ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Η μετατροπή σε «σύστημα Υγείας της μιας νόσου» οδηγεί το λαό σε σοβαρούς κινδύνους

Τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και την εμπειρία του πρώτου κύματος αναδεικνύει η ΟΕΝΓΕ

Σχολιάζοντας την κυβερνητική οδηγία, η οποία στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας προβλέπει μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων κατά 80% στις περιοχές του επιπέδου Β («αυξημένου κινδύνου») και κατά 20% στις περιοχές του επιπέδου Α («επιτήρησης»), η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει: «Λίγες μόνο μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις των διοικητών της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ότι δεν πρόκειται να μειωθούν τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία, η οδηγία για δραστική μείωση στις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι ανοιχτή ομολογία ότι τόσους μήνες μετά δεν έχει υπάρξει καμία "ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας"».

Θέτοντας μία ακόμα σημαντική παράμετρο, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει: «Αναρωτιόμαστε, ο δραστικός περιορισμός των χειρουργικών επεμβάσεων αφορά και τον ιδιωτικό τομέα; Ας μη βιαστούν να μας απαντήσουν. Γιατί στο πρώτο κύμα της επιδημίας οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας συνέχιζαν ανενόχλητοι να χειρουργούν την "υψηλή πελατεία τους", η οποία μάλιστα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Για μία ακόμη φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσει ο λαός, οι ασθενείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα».

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις», ξεκαθαρίζει η ΟΕΝΓΕ. «Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας αυτό δείχνει. Δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, γιατί ξόδεψε τόσους μήνες χωρίς να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με τις αναγκαίες υποδομές».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί: Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στην Υγεία. Τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, παντού.

Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση

Την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης, «που βάζει σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών και τους εξαναγκάζει να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται», απαιτεί με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Εργαζομένων «Θριασίου» Νοσοκομείου.

«Στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο», τονίζει, «έχουμε ήδη την αρνητική εμπειρία από την αντιμετώπιση του 1ου κύματος επιδημίας, οπότε για να εξοικονομηθούν προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από την αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, είχαν γίνει εκτεταμένες συμπτύξεις με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των περισσότερων κλινικών (Ορθοπαιδική, Καρδιολογική, Νευροχειρουργική, Γεν. Χειρουργική, ΩΡΛ)».

«Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε, για άλλη μια φορά, τις συνέπειες της υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει το Σωματείο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μοντέλο»... τα συστήματα Υγείας που χρεοκόπησαν με πάταγο

Με επίκληση στις περιβόητες... «ευρωπαϊκές πρακτικές» για τη διαχείριση της πανδημίας, δηλαδή στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ που μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από τον κορονοϊό, επιχειρεί η κυβέρνηση ΝΔ να δικαιολογήσει το πετσόκομμα έως και κατά 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων και συνολικότερα την επικίνδυνη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της μιας νόσου.

«Η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της COVID-19 είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (...) εφαρμόζεται αυτήν τη στιγμή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ως μέτρο αύξησης της ανθεκτικότητας του συστήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Υγείας.

Επικαλείται δηλαδή ως «μοντέλο» τα συστήματα Υγείας που χρεοκόπησαν με πάταγο μέσα στην πανδημία, τα συστήματα της ακόμα πιο προχωρημένης εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, με βάση τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου σε όλη την Ευρώπη, τα συστήματα Υγείας στα οποία οι γιατροί αναγκάζονταν να διαλέξουν ποιους ασθενείς θα βάλουν στις περιορισμένες κλίνες ΜΕΘ και ποιους θα υποχρεωθούν να αφήσουν εκτός για να πεθάνουν...

«Οι προσλήψεις στο ΕΣΥ έχουν φτάσει τις 7.000», ισχυρίζεται η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ως «λύση» για τις πολλαπλάσιες ελλείψεις τις συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Κι αυτό, όταν από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού προσωπικού, δεν έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3.500 που συνταξιοδοτήθηκαν τα αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία συνέχισε να μειώνεται και μέσα στην πανδημία (από 79.254 το Μάη του 2019, σε 76.870 το Σεπτέμβρη του 2020), ενώ μειώθηκε και η κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία κατά 131 εκατ. ευρώ (από 518 εκατ. το 1ο εξάμηνο του 2019, σε 387 εκατ. το 1ο εξάμηνο 2020).

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν διπλασιαστεί», διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, με διάφορες... «δημιουργικές» προσθέσεις, με ανακύκλωση κλινών, χωρίς στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό. Αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας (αντίθετα τον χρυσοπληρώνει, διπλασιάζοντας τα σχετικά νοσήλια!), επικαλείται και εδώ τον στόχο των 1.200 κρεβατιών ΜΕΘ, με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όταν αυτός ο αριθμός θα καλύπτει μόλις το 1/3 των αναγκών της χώρας και χωρίς την πανδημία!

«Τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών», ισχυρίζεται προκλητικά η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ακόμα και ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται στη φάση της διερεύνησης της νόσου είναι αποκλεισμένοι από το ΕΣΥ, ενώ και όσοι έχουν διαγνωστεί ταλαιπωρούνται και αγωνιούν μέσα σε πολύμηνες λίστες για μια θεραπεία.

Την ώρα που χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές κ.τ.λ. είναι άνεργοι, όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει αλματώδη πρόοδο, οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων καλούνται να προσαρμοστούν στην άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με την κυβέρνηση να υπόσχεται ότι τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται, δηλαδή μόνο όσα συνδέονται με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους...

Την υπηρέτηση της ίδιας πολιτικής επιχειρεί να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, αντίστοιχα προκλητική με την κυβερνητική προπαγάνδα είναι και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που βγαίνει τάχα τώρα «στα κάγκελα», επιχειρώντας να «διαγράψει» το γεγονός ότι οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η γενίκευση της «ευελιξίας» και η εμβάθυνση της εμπορευματοποίησης φέρουν ατόφια και τη σφραγίδα της δικής του κυβέρνησης.

Μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς διεκδικούσαν άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε... «θα λογαριαστούμε μετά», τώρα «θυμήθηκε» να μιλήσει για μόνιμες προσλήψεις, για τις ελλείψεις σε ΜΕΘ κ.ο.κ.

Μόνο που και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν κυβέρνηση, παρουσίαζε ως «προσλήψεις» τις συμβάσεις ομηρίας με ημερομηνία λήξης, συνέχισε και αυτός το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία (μόνο την τριετία 2017-2019 μειώθηκε κατά 415 εκατ. ευρώ), διατήρησε κλειστό το 25% ακόμα και των ελάχιστων κλινών ΜΕΘ που υπήρχαν λόγω έλλειψης προσωπικού...

4.886 κρούσματα σε 3 μέρες - Στους 153 οι διασωληνωμένοι

Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτεται στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς μέσα σε τρεις μέρες εντοπίστηκαν 4.886 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, ενώ ειδικά το Σάββατο τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000 (2.056).

Οι θάνατοι το τριήμερο έφτασαν τους 22, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέβηκαν στους 153.

Αναλυτικότερα: Χτες Δευτέρα ανακοινώθηκαν 7 θάνατοι και 1.152 νέα κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +2,8%). Συνολικά οι θάνατοι έφτασαν τους 642 και τα κρούσματα τα 42.080.

Από τα νέα κρούσματα, 362 εντοπίζονται στην Αττική, 210 στη Θεσσαλονίκη, 59 στη Δράμα, 53 στη Λάρισα, 43 στα Γιάννενα, 42 στη Ροδόπη, 25 στην Καβάλα, 23 στον Εβρο, 21 στην Αχαΐα, 19 στο Κιλκίς, 16 στην Ημαθία, 15 στην Πέλλα, από 14 σε Μεσσηνία, Πιερία και Τρίκαλα, 12 στην Καρδίτσα, από 11 σε Καστοριά και Μαγνησία, από 10 σε Κορινθία και Φλώρινα. 34 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 9 θάνατοι και 1.678 κρούσματα (ημερήσια μεταβολή +4,3%), εκ των οποίων 449 στη Θεσσαλονίκη, 300 στην Αττική, 112 στη Ροδόπη, 90 στη Δράμα. Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε σε 18 Περιφερειακές Ενότητες.

Το Σάββατο είχαν ανακοινωθεί 6 ακόμα θάνατοι και το αρνητικό ρεκόρ των 2.056 επιπλέον κρουσμάτων (ημερήσια μεταβολή +5,5%). Από αυτά, 839 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 464 στην Αττική, 82 στις Σέρρες, 70 στη Λάρισα, 65 στη Ροδόπη. Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε σε άλλες 17 ΠΕ.

Συνολικά τις τρεις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε ότι 153 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Σημειώνεται επίσης ότι από σήμερα, εκτός των νέων μέτρων σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ανακοινώθηκε ότι λόγω αυξημένης επιβάρυνσης η Μαγνησία περνάει στη ζώνη «Αυξημένου Κινδύνου» (στο «κόκκινο»).

Διαρκής επιδείνωση σε όλους τους δείκτες υγείας

Τη συνεχή επιδείνωση σε όλους τους δείκτες σχετικά με την πανδημία επιβεβαιώνει και η 21η «έκθεση προόδου» του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου για τον Covid-19 (αφορά το διάστημα 22 - 28 Οκτώβρη), παρόλο που δεν περιλαμβάνει την περαιτέρω ραγδαία εξάπλωση της τελευταίας βδομάδας.

Χαρακτηριστικά, στο εν λόγω διάστημα:

  • O μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 996 κρούσματα, από 550 στην προηγούμενη έκθεση.
  • Στις 27 Οκτώβρη ο αριθμός των νέων διαγνώσεων κατέγραψε για πρώτη φορά τετραψήφιο νούμερο και ήδη από την επόμενη μέρα (28/10) σκαρφάλωσε στα 1.547 κρούσματα.
  • Από τα κρούσματα αυτά, το 27,1% αφορούσε την Αττική, το 24,8% τη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Το πρώτο μισό του Οκτώβρη καταγραφόταν στην Αττική ποσοστό πάνω από το 50% των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, κάτι που δείχνει ότι η πρόσφατη αυξητική τάση της επιδημίας είναι ταχύτερη εκτός Αττικής.
  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 9,9 (από 9,3), ενώ στο ίδιο διάστημα το πλήθος των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 108 (από 86).
  • Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα Covid-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 46% (από 41% στην προηγούμενη έκθεση). Να σημειωθεί ότι σε χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου αναφέρεται πως η πληρότητα ανέβηκε πλέον στο 60%.
  • Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα αυξήθηκε σε 18.534.
  • Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 33 μέρες (από 37 στην προηγούμενη έκθεση) και των θανάτων σε 52 μέρες (από 58).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ