ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας

Αισιόδοξο μήνυμα για την οργάνωση και τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων του νομού

Από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση στη Μαγνησία
Από παλιότερη αγροτική κινητοποίηση στη Μαγνησία
Στον μακρύ και δύσκολο αγώνα που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, όπλο στην οργάνωση και την ενίσχυση του αγώνα αποτελεί η ύπαρξη και δράση των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από πολύμηνη προετοιμασία, με περιοδείες και συσκέψεις προετοιμασίας σε χωριά, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς, Αλμυρού - Σούρπης, Δράκειας, Νότιου Πηλίου και Μακρυράχης του νομού Μαγνησίας προχώρησαν στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας (ΟΑΣΜ).

Ταυτόχρονα όρισαν Προσωρινή Διοίκηση, που θα αναλάβει το έργο της κοινής οργάνωσης και πάλης, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα και στους υπόλοιπους Αγροτικούς Συλλόγους να συμμετέχουν με εκλεγμένους αντιπροσώπους στη νέα Διοίκηση, ενώ θα γίνει επίσης προσπάθεια να συγκροτηθούν Αγροτικοί Σύλλογοι εκεί που δεν υπάρχουν.

Στόχος, όπως τονίζουν, είναι να φτάσει το αισιόδοξο μήνυμα της ίδρυσης της Ομοσπονδίας σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της Μαγνησίας, σε όλα τα χωριά του Πηλίου και του κάμπου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Η Ομοσπονδία μας είναι ένα επιβεβλημένο και αναγκαίο γεγονός για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα μας, την καλύτερη οργάνωση όλων των αγροτών της περιοχής μας και για το συντονισμό μας με τους αγρότες της υπόλοιπης Θεσσαλίας και όλης της Ελλάδας. Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι της Μαγνησίας αποκτάμε ένα μεγάλο όπλο στα χέρια μας, δυναμώνουμε τη φωνή μας, γινόμαστε πιο ισχυροί.

Είναι ένα σημαντικό γεγονός, που ήρθε ως αποτέλεσμα των κοινών αγώνων που δώσαμε οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Μαγνησίας τα προηγούμενα χρόνια. Οι μηχανοκίνητες πορείες στον Βόλο, τα μπλόκα και η συμμετοχή μας σε αυτά, οι κινητοποιήσεις στον ΕΛΓΑ, όλα έδειξαν ότι για να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τα δίκαια αιτήματά μας, απαιτείται να είμαστε συσπειρωμένοι όλοι μαζί απέναντι στα μέτρα που θέλουν να μας πετάξουν από τα χωράφια μας».

Αναδεικνύουν επίσης τη μεγάλη σημασία που έχει η ύπαρξη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που αποτελεί τη δύναμη της αγροτιάς πανελλαδικά, επισημαίνοντας πως «συντονιζόμαστε και συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συντονίζουμε τη δράση μας με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Καταγγέλλουν την κυβερνητική κοροϊδία για τα θέματα των αποζημιώσεων

Τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ και την κυβέρνηση καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, για τη συνεχιζόμενη κοροϊδία εκ μέρους τους όσον αφορά τα θέματα των καταστροφών στην παραγωγή, της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων, με αφορμή τη φιέστα που έστησαν στο δημαρχείο Τυρνάβου, μία μέρα πριν από τις συντονισμένες κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα.

Οπως τονίζουν, «την ώρα που μεγαλώνει η αγανάκτηση των αγροτών απέναντι στην κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, που δέχτηκε ακόμη πιο έντονο πλήγμα λόγω της πανδημίας και αφού είδαμε άλλη μια χρονιά να πραγματοποιείται εξαίρεση των καλλιεργειών μας από τον ΕΛΓΑ που μας αφήνει χωρίς εισόδημα, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ παρευρέθηκε στο δημαρχείο Τυρνάβου, προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις μας. Βέβαια, σε ερώτηση αναφορικά με το αίτημά μας για να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις, προκλητικά απάντησε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά τους. Αμεσο είναι όπως μας είπε ο "εξορθολογισμός" του Οργανισμού, δηλαδή να συνεχιστούν οι αδικίες εις βάρος των αγροτών, ενώ για την καθυστέρηση των πληρωμών των αποζημιώσεων το έριξε στα ταμειακά διαθέσιμα».

Οπως καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, «αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα βασίζονται αποκλειστικά στις εισφορές των αγροτών όπως και τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ και καμιά κυβέρνηση δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ από το 2011».

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν πως «ο έμμισθος διορισμένος από την κυβέρνηση αντιπρόεδρος ενός κρατικού φορέα όπως είναι ο ΕΛΓΑ, ο οποίος πληρώνεται από τις εισφορές των αγροτών, μας είπε ότι πρόθεση της διοίκησης του Οργανισμού και της κυβέρνησης είναι να μπορούν να συμμετέχουν οι ιδιώτες στην ασφάλιση των αγροτών μέσω του ΕΛΓΑ, να αρχίσουν δηλαδή σταδιακά το ξεπούλημα του Οργανισμού».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι τονίζουν πως με αυτά τα σχέδια θα προκύψουν νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις.

Καταλήγοντας, επισημαίνουν πως οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχουν συγκεκριμένα πάγια αιτήματα, τα οποία και κατέθεσαν στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης, διεκδικώντας: Αμεση καταβολή του υπόλοιπου 35% για τις ζημιές του 2019. Να σταματήσει το αίσχος να δίνεται σταδιακά και τόσο αργοπορημένα η αποζημίωση των δικαιούχων. ΕΛΓΑ δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Καμιά σκέψη για είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Καμιά σκέψη για αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ. Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, ώστε να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

28 νέα κρούσματα κορονοϊού

Αλλα 28 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ. Από αυτά, τα 7 είναι «εισαγόμενα» (1 από ΗΠΑ, 1 από Ινδία μέσω Ολλανδίας, 1 από Βουλγαρία, 1 από Βοσνία, 1 από Αλβανία, 2 από Προμαχώνα). 10 κρούσματα εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, 3 στη Δράμα, από 2 σε Καστοριά, Ροδόπη, Λάρισα και από 1 σε Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.458, ενώ 8 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Κανένας νέος θάνατος δεν καταγράφεται στα χτεσινά στοιχεία, ενώ συνολικά 192 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μέχρι αργά χτες βράδυ εκκρεμούσαν τα αποτελέσματα από τα 6.500 δειγματοληπτικά τεστ που έγιναν σε τουρίστες στα αεροδρόμια της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι αυτά τα τεστ θα είναι μόνο δειγματοληπτικά, το πολύ 8.000 τη μέρα σύμφωνα με την κυβέρνηση, τη στιγμή που ο αριθμός των τουριστών που καταφτάνουν στη χώρα προβλέπεται να αυξάνεται συνεχώς, σε μια περίοδο που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, ο ημερήσιος αριθμός νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κυμαίνεται περίπου στις 190.000.

Στο μεταξύ, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων στην περιοχή, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων στην ΠΕ Ξάνθης. Συγκεκριμένα, στους δήμους Ξάνθης, Μύκης, Τοπείρου και Αβδήρων: Η προσέλευση πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Απαγορεύονται ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις άνω των 8 ατόμων. Στις Κοινότητες Εχίνου και Μύκης ισχύουν επιπρόσθετα: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της κοινότητας. Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. έως τις 6 π.μ. καθημερινά. Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις 10 Ιούλη.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας

Με 4ωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό σαλόνι του νοσοκομείου «υποδέχονται» σήμερα οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια.

«Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο μας αποτελεί πρόκληση!» τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. «Το υπουργείο και ο υπουργός γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού, παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ακόμα και σε ατομικά μέσα προστασίας. Ηδη εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, για την επαναφορά του νοσοκομείου στην κανονικότητα. Γνωρίζουν πολύ καλά τις πολιτικές ευθύνες που έχουν για αυτές τις τεράστιες ελλείψεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με προσλήψεις επικουρικών υγειονομικών - που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων. Και εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε και δεν θα επιτρέψουμε τη σταδιακή απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη για καθολική παροχή δωρεάν περίθαλψης».

Το Σωματείο Εργαζομένων διεκδικεί: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές Υγείας. Ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των μονάδων ΠΦΥ, ώστε να λειτουργούν πλήρως σε 24ωρη βάση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων. Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Αποχαιρετά τον αγωνιστή Αλέκο Λαχανά

Με μεγάλη λύπη αποχαιρετά η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τον αγωνιστή Αλέκο Λαχανά, μέλος της Γραμματείας, αντιπρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου πρώην δήμου Πλατυκάμπου, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά στα 60 του χρόνια.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην σύζυγο και τα παιδιά του, σε όλους τους οικείους τους και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να αποτίσουν φόρο τιμής, με την παρουσία τους στην εξόδιο ακολουθία που θα τελεστεί σήμερα στις 11 π.μ. στη Γαλήνη Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Ο Αλέκος Λαχανάς είχε ενεργή συμμετοχή και δράση στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς επί συνεχή χρόνια, με πρωτοπόρο ρόλο από τα μεγάλα μπλόκα το 1995 και μετέπειτα και πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στο αγροτικό κίνημα της Λάρισας. Αποχαιρετάμε με θλίψη έναν συνεπή αγωνιστή για τα δίκια της αγροτιάς, που έδινε πάντα με μαχητικότητα και αυταπάρνηση τη μάχη μέσα από τις γραμμές του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Ο Αλέκος πίστευε ακράδαντα ότι η οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, οι συντονισμένοι αγώνες είναι ο δρόμος για να έχουμε αποτελέσματα στις διεκδικήσεις μας. Δίνουμε υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα μας, για το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, τη συσπείρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στους συλλόγους, την ανάπτυξη πολύμορφων κινητοποιήσεων, αφού όπως και ο ίδιος πίστευε, μόνο οι αγώνες μας φέρνουν αποτελέσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ