ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΜΠΟΡΕΛ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
Ζητούμενο οι «παραγωγικές» διμερείς σχέσεις

«Πλαίσιο επίλυσης» για τις θαλάσσιες ζώνες έχει προτείνει η κυβέρνηση στην Τουρκία, λέει ο πρωθυπουργός

Από τη συνάντηση του Ζ. Μπορέλ με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας

Turkish Defense Ministry

Από τη συνάντηση του Ζ. Μπορέλ με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας
Τις διήμερες επίσημες επαφές του στην Αγκυρα ολοκλήρωσε χτες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Οι επαφές επιβεβαίωσαν μεταξύ άλλων την ταχύτητα με την οποία στρώνεται το έδαφος για επικίνδυνες διευθετήσεις σε Ελληνοτουρκικά, Αιγαίο και Κυπριακό.

Θυμίζουμε ότι κατά την προχτεσινή κοινή συνέντευξη του Μπορέλ και του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ ανακοίνωσε πως οι Βρυξέλλες θα αναλάβουν πρωτοβουλία για διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, μίλησε μάλιστα για «συμφωνίες» με τις οποίες πρέπει να λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφωνίες. Εκανε επίσης λόγο για «λύση που να μπορεί να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές» στο θέμα του Κυπριακού, «ώστε τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων να τα μοιραστούν οι δύο κοινότητες στο νησί της Κύπρου».

Από τη δική του μεριά, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι «εμείς από την αρχή λέμε συνεχώς ότι είμαστε έτοιμοι για διαμοιρασμό, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο. Φτάνει να γνωρίζουμε να διαμοιραζόμαστε δίκαια, ας το μάθουμε... Η Ανατολική Μεσόγειος είναι κοινή θάλασσα όλων μας, πρέπει όλοι μαζί να μοιραστούμε τα αγαθά της». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία για να μην αυξηθεί η ένταση. Το έχουμε πει, και ο Πρόεδρος Ερντογάν το έχει πει στον Μητσοτάκη στη συνάντησή τους. Και με την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχιστεί ο διάλογος».

Αλλά και οι αναφορές στο Μεταναστευτικό ήταν ενδεικτικές του σύνθετου ευρωτουρκικού παζαριού, με τον Μπορέλ να ξεκαθαρίζει ότι χρειάζεται «να συζητήσουμε μια προσαρμογή της Δήλωσης (σ.σ. του 2016) (...) και να εξετάσουμε μια νέα, στην οποία θα περιλάβουμε όλα τα θέματα που επηρεάζουν τη σχέση μας», παίρνοντας υπόψη και τα όσα ζητάει η Τουρκία: «Από το θέμα της βίζας, την εταιρική μας σχέση, την ενταξιακή της πορεία, τα σύνορα, την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, τα γεωπολιτικά θέματα της σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τη συνεργασία μας στη Συρία και στη Λιβύη».

«Αποτελεσματικές» συναντήσεις και για Συρία - Λιβύη

Με τον Μπορέλ συναντήθηκε και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που ζήτησε «αντικειμενική και όχι βεβιασμένη» προσέγγιση απέναντι στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα συμβάλει σε διμερείς σχέσεις «παραγωγικές και για τις δύο πλευρές». Πρόσθεσε δε ότι κάποιες «μονόπλευρες προσεγγίσεις» που παραβλέπουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι «απαράδεκτες». Ο ίδιος χαρακτήρισε και τη δική του συνάντηση με τον Μπορέλ «ευεργετική, ειλικρινή και αποτελεσματική», αναφέροντας ότι αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα περιφερειακά θέματα, ειδικά τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη.

«Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τις δύο πλευρές και για όλη την περιοχή. Θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία και το διάλογο με την ΕΕ, ειδικά σε θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, στο πλαίσιο της ειρήνης, της φιλίας και του σεβασμού των κοινών μας αξιών», δήλωσε ακόμα ο Ακάρ.

Προς επικίνδυνες διευθετήσεις με ευρωατλαντική σφραγίδα

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του χτες στον «ΣΚΑΪ», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τα Ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν επανέλαβε πως «είναι πολύ σημαντικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι επίσημοι και οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας».

Εστίασε στο «ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μία ουσιώδη διαφορά με την Τουρκία, που είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις» και τόνισε πως έχει «περιγράψει στον Τούρκο Πρόεδρο ένα πλαίσιο επίλυσης και αυτής της διαφοράς», με προϋπόθεση «να μην υπάρχει μία τέτοια ένταση και μία τέτοια κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, που να καθιστά αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο πρακτικά αδύνατο». Επ' αυτού χαρακτήρισε πρόκληση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία για το τι είπε με τον Ερντογάν στο τηλεφώνημά τους πριν μερικές μέρες.

Παράλληλα, στον απόηχο και των προχτεσινών δηλώσεων Μπορέλ από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε ότι το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ήταν εν μέρει προϊόν μιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας της Μέρκελ: «Εχω μιλήσει, έχω ενημερώσει εκτεταμένα την Γερμανίδα καγκελάριο για το ζήτημα αυτό. Η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία (σ.σ. της ΕΕ). Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει και αυτή μία τακτική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά δεν χρειαζόμαστε ως προς την επικοινωνία μας διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές. Από κει και πέρα, ο οργανωμένος διάλογος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας είναι μία τελείως διαφορετική υπόθεση, στην οποία προφανώς εντασσόμαστε και εμείς», επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, στο πλαίσιο και του ευρύτερου ευρωτουρκικού παζαριού.

  • Στο μεταξύ, χτες, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε 50 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Καταγράφηκε επίσης μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά, που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

ΛΙΒΥΗ
Τουρκικές προειδοποιήσεις για αντίποινα

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με αντίποινα απειλούν Τούρκοι στρατιωτικοί τις δυνάμεις που είναι πίσω από την αεροπορική επιδρομή της 4ης Ιούλη στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, πλήττοντας θέσεις και εξοπλισμό του τουρκικού στρατού. Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους του «Middle East Eye» στην Αγκυρα, εκτίμησε πως «έκανε μεγάλο σφάλμα» ο αυτουργός της επίθεσης και προειδοποίησε για «ισχυρά» αντίποινα.

Επί του παρόντος, επισήμως, η ταυτότητα των αεροσκαφών που συμμετείχαν στην επιχείρηση παραμένει άγνωστη. Ωστόσο ο Αμπντουλχαλέντ Αμπντάλα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και σύμβουλος της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, «φωτογράφισε» το Αμπου Ντάμπι, σχολιάζοντας το βράδυ της Δευτέρας με ανάρτησή του στο Twitter ότι η επίθεση στη βάση Αλ Ουατίγια συνιστά «ένα μάθημα που έδωσαν στους Τούρκους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκ μέρους όλων των Αράβων». Πριν από τη δήλωση του Αμπντάλα είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που ανέφεραν πως τα βομβαρδιστικά ήταν πιθανότατα τύπου «Dassault Mirage», που διαθέτουν οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρότερες πληροφορίες από το «Arab Weekly» ανέφεραν ότι τα αεροσκάφη ήταν «Ραφάλ», τα οποία διαθέτουν Γαλλία και Αίγυπτος.

Με φόντο την έντονη στρατιωτική κινητικότητα της Τουρκίας, που αναπτύσσεται και με στόχο μία πιθανή επιχείρηση κατάληψης της Σύρτης, που διαθέτει τη μερίδα του λέοντος σε πετρελαιοπηγές και σημαντικές πετρελαϊκές υποδομές, επισκέφθηκε χτες την Αγκυρα ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Λορέντζο Γκουερίνι, για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι καλές διμερείς σχέσεις αλλά και πιθανά σχέδια μεγαλύτερης συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.

Στο μεταξύ, χτες το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έκανε νέα στρατιωτική άσκηση στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών. Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», η άσκηση διήρκεσε 8 ώρες και έγινε σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο, με τη συμμετοχή 17 μαχητικών αεροσκαφών και 8 πολεμικών πλοίων.

Αλλα δημοσιεύματα εμφανίζουν την Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία της Αττάλειας να έχει εκδώσει και Navtex για «επιστημονικές έρευνες» στην Ανατολική Μεσόγειο, από χτες μέχρι αύριο 9 Ιούλη.

Εκτός από τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας, συνεχίζεται και η οικονομική της διείσδυση. Το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά απόπλου, με κατεύθυνση τις ακτές της δυτικής Λιβύης, ο τουρκικός πλωτός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της εταιρείας «Karadeniz Holding».

Σχέδια γαλλικών «πιέσεων» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Το «Reuters» άλλωστε επανήλθε χτες στην όξυνση των σχέσεων Γαλλίας - Τουρκίας με επίκεντρο τη Λιβύη, τονίζοντας ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν θα θέσει θέμα «αντι-συμμαχικής» τουρκικής συμπεριφοράς εντός ΝΑΤΟ στη Σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ στις 13/7, υποβάλλοντας αίτημα για «νέες κυρώσεις» σε βάρος της Αγκυρας.

Το ίδιο πρακτορείο μετέφερε και τέσσερα αιτήματα που προώθησαν οι Γάλλοι στο ΝΑΤΟ, με σχετική επιστολή που απέστειλαν πριν λίγες μέρες στον γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, ζητώντας μεταξύ άλλων οι 30 εταίροι στο ΝΑΤΟ να επιβεβαιώσουν «α) ότι σέβονται το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, β) ότι οι τηλεπικοινωνίες του ΝΑΤΟ δεν θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς που αφορούν "εσωτερικές υποθέσεις" και "μεμονωμένες επιχειρήσεις" χωρών - μελών, γ) ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ και δ) ότι θα αποφευχθούν "παρόμοια περιστατικά" στο μέλλον», όπως έγινε π.χ. με το «κλείδωμα» στόχων σε βάρος γαλλικής φρεγάτας από τουρκικά πλοία ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Πάντως ο πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία, Μαρκ Πιερίνι, μιλώντας στη δεξαμενή σκέψης «Carnegie Europe» εκτίμησε πως παρά τη δυσφορία της, δύσκολα θα μπορούσε η Γαλλία να προκαλέσει «ποινές» από το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, που - ας μην ξεχνάμε - διαθέτει και τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Να καταγραφεί τέλος ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι, σε παρέμβασή του αργά τη Δευτέρα στο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αφρικής τόνισε τη «σημασία της διεθνούς συνεργασίας σε περιφερειακές προκλήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη Λιβύη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ