ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Προειδοποιεί για εστίες υπερμετάδοσης στις βιομηχανίες τροφίμων

Μετά από παρέμβαση η Περιφέρεια δεσμεύτηκε για μαζικά τεστ σε εργαζόμενους

Τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορονοϊού στο νομό Ιωαννίνων από τις βιομηχανίες τροφίμων της περιοχής, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών που αφήνει την προστασία της υγείας των εργαζομένων στα χέρια της εργοδοσίας και στην ατομική ευθύνη, προειδοποιεί το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Νίκο Εξαρχο, πραγματοποίησε χτες συνάντηση με στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου, με αντικείμενο την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους του νομού και την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης επιχείρησε να παρεμποδίσει τη συνάντηση, «καταφερόμενος με ύβρεις ενάντια στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου».

Από τη συνάντηση αποκαλύφθηκε «η ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου, αφού εξουσιοδοτημένη δημόσια αρχή για την άσκηση αυτών είναι η Κτηνιατρική Διεύθυνσης της Περιφέρειας, υπηρεσία αρμόδια για την πιστοποίηση της ποιότητας τροφίμων και όχι της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται ότι η όποια παρέμβαση των κτηνιάτρων εξαντλείται στη συμβουλευτική για τη χρήση ατομικών μέσων προστασίας και τήρησης εύλογων αποστάσεων, όπου αυτές είναι ικανές να τηρηθούν, λόγω των «περιορισμών» που θέτει η παραγωγική διαδικασία. «Επιβεβαιώνεται ότι θεσμικά έχει διασφαλιστεί η ασυλία της εργοδοσίας από τον οποιονδήποτε ενοχλητικό έλεγχο για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο.

Επιπλέον, από τα μέσα Μάρτη μέχρι και σήμερα η Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας του ΣΕΠΕ Ιωαννίνων έχει πραγματοποιήσει «μόλις 135 ελέγχους σε επιχειρήσεις του νομού», ενώ διευκρινίζεται ότι «η αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν αποτελεί αντικείμενο του Σώματος Επιθεώρησης της Εργασίας». Το Εργατικό Κέντρο απέσπασε δέσμευση από την Περιφέρεια Ηπείρου για άμεση διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ σε βιομηχανικές μονάδες τροφίμων όπου διαπιστώνεται εκτεταμένη διασπορά του ιού.

Καταγγέλλει παράλληλα ότι «πληθαίνουν οι αναφορές εργαζομένων στις βιομηχανίες της "Πίνδου" και του "Νιτσιάκου" για απουσία μεγάλου αριθμού συναδέλφων από την εργασία, ενώ εντείνεται η φημολογία για εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων λόγω συγχρωτισμού των εργατών στην παραγωγική διαδικασία. Αγνωστος αριθμός εργατών έχουν μπει σε προληπτική καραντίνα, χωρίς ενημέρωση των συναδέλφων, που εξαναγκάζονται σε υπερωριακή απασχόληση για την κάλυψη της παραγωγής. Μάλιστα, εύλογος αριθμός εργατών σε συγκεκριμένα τμήματα της παραγωγής δεν λαμβάνουν ούτε ρεπό εδώ και δεκαπέντε μέρες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται εξαντλητικές συνθήκες εργασίας».

«Παράλληλα», συνεχίζει το Εργατικό Κέντρο, «είμαστε αποδέκτες καταγγελιών για απαίτηση της εργοδοσίας είτε να μην αποκαλύπτονται πιθανά κρούσματα, είτε σε ενδεχόμενη διενέργεια διαγνωστικού τεστ να δίνονται στοιχεία συγγενικών προσώπων, ώστε να μη στοχοποιείται η επιχείρηση. Αποτέλεσμα, η παρεμπόδιση πραγματοποίησης ιχνηλάτησης, εντείνοντας τον κίνδυνο διασποράς του ιού στην πόλη μας».

Η ανακοίνωση αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, την ώρα μάλιστα που κουνούν το δάχτυλο στους εργαζόμενους για την «ατομική ευθύνη».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Καμπανάκι κινδύνου με αφορμή τα νέα κρούσματα στον κλάδο

Την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση, που αρνείται να πάρει και να επιβάλει ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, σημειώνοντας ότι «καθημερινά όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων σε εργοστάσια του κλάδου, με τελευταίο τον εντοπισμό στις 19/10 αρκετών κρουσμάτων σε εργαζόμενους στην εταιρεία "BEST PACKAGING SOLUTION Μ. ΕΠΕ" στο Κορωπί. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζόμενους στην επιχείρηση, 8 θετικοί από τους 15 που έχουν κάνει τεστ και αναμένονται τα αποτελέσματα και για τους υπόλοιπους 20 συναδέλφους».

Οπως τονίζει το Συνδικάτο για το συγκεκριμένο περιστατικό, «το ανησυχητικό και επικίνδυνο είναι ότι στη συγκεκριμένη εταιρεία εργάζονται συνάδελφοι που κάθε βράδυ πηγαινοέρχονται από διάφορα τυπογραφεία στο κτίριο της εταιρείας για τη συσκευασία - σακουλοποίηση των εφημερίδων, η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι συμβασιούχοι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον κίνδυνο εξάπλωσης και σε άλλους χώρους του κλάδου και κύρια για τις επιπτώσεις στα δικαιώματα των συναδέλφων».

Το Συνδικάτο χτυπάει το καμπανάκι συνολικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου και θυμίζει ότι «πριν μερικές μέρες, ξανά με νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρηθήκαμε για την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων και αναδείξαμε τον κίνδυνο να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες τα εργοστάσια».

Καλεί την κυβέρνηση, το υπουργείο και την Επιθεώρηση «άμεσα να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συγκεκριμένη εταιρεία, να διασφαλιστεί η υγεία όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους με τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους, να μη χαθεί κανένα μεροκάματο, όσο η επιχείρηση είναι κλειστή, καμία απόλυση εργαζόμενου, να γίνουν οι πιστοποιημένες απολυμάνσεις πριν επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο τους να διεκδικήσουν: Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου. Καμία απόλυση. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργάτες, αυξημένους κανόνες προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας παντού. Καμία επιβάρυνση ωραρίου σε περίπτωση απουσίας εργαζόμενου λόγω Covid-19. Να συγκροτηθούν σύγχρονοι δημόσιοι σταθμοί Α' Βοηθειών σε όλες τις Βιομηχανικές Ζώνες. Αμεση ενημέρωση των εργαζομένων όταν παρουσιάζεται κρούσμα και τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 να παραδίδονται άμεσα, στους ίδιους τους εργαζόμενους κ.ά.

Συνολικά 18 κρούσματα σε εκκοκκιστήριο της Βοιωτίας

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει ο εντοπισμός 18 συνολικά κρουσμάτων κορονοϊού σε μεγάλο εκκοκκιστήριο της Βοιωτίας (Λιβαδειά), τα οποία έρχονται να προστεθούν στα δεκάδες κρούσματα που έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα σε χώρους δουλειάς, σε υγειονομικό προσωπικό, σε μαθητές, στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο εντοπισμός των 18 κρουσμάτων προέκυψε μέσα από την ιχνηλάτηση θετικού κρούσματος από άλλο εργασιακό χώρο της περιοχής, εντείνοντας την ανησυχία για το εύρος διασποράς του ιού.

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε μεγάλα εργοστάσια στη Θήβα, στα Οινόφυτα, στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας και στη Λαμία. Επίσης έχουν βεβαιωθεί κρούσματα σε πέντε συνολικά αστυνομικούς στη Λαμία, σε στρατιωτικό στην ανατολική Φθιώτιδα, σε μαθητές σε Λιβαδειά και Αμφισσα, σε δομές προσφύγων, καθώς και σε γιατρό στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Η εξέλιξη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους και το λαό ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας, που βλέπουν τα κρούσματα να αυξάνονται στην περιοχή χωρίς να παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο στους χώρους δουλειάς. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο εντοπισμός κρουσμάτων σε χώρους με πολλούς εργαζόμενους, κυρίως σε εργοστάσια στα Οινόφυτα, στο Σχηματάρι και στη Θήβα, που γειτνιάζουν με την Αττική και μεγάλο μέρος του προσωπικού τους μετακινείται καθημερινά.

Το πρόβλημα επιτείνουν οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι ότι λειτουργεί μόνο ένας μικρός αριθμός ΜΕΘ σε Λαμία και Χαλκίδα, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες ακόμα και σε περίοδο μη πανδημίας, και χωρίς την απαραίτητη στελέχωση με επαρκές και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη Χαλκίδα

Στο μεταξύ, 8 νέα κρούσματα προστίθενται σε πτηνοτροφείο στην περιοχή της Χαλκίδας, μετά την ιχνηλάτηση εξακριβωμένου κρούσματος, και συγκεκριμένα ενός Ινδού εργαζόμενου στην επιχείρηση. Αμεσα αναμένονται τα αποτελέσματα των τεστ που γίνονται και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, συνολικά 90, για να εξακριβωθεί το μέγεθος διασποράς του κορονοϊού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ»
Και εκτεθειμένοι στον κορονοϊό και απλήρωτοι!

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας καταγγέλλει την εργοδοσία της επιχείρησης «ΚΡΟΝΟΣ ΑΕ» που αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους για το διάστημα που έμεινε κλειστό το εργοστάσιο λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού, ρίχνοντας την ευθύνη στον ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι που διαγνώστηκαν θετικοί και παρέμειναν σε καραντίνα δεν δικαιούνται άδεια ασθενείας για όσο διάστημα θα παραμένουν θετικοί. Το Συνδικάτο τονίζει ότι δεν θα αποδεχθεί να θυσιάζονται η υγεία και τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Καλεί τους εργαζόμενους οργανωμένα να διεκδικήσουν: Με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους να μη χαθούν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ ούτε 1 ένσημο για το χρονικό διάστημα που δεν εργάστηκαν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Να γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας. Ενταξη στο ταμείο ανεργίας με 50 μέρες εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ