Στην «πρώτης τάξεως ευκαιρία που διαμορφώνεται για τράπεζες, για τα αρπακτικά των funds να συγκεντρώνουν με γρήγορους ρυθμούς όχι μόνο πια την κύρια κατοικία, αλλά συνολικά την περιουσία και τα εισοδήματα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών» αναφέρθηκε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. Οπως τόνισε, «δεν μιλάμε απλά για την άρση της προστασίας της κύριας κατοικίας, αλλά για μια πρωτόγνωρη και πολύ επικίνδυνη τομή ακόμη και για το ίδιο το αστικό δίκαιο. Για πρώτη φορά καθιερώνεται η πτώχευση φυσικού προσώπου και μάλιστα με αντικειμενικά κριτήρια και με πρωτοβουλία των ίδιων των πιστωτών».
Συνολικά «οι αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα είναι το μεγαλύτερο μέρος ενός συνολικότερου πλαισίου βαθιά αντιλαϊκών ρυθμίσεων, όπου μαζί με το σχέδιο "Γέφυρα" αλλά και τις επερχόμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη», με νέο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε προχτές αργά το βράδυ στη Βουλή, «βάζουν οριστική ταφόπλακα στα όποια απομεινάρια, τα τελευταία φύλλα συκής της δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας».
Τόνισε ότι στη δίνη πέρα από τους οφειλέτες «θα βρεθούν και οι εγγυητές των δανείων, αφού ακόμα και μετά την πτώχευση του πρωτοοφειλέτη δεν απαλλάσσονται από τις οφειλές και μπορούν και οι ίδιοι να βρεθούν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις εισοδημάτων, αλλά και με τις ανάλογες διαδικασίες πτωχεύσεων».
Οπως ανέδειξε, «αυτό το έγκλημα σε βάρος του λαού δεν έχει μόνο τη σφραγίδα της ΝΔ που σήμερα έρχεται να παίξει το ρόλο της ως γνήσιο αστικό κόμμα, έχει τη σφραγίδα και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και εγγυητή την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, που υπηρετούν με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, αλλά με τον ίδιο ζήλο, τις "ιερές αγελάδες" της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης του κεφαλαίου».
Επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα ή του ΣΥΡΙΖΑ πριν ήθελαν την ουσιαστική ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων, θα ψήφιζαν την πρόταση που έχει καταθέσει κατ' επανάληψη το ΚΚΕ, που προβλέπει με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει: Για στεγαστικά δάνεια έως 200.000 ευρώ τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τις τράπεζες, με διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» στο μισό του κεφαλαίου, όπως και διαγραφή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ταμεία.
Μείωση των επαγγελματικών δανείων των μικρών ΕΒΕ, αλλά και των φτωχών αγροτών στο 30%, αν διατηρούν την επιχείρησή τους και στο 50% για όσους έχουν κλείσει και έχουν μείνει άνεργοι για δάνεια έως και 300.000 ευρώ κ.ά.
Ως ...φιλανθρωπικά ιδρύματα εμφάνισε λίγο πολύ τις τράπεζες και τα διάφορα αρπακτικά funds ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ξεπερνώντας κάθε όριο εμπαιγμού απέναντι στο λαό σε μια προσπάθεια να τον πείσει να καταπιεί τις διατάξεις του νομοσχεδίου που τον ξεσπιτώνουν.
«Είναι προφανές ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προστασίας του ευάλωτου. Ο εν λόγω φορέας - δηλαδή το fund - διασφαλίζει τόσο την παραμονή του υπερχρεωμένου οφειλέτη στην κατοικία του, την οποία θα έχανε και θα αναγκαζόταν σε έξωση λόγω του γεγονότος ότι θα βρισκόταν αντιμέτωπος με διαδικασίες πλειστηριασμού, όσο και τη δυνατότητα επανάκτησης του ακινήτου από τον ίδιο σε ικανό χρονικό διάστημα, των 12 ετών, που του επιτρέπει να επανακάμψει. Παράλληλα προσφέρει την απαλλαγή του οφειλέτη από τις οφειλές, προσφέροντάς του μια πραγματική ευκαιρία να επανέλθει στην οικονομική ζωή», ανέφερε, καλώντας τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να ...πανηγυρίσουν που γίνονται νοικάρηδες στα σπίτια τους.
Συμπληρώνοντας το κυβερνητικό αφήγημα, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι «αυτό το νομοσχέδιο και οι πρόνοιες που περιλαμβάνει δίνουν και στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα πραγματικά την ευκαιρία, αφήνοντας πίσω χρέη που αλλιώς δεν θα μπορούσαν ποτέ να ρυθμίσουν, να γυρίσουν σελίδα και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Μ. Κατρίνης, μετέφερε την ανησυχία του για την ...επιτυχία του Πτωχευτικού Κώδικα, αφού όπως είπε το πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ «πετυχαίνει δυστυχώς ελάχιστα» και «δεν υιοθετεί το πνεύμα της κοινοτικής Οδηγίας» που ενσωματώνει.
Ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, ανάμεσα σε διάφορες αναφορές παραληρηματικού τύπου (όπως για τους «λαθρομετανάστες», ή πως «η επιστήμη απέδειξε ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει με τη θεία κοινωνία») κατέθεσε τις δικές του ...εποικοδομητικές προτάσεις, όπως για «πραγματική δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις, με 240 δόσεις, γιατί μόνο έτσι θα πάρετε χρήματα (!) που δεν θα είχατε πάρει ποτέ». Ο δε ειδικός του αγορητής, Β. Βιλιάρδος, έφερε ως παράδειγμα τα όσα ισχύουν στις ΗΠΑ για το ξεσπίτωμα του κόσμου και ζήτησε την επαναφορά των 120 δόσεων και την καλλιέργεια «κουλτούρας πληρωμών».
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, μετά τα περί «δουλοπαροικίας» και «παρασιτικής ολιγαρχίας», κατέθεσε τη δική του πρόταση, που ελάχιστες διαφορές έχει με τα όσα προωθεί η κυβέρνηση. Πρότεινε τη «θεσμοθέτηση δημοσίου φορέα διαχείρισης χρέους όπου μεταθέτονται τα κόκκινα δάνεια» και οι οφειλέτες που θα ξεσπιτώνονται να «πληρώνουν ενοίκιο» στον φορέα αυτό - αντί στα funds δηλαδή - κ.λπ.
Πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Με ανακοίνωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα ολοκλήρωσε την παρέμβασή του χτες στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κορυφώνοντας την υποκρισία του και εμπαίζοντας το λαό, αφού το έγκλημα απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά το οποίο σήμερα ολοκληρώνει η ΝΔ προσχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επί των ημερών της άλλωστε άρχισε να «ξηλώνεται» η προστασία της πρώτης κατοικίας και καθιερώθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ η αντίσταση στους πλειστηριασμούς εξισώθηκε με ιδιώνυμο αδίκημα!
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση, που όμως υλοποιεί την ίδια πολιτική με τη δική του. Αλλωστε τη «σφραγίδα» των εγχώριων τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων έφεραν και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στην πρώτη κατοικία, που άνοιξαν το δρόμο για την κλιμάκωση των εκβιασμών των λαϊκών στρωμάτων. Μάλιστα, η επίθεση στη λαϊκή κατοικία γινόταν με την ίδια «επιχειρηματολογία» που χρησιμοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, περί «μπαταχτσήδων» ή «στρατηγικών κακοπληρωτών», ώστε να δικαιολογηθεί το ξεσπίτωμα του λαού!
Επικαλούμενος την κατάσταση με την πανδημία αλλά και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τους κυβερνώντες για απραξία και ότι φέρνουν το νόμο αυτό στα «μουλωχτά», ότι αυτός «θα οδηγήσει όσο περισσότερους γίνεται στην πτώχευση».
Για να καταλήξει, απογειώνοντας την πρόκληση, να υποστηρίξει ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακόμα και του Παπαδήμου και του Σαμαρά, μαζί με τη δική του προστάτευσαν την πρώτη κατοικία (!), όταν αυτό που έκανε κάθε τέτοια κυβέρνηση ήταν να αφαιρεί μεθοδικά ό,τι είχε μείνει για να προστατεύεται ο λαός από το ξεσπίτωμα. «Καμία κυβέρνηση σε συνθήκες ακραίων εξωτερικών πιέσεων δεν έκανε αυτό που κάνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε, παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που οδήγησαν σταδιακά στη σημερινή κατάσταση, πάντα με κριτήριο την κερδοφορία των τραπεζιτών και των επιχειρηματικών ομίλων.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα: «Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπ. Οικονομικών συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως επίσης καταψηφίζει και εκείνα τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσχεδίασαν το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, το οποίο ολοκληρώνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Πτωχευτικό Κώδικα».