ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Διεκδικούν μέτρα για την αποκατάσταση και τη στήριξη των πληγέντων

Σήμερα στις 5.45 μ.μ. η παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο. Τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη η μεγάλη κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία

Κρανίου τόπος χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών
Κρανίου τόπος χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών
Με περιοδείες και συσκέψεις σε γειτονιές και χωριά για να φτάσει πλατιά το αγωνιστικό κάλεσμα, σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς εντείνουν τη δράση τους, μπροστά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, με κλείσιμο για 2 ώρες των μαγαζιών και δίωρη στάση εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Για σήμερα, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, ενώ το απόγευμα, σωματεία και μαζικοί φορείς της πόλης καλούν σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Καρδίτσας στις 5.45 το απόγευμα, ώρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για να διεκδικήσουν μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση, την αποζημίωση και την προστασία της ζωής των πληγέντων.

Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αυτοαπασχολούμενων, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιοκτητών Ραδιοταξί. Αφού τονίστηκε πως «μετά τη 10ετή κρίση και την πανδημία του κορονοϊού δόθηκε το τελικό χτύπημα στον κλάδο μας και συνολικά σε όλους τους συμπολίτες μας», αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Δευτέρας, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τα αιτήματα για:

-- Αποκατάσταση όλων των ζημιών στο 100%, άμεσα, και του εισοδήματος

-- Απαλλαγή φόρων για το οικονομικό έτος 2019 και κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος

-- Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για ένα εξάμηνο, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος

-- Απαλλαγή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες για ένα εξάμηνο, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες

-- Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες ΔΕΚΟ για ένα εξάμηνο. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα

-- Κατάργηση όλων των δημοτικών τελών για ένα εξάμηνο

-- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού

-- Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σ' ένα βαθμό τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεών μας.

Σημαντικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης

Παράλληλα, σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης από μαζικούς φορείς, σε συνεργασία με το Στέκι Αλληλεγγύης που έχει στηθεί εδώ και δύο μέρες. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Πληγέντων Καμινάδων Καρδίτσας, «η διανομή νερών, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μπορεί να ενισχύσει τη δράση και διεκδίκηση των πληγέντων της περιοχής». Η Συντονιστική Επιτροπή στέκεται ιδιαίτερα στη συμβολή μεταναστών και προσφύγων, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «ιδιαίτερη πνοή στη σημερινή μας δράση έδωσαν με τη συμμετοχή και τη βοήθειά τους πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν στις Καμινάδες είτε και σε όλη την πόλη. Επίσης, βοήθησαν στο καθάρισμα σπιτιών πληγέντων κατοίκων. Αυτή είναι η πραγματική στήριξη από τον αδύναμο και χτυπημένο προς τη χτυπημένη γειτονιά μας. Μας έδωσαν υπόσχεση ότι θα βρίσκονται και θα στηρίζουν όλες τις δράσεις μας, γιατί οι διεκδικήσεις μας σήμερα και αύριο είναι κοινές!».

Εξίσου συγκινητική είναι η αλληλεγγύη που δείχνουν οι μαθητές της Λάρισας για τους πληγέντες της περιοχής. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, από την Τρίτη μέχρι χτες, συγκέντρωσαν δεκάδες σακούλες με νερό, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου της πόλης, όπου τα παρέδωσαν στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, προκειμένου να φτάσουν με οργανωμένο τρόπο στα σωματεία της Καρδίτσας.

Διαμαρτυρία για τους παιδικούς σταθμούς από την ΟΓΕ

Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από την Προσχολική Αγωγή αλλά και για την έλλειψη μέτρων προστασίας από την πανδημία στους παιδικούς σταθμούς των δήμων πραγματοποίησε την Πέμπτη το πρωί η ΟΓΕ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η απαίτηση για παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, με μέτρα για την ασφαλή λειτουργία τους, αποτυπώθηκε στο πανό, στις πικέτες και τα συνθήματα της κινητοποίησης. Κόντρα στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που κάθε χρόνο έχει αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να μένουν εκτός των δομών, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών διεκδικούν Προσχολική Αγωγή που να παρέχεται δωρεάν από το κράτος σε όλα τα παιδιά. Ιδιαίτερα στις φετινές συνθήκες, η ΟΓΕ κατήγγειλε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να κλείνουν καθημερινά δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί λόγω των κρουσμάτων που εμφανίζονται.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, στους οποίους έθεσε τα αιτήματά της. Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, στηλίτευσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, δεν εξασφαλίζει τη διενέργεια τεστ σε παιδιά και εργαζόμενους, δεν φροντίζει για την ύπαρξη επαρκούς μόνιμου προσωπικού ώστε τα τμήματα να λειτουργούν με μικρότερο αριθμό παιδιών, αλλά πετά το μπαλάκι της «ατομικής ευθύνης» σε γονείς και εργαζόμενους. Οσον αφορά το διαχρονικό πρόβλημα του αποκλεισμού παιδιών, έφερε παραδείγματα από μια σειρά δήμους στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα όπου περισσότερα από τα μισά παιδιά προσχολικής ηλικίας βρίσκονται εκτός των βρεφονηπιακών σταθμών. «Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε», τόνισε και κάλεσε τους Συλλόγους και τις Ομάδες να δώσουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες τους για το ζήτημα.

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Νίσυρο

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ έγινε χτες στη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε στις 14.05 στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Νισύρου. Είχε εστιακό βάθος 150,7 χλμ. και επίκεντρο 32 χλμ. δυτικά - βορειοδυτικά της Νισύρου. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή.

Πυρκαγιά στον Εβρο

Πυρκαγιά ήταν χτες σε εξέλιξη από τις 11.30 το πρωί στην περιοχή της Λευκίμμης Εβρου, σε δύο μέτωπα με μικρή απόσταση μεταξύ τους, καίγοντας μέρος του συμπλέγματος του δάσους της Δαδιάς. Στην περιοχή επιχειρούσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να ελεγχθεί το συντομότερο η πυρκαγιά.

Νεκρός σε τροχαίο

Ενα άτομο έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν χτες τα ξημερώματα σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Το όχημα ανατράπηκε λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα, από άγνωστη έως τώρα αιτία, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι επιβάτες. Στο σημείο έσπευσαν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα, που απεγκλώβισαν νεκρό τον έναν επιβάτη και τραυματίες τους άλλους δύο.

Ακυβέρνητο σκάφος με 60 μετανάστες

Ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος, στο οποίο επέβαιναν περίπου 60 μετανάστες και πρόσφυγες, εντοπίστηκε χτες στη θαλάσσια περιοχή νότιου όρμου Φοίνικα Κρήτης.

Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ένα ναυαγοσωστικό, προκειμένου να κατευθύνουν με ασφάλεια το σκάφος σε κάποιο κοντινό λιμάνι. Τελικά το πλοιάριο ρυμουλκήθηκε προς τα Σφακιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιβαίνοντες στο σκάφος δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου και το ιστιοφόρο εντοπίστηκε από το Λιμενικό, το οποίο είχε σχετική πληροφορία από προχτές.

Κλειστή η κεντρική υπηρεσία ασύλου λόγω κορονοϊού

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα γραφεία της κεντρικής υπηρεσίας ασύλου και του περιφερειακού γραφείου Αθήνας της υπηρεσίας στην οδό Κατεχάκη, μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος Covid-19 σε διερμηνέα που συνεργάζεται με την υπηρεσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, τα γραφεία θα κλείσουν για να απολυμανθεί ο χώρος και οι αλλοδαποί ενημερώνονται να μη μεταβούν εκεί. Σήμερα θα υπάρξει νέα ανακοίνωση για το ποια γραφεία της υπηρεσίας ασύλου στην Αττική θα κλείσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη, προκειμένου να γίνει και εκεί απολύμανση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ