Φουντώνει το κύμα καταδίκης του χουντικής έμπνευσης νομοσχεδίου από συνδικάτα και φορείς
Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη και ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα από κάθε κλάδο, μαζί με μαζικούς φορείς από κάθε περιοχή της χώρας, μεγαλώνουν καθημερινά το κύμα καταδίκης του απαράδεκτου νομοσχεδίου. Ξεκαθαρίζουν ότι οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού δεν θα μπουν «στο γύψο», καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις που κλιμακώνουν η μία μετά την άλλη αυτήν την προσπάθεια και απαντούν δηλώνοντας: Το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο!
«Οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα», τόνισε έγκαιρα σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα σε συνδικάτα και φορείς να πάρουν αποφάσεις αγωνιστικής καταδίκης, να ενημερώσουν όλο το λαό.
Ετσι, απέναντι στην κίνηση της κυβέρνησης να φέρει αιφνιδιαστικά μέσα στο κατακαλόκαιρο ένα τέτοιο κατάπτυστο νομοσχέδιο, πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων παίρνουν ήδη θέση μάχης.
Τα αντεργατικά σχέδια καταδικάζουν μεταξύ άλλων:
Τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λέσβου, Νάουσας, Λευκάδας - Βόνιτσας και Σάμου.
Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Λογιστών, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).
Και πλήθος συνδικάτων από όλη τη χώρα και κάθε κλάδο.
Τις τελευταίες μέρες προστέθηκαν καταγγελίες μεταξύ άλλων από:
Τα Σωματεία Εργαζομένων «Cosmote - eValue», Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά - Αττικής, Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Θήρας, Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων Αγρινίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ζακύνθου.
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: N. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Παλλήνης «Αλ. Δελμούζος», Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού «Ο Θουκυδίδης», Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου «Αργ. Μοσχίδης».
Τις ΕΛΜΕ: Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου - Αγ. Ευστρατίου, Α' Θεσσαλονίκης.
Το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και τον Σύλλογο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.
Τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης (Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, παράρτημα ΔΕΚΟ - Τραπεζών, παράρτημα ΠΑΣΑΣ), τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πρέβεζας.
Το νομοσχέδιο με την επιδίωξη να επιβληθεί «"σιγή νεκροταφείου" και το λαό φοβισμένο, να δέχεται παθητικά το ένα χτύπημα μετά το άλλο» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και θυμίζει πως ήδη οι κυβερνήσεις «έχουν ποινικοποιήσει τις κινητοποιήσεις για το μπλοκάρισμα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών».
Απαντώντας στους ισχυρισμούς πως δήθεν οι διαδηλώσεις ευθύνονται για τα οικονομικά προβλήματα των επαγγελματιών, η ΟΒΣΑ σημειώνει πως «προσβάλλουν τη νοημοσύνη κάθε μικρού επαγγελματία και εμπόρου που βλέπει κάθε χρονιά να είναι πιο δύσκολη από την προηγουμένη. Αλήθεια, για την αναδουλειά, τα χρέη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες, σε όλη την Ελλάδα, φταίνε οι διαδηλώσεις; Ποιον κοροϊδεύουν; Κλειστά μαγαζιά συναντάμε σε κάθε δρόμο, μεγάλο ή μικρό, σε κάθε συνοικία της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας, ειδικά εκεί που δεν υπάρχουν πορείες και διαδηλώσεις που τάχα χτυπούν την αγορά. Εχουμε πείρα: Λουκέτο στα μαγαζιά βάζει η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας πνίγει με φόρους, δημοτικά τέλη, χαράτσια και κατασχέσεις. Αυτές είναι οι αίτιες που μας αναγκάζουν να βγούμε στον δρόμο, γι' αυτά η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω, ενώ την ίδια στιγμή μπουκώνει χρήμα τους μονοπωλιακούς ομίλους!».
Ειδικά για το ρόλο ορισμένων στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και των ΕΒΕ, όπως η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, η οποία ανέλαβε ρόλο «λαγού», η ΟΒΣΑ σημειώνει πως «δεν έχουν βγάλει άχνα για τα προβλήματα των μικρών εμπόρων της Αθήνας σε όλη την πανδημία, κουβέντα για τη φοροληστεία των τελευταίων χρόνων, κουβέντα για τις κατασχέσεις, κουβέντα για τα δυσβάσταχτα δημοτικά τέλη και τώρα σαν εκπρόσωποι Τύπου της κυβέρνησης βρήκαν ότι φταίνε οι κινητοποιήσεις. Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Αρχής για το έργο της, τόνισε πως η ιεράρχηση και υλοποίηση δημοσίων έργων και η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου γίνονται με κριτήριο τα κέρδη μεγάλων ομίλων και όχι για την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών, γι' αυτό άλλωστε και εμφανίζονται φαινόμενα διαφθοράς και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε πως τις δημόσιες συμβάσεις και το πώς υλοποιούνται το ΚΚΕ τα βλέπει υπό το πρίσμα της ικανοποίησης κοινωνικών αναγκών όπως είναι η προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, ενώ δήλωσε την αντίθεση του Κόμματος στη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για την κατασκευή και τη συντήρηση των δημόσιων έργων. Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συμφώνησε πως η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Συμβάσεων πρέπει να στελεχωθεί για να μπορεί να συμβάλλει με περισσότερους προληπτικούς, δειγματοληπτικούς ελέγχους αλλά και στην εξέταση έγγραφων καταγγελιών.
Τι ακριβώς απάντησε η ΑΔΑΕ;
Διαβάζοντας κανείς την απάντηση της ΑΔΑΕ, ότι δηλαδή έκανε ελέγχους και έστειλε τις εκθέσεις της, θα νόμιζε ότι ο έλεγχος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ότι έχουν βρεθεί οι υπαίτιοι των υποκλοπών! Επειδή όμως αυτό δεν έγινε, αλλά οι υπαίτιοι παραμένουν στο σκοτάδι, η απάντηση σαφώς δεν ευσταθεί.
Δεν μας λέει η ΑΔΑΕ: Πού ακριβώς κατέληξε με τις εκθέσεις της; Υπήρξε οποιοδήποτε κενό ή ζήτημα προς περαιτέρω διερεύνηση και τι έκανε για να συνεχιστεί η έρευνα σε βάθος; Γιατί είναι γνωστό ότι οι αρμοδιότητές της δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν σε μία έκθεση ελέγχου. Γιατί δεν άσκησε καμία από τις - ελεγκτικές, ανακριτικές και άλλες - αρμοδιότητες που της δίνει ο νόμος;
Εξάλλου, αυτό που το ΚΚΕ ρωτά - και δεν παίρνει καμία απάντηση εδώ και τόσα χρόνια - δεν είναι αν υπήρξε οποιοσδήποτε έλεγχος, αλλά τι είδους έλεγχος έγινε, τι περιλάμβανε, σε τι βάθος έφτασε. Εχουμε ως Κόμμα θέσει πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως αν έλεγξε η ίδια η ΑΔΑΕ τα αναγκαία συστήματα και ποια ήταν αυτά. Σε όλα αυτά η ΑΔΑΕ απαντά με μία αναφορά πως ό,τι έγινε, έγινε... «ενδελεχώς».
Τι μας έκανε γνωστό η ΑΔΑΕ; Μόνο τι ορίζεται στο Σύνταγμα και στους νόμους! Κάτι που βέβαια ήδη γνωρίζαμε, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό: Οτι δηλαδή, θεωρητικά, το αστικό Δίκαιο αναγνωρίζει ως απαραβίαστο το απόρρητο των επικοινωνιών. Στην πράξη, όμως, το «απόλυτο» αυτό δικαίωμα διασφαλίζεται; Η ΑΔΑΕ δεν μπορεί ούτε για τους τύπους να δώσει θετική απάντηση!
Και η συγκεκριμένη απάντηση, λοιπόν, προστίθεται στις τόσες δικαιολογίες, έως και στα ψεύδη, με τα οποία όλα αυτά τα χρόνια οι συναρμόδιες αρχές προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, να κρύψουν τις ευθύνες τους για το κουκούλωμα. Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε και να απαιτούμε απαντήσεις, για την προστασία των ελευθεριών του λαού, που μόνο ο ίδιος με την πάλη του μπορεί να επιβάλει.