ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Καταγγέλλουν τον εμπαιγμό και συνεχίζουν τον αγώνα τους με κινητοποίηση την Κυριακή
  • Στις 10.30 π.μ. στην παλιά γέφυρα Χαλκίδας η μεγάλη συγκέντρωση
  • Συνέντευξη Τύπου, χτες, εκπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα Ληλαντίου, Καστέλας και Πολιτικών

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δηλώνουν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι των χωριών του Ληλάντιου Πεδίου Εύβοιας και των οικισμών Καστέλας και Πολιτικών Ψαχνών, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό κυβέρνησης, δήμων και Περιφέρειας και απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που προγραμματίζουν για την Κυριακή 18 Οκτώβρη στις 10.30 το πρωί στην παλιά γέφυρα Χαλκίδας.

Μπροστά στη νέα κινητοποίηση της Κυριακής, εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Ληλαντίου, Καστέλας και Πολιτικών παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τη φονική πλημμύρα στις 9 Αυγούστου.

«Δύο μήνες μετά και ακόμη υπάρχουν ζημιές που δεν έχουν αποκατασταθεί (...) Τα επιδόματα που κάτω από την πίεση των κατοίκων εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν έχουν δοθεί σε όλους τους πληγέντες, ακόμη και αυτό των 600 ευρώ (...) Ερχονται λογαριασμοί νερού και δημοτικών τελών αν και αρχικά μας έλεγαν ότι θα υπάρξει απαλλαγή», τόνισε μεταξύ άλλων η Χριστίνα Αβραμίδου, εκπροσωπώντας τους πληγέντες της Καστέλας Ψαχνών. Και πρόσθεσε: «Γι' αυτό που ζήσαμε δεν φταίει "ο κακός μας ο καιρός", αλλά η έλλειψη έργων και υποδομών προστασίας, για τα οποία ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη».

«Μένουμε αμετακίνητοι στα αιτήματά μας για αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις εδώ και τώρα στο 100% των καταστροφών σε όλους τους πληγέντες, τόσο στην περιοχή της Εύβοιας όσο και στην υπόλοιπη χώρα», σημείωσε από την πλευρά της η Γωγώ Μαργαρίτη, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων του Ληλάντιου Πεδίου. Επισήμανε επίσης ότι η καταβολή των επιδομάτων και ενισχύσεων γίνεται με βάση μια σειρά από κριτήρια (εισοδηματικά, απόρριψη αιτήσεων για βοηθητικούς χώρους και υπόγεια κ.ά.), με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός πληγέντων να μην έχει λάβει καμία βοήθεια, καθώς και ότι δεν έχουν απομακρυνθεί τόνοι λάσπης και φερτών υλών από τον οικισμό Οασης, η απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης ισχύει μόνο για δύο μήνες και όχι για όλα τα χωριά που έχουν πληγεί. Τόνισε επίσης ότι οι πληγέντες της περιοχής απαιτούν να γίνει εκ νέου καταγραφή των πλημμυροπαθών, καθώς και την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές και όχι την αναβολή της πληρωμής τους, ενώ σημείωσε ότι πλημμυροπαθείς δέχονται καθημερινά οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες.

«Οι αποζημιώσεις είναι αναντίστοιχες με τις καταστροφές και μας ζητούν πληθώρα παραστατικών και εγγράφων. Τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ για τη στεγαστική συνδρομή λειτουργούν αποτρεπτικά για τους πληγέντες», σημείωσε μεταξύ άλλων η Ελένη Ορφανού, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των Πολιτικών, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι δεν είχαν καμία βοήθεια για την απομάκρυνση του νερού και των φερτών υλών από τα σπίτια τους.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει τώρα η κοροϊδία

Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός των πλημμυροπαθών και να πάρουν οι δήμοι όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επανεξέταση πληγεισών κατοικιών, την απόδοση αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των ζημιών, απαιτεί η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ σε σχόλιό της με αφορμή την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών στην Αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, σχετικά με το κείμενο αιτημάτων της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Καστέλλας.

«Από τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών φαίνεται ότι ο δήμος Χαλκιδέων χορηγήθηκε 900.000 ευρώ για να δώσει επιδόματα των 600 ευρώ και 6.000 ευρώ για οικοσκευή συν 860.000 ευρώ για πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από την πλημμύρα της 9ης Αυγούστου. Αντίστοιχα, ο δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων χορηγήθηκε το ποσό των 300.000 ευρώ. Προς το παρόν όμως έχουν αποδοθεί αποζημιώσεις μόνο στο 1/4 των κατοίκων - πληγέντων που έκαναν αίτηση.

Η χορήγηση των ποσών αυτών έγινε με αιτήσεις από τους δήμους προς το κράτος. Ηταν ευθύνη των δήμων να καταγράψουν τις ζημιές και να ζητήσουν τα απαραίτητα κονδύλια. Σε αντίθεση με όλα αυτά που ισχυρίζονται οι δήμαρχοι δυο μήνες τώρα. Βλέπουμε κράτος και Τοπική Διοίκηση να πετούν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον.

Ενώ τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν την αρμοδιότητα να απαλλάξουν κατοίκους από λογαριασμούς νερού και δημοτικά τέλη και να αναστείλουν τα χρέη των κατοίκων προς το δήμο, την ίδια ώρα οι κάτοικοι του Ληλαντίου δέχονται τηλεφωνήματα για ειδοποίηση διακοπής ρεύματος από εισπρακτικές εταιρείες και οι κάτοικοι Διρφύων - Μεσσαπίων λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς νερού.

Τέλος, ενώ οι δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπεται να προσλαμβάνουν έκτακτα προσωπικό για διάστημα έως και 8 μήνες, οι δήμαρχοι ακόμη χρησιμοποιούν σαν δικαιολογία ότι δεν έχουν υπαλλήλους για να προχωρήσουν οι διαδικασίες με τις καταγραφές και τα επιδόματα», τονίζει στο σχόλιό της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Ετοιμάζεται να επεκτείνει την επί πληρωμή στάθμευση και σε άλλες περιοχές

Καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Το σχέδιο της δημοτικής αρχής για επέκταση της επί πληρωμή ελεγχόμενης στάθμευσης σε Μετς, Μακρυγιάννη και Ιλίσια καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας. Οπως επισημαίνει, με την κίνηση αυτή η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να επιβάλει νέα βάρη στους κατοίκους και εργαζόμενους της πόλης, καθώς με την επέκταση αυτή «σχεδιάζει να εισπράξει 6 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως από πρόστιμα και κλήσεις».

Στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισημαίνεται:

«Νέα βάρη ετοιμάζεται να επιβάλει η δημοτική αρχή του Κ. Μπακογιάννη στους κατοίκους και εργαζόμενους της Αθήνας που από ανάγκη χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να μετακινηθούν. Μετά την εφαρμογή του "Μεγάλου Περιπάτου", που "βγήκε και δε βγήκε", ο δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει τη Γ' φάση της ελεγχόμενης (επί πληρωμή) στάθμευσης στις περιοχές Μετς, Μακρυγιάννη και Ιλίσια, με την οποία σχεδιάζει να εισπράξει 6 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως από πρόστιμα και κλήσεις.

Το σχέδιο της επέκτασης πρόσφατα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα Κοινοτικά Συμβούλια του 1ου και του 2ου Διαμερίσματος της Αθήνας, και θα προωθηθεί προς ψήφιση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο ακριβώς σχέδιο είχε κατατεθεί και από τη διοίκηση Καμίνη το 2018, αλλά τελικά αποσύρθηκε, λόγω αντιδράσεων των κατοίκων που αφορούσαν τον εισπρακτικό χαρακτήρα και την προχειρότητα της μελέτης. Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε ομόφωνα καταψηφιστεί από το Συμβούλιο της 2ης Κοινότητας το 2018, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής δεν είχε πάρει θέση και είχε παραπέμψει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από το οποίο, έπειτα από συνεχείς αναβολές, αποσύρθηκε οριστικά. Αλλες 2 μετέπειτα απόπειρες να ακυρωθεί η ομόφωνη απόφαση είχαν συναντήσει την αποφασιστική αντίδραση των κατοίκων και φορέων της περιοχής. Υποκριτική στάση και δείγμα πολιτικής ασυνέπειας αποτελεί η στάση κοινοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής στο 2ο Διαμέρισμα, οι οποίοι φέτος υπερψήφισαν το ίδιο ακριβώς σχέδιο που είχαν καταψηφίσει πριν από δύο χρόνια ως αντιπολίτευση.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αθήνας καταγγέλλει τη στάση της προέδρου της 2ης Δημοτικής Κοινότητας, που ερμηνεύοντας καταχρηστικά εγκύκλιο περί συνεδριάσεων "κεκλεισμένων των θυρών" για υγειονομικούς λόγους, απέρριψε το αίτημα συλλόγων και φορέων της περιοχής να συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη της τελευταίας συνεδρίασης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο σχέδιο. Καλούμε τους φορείς και κατοίκους της Αθήνας να οργανωθούν και να αντιδράσουν στη φίμωση και τα νέα χαράτσια που η δημοτική αρχή επιχειρεί να τους επιβάλει».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ακύρωσε τη νομοθετική ρύθμιση για τον «Μεγάλο Περίπατο»

Ακυρώθηκε η ρύθμιση για τον «Μεγάλο Περίπατο» στο κέντρο της Αθήνας, με απόφαση του ΣτΕ. Οπως έκριναν οι δικαστές, δεν έπρεπε το επίμαχο έργο - που αφορά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - να ενταχθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που σχετίζεται με την πανδημία. Η απόφαση που εκδόθηκε από το Δ' Τμήμα του Δικαστηρίου με πρόεδρο την Μαρία Καραμανώφ, δεν αφορά την ουσία του έργου ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, ούτε αναστέλλει τις εργασίες του. Αφορά σε ένα τυπικό θέμα, γιατί η εξουσιοδότηση για το έργο περιλήφθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα κυκλοφοριακά μέτρα για τον κορονοϊό, κάτι που κρίθηκε από το δικαστήριο ότι δεν ήταν σωστό. Ετσι αναμένεται η κυβέρνηση να φέρει νέα διάταξη για το θέμα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Ηρακλείου Αττικής

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χτες ο δήμος Ηρακλείου Αττικής. Η πρόσφατη κακοκαιρία στις 13/10, που έπληξε κυρίως το Ηράκλειο Αττικής και επέφερε πολλά προβλήματα, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στο περιβάλλον της πόλης και σε περιουσίες των κατοίκων, οδήγησε τον δήμo να αιτηθεί προς την Περιφέρεια Αττικής, να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οπως και έγινε διά μέσου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες, κατολισθήσεις), που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι) και θα ισχύσει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως τις 13/4/2021.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου Αττικής έπειτα από σύσκεψη αποφάσισε να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς, αφενός την προκαταβολή μέρους των όποιων αποζημιώσεων προκύψουν για τους πληγέντες, αφετέρου ρυθμίσεις αναστολής της πληρωμής των οφειλών τους σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Τα μεικτά κλιμάκια των μηχανικών δήμου και Περιφέρειας Αττικής συνεχίζουν τους ελέγχους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες αυτοψίες στις ιδιωτικές περιουσίες και τους δημοτικούς χώρους που έχουν υποστεί ζημιές, έτσι ώστε να προωθηθούν τα αιτήματα για τις αποζημιώσεις. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί γύρω στα 600 αιτήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 300 αυτοψίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ