκατάστημα σε Περιφερειακές Ενότητες που κατατάσσονται στα επίπεδα 4 και 3. Σε αυτές οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή όσους εργαζόμενους κρίνουν οι ίδιοι.

-- Αυξάνεται από 40% στο 50% του προσωπικού η εφαρμογή της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε όλη τη χώρα, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Πρόκειται για ένα μέτρο που, όπως φάνηκε και κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, έγινε σε βάρος των εργαζομένων, χωρίς καμία πρόβλεψη για τις συνθήκες εργασίας τους και την τήρηση των ωραρίων. Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή της τηλεργασίας δεν μπορεί να κρύψει την ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας εκ μέρους της εργοδοσίας και την εκκωφαντική απουσία απ' αυτούς των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (ΣΕΠΕ, ΕΟΔΥ).

Επεκτείνεται επίσης το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές «Αυξημένου Κινδύνου».

-- Η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει γυρισμένη την πλάτη της στους ανέργους. Η επέκταση κατά δύο μήνες στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν ή λήγουν τους μήνες Σεπτέμβρη έως Δεκέμβρη είναι ακόμα μία κοροϊδία, καθώς ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων δεν ξεπερνά το 15%. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μακροχρόνια άνεργοι, που θα συνεχίσουν να βρίσκονται «εκτός του πεδίου» των κυβερνητικών μέτρων.

-- Παράλληλα με δύο διατάξεις, η κυβέρνηση προχωρά στη ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Η πρώτη αφορά τις οφειλές η καταβολή των οποίων παρατάθηκε μέχρι 30 Απρίλη 2021, οι οποίες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση 24 μηνιαίων δόσεων, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής τα 50 ευρώ.

Οι οφειλές που μπαίνουν σε ρύθμιση θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5% (σε ετήσια βάση), από τον επόμενο μήνα από αυτόν της υπαγωγής τους, ενώ δεν θα επιβαρύνονται με τόκο αν η ρύθμιση γίνει για 12 μηνιαίες δόσεις.

Επιπλέον, οφειλέτες με ασφαλιστικές οφειλές που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής των δόσεων κατά τρεις μήνες, έχασαν τουλάχιστον δύο δόσεις κατά την περίοδο Ιούνης - Οκτώβρης 2020 και βγήκαν εκτός, μπορούν να επανενταχθούν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
«Lockdown» στις πολιτικές που θυσιάζουν την υγεία του λαού στις ανάγκες του κεφαλαίου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

«Η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα πορεύτηκε σχεδόν αποκλειστικά με την επίκληση της ατομικής ευθύνης. Σήμερα αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος κι επικίνδυνος, αν δεν έχει στο επίκεντρό του τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς. Αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα δεν είναι η αμέλεια των λίγων, αλλά και η κυβερνητική ανευθυνότητα που τροφοδότησε τον όποιο εφησυχασμό.

Σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει πάλι στο λαό την ευθύνη για ένα ενδεχόμενο lockdown. Ομως το δίλημμα lockdown ή αυτοπροστασία είναι ψεύτικο και παραπλανητικό. Τα όποια περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα και στην ΕΕ, έχουν ως κριτήριο τις "αντοχές" της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που θα προστάτευαν αποτελεσματικά την υγεία και τη ζωή των λαών.

Τώρα και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει: Στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι ΜΕΘ, μαζικά τεστ και ο κρατικός έλεγχος ευαίσθητων χώρων, όπως οι οίκοι ευγηρίας. Στην αποσυμφόρηση σχολείων και μέσων μεταφοράς. Στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων στους χώρους δουλειάς, με έλεγχο για την τήρησή τους. Σε μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, μικροεπαγγελματίας, δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, γιατί πλέον δεν βρισκόμαστε ούτε καν στον Μάρτη, αλλά σε συνθήκες που έχουν συσσωρευτεί τα βάρη και οι συνέπειες και της προηγούμενης περιόδου. Και εννοείται ότι εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα, που η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα.

Πάνω από όλα τα παραπάνω - απόλυτα αναγκαία κι αυτονόητα - αιτήματα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης του λαού, των εργαζομένων, των υγειονομικών. Μόνο αυτοί μπορούν να επιβάλουν την εφαρμογή τους.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να κάνουμε ένα οριστικό lockdown σε όλες τις πολιτικές καπιταλιστικής διαχείρισης, που θυσιάζουν την υγεία του λαού στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ