Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Καταγγέλλουν τον εμπαιγμό και συνεχίζουν τον αγώνα τους με κινητοποίηση την Κυριακή
  • Στις 10.30 π.μ. στην παλιά γέφυρα Χαλκίδας η μεγάλη συγκέντρωση
  • Συνέντευξη Τύπου, χτες, εκπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα Ληλαντίου, Καστέλας και Πολιτικών

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, δηλώνουν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι των χωριών του Ληλάντιου Πεδίου Εύβοιας και των οικισμών Καστέλας και Πολιτικών Ψαχνών, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό κυβέρνησης, δήμων και Περιφέρειας και απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που προγραμματίζουν για την Κυριακή 18 Οκτώβρη στις 10.30 το πρωί στην παλιά γέφυρα Χαλκίδας.

Μπροστά στη νέα κινητοποίηση της Κυριακής, εκπρόσωποι των Επιτροπών Αγώνα Ληλαντίου, Καστέλας και Πολιτικών παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τη φονική πλημμύρα στις 9 Αυγούστου.

«Δύο μήνες μετά και ακόμη υπάρχουν ζημιές που δεν έχουν αποκατασταθεί (...) Τα επιδόματα που κάτω από την πίεση των κατοίκων εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν έχουν δοθεί σε όλους τους πληγέντες, ακόμη και αυτό των 600 ευρώ (...) Ερχονται λογαριασμοί νερού και δημοτικών τελών αν και αρχικά μας έλεγαν ότι θα υπάρξει απαλλαγή», τόνισε μεταξύ άλλων η Χριστίνα Αβραμίδου, εκπροσωπώντας τους πληγέντες της Καστέλας Ψαχνών. Και πρόσθεσε: «Γι' αυτό που ζήσαμε δεν φταίει "ο κακός μας ο καιρός", αλλά η έλλειψη έργων και υποδομών προστασίας, για τα οποία ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη».

«Μένουμε αμετακίνητοι στα αιτήματά μας για αντιπλημμυρικά έργα και αποζημιώσεις εδώ και τώρα στο 100% των καταστροφών σε όλους τους πληγέντες, τόσο στην περιοχή της Εύβοιας όσο και στην υπόλοιπη χώρα», σημείωσε από την πλευρά της η Γωγώ Μαργαρίτη, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων του Ληλάντιου Πεδίου. Επισήμανε επίσης ότι η καταβολή των επιδομάτων και ενισχύσεων γίνεται με βάση μια σειρά από κριτήρια (εισοδηματικά, απόρριψη αιτήσεων για βοηθητικούς χώρους και υπόγεια κ.ά.), με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός πληγέντων να μην έχει λάβει καμία βοήθεια, καθώς και ότι δεν έχουν απομακρυνθεί τόνοι λάσπης και φερτών υλών από τον οικισμό Οασης, η απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης ισχύει μόνο για δύο μήνες και όχι για όλα τα χωριά που έχουν πληγεί. Τόνισε επίσης ότι οι πληγέντες της περιοχής απαιτούν να γίνει εκ νέου καταγραφή των πλημμυροπαθών, καθώς και την απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές και όχι την αναβολή της πληρωμής τους, ενώ σημείωσε ότι πλημμυροπαθείς δέχονται καθημερινά οχλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες.


«Οι αποζημιώσεις είναι αναντίστοιχες με τις καταστροφές και μας ζητούν πληθώρα παραστατικών και εγγράφων. Τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ για τη στεγαστική συνδρομή λειτουργούν αποτρεπτικά για τους πληγέντες», σημείωσε μεταξύ άλλων η Ελένη Ορφανού, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των Πολιτικών, επισημαίνοντας ότι οι κάτοικοι δεν είχαν καμία βοήθεια για την απομάκρυνση του νερού και των φερτών υλών από τα σπίτια τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ