ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέο «τυφλό» χτύπημα με νεκρούς

Η όξυνση ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και σφοδρών ανταγωνισμών το πραγματικό υπόβαθρο

Λίγο μετά το νέο έγκλημα στη Νίκαια της Γαλλίας

Copyright 2020 The Associated

Λίγο μετά το νέο έγκλημα στη Νίκαια της Γαλλίας
Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους χτες το πρωί στη Νίκαια της Γαλλίας, όταν ένοπλος εισέβαλε στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ, όπου μεταξύ άλλων αποκεφάλισε το ένα θύμα (μία 70χρονη). Αργότερα μία ακόμα γυναίκα κατέληξε στα τραύματά της, ενώ συνολικά τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 άτομα. Ο δράστης φέρεται να φώναζε στα Αραβικά «Αλλάχου Ακμπάρ» («Ο θεός είναι μεγάλος») και αργότερα ταυτοποιήθηκε ως ένας 21χρονος από την Τυνησία. Την υπόθεση ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, καθώς οι αρχές έκαναν λόγο για «ισλαμιστική επίθεση». Ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί δήλωσε: «Φτάνει πια. Ηρθε η ώρα η Γαλλία να απαλλαγεί από τους ειρηνικούς νόμους, προκειμένου να ξεριζώσει από το έδαφός της μια και καλή τον ισλαμοφασισμό».

Ενα δίωρο μετά ακολούθησε επίθεση ενόπλου κοντά στην πόλη Αβινιόν (επίσης στη νότια Γαλλία), όταν ένοπλος επιτέθηκε κατά περαστικών, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες φώναζε επίσης «Αλλάχου Ακμπαρ». Το απόγευμα, πάντως, η Εισαγγελία της Αβινιόν ανακοίνωσε για το συγκεκριμένο περιστατικό ότι «απομακρύνεται το σενάριο μιας ισλαμιστικής επίθεσης. Ο άνδρας βρισκόταν υπό την παρακολούθηση ψυχιάτρου και μίλαγε ακατάληπτα».

Τέλος, επίσης χτες, επίθεση σημειώθηκε και στο προξενείο της Γαλλίας στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όταν ένας Σαουδάραβας επιτέθηκε με μαχαίρι σε φρουρό του προξενείου, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά - σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες - η ζωή του δεν διέτρεχε κίνδυνο.

Η πραγματική αιτία της σύγκρουσης

Τα παραπάνω περιστατικά καταγράφονται σε μία περίοδο αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Γαλλίας και πολλών μουσουλμανικών χωρών, με σκόπιμες ενέργειες από τη μία και «τυφλή» τρομοκρατική βια από την άλλη, με αφορμή την εμφάνιση σατιρικών σκίτσων στο περιοδικό «Σαρλί Εμπντό» για τον Μωάμεθ (στο περιοδικό αυτό είχε γίνει το Γενάρη 2015 επίθεση από τζιχαντιστές, με 12 νεκρούς, κυρίως συντάκτες).

Το πραγματικό υπόβαθρο της σύγκρουσης βρίσκεται στην όξυνση σοβαρών αντιθέσεων σε μια σειρά από περιοχές του πλανήτη, ανάμεσα στη Γαλλία και άλλες χώρες, για την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της, γεωπολιτικά ερείσματα και σφαίρες επιρροής (χαρακτηριστική η περίπτωση της Τουρκίας - δες και σελίδα 4). Η προσπάθεια να καλυφθεί αυτή η πραγματικότητα ως «πόλεμος πολιτισμών» ή θρησκειών κρύβει αυτό που πραγματικά υπάρχει: Τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων που συγκρούονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα, αλληλεπιδρώντας ταυτόχρονα με τα παζάρια που οξύνονται συνολικά για τους όρους της συνεργασίας της Τουρκίας με τις χώρες της ΕΕ και τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό ως σύνολο.

Αύξηση «επιπέδου συναγερμού» και διεθνείς αντιδράσεις

Από τη μεριά της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «είναι η Γαλλία συνολικά που δέχεται επίθεση» και ανακοίνωσε την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων (από 3.000 σε 7.000) που «αξιοποιούνται» στην «τήρηση της ασφάλειας» πανεθνικά. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι το «επίπεδο συναγερμού» στη χώρα ανεβαίνει (και πάλι) στο ανώτατο επίπεδο και έκανε λόγο για «σκληρή και αμείλικτη απάντηση στην τρομοκρατία» που θα δώσει η κυβέρνηση. Ολα αυτά μια μέρα μετά την ανακοίνωση νέου lockdown, στο όνομα της αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας, κάτι βέβαια που η κυβέρνηση καθορίζει με βάση τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Αντιδρώντας στην επίθεση στη Νίκαια, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τη χαρακτήρισε «βάρβαρη», ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν είπε ότι «παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».

Η ρωσική κυβέρνηση υποστήριξε ότι «είναι ανεπίτρεπτο να δολοφονούνται άνθρωποι, αλλά είναι και λάθος να προσβάλλει κάποιος τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών». Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε καταδίκασε «την άθλια επίθεση», αναφέροντας ότι αυτή «δεν θα κλονίσει το κοινό μέτωπο υπεράσπισης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης».

Την επίθεση καταδίκασε και το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης, καλώντας τους μουσουλμάνους της Γαλλίας να ματαιώσουν όλους τους εορτασμούς για το Mawlid (γέννηση του Μωάμεθ).

Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε, τέλος, και το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για «άγρια επίθεση» και εκφράζοντας «αλληλεγγύη στον γαλλικό λαό (...) ειδικά ενάντια στην τρομοκρατία και τη βία».

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Νέα πολύπλευρα παζάρια για τη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Το Ιράν προτείνει διαπραγματεύσεις με «παίκτες» της περιοχής του Νότιου Καυκάσου

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ παράλληλα εντείνονται τα παζάρια με στόχο την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την έναρξη «ειρηνευτικών συνομιλιών».

Χτες ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέφερε πως οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν απέχουν μερικά χιλιόμετρα από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σούσα. «Ο βασικός στόχος του εχθρού είναι να εισβάλει στη Σούσα και όποιος ελέγχει τη Σούσα, ελέγχει το Ναγκόρνο Καραμπάχ», είπε.

Εκτός από την Τουρκία, χτες εμφανίστηκε και το Ιράν να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, προτείνοντας συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις. Το ιρανικό σχέδιο - που παραδόθηκε στις κυβερνήσεις του Αζερμπαϊτζάν, της Ρωσίας, της Αρμενίας και της Τουρκίας - «επιδιώκει να βρει μια λύση για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη βοήθεια των περιφερειακών χωρών», καθώς η διαπραγματευτική Ομάδα του Μινσκ του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «περιλαμβάνει χώρες που βρίσκονται πολύ μακριά από εμάς και δεν μπορούν να αισθανθούν πραγματικά τον πόνο των ανθρώπων της περιοχής μας».

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράχτσι, είχε δηλώσει ότι το ιρανικό σχέδιο προβλέπει «τερματισμό της κατοχής, σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας».

Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, Ζόραμπ Μνατσακανιάν, απέρριψε έμμεσα την ιρανική πρωτοβουλία, λέγοντας πως «οι συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία) είναι η μόνη διεθνώς συμφωνημένη μορφή διαμεσολάβησης και διαπραγματεύσεων». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε το Ιράν «μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή μας και σε αντίθεση με την Τουρκία έχει υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση στην περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη».

Ο ίδιος επισήμανε άλλωστε πως η Τουρκία «δεν είναι αμερόληπτος ή ουδέτερος παίκτης» στη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και υπενθύμισε πως «απέρριψε την 1η Οκτώβρη την έκκληση των Προέδρων των ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας για άμεση εκεχειρία, προτού καν το Αζερμπαϊτζάν εκφράσει άποψη».

Το Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε εκτίμηση για την πρόταση του Ιράν, ωστόσο από τη στιγμή που το Ιράν δεν είναι μέλος της Ομάδας του Μινσκ (η Τουρκία είναι), η διαμεσολάβησή του θα πρέπει να έχει την έγκριση και των δυο πλευρών, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ. Ηδη έχει συμφωνηθεί τρεις φορές κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς σκοπούς, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ενώ σήμερα αναμένονται συνομιλίες των ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με τη διαμεσολάβηση του ΟΑΣΕ στη Γενεύη.

Πάντως, χτες ο Αρμένιος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε θετικός στην εγκατάσταση παρατηρητών για την τήρηση της εκεχειρίας, ενώ ο Αζέρος ομόλογός του ισχυρίστηκε πως προϋπόθεση είναι να αποσυρθούν τα αρμένικα στρατεύματα από τα «κατειλημμένα» εδάφη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τη σημασία να «υπάρχει πολιτική βούληση για τερματισμό των εχθροπραξιών» τόνισαν σε προχτεσινή τηλεφωνική συνομιλία οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Γαλλίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και υπογράμμισαν την ανάγκη συνέχισης συντονισμένων δράσεων των συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ, ενώ «εξετάστηκαν πιθανά σενάρια μελλοντικών εξελίξεων». Επίσης, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε και χτες ανησυχία, επειδή «εντείνεται η συμμετοχή ξένων μισθοφόρων από τη Μέση Ανατολή» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στην αυξημένη συμμετοχή μαχητών από τη Μέση Ανατολή στάθηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη το βράδυ.

Η Τουρκία είναι ειλικρινής στις προσπάθειές της να επιλύσει τη σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και πιστεύει στην ειλικρίνεια της Ρωσίας, δήλωσε προχτές σε ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι έχει πει στον Πρόεδρο της Ρωσίας πως μπορούν να επιλύσουν μαζί το πρόβλημα. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως ενημέρωσε τον Πούτιν ότι η Αρμενία χρησιμοποιεί τους Κούρδους μαχητές στις συγκρούσεις.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
Μόνιμα στο στόχαστρο η Κίνα

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Τις θαλάσσιες διαφορές Ινδονησίας - Κίνας σε διαφιλονικούμενη περιοχή των νησιών Νατούνα αξιοποίησε χτες στην Τζακάρτα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προκειμένου να προωθήσει μια πιο δυναμική αμερικανική παρουσία σε επίπεδο στρατιωτικών και οικονομικών σχέσεων.

Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα βρουν «νέους τρόπους» για τη διασφάλιση των ινδονησιακών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην αμφισβητούμενη περιοχή χαρακτηρίζοντας τις αξιώσεις της Κίνας παράνομες. Χαιρέτισε ακόμη «την αποφασιστική δράση» της Τζακάρτας σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Η Ινδονήσια ομόλογός του, Ρέτνο Μαρσούντι, εξέφρασε την ευαρέσκειά της για τη δεύτερη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη χώρα της χαρακτηρίζοντας στρατηγικές τις διμερείς σχέσεις. Πρόσθεσε ωστόσο πως η Ινδονησία, που έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, διατηρεί «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Τάχθηκε επίσης υπέρ της σταθερής και ειρηνικής συνεργασίας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και της ανάπτυξης διμερών σχέσεων με την Ουάσιγκτον ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας και της στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο Πομπέο επισκέπτεται σήμερα το Βιετνάμ στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια διμερών διπλωματικών σχέσεων. Πριν από την Ινδονησία είχε επισκεφθεί την Ινδία, τη Σρι Λάνκα και τις Μαλδίβες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ