Κινητοποίηση σήμερα στην Επιθεώρηση Εργασίας. Δεκάδες σωματεία καταδικάζουν την απόλυση
Φωτ. αρχείου |
Ο εργαζόμενος απολύθηκε από την εταιρεία «Δ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΕ» (Εμπόριο - Αντιπροσωπείες - Διανομές - Logistics) αμέσως μόλις γνωστοποίησε στην εργοδοσία τη συνδικαλιστική του ιδιότητα. Είχαν προηγηθεί η άρνησή του να εργαστεί χωρίς να έχει προσληφθεί και η διαμαρτυρία του για τους όρους της σύμβασης που του προτάθηκε, οι οποίοι προέβλεπαν απολαβές κάτω από την ΕΓΣΣΕ, χωρίς να του αναγνωρίζονται τριετίες και επιδόματα που δικαιούται.
Παράλληλα με την παράνομη απόλυση, το Σωματείο καταγγέλλει το περιστατικό απόπειρας τρομοκράτησης των μελών του από την αστυνομία κατ' εντολή της εργοδοσίας, το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια εξόρμησης στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς. «Κυβέρνηση και εργοδοσία να ξέρουν ότι ούτε με τους νόμους που ψηφίζουν ούτε με τέτοιου είδους πρακτικές θα βάλουν το Σωματείο μας στο γύψο. Αντίθετα θα είμαστε μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.
Η απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας είναι ευθεία επίθεση στη συνδικαλιστική δράση, στην προσπάθεια κράτους και εργοδοσίας να χτυπήσουν ζωντανά σωματεία που παλεύουν για αξιοπρεπείς μισθούς, για τα ασφαλιστικά δικαιώματα, για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. «Η εργοδοσία έχοντας πάρει "χώρο" από την κυβέρνηση, η οποία μέσω διαρροών που βγαίνουν στο φως βάζει τις τελευταίες πινελιές στον νέο αντιδραστικό συνδικαλιστικό νόμο, επιχειρεί να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση, να φιμώσει όποια φωνή αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς», σημειώνει και καλεί τα σωματεία του κλάδου να καταγγείλουν την παράνομη απόλυση.
Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, ζητώντας με Ερώτηση στον υπουργό Εργασίας να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του Σωματείου και να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις.
«Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ. «Εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια φίμωσης όποιας φωνής αντιστέκεται και αγωνίζεται για ζωντανά σωματεία που παλεύουν για αξιοπρεπείς μισθούς, για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», προσθέτουν.
Στη συνέχεια, αναφέρουν ότι η εργοδοσία επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, προσθέτοντας πως «για αυτό και τις επόμενες μέρες από την απόλυση η αστυνομία με ψεύτικες αφορμές προσπάθησε να τρομοκρατήσει και να αποτρέψει μέλη του σωματείου να μοιράσουν στους εργαζόμενους της επιχείρησης την ανακοίνωση που κατήγγειλε την παράνομη ενέργεια της επιχείρησης».
Αποφάσεις καταδίκης της παράνομης απόλυσης, απαιτώντας την άμεση ανάκλησή της, έχουν πάρει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μεταξύ αυτών, οι εξής: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Σωματείο Οικοδόμων, Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΝΑΤ Καβάλας, Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Καβάλας, Ενωση Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και περιφέρειας, Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών ν. Αττικής, Συνδικάτο Εργαζόμενων ΕΒΓΑ, Συνδικάτο Εργαζόμενων «TASTY FOOD», Συνδικάτο Εργαζόμενων «ΦΑΓΕ», Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας, Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Λάρισας, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων, αρτ/των, ποτών και ειδών ζαχαροπλαστικής Χανίων, Σωματείο εργαζόμενων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ» - «ΖΟΥΡΑΣ» - «ΒΙΟΚΟΤ» - «ΕΛΙΖΑ» - ΑΛΚΟΤ («ΖΑΒΕΛ»), Σωματείο Εργαζόμενων Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αθήνας, Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου.
Δυναμική κινητοποίηση χτες έξω από τα ΚΕΠΑ, νέο αγωνιστικό ραντεβού στις 3 Νοέμβρη
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία των ΚΕΠΑ προχώρησε χτες το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), αντιδρώντας στη στέρηση του επιδόματος παραπληγίας από ένα πολυανάπηρο παιδί.
Οπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, ο Σουλιμάν Μεχντί-Αναστάσιο είναι 17 χρόνων, πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, ελαφριά νοητική υστέρηση και μερική τύφλωση. Από το 2017 και μέχρι το 2019 έπαιρνε το εξωιδρυματικό επίδομα με αποφάσεις των ΚΕΠΑ και το 2020 με απόφαση των ΚΕΠΑ αποχαρακτηρίζεται από παραπληγικός, μειώνοντας το ποσοστό κινητικής αναπηρίας κάτω του 67% (στο 55%).
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπρόσωπο της διεύθυνσης των ΚΕΠΑ, η ΣΕΑΑΝ απαίτησε να αναγνωριστεί ως δικαιούχος του επιδόματος παραπληγίας ο Σ. Μεχντί, να του αποδοθεί ποσοστό 67% στην κινητική αναπηρία και να μπει φρένο στα σφαγεία των ΚΕΠΑ. Για όλα τα παραπάνω η διεύθυνση δήλωσε ...«αναρμόδια», ισχυριζόμενη ότι «δεν παρεμβαίνουμε στις ιατρικές γνωματεύσεις», τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι γνωματεύσεις και ιατρικές αποφάσεις δεν υπογράφονται από τους γιατρούς, αλλά εγκρίνονται και υπογράφονται από διοικητικούς παράγοντες.
Απέναντι στον εμπαιγμό, η ΣΕΑΑΝ καλεί σε νέα κινητοποίηση έξω από τα ΚΕΠΑ στις 3 Νοέμβρη, μέρα που θα επανεξεταστεί το συγκεκριμένο περιστατικό.
Σημαντική αύξηση σε ψήφους αντιπροσώπων και έδρες στη διοίκηση της Ομοσπονδίας είχε το ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΕΑΣ - ΟΜΕ) στις αρχαιρεσίες που έγιναν στο 23ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ).
Σημειώνεται ότι το ψηφοδέλτιο της ΕΑΣ συγκροτήθηκε το 2017 από συνδικαλιστές της ΔΑΣ - ΟΜΕ (συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) και της «Προοδευτικής Συσπείρωσης Μεταλλωρύχων» και έλαβε το 47,3% των συνέδρων, εκλέγοντας 5 αντιπροσώπους για το ΔΣ της ΟΜΕ και 2 για την Εξελεγκτική Επιτροπή (από 30,77%, 3 έδρες στη διοίκηση και κανέναν στην ΕΕ στις εκλογές του 2017). Το ψηφοδέλτιο «Ενωμένοι Μεταλλωρύχοι» έλαβε το υπόλοιπο 52,7% και 6 έδρες στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Με ομόφωνο ψήφισμά τους οι σύνεδροι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ενώ ομόφωνη ήταν και η απόφαση για αποχή από την «αξιολόγηση» που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο, για τους εργαζόμενους που υπάγονται στο ΙΓΜΕ.
Το συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.
Ενας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός δύο ξεχωριστών εργατικών «ατυχημάτων» που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Βοιωτία και συγκεκριμένα σε αγροτική περιοχή της Χαιρώνειας και στο εργοστάσιο της ΧΑΛΚΟΡ στα Οινόφυτα.
Στην πρώτη περίπτωση ένας 45χρονος χειριστής βαμβακοσυλλεκτικής μηχανής έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία και ένας 55χρονος τραυματίστηκε σε αγροτική περιοχή της Χαιρώνειας Βοιωτίας, όταν η βαμβακοσυλλεκτική μηχανή ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης, κατά τη διάρκεια αδειάσματος συγκομισμένου βαμβακιού σε πλατφόρμα.
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με τις τοπικές αστυνομικές αρχές να διερευνούν τις συνθήκες και τα ακριβή αίτια πρόκλησης του δυστυχήματος.
Στη δεύτερη περίπτωση και σύμφωνα με καταγγελία του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας, εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις της ΧΑΛΚΟΡ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, στα Οινόφυτα, έχασε τα τέσσερα δάχτυλα του χεριού του όταν αυτό πιάστηκε σε ραουλομηχανή.
Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο τονίζει ότι το νέο εργατικό «ατύχημα» στη ΧΑΛΚΟΡ είναι αποτέλεσμα της υπερεντατικοποίησης της εργασίας και ζητά την άμεση διερεύνηση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών. Παράλληλα, καταγγέλλει τις τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Θήβας και στις δημόσιες δομές Υγείας της περιοχής που καλύπτουν μια τεράστια βιομηχανική ζώνη με εκατοντάδες εργοστάσια και καθημερινά ατυχήματα, επισημαίνοντας ότι ο εργαζόμενος που ακρωτηριάστηκε μεταφέρθηκε με ταξί στο Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου και από εκεί στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.
Σε νέα σύσκεψη αγροτών προχωρά ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου σήμερα, Πέμπτη 22 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ. στην Ελιά, σε κεντρικό καφενείο του χωριού, μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν οι αγρότες τα χωράφια τους, που τους διανεμήθηκαν πριν από 30 χρόνια. «Είναι επιτακτική η ανάγκη οι αγρότες να οργανωθούν και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση να χορηγηθούν τίτλοι κυριότητας για τα χωράφια που τα καλλιεργούν εδώ και 30 χρόνια», αναφέρει ο Σύλλογος.
Κατέπεσε χτες στη δίκη το κατηγορητήριο ενάντια στους συνδικαλιστές και εργαζόμενους της ΠΟΣΠΕΡΤ με την κατηγορία της παράνομης λειτουργίας της ΕΡΤopen. Στήριξη στους διωκόμενους εξέφρασε το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι η δίωξη είναι μέρος της συνολικής αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης που σκληραίνει και εξειδικεύει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, στις κατευθύνσεις της ΕΕ, με απαίτηση των αφεντικών.