ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στήθηκε η ΝΑΤΟική «πλατφόρμα διαλόγου»

«Τη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή», υπενθυμίζει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός προκαλώντας ανατριχίλα για τις «διευθετήσεις» που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά

Επιταχύνονται οι επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, καθώς μόλις δυο μέρες αφότου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα - και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε χτες ο «Ριζοσπάστης» - οι στρατιωτικοί αντιπρόσωποι των δύο χωρών, υπό την επίβλεψη του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του οργανισμού, κατέληξαν σε κείμενο για εγκαθίδρυση ενός «μηχανισμού αποκλιμάκωσης».

Η επίσημη ανακοίνωση, χτες απόγευμα, από το ΝΑΤΟ, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης στη θάλασσα ή στον αέρα».

Σύμφωνα πάντα με το ΝΑΤΟ, «οι τεχνικές συνομιλίες αποκλιμάκωσης, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με Ελλάδα και Τουρκία», υπονοώντας τις πρόσφατες επαφές Στόλτενμπεργκ με Ερντογάν και Μητσοτάκη.

Σε αυτό το φόντο ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε χτες: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, αμφότερες πολύτιμες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους», πρόσθεσε, στη γνωστή τακτική των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να τσουβαλιάζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις τουρκικές διεκδικήσεις. Προηγουμένως, άλλωστε, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή και αναφερόμενος σε αυτόν τον «μηχανισμό αποφυγής επεισοδίων» είπε ότι «αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των γερμανικών προσπαθειών για διευκόλυνση των συνομιλιών για το βασικό πρόβλημα». Πρόσθεσε ότι «υπάρχει συνεχής δουλειά εδώ στο ΝΑΤΟ. Η αποκλιμάκωση είναι από μόνη της σημαντική...».

Επίσης, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο γγ έγραψε ότι η σύσταση του μηχανισμού «επετεύχθη μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Παραμένω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους», πρόσθεσε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσκεψή του σε Αθήνα και Αγκυρα.

Παράλληλα σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, επίκειται και νέα συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσώπων στις 5 Οκτώβρη.

Από το ΝΑΤΟ τονίζεται, εξάλλου, ότι «η στρατιωτική αποκλιμάκωση μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ και στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή χώρου για ευρύτερες διπλωματικές συνομιλίες». Αυτή η υπενθύμιση προκαλεί ανατριχίλα καθώς υπάρχει πικρή πείρα από τότε.

Θυμίζουμε ότι με τέτοιους μηχανισμούς και συνομιλίες οδηγηθήκαμε στη Συμφωνία της Μαδρίτης, τον Ιούλη του 1997, μεταξύ Κ. Σημίτη και Σ. Ντεμιρέλ, η οποία προέβλεπε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει «τα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας» στο Αιγαίο και δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως θα μπορούσε να θεωρηθεί η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων (έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, επέκταση χωρικών υδάτων κ.λπ.). Σε αυτά ήρθε να προστεθεί το Ελσίνκι, με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη του 1999, όπου, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, η Ελλάδα αποδέχτηκε την ύπαρξη προς διευθέτηση «συνοριακών διαφορών», πέραν του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας.

Να σημειωθεί πως το κείμενο της συμφωνίας δεν δόθηκε επισήμως στη δημοσιότητα, ενώ και για την ανακοίνωση ως αργά χτες το βράδυ δεν υπήρχε καμία επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το «Βήμα», ο τίτλος του κειμένου δύο παραγράφων που περιγράφει τον μηχανισμό είναι «Τεχνικές διευθετήσεις μεταξύ των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Στρατιωτικών Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την Αποτροπή Στρατιωτικών Επεισοδίων και Ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο». Οι δύο χώρες επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων» και συμφωνούν στην εγκαθίδρυση του μηχανισμού αποτροπής. Επαναβεβαιώνουν επίσης τον «πλήρη σεβασμό» τους στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης «της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διεθνών διαφορών» που περιλαμβάνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη δέσμευση ασφάλειας των δυνάμεων των δύο πλευρών.

Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, με τη δεύτερη παράγραφο Αθήνα και Αγκυρα δεσμεύονται στην «άμεση διαθεσιμότητα 24ωρων γραμμών απευθείας επαφής μέσω ασφαλών ΝΑΤΟικών και διμερών δικτύων επικοινωνίας» ώστε να μπορούν να επικοινωνούν για την αποφυγή ...παρεξηγήσεων, παρανοήσεων ή λανθασμένων υπολογισμών. Ο σκοπός είναι να ξεκινήσει η απεμπλοκή όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να συζητηθούν «επείγοντα ζητήματα ανησυχίας που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών μας δραστηριοτήτων και ελιγμών». Στο κείμενο σημειώνεται επίσης ότι ανάλογες συναντήσεις στο μέλλον σε επίπεδο ΝΑΤΟ επί μέτρων αποτροπής στρατιωτικών συγκρούσεων θα πρέπει να διεξάγονται με τη συναίνεση όλων των πλευρών.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Ενισχύει τον «επιχειρησιακό βραχίονα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με τις «ευλογίες» και των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ

Από κοινού και με άκρως συνοπτικές διαδικασίες, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής τις κυρώσεις δύο ακόμα συμφωνιών με τις ΗΠΑ, που κατατέθηκαν ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Αμυνας. Αφορούν τον «αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων» σε πλωτά και εναέρια μέσα και, όπως έκανε σαφές και χτες ο υφυπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής, οι συμφωνίες «ενισχύουν τον λειτουργικό και επιχειρησιακό βραχίονα της στρατηγικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ», ενώ «αυτή η εξαίρετη σχέση εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε αμοιβαία, επωφελή, ισχυρή, διμερή στρατηγική συνεργασία με συνεχή αυξητική τάση, η οποία, δεδομένων των ποιοτικών χαρακτηριστικών της και της ισχυρής και συνειδητής πολιτικής βούλησης που εκφράζει, αποκτά ολοένα και σημαντικότερη γεωπολιτική διάσταση».

Οι κυρώσεις ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια ως διακρατικές συμφωνίες, δηλαδή έγιναν ολιγόλεπτες τοποθετήσεις μόνο από τα κόμματα που δεν υπερψήφισαν κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Ελ. Λύση ψήφισε «παρών», με τον πρόεδρό της Κ. Βελόπουλο να διευκρινίζει από το βήμα της Βουλής ότι «δεν είμαι εναντίον των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ», αλλά το θέμα είναι τα «ανταλλάγματα», «τι κερδίζει η χώρα». Κατά ψήφισε το ΜέΡΑ25, με την ειδική του αγορήτρια Σ. Σακοράφα να εξηγεί ότι «η αρνητική μας στάση ενισχύει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική τακτική μιας ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις ΗΠΑ»...

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υπερψήφισε, αλλά και υπερθεμάτισε συνολικά για την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας οι βουλευτές του ότι η συμφωνία είχε κλειστεί από τη δική τους κυβέρνηση.

Ανατριχιαστική σύμπνοια των αστικών κομμάτων

Το ΚΚΕ καταψήφισε τις κυρώσεις. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Ν. Παπαναστάσης σημείωσε ότι και αυτή τη φορά φάνηκε «η ανατριχιαστική σύμπνοια της πολιτικής των αστικών κομμάτων, όταν πρόκειται να συνδράμουν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Αυτή η σύμπνοια είναι μέρος του πυρήνα της πολιτικής σας και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Γιατί αυτή η ένθερμη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις είναι κομβική θέση της αστικής τάξης της χώρας».

Αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ που εγκαινίασε ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει τώρα «επάξια» η κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζοντας ότι «η αναβάθμιση αυτή στην πραγματικότητα προσδιορίζει τον τεράστιο βαθμό της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στους σκληρούς ανταγωνισμούς τους με τη Ρωσία και την Κίνα. Είναι αυτή ακριβώς η αναβάθμιση, μέσω της οποίας η αστική τάξη της χώρας ευελπιστεί να πολλαπλασιάσει τα κέρδη και τα πεδία επενδύσεών της», συμμετέχοντας έτσι «στη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε "μπαρουταποθήκη"».

Για την ενίσχυση του ρόλου της βάσης της Σούδας, σημείωσε ότι συνεχίζεται «η κλιμακωτή αύξηση της επιθετικής στρατιωτικής υποδομής των ΗΠΑ, κυρίως μέσω των βάσεων», αυξάνοντας ταυτόχρονα «δραματικά τους κινδύνους, όχι μόνο σε βάρος γειτονικών λαών και χωρών, αλλά και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Τέτοιες βάσεις, όπως της Σούδας, η κατά τον Πάιατ "ναυαρχίδα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών", αλλά και της Αλεξανδρούπολης και άλλες, όχι μόνο δεν προστατεύουν τον λαό και τη χώρα, αλλά αντίθετα τους στοχοποιούν. Είναι γνωστές, επίσης, οι επίσημες προειδοποιήσεις, τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν, χωρών - στόχων για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό».

Τόνισε ότι «ο λαός μας έχει πλέον πληθώρα αποδείξεων για να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από αυτή την πολιτική, την κυβέρνηση και από τα κόμματα που την εφαρμόζουν και στηρίζουν τα αιματοβαμμένα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας», για να δυναμώσει την πάλη του για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Ασπροπύργου Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε σύσκεψη στην παραλία Ασπροπύργου (καφενείο Αγγελόπουλου), με θέμα «Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού, συμπόρευση με το ΚΚΕ για τις ανάγκες μας». Θα μιλήσουν ο Γιώργος Σκιαδιώτης, στέλεχος του ΚΚΕ, και ο Αλέξης Τσοκάνης, δημοτικός σύμβουλος Ασπροπύργου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αύριο Σάββατο:

-- Στις 10 π.μ. ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στους επαγγελματίες της αγοράς της Ελευσίνας.

-- Στις 7 μ.μ. στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης (πλατεία Μακεδονίας) ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Στις κρίσιμες στιγμές είναι κρίσιμη η παρέμβαση του λαού. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού, συμπόρευση με το ΚΚΕ για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Την Κυριακή 4 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στην Κατερίνη (αμφιθέατρο του πάρκου), η ΤΟ Πιερίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Υγεία εν μέσω πανδημίας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ