ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σείστηκε η Θεσσαλονίκη από το δίκιο των μαθητών!

Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Από το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης κατέληξε το μαθητικό ...τσουνάμι που ξεχύθηκε από τα σχολεία από κάθε γωνιά του πολεοδομικού συγκροτήματος, αλλά και την ύπαιθρο και πλημμύρισε την πλατεία στο Αγαλμα Βενιζέλου και τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Μετά τη λήξη της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, η οποία αποφάσισε νέα κεντρική διαδήλωση, την Τετάρτη 7/10, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η μεγάλη μαχητική κινητοποίηση που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τη δυναμική απάντηση στην τρομοκρατία και τις απειλές της κυβέρνησης. Μια απάντηση που δόθηκε ταυτόχρονα από μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, που για άλλη μια φορά περπάτησαν μαζί στο δρόμο της κοινής πάλης για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών, ενάντια στην πολιτική που φέρνει νέα χτυπήματα στα μορφωτικά δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση, στο Αγαλμα Βενιζέλου, χαιρέτισαν μαθητές από μια σειρά σχολείων που τελούν υπό κατάληψη ή δίνουν με άλλες μορφές τον αγώνα. Ολοι μετέφεραν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που μεταφέρθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες για την πραγματικότητα που βιώνουν στα σχολεία. Με τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς βασικών ειδικοτήτων όπως φυσικούς, βιολόγους, μαθηματικούς, ξένων γλωσσών, κ.λπ., με τα μαθήματα σε αίθουσες στα υπόγεια ή ακόμα και στα παρασκήνια του Θεάτρου (π.χ. κατεύθυνση Γ' Λυκείου στο Πρότυπο Πειραματικό Θεσσαλονίκης «Μ. Ανδρόνικος»).

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε έξω από το ΥΜΑΘ

MotionTeam

Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε έξω από το ΥΜΑΘ
Οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αμπελοκήπων, που συνεχίζουν έναν πολύχρονο αγώνα για ενιαία στέγαση του σχολείου τους (είναι χωρισμένο σε δύο κτίρια που απέχουν 1,4 χιλιόμετρα μεταξύ τους), κατήγγειλαν ελλείψεις σε βασικές υποδομές και επιπλέον ανέδειξαν ότι αλλάζουν διαρκώς αίθουσες χωρίς να υπάρχει το επαρκές προσωπικό καθαριότητας που θα πρέπει να απολυμαίνει τους χώρους.

Μαθητές από το 2ο ΓΕΛ Συκεών, το 4ο ΓΕΛ Συγγρού, το 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο της Ικτίνου, το 24ο ΓΕΛ, το 7ο και 8ο ΕΠΑΛ Ευκλείδη, το Γυμνάσιο Νέων Επιβατών και πολλά ακόμα σχολεία, κάλεσαν την υπουργό να σταματήσει να τρομοκρατεί τους μαθητές και να απαντήσει πότε έγιναν αναπληρώσεις μαθημάτων, όταν χάνονταν εκατοντάδες ώρες επειδή δεν τοποθετούνταν έγκαιρα οι καθηγητές στα σχολεία;

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν, επίσης, εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ, της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, της Β' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας που σημείωσε ότι «πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση πως όταν διακυβεύεται η υγεία των παιδιών μας και των οικογενειών μας, όσα ψέματα και να πει, ό,τι κατασταλτικούς μηχανισμούς και να χρησιμοποιήσει, εμείς θα υπερασπιστούμε το δίκιο μας».

Οι γονείς δίπλα στα παιδιά τους

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην κεφαλή μπήκε το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας με σύνθημα «κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή».


MotionTeam

Με τα συνθήματα σάλπισαν ξεσηκωμό και πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους. Ενώ έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης βροντοφωνάζοντας «Ούτε στα σχολεία ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Μπροστά στο ΥΜΑΘ, οι μαθητές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία, συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα, για τον πρόσφατο νόμο που «θα μείνει στα χαρτιά», διεκδικώντας «τάξεις, καθαριότητα και καθηγητές, θέλουμε σχολείο ασφαλές». Ενώ μερικοί από τους μαθητές, κρατώντας από ένα γράμμα στα χέρια, έστειλαν για άλλη μια φορά το μήνυμα, σχηματίζοντας τη φράση «θέλουν, δεν θέλουν, θα μας ακούσουν».

Αμέσως μετά, κατευθύνθηκαν συντεταγμένα στο παρκάκι έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής. Τα επόμενα αγωνιστικά ραντεβού των μαθητών είναι: Αύριο Σάββατο 3/10, στις 8 μ.μ., μαθητικές συναυλίες σε Τούμπα (Πολιτιστικό Κέντρο), Εύοσμο (πλατεία) και Καλαμαριά (πεζόδρομο). Δευτέρα 5/10, τοπικές κινητοποιήσεις και Τετάρτη 7/10 συλλαλητήριο στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Ιδιαίτερα μαχητική και μαζική ήταν η συγκέντρωση των μαθητών και στην Κοζάνη, από όπου ακούστηκε δυνατά ότι «η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία». Η συγκέντρωση, στην οποία καλούσαν το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο, το 1ο Γυμνάσιο και το 3ο Γυμνάσιο που βρίσκονται σε κατάληψη, ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία Κοζάνης. Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών από όλα τα Γυμνάσια της πόλης, κατέληξε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου εκπρόσωποι των μαθητών από κάθε σχολείο κατέθεσαν τα αιτήματά τους.

Στην Πτολεμαΐδα, οι μαθητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο.

Στην Καβάλα, οι μαθητές έχοντας στο πλευρό τους δασκάλους και καθηγητές, αλλά και τους γονείς τους, τα εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ