Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χωρίς κόμπλεξ

Στην αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων, κυριάρχησαν τις προηγούμενες μέρες οι χουντικές ...καταβολές του νόμου, αφού ολόκληρα αποσπάσματα αποτελούν μεταφορά διαταγμάτων της χούντας από την καθαρεύουσα στη δημοτική. Το ζήτημα δεν είναι καθόλου αστείο, δεν αποτελεί όμως την ουσία του νομοσχεδίου. Γιατί στην πραγματικότητα, ο νόμος που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή έρχεται να εκσυγχρονίσει τους μηχανισμούς καταστολής και χαφιεδισμού των διαδηλώσεων, με «επικαιροποιημένες» μάλιστα τεχνικές και επιχειρηματολογία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση μαζεύει κάτω από την ίδια ομπρέλα και συμπληρώνει - εκσυγχρονίζει τις σκόρπιες διατάξεις που υπήρχαν έως τώρα για τις διαδηλώσεις, με στόχο να κάνει πιο εύκολη την απαγόρευσή τους. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με την εισαγωγή του άρθρου 19 στο νομοσχέδιο, που βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον ριζοσπαστισμό και την ...ενδοοικογενειακή βία, η κυβέρνηση ενισχύει το ιδεολογικό υπόβαθρο της προληπτικής καταστολής όχι μόνο των διαδηλώσεων, αλλά συνολικά της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, που βάζει στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των αστικών κομμάτων και του κράτους. Αλλωστε, και μόνο τα γεγονός ότι χουντικές και ...«δημοκρατικές» διατάξεις τέμνονται σε ό,τι αφορά ζητήματα καταστολής του κινήματος, δείχνει ότι το κράτος, ανεξάρτητα από κυβέρνηση, δεν έχει κανένα κόμπλεξ να επιστρατεύσει οτιδήποτε το βολεύει για να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα. Το είδαμε αυτό και στην Αμερική, όπου η κυβέρνηση Τραμπ δεν δίστασε να ανασύρει νόμο του 1908 (!) για να καταστείλει τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις με αφορμή τη δολοφονία Φλόιντ.

Αρουραίοι

Την ...πατρότητα των εμετικών συνθημάτων που βρώμισαν τον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα διεκδικεί η Χρυσή Αυγή με ανάρτηση στον ιστότοπό της. Διαμαρτύρεται μάλιστα επειδή η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «φασιστοειδή» και «αρουραίους που δρουν μέσα στη νύχτα», χωρίς να κατονομάζει τη Χρυσή Αυγή! Είναι φανερό ότι στον ανταγωνισμό που δυναμώνει στο χώρο της ακροδεξιάς, ανάμεσα σε κρυφούς και φανερούς ναζιστές, ο αντικομμουνισμός και οι επιθέσεις στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ θεωρούνται «παράσημο» για τα κάθε είδους φασιστοειδή, αφού αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξής τους. Γι' αυτό η Χρυσή Αυγή «καρφώνεται» από μόνη της για τις βρωμιές στο στέκι της ΚΝΕ, κλαψουρίζοντας ότι «στο σύνθημα επάνω υπήρχε ο μαίανδρος, αλλά ούτε λέξη στην ανακοίνωση της τοπικής ΚΝΕ για Χρυσή Αυγή. Σε άλλη περίπτωση θα ούρλιαζαν για Χρυσή Αυγή, τώρα ούτε λέξη». Δικαιολογούν και μ' αυτόν τον τρόπο τα όσα έγραψε η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της: «"Παλιοί" και "νέοι" φασίστες, με "κουστούμια" ή χωρίς, "μετανιωμένοι" ή "απατημένοι", έχουν την ίδια αποστολή. Να χτυπήσουν το λαό, τα δικαιώματά του, όποιον αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική. Οποια "προβιά" και να φορέσουν, είναι δύναμη υπεράσπισης των καπιταλιστών και του συστήματός τους. Τους προειδοποιούμε, να μπουν ξανά στις τρύπες τους!».

Μακριά...

Την ίδια μέρα που εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν ενάντια στην παράδοση των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να βγει μια αναμνηστική φωτογραφία στη θέση Τύμπανος, στα όρια των νομών Καρδίτσας - Τρικάλων, για να διακηρύξουν «την καθολική υποστήριξη στα Δίκτυα Φορέων και Πολιτών, που αγωνίζονται για τη ματαίωση της εγκατάστασης βιομηχανικών πάρκων ανεμογεννητριών», όπως αναφέρουν σε δελτίο Τύπου. Τα λόγια τους όμως τα ...παίρνει ο άνεμος, αφού η υποκρισία τους περισσεύει και στο ζήτημα των ανεμογεννητριών. Συγκεκριμένα, στις 13/7/2018, ο τότε υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, δήλωνε μετά από συνάντηση που είχε για το θέμα αυτό πως «τα αιολικά στα Αγραφα θα γίνουν» και «δεν μπορώ να πάρω πίσω την υπογραφή μου, αναστέλλοντας τις άδειες εγκατάστασης». Υπενθύμιζε επίσης πως «η κυβέρνηση έχει υπογράψει δέσμευση, ότι μέχρι το 2030 η παραγωγή Ενέργειας θα γίνεται κατά 32% από ΑΠΕ, επομένως η εγκατάσταση ΑΠΕ στην Ελλάδα πρόκειται να τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια και πρέπει γρήγορα και άμεσα να εγκατασταθούν πολλές ΑΠΕ παντού». Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγε πολλά βήματα παραπέρα την πολιτική της «απελευθέρωσης» στην Ενέργεια, βάζοντας στόχο την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ανεμογεννήτριες κατά δυο επιπλέον γιγαβάτ, ενώ επί των ημερών της εγκαταστάθηκαν εκατοντάδες νέες σε όλη τη χώρα.

... κι αλάργα

Ετσι εξηγείται λοιπόν γιατί στην ψήφιση του πρόσφατου περιβαλλοντοκτόνου νόμου, ως αντιπολίτευση πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την ονομαστική ψηφοφορία, για να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες του στην αποψίλωση των βουνών χάριν της «επιχειρηματικότητας» και της «πράσινης» κερδοφορίας. Ετσι εξηγείται όμως και το γεγονός ότι την περασμένη Κυριακή διάλεξαν να ...διαδηλώσουν μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη Νιάλα, όπου έγινε η μαζική κινητοποίηση σωματείων και φορέων της περιοχής. Οι θέσεις τους άλλωστε καμιά σχέση δεν έχουν με το καθολικό αίτημα των κατοίκων να ακυρωθεί οριστικά κάθε σχέδιο για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «την άμεση εκπόνηση Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου, βάσει του οποίου θα εγκρίνονται οι νέες άδειες παραγωγής ΑΠΕ, αλλά και θα επαναξιολογηθούν όσες άδειες έχουν ήδη χορηγηθεί» όπως και «μέχρι την έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου να σταματήσει κάθε κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων σε περιοχές NATURA, σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου (αλπική ζώνη) και σε περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους». Να μη θιγούν δηλαδή οι δουλίτσες των επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ, αλλά να γίνονται «ρυθμισμένα» και πάνω απ' όλα ...με «σχέδιο».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1815 Μετά τη σύλληψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 18ος επιστρέφει ασφαλής στο Παρίσι.

1838 Γεννιέται ο στρατηγός κόμης Φέρντιναντ φον Ζέπελιν, κατασκευαστής των περίφημων πηδαλιουχούμενων αερόστατων που φέρουν το όνομά του.

1851 Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος Αρθουρ Εβανς, ο οποίος ανακάλυψε το παλάτι της Κνωσού.

1921 Ο ελληνικός στρατός νικά στο Εσκί Σεχίρ και προελαύνει κατά της Αγκυρας (Μικρασιατική Εκστρατεία). Σε έναν όμως χρόνο από τότε, οι ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης θα συναντήσουν άδοξο τέλος, με τραγικές συνέπειες για τους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας. Στις 13/8/1922 θα ξεκινήσει η τουρκική αντεπίθεση. Το μέτωπο κατέρρευσε σχεδόν αμέσως και μόλις δυο βδομάδες μετά, ο τουρκικός στρατός μπήκε στη Σμύρνη. Ο τραγικός απολογισμός της Μικρασιατικής Εκστρατείας θα αποτυπωθεί στα νούμερα ως εξής: 91.000 περίπου ήταν οι απώλειες του ελληνικού στρατού, ενώ 1.500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες τους, αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς.

1961 Πεθαίνει ο γιατρός Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, κατοχικός πρωθυπουργός την περίοδο Δεκέμβρης 1942 - Απρίλης 1943.

1967 Πεθαίνει η Βρετανίδα ηθοποιός Βίβιαν Λι, βραβευμένη δύο φορές με Οσκαρ καλύτερης ηθοποιού (το 1939 και το 1951).

1994 Πεθαίνει ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας (1949 - 1994), πρωθυπουργός (1948 - 1972) και κατόπιν Πρόεδρος της χώρας του (1972 - 1994).

1997 Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ υπογράφουν στη Μαδρίτη συμφωνία έξι σημείων, όπου η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει «νόμιμα» και «ζωτικά» συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ