ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2020
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Εσπασαν την τρομοκρατία της κυβέρνησης - Συνεχίζουν τον αγώνα για σχολεία ασφαλή

Το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων πλημμύρισε από χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς

Ο Β. Φιλέρης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής
Ο Β. Φιλέρης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής
Η τρομοκρατία της κυβέρνησης και των μηχανισμών της έσπασε με τρόπο εκκωφαντικό!

Ηταν μοναδικός ο τρόπος που χτες στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, μία μέρα μετά τις απειλές της υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης, χιλιάδες μαθητές που στο πλευρό τους είχαν φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, δήλωσαν ξεκάθαρα «Δεν τρομοκρατούμαστε! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ασφαλή, ανοιχτά σχολεία!».

Εδωσαν την καλύτερη απάντηση σε μια κυβέρνηση που δεν ικανοποίησε ούτε ένα αίτημα των μαθητών, αλλά αντίθετα επιστράτευσε κάθε μέσο προκειμένου να εκβιάσει μαθητές και γονείς ώστε να τους αναγκάσει να «σκύψουν» το κεφάλι και να παίξουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, συνεχίζοντας τα μαθήματα σε σχολεία - υγειονομικές βόμβες.

Το μήνυμα ήταν σαφές. Και το πήραν από τα πρώτα λεπτά των κινητοποιήσεων όλοι. Κυβέρνηση, προπαγανδιστικοί μηχανισμοί, κάποια παπαγαλάκια σε πολλά μέσα ενημέρωσης...

Γι' αυτό και την ώρα της κινητοποίησης από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, στριμωγμένοι:

...πότε έπαιζαν το ...remake του «...τηρούνται τώρα τα μέτρα ασφαλείας;», αλλά τύχαινε ο ακροατής να βρίσκεται στο λεωφορείο της γραμμής «Σύνταγμα - Πειραιάς», οπότε γελοιοποιούνταν...

Η Β. Γαρμπή από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας
Η Β. Γαρμπή από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας
...πότε αναμασούσαν με απελπισία επιχειρήματα του τύπου «σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί κάνουν μάθημα σε 25άρια τμήματα», αλλά αμέσως μετά έπαιζε στο ίδιο δελτίο η κινητοποίηση των μαθητών στην Ιταλία, ακριβώς επειδή κάνουν μαθήματα σε 25άρια τμήματα, ή ότι στη Γαλλία τα τμήματα είναι έως 15 παιδιά...

Και το κλάμα έδινε κι έπαιρνε.

Εφτασαν να επιστρατεύσουν ακόμα και μεμονωμένες περιπτώσεις όπως αυτή του «αγανακτισμένου» της Πάτρας έξω από ένα σχολείο να επαναλαμβάνει το ραβασάκι που μοιράζουν οι τοπικές της ΝΔ «σε μια μέρα πώς να φτιάξουν αίθουσες», αλλά για κακή του τύχη ο πιτσιρικάς μέσα από την κατάληψη του απαντούσε με ψυχραιμία: «Είχαν έξι μήνες και δεν το έκαναν...».

Οπως και να 'χει, τις απαντήσεις τις δίνουν κάθε μέρα 12χρονα, 13χρονα, 15χρονα και 17χρονα παιδιά, με κάθε μορφή κινητοποίησης και δράσης, όλες τις προηγούμενες μέρες. Πολλές χιλιάδες, κάθε μέρα, σε Γενικές Συνελεύσεις. Μαθητές από διαφορετικά σχολεία που δίνουν ραντεβού, μαζεύονται σε ένα σχολείο και συντονίζονται. Σχολεία που προχωρούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διευθυντές Εκπαίδευσης, διευθυντές σχολείων, δημάρχους.

Και που χτες όλοι μαζί βρέθηκαν στους δρόμους!

* * *

Στην Αθήνα το ραντεβού είχε οριστεί για τις 12 το μεσημέρι, ωστόσο αρκετή ώρα πριν είχαν αρχίσει να καταφτάνουν μαθητές. Από τα μεγάφωνα ακουγόταν το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, που ξεκαθάριζε, κόντρα σε κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης των αιτημάτων: «Διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα κάθε μαθητή να μπορεί να πηγαίνει σε ένα ασφαλές σχολείο που θα τον μορφώνει».

Ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά
Ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά
Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, το λόγο πήραν εκπρόσωποι μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει τους μαθητές ως υποκινούμενους και ασυνείδητους, που μόνο στόχο έχουν να χάσουν μάθημα, και εξέφρασε την αλληλεγγύη στους μαθητές που βρέθηκαν αντιμέτωποι με προσπάθειες ποινικοποίησης του αγώνα τους.

Η Β. Γαρμπή, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση σημείωσε ότι τα σχολεία έχουν γίνει κυψέλες αγώνα, συζήτησης, προβληματισμού. «Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, στα οποία θα μπορούμε να πηγαίνουμε με ασφάλεια, χωρίς να είμαστε στοιβαγμένοι, περιμένοντας πότε θα αρρωστήσουμε. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας μας τους ενοχλεί», τόνισε και πρόσθεσε πως «αυτό που μας δίνει παραπάνω δύναμη, ακόμα και από το ότι ο αγώνας μας ενοχλεί την κυβέρνηση, είναι ότι πλέον τις κινητοποιήσεις μας αγκαλιάζει όλος ο λαός, οι φοιτητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, επειδή τα αιτήματα είναι δίκαια».

Ο Β. Φιλέρης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, σχολίασε το υποκριτικό ενδιαφέρον του υπουργείου Παιδείας για τις χαμένες ώρες λόγω των καταλήψεων. «Φαίνεται πως για την κυβέρνηση υπάρχουν καλές χαμένες ώρες και κακές χαμένες ώρες. Καλές για την κυβέρνηση είναι οι πάνω από 450.000 ώρες που κάθε βδομάδα χάνονται επειδή τουλάχιστον 20.000 εκπαιδευτικοί λείπουν από τα σχολεία μας. Καλές για την κυβέρνηση είναι οι πάνω από 15.000 ώρες που έχουν ήδη χαθεί σε 150 σχολεία της χώρας, που έχουν κλείσει τμήματα και μερικά εξολοκλήρου, επειδή παρουσιάστηκε περιστατικό Covid», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάλεσε παράλληλα το υπουργείο να σταματήσει να διαδίδει ψέματα και να ασχοληθεί με τα υπαρκτά προβλήματα της Παιδείας στη χώρα σε περίοδο πανδημίας.

Ο Ανδ. Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ
Ο Ανδ. Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ
Ο Χρ. Τσαμούρης, μαθητής του 5ου Γυμνασίου Μπραχαμίου, αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχονται όλο αυτό το διάστημα οι μαθητές: «Το υπουργείο Παιδείας, με την απειλή ότι θα χάσουμε γιορτές, εκδρομές και τα Σάββατά μας, νομίζει ότι θα σταματήσουμε τον δίκαιο αγώνα μας». Δεν θα σταματήσουμε εδώ, συνέχισε, επαναλαμβάνοντας τα λόγια που αναγράφονταν και σε ένα από τα πανό: «Θέλουν - δεν θέλουν, θα μας ακούσουν!».

Στο πλευρό τους οι εκπαιδευτικοί

«Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι αυτός ο αγώνας για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία είναι πρώτα απ' όλα δικός μας αγώνας. Είμαστε περήφανοι για τους μαθητές μας, που κόντρα στην τρομοκρατία και καταστολή δεν μασάνε, γιατί έχουν δίκιο», σημείωσε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Σπ. Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, χαιρετίζοντας την κινητοποίηση εκ μέρους της Ομοσπονδίας και πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών. «Ξεκαθαρίζουμε προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας: Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας. Εμείς θα γίνουμε η ασπίδα τους, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι "αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα", και η ελπίδα σήμερα βρίσκεται στον κοινό αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών», πρόσθεσε και κάλεσε εδώ και τώρα κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να πάρουν μέτρα με βάση τα αιτήματα.

Ο Σπ. Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ
Ο Σπ. Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ
Ο Ανδ. Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, χαιρέτισε τους χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα που με καταλήψεις, πορείες, παραστάσεις διαμαρτυρίας διεκδικούν ένα σχολείο ανοιχτό, δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, που θα μορφώνει και δεν θα είναι εξεταστικό κέντρο. Αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του υπουργείου με τις οποίες «καλεί τους εκπαιδευτικούς να γίνουν απεργοσπαστικός μηχανισμός, κάνοντας εξ αποστάσεως διδασκαλία στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, και να τιμωρούν τους μαθητές που δεν συμμετέχουν με απουσία», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι διαπαιδαγωγητικός, δίπλα στους μαθητές, μέσα στην τάξη, στο προαύλιο, στο δρόμο όταν αγωνιζόμαστε για το σχολείο που έχουμε ανάγκη».

Μαχητική πορεία

Συγκροτημένα, με ζωντάνια, πίσω από τα πανό των συντονιστικών επιτροπών και των σχολείων τους, οι μαθητές συντάραξαν για μια ακόμα φορά το κέντρο της Αθήνας δηλώνοντας «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή - Μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή».

Τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής ήταν στην κεφαλή της πορείας, ζητώντας «Λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Στο αίτημα για εξασφάλιση μόρφωσης για όλα τα παιδιά, εξασφάλιση των όρων για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών με ασφάλεια, όπως επιτάσσουν οι αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, τις φωνές τους ένωσαν και φοιτητικοί σύλλογοι που απαιτούσαν επίσης να ανοίξουν οι σχολές προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αλλά και εκπαιδευτικά σωματεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση με στάσεις εργασίας.

Μαθητές και γονείς για μια ακόμα φορά διεκδίκησαν από κοινού ανοιχτά, ασφαλή σχολεία
Μαθητές και γονείς για μια ακόμα φορά διεκδίκησαν από κοινού ανοιχτά, ασφαλή σχολεία
Η πορεία, αφού πέρασε από το Σύνταγμα, κατέληξε στα Προπύλαια. Εκεί, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής δήλωσαν ότι οι μαθητές έδωσαν απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους τρομοκρατήσει με εισαγγελείς, αστυνομία αλλά και εκείνους που προκάλεσαν ένταση στην πορεία και οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τα αιτήματα που διεκδικούν οι μαθητές.

Συνθήματα, πανό και μπαλόνια στη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Συνθήματα, πανό και μπαλόνια στη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οι μαθητές έχουν δίκιο, είμαστε όλοι μαζί τους!

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των μαθητών:

«Οι μαθητές έχουν δίκιο. Είμαστε όλοι μαζί τους. Οι καθηγητές, οι εκπαιδευτικοί συνολικά, οι γονείς τους, όλος ο ελληνικός λαός τάσσεται με τα δίκαια αιτήματά τους.

Υπάρχουν λύσεις τώρα. Τι δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση; Τα παιδιά ζητάνε να αραιώσουν οι σχολικές αίθουσες, να βρεθούν νέες σχολικές αίθουσες, να γίνει διορισμός εκπαιδευτικών, οι οποίοι λείπουν, να γίνουν νέοι διορισμοί των εργαζομένων στην καθαριότητα για τα σχολεία.

Είναι δίκαια αιτήματα. Σε αυτά είμαστε μαζί τους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση να ακούσει τους μαθητές!

Σε σχόλιό του για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση να ακούσει τους μαθητές!

Οι σημερινές (σ.σ. χτεσινές) μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα έδειξαν εμφατικά ότι η τρομοκρατία και οι απειλές της κυβέρνησης έπεσαν στο κενό! Καλά θα κάνει - έστω και τώρα - να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών και να πάψει να τους εκβιάζει με μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα!

Η κυβέρνηση, με το να στρέφεται εναντίον των μαθητών που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή ανοιχτά και ασφαλή σχολεία με όλα τα μέτρα προστασίας για την υγεία τους, ώστε να διεξάγεται απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία, το μόνο που καταφέρνει είναι να τους πεισμώνει ακόμα περισσότερο.

"Απουσία" και "κακή διαγωγή", που θέλει να χρεώσει η κυβέρνηση στους χιλιάδες μαθητές που αγωνίζονται, έχει πάρει προ πολλού η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, με το κλείσιμο 400 τμημάτων και τάξεων από κρούσματα κορονοϊού, τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, τις υπεράριθμες τάξεις και τα σχολεία - "κλουβιά".

Οι μαθητές έχουν δίκιο και το ξέρουν όλοι! Θέλανε δε θέλανε τους άκουσαν σήμερα καλά!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ