ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Επιβολή περιοριστικών μέτρων και πάλι σε ορισμένες χώρες

Η αύξηση κρουσμάτων στην Αυστραλία προκαλεί ανησυχία
Η αύξηση κρουσμάτων στην Αυστραλία προκαλεί ανησυχία
Η αύξηση των μολύνσεων από τον κορονοϊό, που προκαλεί την ασθένεια Covid-19, κάνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να απευθύνει νέες συστάσεις προς τον πληθυσμό και ιδιαίτερα τους ταξιδιώτες αυτού του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Γίνονται εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων προστασίας (μάσκες, απολύμανση των χεριών, αποφυγή συνωστισμού), με επισημάνσεις ότι ο ιός κυκλοφορεί ευρέως, ειδικά στους ασυμπτωματικούς ασθενείς, που τον διαδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Ο ΓΓ του Οργανισμού Τέντρος Α. Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι η πανδημία ακόμα δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της και χρειάζεται συντονισμός κινήσεων και αλληλεγγύης ανάμεσα στους επιστήμονες και τις χώρες. Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι παρατηρείται χώρες να χρησιμοποιούν αντιικά φάρμακα που προορίζονται για ασθενείς με AIDS, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη θεραπεία αυτών των ασθενών.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ακόμα ότι επιστήμονές του μελετάνε άρθρο που δημοσιεύτηκε από 300 υπογράφοντες επιστήμονες, που ισχυρίζονται ότι ο ιός μεταδίδεται όχι μόνο από σταγονίδια που προέρχονται από κάποιον νοσούντα, αλλά και αερόβια, δηλαδή διατηρείται για κάποιο διάστημα στον αέρα. Τα στελέχη του ΠΟΥ δήλωσαν ότι ενθαρρύνουν την έρευνα, αλλά χρειάζονται ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για τον οποιοδήποτε ισχυρισμό.

Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον κόσμο είχαν φτάσει τα 11,8 εκατομμύρια και τα θύματα τις 542.796. Στις ΗΠΑ τα 3.054.672 έφτασαν τα κρούσματα και τα θύματα τις 133.268 και ακολουθούν η Βραζιλία με 1,6 εκατομμύρια και 65.631, η Ινδία με 739.646 και 20.618, η Ρωσία με 694.230 και 10.772. Η κατάσταση επιδεινώνεται και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ εστίες υπάρχουν και στην Ασία, στην Αυστραλία, στη Σερβία στη γειτονιά μας, στο Ισραήλ.

Στην Αυστραλία ειδικά, παρότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.755 και οι νεκροί 106, σημειώθηκαν εστίες σε πολλές συνοικίες της Μελβούρνης, αποφασίστηκε να ισχύσει καραντίνα για τις 6 επόμενες βδομάδες εφόσον παρατηρήθηκε υψηλός ρυθμός διάδοσης. Η απόφαση επηρεάζει πάνω από 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους που θα περιοριστούν στο σπίτι και θα μπορούν να βγαίνουν μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ετσι, για πρώτη φορά αποφασίστηκε το κλείσιμο των εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων των πολιτειών της Βικτώριας όπου ανήκει η Μελβούρνη και της Νέας Ουαλίας όπου ανήκει το Σίδνεϊ. Η απαγόρευση διέλευσης των συνόρων τέθηκε σε εφαρμογή τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, με την ανάπτυξη μεγάλης στρατιωτικής και αστυνομικής δύναμης που θα φυλάει όλες τις διόδους, ενώ σε τυχόν παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 6.800 ευρώ (11.000 δολάρια Αυστραλίας).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες ότι έδωσε 1,6 δισ. δολάρια στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Novavax» για το υπό έρευνα εμβόλιό της για την Covid-19, διασφαλίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα έχουν προτεραιότητα με 100 εκατομμύρια από τις πρώτες δόσεις του, εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Η Ουάσιγκτον έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αντίπαλα προγράμματα διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών και εργαστηρίων, σε πιθανά εμβόλια διαφόρων εταιρειών όπως οι «Johnson & Johnson», «Moderna», «AstraZeneca», «Sanofi».

Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι διαγνώστηκε με τον κορονοϊό SARS COV-2 ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, οποίος έχει επικριθεί ιδιαίτερα στη χώρα του και διεθνώς, γιατί από την αρχή δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας μιλώντας για μια «γρίπη», με αποτέλεσμα η χώρα να θρηνεί έως τώρα πάνω από 65.000 νεκρούς.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Δεσμεύσεις για αυστηρή εφαρμογή του νέου νόμου

Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δεσμεύτηκε για την «αυστηρή εφαρμογή» του νέου νόμου για την «ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ», υποστηρίζοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι θα επιτρέψει την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή.

Επίσης, η Λαμ προειδοποίησε τους «ριζοσπάστες» ακτιβιστές να μην «περάσουν την κόκκινη γραμμή» και ανέφερε ότι «οι συνέπειες μιας παραβίασης του νόμου αυτού είναι πολύ σοβαρές». Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «σε σύγκριση με νόμους περί εθνικής ασφάλειας άλλων χωρών, είναι ένας μάλλον ήπιος νόμος» και εξέφρασε βεβαιότητα ότι «με τον καιρό (...) θα μεγαλώσει η εμπιστοσύνη στην αρχή "Μια χώρα, δύο συστήματα"», αλλά και «στο μέλλον του Χονγκ Κονγκ».

Στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου, οι αρχές έδωσαν εντολή για απόσυρση βιβλίων που έχουν γράψει στελέχη του «φιλοδημοκρατικού» κινήματος. Η συνέντευξη Λαμ έγινε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση κυβερνητικού εγγράφου που διευρύνει τις εξουσίες και των δυνάμεων ασφαλείας. Οπως αναμετέδωσαν και δυτικά ΜΜΕ, μεταξύ άλλων θα παρέχεται η δυνατότητα ερευνών χωρίς ένταλμα, αν κρίνεται ότι η εθνική ασφάλεια αποτελεί αντικείμενο «επικείμενης» απειλής.

Ο νέος νόμος εξυπηρετεί την ενίσχυση του λόγου και ρόλου της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης στην περιοχή, προσαρμόζοντας το «ειδικό καθεστώς αυτονομίας» της στις αυξημένες ανάγκες αναμέτρησης της Κίνας με ανταγωνιστικά συμφέροντα, με δεδομένο ότι το Χονγκ Κονγκ αποτελεί κρίσιμο διεθνή χρηματοπιστωτικό κόμβο και έδρα για επιχειρηματικούς κολοσσούς κάθε κλάδου. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας, επικαιροποιώντας ταξιδιωτικές του οδηγίες, προειδοποίησε τους πολίτες που ταξιδεύουν στην Κίνα για τον κίνδυνο «αυθαίρετης κράτησής» τους, αναφέροντας ότι οι κινεζικές αρχές στο παρελθόν έθεσαν υπό κράτηση ξένους πολίτες με την κατηγορία ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Τζάο Λιτζιάν, αντέδρασε τονίζοντας ότι «οι ξένοι στην Κίνα δεν έχουν σε καμία περίπτωση κάτι να φοβούνται, όσο σέβονται τον νόμο» και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Αυστραλία «θα κάνει περισσότερα πράγματα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων» με την Κίνα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Εληξε η απεργία στην «Tata Steel»

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα του κολοσσού «Tata Steel» στην Ολλανδία τερμάτισαν την απεργία τριών βδομάδων, που ξεκίνησαν στις 10 Ιούνη, όταν και τους ανακοινώθηκε σχέδιο για περίπου 1.000 απολύσεις σε σύνολο 9.000 εργαζομένων. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικές απολύσεις στο πλαίσιο της προγραμματισμένης αναδιοργάνωσης των ολλανδικών της δραστηριοτήτων, μέχρι και τον Οκτώβρη του 2026. Ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει αν θα υπάρξουν ...«εθελούσιες».

Η «Tata Steel Europe» πέρυσι ανακοίνωσε μια μεγάλη αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της σε Βρετανία και Ολλανδία, με την κατάργηση περίπου 3.000 θέσεων εργασίας συνολικά. Οπως είχε σημειώσει τότε ο όμιλος, η παραγωγή στο ολλανδικό εργοστάσιο πρέπει να γίνει πιο κερδοφόρα - και μέσω της μείωσης του εργασιακού «κόστους» - καθώς ο κλάδος του χάλυβα αντιμετώπιζε τον ανταγωνισμό της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της Κίνας, των φτηνών κινεζικών εισαγωγών και τις επιπτώσεις των εμπορικών δασμών των ΗΠΑ.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΑΓΑ.-- Δύο επιβατικά τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά στην Τσεχία χτες το μεσημέρι, κινούμενα στην ίδια γραμμή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί και πάνω από 30 τραυματίες από τους επιβαίνοντες. Το δυστύχημα σημειώθηκε στη γραμμή που συνδέει την κωμόπολη Περνίνκ με το Κάρλοβι Βάρι και τα τρένα βρέθηκαν στις ίδιες ράγες από αντίθετη κατεύθυνση. Οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ελέγχους για τους λόγους που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα. Σε παρόμοιο περιστατικό πριν περίπου έναν χρόνο, είχαν τραυματιστεί 6 άνθρωποι.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Με δείπνο εργασίας στη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία ξεκίνησαν χτες βράδυ οι επικεφαλής διαπραγματευτές της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ και της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές διμερείς σχέσεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ποινικές διώξεις για ψευδή καταγγελία σε τρίτο βαθμό ασκήθηκαν χτες κατά της νεαρής λευκής Αμερικανίδας που είχε καλέσει την αστυνομία στο Σέντραλ Παρκ της Ν. Υόρκης στα τέλη του περασμένου Μάη, λέγοντας ψέματα πως ένας Αφροαμερικανός την «απειλούσε». Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε πως θα κυκλοφορήσει τελικά νωρίτερα, στις 14 Ιούλη, το βιβλίο της ανιψιάς του Τραμπ, Μέρι Τραμπ, που φέρεται πως θα έχει «ενδιαφέρουσες» αποκαλύψεις για τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την οικογένειά του.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αμερικανός φοιτητής της Ιατρικής Μοχάμεντ Αμάς, που είχε φυλακιστεί δίχως δίκη σε αιγυπτιακή φυλακή για περίπου 500 μέρες, ασκώντας κριτική στις αιγυπτιακές αρχές για την κακομεταχείριση αντικυβερνητικών διαδηλωτών, αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε χτες στις ΗΠΑ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τον 47χρονο Ιρακινό ιστορικό και ειδικό αναλυτή σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας και τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», Χισάμ αλ Χασέμι, δολοφόνησαν άγνωστοι το βράδυ της Δευτέρας έξω από το σπίτι του θύματος στη Βαγδάτη. Ο 47χρονος Χασέμι εμφανιζόταν σχεδόν καθημερινά στα τοπικά και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σχολιάζοντας τη δράση των τζιχαντιστικών οργανώσεων, την ιρακινή πολιτική και τις ενέργειες των ένοπλων σιιτικών, φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών του Ιράκ. Λόγω της ειδίκευσής του, τον συμβουλεύονταν πολλές κυβερνήσεις και Ιρακινοί πολιτικοί αξιωματούχοι.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Δηλώνει απρόθυμη για νέες διαπραγματεύσεις

Την απροθυμία της Βόρειας Κορέας για επανάληψη των διαπραγματεύσεων (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) ανέδειξε ο γενικός διευθυντής για τις αμερικανικές υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών στην Πιονγιάνγκ Κουόν Γιονγκ Γκαν, χαρακτηρίζοντας «ανόητες» τις προτάσεις που η Νότια Κορέα επανέφερε για νέα συνάντηση Πιονγιάνγκ - Ουάσιγκτον.

Λίγες μέρες πριν, αντίστοιχη παρέμβαση είχε κάνει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσόε Σον Χούι, που υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα λειτουργήσουν μεταξύ ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας και συμπλήρωσε ότι αυτήν τη στιγμή «δεν νιώθουμε την ανάγκη να καθίσουμε ενώπιος ενωπίω με τις ΗΠΑ, καθώς δεν θεωρούν τον διάλογο ΛΔΒΚ (Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας) - ΗΠΑ ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο για να διαχειριστούν την πολιτική τους κρίση».

Πάντως, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Μπίγκαν, που έχει αναλάβει ειδικά καθήκοντα απεσταλμένου του Προέδρου Τραμπ για τη Χερσόνησο, αναμένεται να φτάσει στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα. Ο Μπίγκαν αναμένεται και στην Ιαπωνία, όπου επίσης θα ιεραρχήσει το ζήτημα της «οριστικής και πλήρως εξακριβωμένης αποπυρηνικοποίησης» της Χερσονήσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ