Με νέες κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στις Κατασκευές, στον Τύπο - Χαρτί, στην ΕΥΔΑΠ, στους Σιδηροδρόμους κ.α., Συνδικάτα και εργαζόμενοι συνέχισαν και χτες την καθημερινή δράση τους ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση.
Με το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά. Δεν θα πληρώσουμε ξανά!» να δίνει τον τόνο στις κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι παλεύουν για να μη φορτωθούν πάλι στη δική τους πλάτη τα «σπασμένα» της νέας οικονομικής κρίσης, βάζουν στο επίκεντρο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις, στην ανεργία και την ανασφάλεια, στην επιβίωση με επιδόματα - ψίχουλα ή ούτε καν αυτά, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκ περιτροπής εργασία και το παραπέρα χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, την απουσία μέτρων για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην εργασία.
Στο εργοτάξιο του Μετρό |
Σε στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια προχώρησε και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αθήνας.
Ως ένα πρώτο αποτέλεσμα από αυτές τις κινητοποιήσεις, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες ενημέρωσαν ότι τις επόμενες μέρες θα προσέλθουν σε συναντήσεις με το Συνδικάτο Οικοδόμων, προκειμένου να συζητήσουν τα ζητήματα και τα αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.
Πυρήνας των διεκδικήσεων του Συνδικάτου είναι τα εξής αιτήματα: Να σταματήσει το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Καμία υποχώρηση από το 5ήμερο - 7ωρο. Καμία καθυστέρηση πληρωμών. Κατώτατο μεροκάματο στα 45 ευρώ μεικτά για ανειδίκευτους χωρίς τριετίες. Να μπει τέλος στο κλέψιμο και στο παζάρι των ενσήμων, κάθε μέρα εργασίας να είναι και μέρα ασφάλισης. Να τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν και στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν στελέχη της διοίκησης του Συνδικάτου με τους οικοδόμους κατά τη διάρκεια των συνελεύσεων στα εργοτάξια ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά, επέκτασης του «River West» (λεωφ. Κηφισού), «Leroy Merlin» (πρώην «Πεταλούδα», λεωφ. Κηφισού), «Lidl» (Πειραιώς & Χαμοστέρνας), κολεγίου «Saint Catherine's» (Λυκόβρυση), γηπέδου ΑΕΚ και υπογειοποίησης Μετρό (Πειραιά και Κορυδαλλού), όπου διατρανώθηκε η αποφασιστικότητα των οικοδόμων για κλιμάκωση της πάλης.
Στο εργοτάξιο επέκτασης του «River West» |
Απαντώντας στις γνωστές παρελκυστικές τακτικές της εργοδοσίας, ο συνδικαλιστής τόνισε ότι το Συνδικάτο δεν πρόκειται να ανεχτεί το παραμύθι των κατασκευαστικών εταιρειών και των εργολάβων που εμφανίζονται οι μεν να ρίχνουν το μπαλάκι στους δε για τις καθυστερήσεις πληρωμών, το «κόψιμο» ενσήμων, την καταστρατήγηση δικαιωμάτων...
«Και οι μεγάλες κατασκευαστικές και οι εργολάβοι κερδίζουν από τη δουλειά και τον κόπο μας, είναι συνυπεύθυνοι για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς», τόνισε ο Κ. Ζιώγας. Αλλωστε, υπογράμμισε, «η μορφή της εργολαβίας, όπως και άλλες μορφές "ευελιξίας" στην αγορά εργασίας, έχει επιβληθεί ακριβώς για να μπορούν συνολικά οι εργοδότες να ξεζουμίζουν πιο αποτελεσματικά τους οικοδόμους, αλλά και τους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους. Υπεύθυνη είναι και η κυβέρνηση, που στηρίζει και καλύπτει όλα αυτά που γίνονται στους εργασιακούς χώρους». Ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ειδικότητας των «γυψοσανιδάδων», που αν και εργάζονται δίπλα δίπλα με άλλους οικοδόμους, δεν τους ασφαλίζουν στα ΒΑΕ, λες και είναι σε άλλο κλάδο...
Αντίστοιχα, σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων για τη μη τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, καθώς απουσιάζει κάθε ελεγκτικός μηχανισμός, ενώ το κράτος περιορίζεται σε απλές συστάσεις προς τους εργοδότες.
Η συζήτηση με τους οικοδόμους ολοκληρώθηκε με το κάλεσμα που απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Αιγάλεω του Συνδικάτου προς τους οικοδόμους να εγγραφούν στο σωματείο και να αποκτήσουν σταθερή σχέση μαζί του, παίρνοντας μέρος στις δραστηριότητές του.
Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών |
Νωρίτερα χτες, το πρωί, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν έξω από τα κτίρια της επιχείρησης στον Περισσού και στην οδό Λαοδικείας, περιφρουρώντας την απεργία τους.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΥΣ εκτείνεται σε τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής) και περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Εύηνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, τη λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια κ.λπ.
Οπως γίνεται κατανοητό, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, οι οποίοι πατούν πάνω στην πορεία ιδιωτικοποίησης που προωθήθηκε από τις προκατόχους της τα προηγούμενα χρόνια, οδηγούν στον έλεγχο από ιδιώτες υποδομών ζωτικής σημασίας, που πρακτικά αφορούν την ίδια την ύδρευση των εκατομμυρίων κατοίκων της πρωτεύουσας.
Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τους εργαζόμενους και το λαό, καθώς, μεταξύ άλλων, τα αναγκαία στρατηγικά αποθέματα του νερού και η διαχείρισή τους θα εξαρτώνται πλέον όχι από την ανάγκη του λαού για νερό, αλλά από την ανάγκη του κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη. Παράλληλα, δημιουργούνται οι όροι για να περάσουν σχεδιασμοί που ανάμεσα σε άλλα οδηγούν σε περαιτέρω χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και σε νέες αυξήσεις στην τιμή του νερού.
Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση παρευβρέθηκε, στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.
Συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η Γ. Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, ο Αλ. Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, και ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, εκλεγμένος με τη ΔΑΣ.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου, Γ. Καραγιάννη, ο οποίος - όπως σημείωσε μετά τη συνάντηση ο γραμματέας του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, Μ. Χαρατσής - αποθέωσε την «ιδιωτική πρωτοβουλία» και ισχυρίστηκε ότι είναι προς το συμφέρον και των εργαζομένων! Προσπάθησε δε να καλλιεργήσει τον εφησυχασμό, ισχυριζόμενος ότι οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν νωρίς τις αντιδράσεις τους...
Από τη συγκέντρωση στο πλαίσιο της στάσης εργασίας |
Μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους της ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών ο Π. Παναγούλιας και ο Ηλίας Τρευλός κάλεσαν σε κλιμάκωση του αγώνα. Η ΔΕΣΚ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση προωθεί ΣΔΙΤ για τη συντήρηση της υποδομής, μειώσεις μισθών, ενώ καλύπτει τις απολύσεις που έκανε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ακόμα, χαιρέτισε η Κυριακή Εξερτζή, από την Επιτροπή Απολυμένων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το επιχείρημα για μειωμένα έσοδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για να δικαιολογηθούν οι απολύσεις δεν στέκει, καθώς τα δρομολόγια έχουν επανέλθει σχεδόν στο σύνολό τους. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το καλοκαίρι του 2019 έχει απολύσει πάνω από 120 εργαζόμενους, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στους μαθητές που τελειώνουν τη Σχολή Σιδηροδρομικών στο τέλος του μήνα.
Ακόμα, μίλησε ο Κυριάκος Λουκάκος από τη Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι από τα Σωματεία Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.
Την ίδια ώρα που ήταν ολοφάνερη η απουσία δυνάμεων των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ από την κινητοποίηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Π. Παρασκευόπουλος (ΠΑΣΚΕ), στην ομιλία του... δήλωσε την ενόχλησή του για το ότι μίλησε εκπρόσωπος της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, ενώ και ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ αρνήθηκαν να ζητήσουν συνάντηση με τις διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Νέα κινητοποίηση με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στο υπουργείο Εργασίας
Από την παρέμβαση έξω από το χώρο της συνέλευσης του ΣΕΤΕ |
Χιλιάδες εργαζόμενοι, εποχικοί στον Επισιτισμό αλλά και ξενοδοχοϋπάλληλοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, βρίσκονται αποκλεισμένοι από τα υποτυπώδη μέτρα, ενώ οι υπόλοιποι, που εντάσσονται στον «μηχανισμό στήριξης», πασχίζουν να επιβιώσουν με 534 ευρώ το μήνα.
«Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, ενώ από την κινητοποίηση εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην συνάδελφό τους στη Ρόδο, στην περίπτωση της οποίας, με τη λιποθυμία του παιδιού της από την πείνα, αποτυπώθηκε με τραγικό τρόπο η δυσχερής θέση των εργαζομένων σε έναν κλάδο στον οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια η εργοδοσία «έσκασε» από τα κέρδη.
Χαιρετισμούς στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση μπροστά από τα κατεβασμένα ρολά των ξενοδοχειακών μονάδων, απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων.
Τον αποκλεισμό των εργαζομένων από τον «μηχανισμό στήριξης» κατήγγειλαν ο Κώστας Μάρκουλας, πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Συνοδών, και ο Μάριος Νικολόπουλος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων.
Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μπροστά από τα κατεβασμένα ρολά των ξενοδοχείων |
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων στον Τουρισμό, σύμφωνα με τις Συλλογικές μας Συμβάσεις, για να μην πληρώσουμε εμείς ξανά αυτήν την κρίση», διαμήνυσε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου. Οπως κατήγγειλε, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν απειλές διακοπής ηλεκτροδότησης, αδυνατούν να πληρώσουν νοίκια, να καλύψουν βασικές ανάγκες των οικογενειών τους, κυβέρνηση και Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) συζητούν «πώς θα ροκανίσουν τα 32 δισ. ευρώ από το "Ταμείο Ανάκαμψης" της ΕΕ». Οσο για τη «διασφάλιση» των εργαζομένων, για την οποία περηφανεύεται η κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι πρόκειται για «500 ευρώ πείνας και εξαθλίωσης», κι αυτά για 80.000 εργαζόμενους σε ένα σύνολο που φτάνει τις 350.000 σε όλη την Ελλάδα.
Στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, Κ. Αγραπιδά, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων από κάθε στήριξη.
Μαζική διαδήλωση προς το υπουργείο Εργασίας |
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής και το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών. Επίσης, τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Marriot», «Ζαφόλια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel» και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest», καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Αθήνας.
Παρέμβαση έξω από το χώρο όπου θα πραγματοποιούνταν η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, παρουσία του πρωθυπουργού, έκαναν χτες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Αθήνας. Οι εργαζόμενοι άνοιξαν πανό με το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία».
Νέα μεγάλη συγκέντρωση και στην Κέρκυρα |
Ακολούθησε μεγάλη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, η οποία κινήθηκε με παλμό μέσα από τους δρόμους της πόλης προς το Μαράσλειο Δημαρχιακό Μέγαρο. Εκεί οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τη στάση της δημοτικής αρχής που σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε τα αιτήματα του κλαδικού Συνδικάτου για στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, χαρακτηρίζοντάς τα... «μαξιμαλιστικά». Αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου συναντήθηκε με την δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου. Από τη συνάντηση καταλήχθηκε η σύγκληση νέου Δημοτικού Συμβουλίου την επόμενη Δευτέρα, με ξεχωριστό θέμα για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων του Τουρισμού και με εισήγηση του κλαδικού Συνδικάτου του νησιού.
Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης χτες στην Κρήτη, από Επιτροπές Αγώνα και Σωματεία. Στο Ηράκλειο η κινητοποίηση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, συνεχίστηκε στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων και ολοκληρώθηκε έξω από την Αντιπεριφέρεια. «Ηδη είμαστε στον 3ο μήνα που σε πολλά σπίτια ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει μπει μια μπουκιά ψωμί. Οι περισσότεροι είδαμε 800 ευρώ στα μέσα Απρίλη και από τότε περιμένουμε, βλέποντας να μας κοροϊδεύουν», κατήγγειλε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Σοφίου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Απαίτησε να δοθεί άμεσα το επίδομα ανεργίας για το Μάη σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, που κινδυνεύουν να βρεθούν στην αναμονή μέχρι τα μέσα Ιούλη, «για να δούμε στην καλύτερη περίπτωση στο σπίτι μας να μπαίνουν 534 ευρώ»...
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Αμαλιάδα έκανε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου, καθώς άνεργοι ξενοδοχοϋπάλληλοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για διακοπή ρεύματος.
Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές - Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής προχωρά σήμερα Παρασκευή στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Οπως καταγγέλλει, από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση πήρε τα «έκτακτα» μέτρα με αφορμή τον κορονοϊό, η εργοδοσία σε μια σειρά από επιχειρήσεις προχώρησε και συνεχίζει με απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, χορήγηση απλήρωτης άδειας, ενώ τώρα έρχεται να προστεθεί το νέο αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία».
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας |
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε μεταφέροντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
Σημειώνεται ότι οι απολυμένοι από την «Ελευθεροτυπία» περιμένουν 10 χρόνια για να εισπράξουν οφειλόμενες αποδοχές και αποζημιώσεις και ενώ ανέμεναν καταβολή κάποιου μέρους των οφειλόμενων, οι τράπεζες ALPHA και Πειραιώς άσκησαν ανακοπή κατά του πίνακα διανομής. Αντίστοιχα, οι πρώην εργαζόμενοι στην «Ευρώπη», μετά το «λουκέτο» στο πρακτορείο και τη μεταφορά του έργου του στο πρακτορείο «Αργος», παραμένουν εδώ και 3 χρόνια χωρίς να έχουν λάβει αποζημιώσεις και χωρίς να υλοποιούνται οι δικαστικές αποφάσεις για να πιάσουν δουλειά στην «Αργος».
Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν μπροστά στα «κατεβασμένα ρολά» του υπουργείου, όπως συνηθίζει η πολιτική του ηγεσία όταν απέναντί της έχει εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Μετά από την επιμονή των συνδικάτων, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε τελικά με την γγ του υπουργείου Αννα Στρατηνάκη, η οποία όμως δήλωσε άγνοια για τα ζητήματα... Η αντιπροσωπεία υπέβαλε τα υπομνήματα των εργαζομένων, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση για σήμερα.
Με 4ωρες προειδοποιητικές στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας στις 30 Ιούνη απαντούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου», στην προσπάθεια της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τους αγώνες τους. Σημειώνεται ότι μετά από μηνύσεις της εργοδοσίας για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων το περασμένο καλοκαίρι, την Τρίτη καλούνται για απολογία στον ανακριτή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατ. Αττικής, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου και δύο ακόμη εργαζόμενοι, μέλη της σωματειακής Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Την απόφαση για τις στάσεις εργασίας πήραν οι εργαζόμενοι σε χτεσινή τους συνέλευση, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την τακτική της εργοδοσίας και προειδοποιώντας ότι «θα κλιμακώσουν ενωμένοι τον αγώνα τους εάν δεν αποσύρει η εργοδοσία άμεσα τις ανυπόστατες, ψευδείς και συκοφαντικές ενέργειες και τις μηνύσεις και δεν αποδεχτεί να συζητήσει με τη σωματειακή επιτροπή των εργαζομένων για τα αιτήματά τους».
Τη ζωή του έχασε την περασμένη Τρίτη την ώρα της δουλειάς ένας 20χρονος διανομέας στην Ηλιούπολη. Ο εργαζόμενος ήταν φοιτητής και δούλευε παράλληλα ως ντελιβεράς για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Το νέο εργατικό δυστύχημα κατήγγειλε κατά τη χτεσινή κινητοποίηση των σωματείων του κλάδου ο Γ. Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια των εργαζομένων στην οικογένεια του 20χρονου.
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου καλεί τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο του νησιού σε σύσκεψη τη Δευτέρα 29/6, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κρεμαστής.
«Αξιοποιώντας την πανδημία, οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αεροδρομίου, εφαρμόζουν μια σειρά από αντεργατικά μέτρα που τσακίζουν τη ζωή μας», αναφέρει το Σωματείο. «Η "Aegean" ενώ έχει εργαζομένους της σε καθεστώς αναστολής, τους επιβάλλει να δουλεύουν αξιοποιώντας την τηλεργασία. Οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης ("Goldair", "Swissport", "Skyserv") έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αλλά και σε εκ περιτροπής εργασία, επιβάλλοντας τετράωρα, βγάζουν εργαζόμενους υποχρεωτικά σε άδεια», ενώ οι εκατοντάδες εποχικοί ενημερώνονται ότι εφόσον πιάσουν δουλειά κάποια στιγμή «θα πρέπει να ξεχάσουν οποιοδήποτε δικαίωμα είχαν, τονίζοντας ότι θα είναι όλοι "ευέλικτοι"!».