Copyright 2020 The Associated |
Εθελοντές νέοι στη Βηρυτό βοηθάνε να καθαριστούν τα γκρεμισμένα σπίτια |
Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, διάρκειας τουλάχιστον οκτώ ημερών, αποφάσισε χτες το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης που πραγματοποίησε μετά την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, με αποτέλεσμα το θάνατο άνω των 200 ανθρώπων, τον τραυματισμό 6.000 άλλων και 300.000 άστεγους.
Η απόφαση αυτή λύνει τα χέρια του στρατού και περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν δημόσιες συγκεντρώσεις εάν τις θεωρήσουν «απειλή για τη δημόσια ασφάλεια», να κάνουν εφόδους στα σπίτια οποιαδήποτε ώρα, να συλλαμβάνουν υπόπτους για λόγους «ασφαλείας», ενώ διευρύνεται η δικαιοδοσία των στρατοδικείων τα οποία θα μπορούν να δικάζουν και πολίτες. Δεν έγινε σαφές εάν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνιστά παράταση της 15ήμερης ανάλογης κατάστασης που κήρυξε η κυβέρνηση του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ μία μέρα μετά την καταστροφική έκρηξη. Δεν έγινε επίσης σαφές εάν η εφαρμογή της τίθεται σε ισχύ από χτες, Πέμπτη...
Παράλληλα συνεχίζονται οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στη Βηρυτό οι οποίοι αξιοποιούν τα τραγικά γεγονότα της 4ης Αυγούστου για να κλιμακώσουν τις πιέσεις και τις απαιτήσεις για «μεταρρυθμίσεις» που εξυπηρετούν τις δικές τους γεωπολιτικές επιδιώξεις. Ανάμεσα σε αυτούς που επισκέφθηκαν χτες τη Βηρυτό ήταν η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Χέιλ. Αργότερα χτες το βράδυ ο Χέιλ ανακοίνωσε τη «συνδρομή» του FBI στις έρευνες που κάνουν Λιβανέζοι και ξένοι ερευνητές προκειμένου να διαλευκάνουν τα αίτια της έκρηξης που κατέστρεψε το λιμάνι της Βηρυτού, στη διάρκεια επίσκεψής του στη συνοικία Γκεμαϊζέ η οποία ισοπεδώθηκε από την έκρηξη.
Παράλληλα, οι παρεμβάσεις του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Λίβανο φαίνεται πως ενοχλούν τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος - και αυτός - είδε τις τραγικές εξελίξεις στη Βηρυτό ως αφορμή για αύξηση της τουρκικής γεωπολιτικής επιρροής στην περιοχή. Ο Ερντογάν χτες καταφέρθηκε εναντίον του Μακρόν λέγοντας πως έκανε σόου και πως το βασικό του μέλημα είναι να επαναφέρει «αποικιοκρατική δομή στο Λίβανο». «Εμείς δεν έχουμε τέτοιες επιθυμίες», είπε.
Εκπρόσωποι της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης και της Χαμάς απέρριψαν το σκεπτικό της συμφωνίας που διαιωνίζει την κατοχή
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--
«Ειρηνευτική συμφωνία» με στόχο την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων και την (προσωρινή;) αναβολή των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης τμήματος της Δυτικής Οχθης ανακοίνωσαν χτες το απόγευμα οι ηγέτες Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τη μεσολάβηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ανήγγειλε πρώτος την είδηση μιλώντας για «ιστορική μέρα».
Η ανακοίνωση της συμφωνίας καταγράφεται σε κοινό τριμερές ανακοινωθέν. Εκεί αναφέρεται πως τις επόμενες βδομάδες αξιωματούχοι των ΗΑΕ και Ισραήλ θα υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία για σύναψη διπλωματικών σχέσεων, άνοιγμα πρεσβειών, την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων, διεύρυνση και συνεργασία των διμερών σχέσεων σε Ενέργεια, οικονομία, τουρισμό και ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση για αναβολή των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης μέρους της Δυτικής Οχθης, αναφέρεται επί λέξει: «Κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Τραμπ με την υποστήριξη των ΗΑΕ, το Ισραήλ θα παύσει την ανακήρυξη κυριαρχίας σε περιοχές που περιγράφονται στο Οραμα του Προέδρου (σ.σ. Τραμπ) για την Ειρήνη και θα εστιάσει στις προσπάθειες για διεύρυνση των σχέσεων με άλλες χώρες του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα ΗΑΕ έχουν την πεποίθηση πως είναι εφικτές και άλλες τέτοιες διπλωματικές εξελίξεις με άλλες χώρες και θα εργαστούν για την ευόδωση αυτού του στόχου».
Η σύναψη συμφωνίας του Ισραήλ με τα ΗΑΕ δρομολογείται 26 χρόνια μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ιορδανία. Η προηγούμενη ήταν με την Αίγυπτο το 1979.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε και αυτός για «ιστορική μέρα» και για «νέα εποχή που αρχίζει για τις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο». Ωστόσο, απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφου θόλωσε τα νερά για το κατά πόσο «αναστέλλονται τα σχέδια προσάρτησης» τμήματος της Δυτικής Οχθης.
Ερωτηθείς εάν υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, ο Νετανιάχου απάντησε πως υποστηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ αποκαλώντας το «το πιο ρεαλιστικό σχέδιο από το 1967». Αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία προσδιορισμού τού τι θα μπορούσε να ήταν μία «παλαιστινιακή οντότητα», τονίζοντας πως ο Τραμπ «επέμενε μόνο σε προσωρινή παύση των σχεδίων προσάρτησης». «Ποτέ δεν θα προδώσω τα δικαιώματα στη γη μας», είπε, σε μία προφανή προσπάθεια να καθησυχάσει οργανώσεις Εβραίων εποίκων που πίεζαν για προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών. Πρόσθεσε επίσης πως η συμφωνία με τα ΗΑΕ ήταν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμης προσπάθειας που είχε ξεκινήσει από το 2009, τονίζοντας πως πέτυχε αυτό που κάποιοι αμφισβητούσαν: Να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα προτού κάνει συμφωνία με την Παλαιστινιακή Αρχή...
Ενδιαφέρον είχε και η πρώτη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκαργάς, που προσπάθησε να καθησυχάσει τους Παλαιστινίους λέγοντας πως η χώρα του κατάφερε, με αυτή την εξέλιξη, να εξουδετερώσει μία «ωρολογιακή βόμβα που απειλούσε τη λύση των δύο κρατών». Σε επόμενο σημείο πάντως προειδοποίησε το Ισραήλ ότι εάν επιχειρήσει προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, «θα σκοτώσει τις ελπίδες για ειρήνη».
Η είδηση της συμφωνίας προκάλεσε αργά χτες βράδυ την έκτακτη συνεδρίαση της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπας στη Ραμάλα, ο οποίος αναμενόταν να κάνει δηλώσεις. Η πρώτη, αρνητική, αντίδραση ωστόσο ήρθε από την Χάναν Ασράουι, που είναι μέλος της ΕΕ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Σχολίασε πως το Ισραήλ ανταμείφθηκε «γιατί δεν δηλώνει ανοικτά αυτά που κάνει παράνομα στην Παλαιστίνη» και τα ΗΑΕ επειδή αποκαλύπτουν ανοικτά τις μυστικές συναλλαγές με το Ισραήλ. «Εμείς δεν είμαστε το φύλλο συκής κανενός», κατέληξε.
Παράλληλα, η ισλαμική Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ και ΗΑΕ «δεν εξυπηρετεί τον παλαιστινιακό σκοπό», συνιστά «λευκή επιταγή» για τη συνέχιση της κατοχής της Παλαιστίνης και ως εκ τούτου είναι «απορριπτέα και καταδικαστέα».
Συγκρατημένη ήταν η αντίδραση του γγ του ΟΗΕ Αντόντιο Γκουτέρες, που χαιρέτισε οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμβάλλει στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Πομπέο είπε πως πρόκειται για «τεράστιο βήμα προς τα εμπρός» και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι πως η εξέλιξη θα βοηθήσει την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απευθύνει κάλεσμα στην εργατική τάξη για συγκέντρωση υλικής βοήθειας για το λαό του Λιβάνου. Σημειώνει: «Να κάνουμε πράξη το σύνθημα "όλοι για έναν και ένας για όλους". Ο λαός του Λιβάνου να μη μείνει μόνος του. Μας χρειάζεται. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, που είναι το μεγάλο μας όπλο.
Παίρνουμε πρωτοβουλία άμεσης συγκέντρωσης υλικής αλληλεγγύης για να σταλεί στους εργαζόμενους και το λαό του Λιβάνου.
Τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα να ενημερώσουν τους εργαζόμενους του κάθε κλάδου, να δημιουργηθούν μηχανισμοί συγκέντρωσης βοήθειας σε κάθε χώρο δουλειάς και να μπουν μπροστά στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, με βάση την παρακάτω λίστα:
ΤΡΟΦΙΜΑ: Ζάχαρη, ρύζι, φακές, φασόλια, ρεβίθια, ζυμαρικά, αλεύρι, γάλα σκόνη, γάλα σκόνη για παιδιά, κονσέρβες.
ΥΛΙΚΑ: Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, απορρυπαντικά.
Ιατροφαρμακευτικό υλικό: Συσκευές έγχυσης ορού, συσκευές έγχυσης αίματος, μάσκες οξυγόνου ενηλίκων και παιδιατρικές, γάντια, βαμβάκι, αντιβιοτικά φάρμακα, μηχανήματα όπως ηλεκτροκαρδιογράφους, απινιδωτές, αναπνευστήρες, ψηφιακά θερμόμετρα.
Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης για την Αττική μπορεί να γίνεται και στα γραφεία του ΠΑΜΕ, Αγ. Φιλοθέης 5Β, 10556 Αθήνα, τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.3301.842, 210.3301.847, 210.3833.786».
Την καμπάνια του ΠΑΜΕ στηρίζουν και άλλες οργανώσεις του λαϊκού κινήματος.
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στηρίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα σε άμεση συγκέντρωση υλικής βοήθειας.
Η συγκέντρωση των ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνεται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία και συνεννόηση με τα αντίστοιχα κατά τόπους Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα ή τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ.
Για την Αττική, η συγκέντρωση των ειδών θα γίνεται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης, οι οποίες σε συνεννόηση με τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ το επόμενο διάστημα θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες της συγκέντρωσης και παράδοσης των ειδών. Για οποιαδήποτε διευκρίνιση - πληροφορία η επικοινωνία θα γίνεται με τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ στα τηλέφωνα 210.3844.853 - 854.
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), πιστή στη διεθνιστική της αλληλεγγύη, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης της και ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συγκεντρώνει και αυτή είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα αποσταλούν μαζικά στο λαό του Λιβάνου.
Τα μέλη και οι φίλοι της ΕΕΔΔΑ μπορούν να φέρνουν ή να στέλνουν τα υλικά που επιθυμούν στα γραφεία της, Μενάνδρου 54, στον 7ο όροφο, κάθε Τρίτη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και κάθε Πέμπτη από τις 5 μέχρι τις 8 το απόγευμα.
Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) συγκεντρώνει επίσης υλική βοήθεια (στην Αττική στα γραφεία του ΠΑΜΕ, στην υπόλοιπη Ελλάδα σε συνεννόηση με τα Σωματεία ή τα Εργατικά Κέντρα).
Σχετικά καλέσματα έχουν απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Ζακύνθου και Σάμου, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.