Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Αποκάλυψαν την κοροϊδία της κυβέρνησης που αφήνει χωρίς καμία στήριξη χιλιάδες εργαζόμενους

Νέα κινητοποίηση με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Από την παρέμβαση έξω από το χώρο της συνέλευσης του ΣΕΤΕ
Από την παρέμβαση έξω από το χώρο της συνέλευσης του ΣΕΤΕ
Με τη χτεσινή νέα κινητοποίησή τους, που ξεκίνησε από το Σύνταγμα και κατέληξε με πορεία στο υπουργείο Εργασίας, σωματεία και εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού αντέταξαν για μια ακόμα φορά τα δίκαια αιτήματά τους απέναντι στους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας πως «κανείς δεν μένει απροστάτευτος»...

Χιλιάδες εργαζόμενοι, εποχικοί στον Επισιτισμό αλλά και ξενοδοχοϋπάλληλοι με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, βρίσκονται αποκλεισμένοι από τα υποτυπώδη μέτρα, ενώ οι υπόλοιποι, που εντάσσονται στον «μηχανισμό στήριξης», πασχίζουν να επιβιώσουν με 534 ευρώ το μήνα.

«Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, ενώ από την κινητοποίηση εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην συνάδελφό τους στη Ρόδο, στην περίπτωση της οποίας, με τη λιποθυμία του παιδιού της από την πείνα, αποτυπώθηκε με τραγικό τρόπο η δυσχερής θέση των εργαζομένων σε έναν κλάδο στον οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια η εργοδοσία «έσκασε» από τα κέρδη.

Χαιρετισμούς στο Σύνταγμα, στη συγκέντρωση μπροστά από τα κατεβασμένα ρολά των ξενοδοχειακών μονάδων, απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων.

Τον αποκλεισμό των εργαζομένων από τον «μηχανισμό στήριξης» κατήγγειλαν ο Κώστας Μάρκουλας, πρόεδρος του Σωματείου Τουριστικών Συνοδών, και ο Μάριος Νικολόπουλος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων.

Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μπροστά από τα κατεβασμένα ρολά των ξενοδοχείων
Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μπροστά από τα κατεβασμένα ρολά των ξενοδοχείων
Κυβέρνηση και εργοδότες «ποντάρανε σε λάθος μεριά», τόνισε ο Νίκος Τάκας, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων Καζίνο Πάρνηθας και γραμματέας του κλαδικού Συνδικάτου, ξεκαθαρίζοντας πως οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να παλεύουν.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων στον Τουρισμό, σύμφωνα με τις Συλλογικές μας Συμβάσεις, για να μην πληρώσουμε εμείς ξανά αυτήν την κρίση», διαμήνυσε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου. Οπως κατήγγειλε, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν απειλές διακοπής ηλεκτροδότησης, αδυνατούν να πληρώσουν νοίκια, να καλύψουν βασικές ανάγκες των οικογενειών τους, κυβέρνηση και Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) συζητούν «πώς θα ροκανίσουν τα 32 δισ. ευρώ από το "Ταμείο Ανάκαμψης" της ΕΕ». Οσο για τη «διασφάλιση» των εργαζομένων, για την οποία περηφανεύεται η κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι πρόκειται για «500 ευρώ πείνας και εξαθλίωσης», κι αυτά για 80.000 εργαζόμενους σε ένα σύνολο που φτάνει τις 350.000 σε όλη την Ελλάδα.

Στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, Κ. Αγραπιδά, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων από κάθε στήριξη.

Μαζική διαδήλωση προς το υπουργείο Εργασίας
Μαζική διαδήλωση προς το υπουργείο Εργασίας
Τα σωματεία ξεκαθάρισαν στους συγκεντρωμένους πως ό,τι έχουν αποσπάσει, όπως η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων και η ένταξη στο καθεστώς αναστολής, είναι αποτέλεσμα του αγώνα τους. Κάλεσαν σε συνέχεια της διεκδίκησης, δυνάμωμα των σωματείων και των κινητοποιήσεων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής και το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών. Επίσης, τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Marriot», «Ζαφόλια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel» και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest», καθώς και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Αθήνας.

Παρέμβαση έξω από τη συνέλευση του ΣΕΤΕ

Παρέμβαση έξω από το χώρο όπου θα πραγματοποιούνταν η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, παρουσία του πρωθυπουργού, έκαναν χτες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Αθήνας. Οι εργαζόμενοι άνοιξαν πανό με το σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία».

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη και Ηλεία

Νέα μεγάλη συγκέντρωση και στην Κέρκυρα
Νέα μεγάλη συγκέντρωση και στην Κέρκυρα
Νέα μαζική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του κλάδου και στην Κέρκυρα. Από τα χαράματα, εργαζόμενοι και το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού, στα ξενοδοχεία «Sandy», «Marbella», «Mediterraneo», «Glyfada», «Roda beach», έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας που είχε προκηρύξει το κλαδικό Συνδικάτο.

Ακολούθησε μεγάλη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, η οποία κινήθηκε με παλμό μέσα από τους δρόμους της πόλης προς το Μαράσλειο Δημαρχιακό Μέγαρο. Εκεί οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τη στάση της δημοτικής αρχής που σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε τα αιτήματα του κλαδικού Συνδικάτου για στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων, χαρακτηρίζοντάς τα... «μαξιμαλιστικά». Αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου συναντήθηκε με την δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου. Από τη συνάντηση καταλήχθηκε η σύγκληση νέου Δημοτικού Συμβουλίου την επόμενη Δευτέρα, με ξεχωριστό θέμα για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων του Τουρισμού και με εισήγηση του κλαδικού Συνδικάτου του νησιού.

Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης χτες στην Κρήτη, από Επιτροπές Αγώνα και Σωματεία. Στο Ηράκλειο η κινητοποίηση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, συνεχίστηκε στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων και ολοκληρώθηκε έξω από την Αντιπεριφέρεια. «Ηδη είμαστε στον 3ο μήνα που σε πολλά σπίτια ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει μπει μια μπουκιά ψωμί. Οι περισσότεροι είδαμε 800 ευρώ στα μέσα Απρίλη και από τότε περιμένουμε, βλέποντας να μας κοροϊδεύουν», κατήγγειλε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Σοφίου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού. Απαίτησε να δοθεί άμεσα το επίδομα ανεργίας για το Μάη σε όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, που κινδυνεύουν να βρεθούν στην αναμονή μέχρι τα μέσα Ιούλη, «για να δούμε στην καλύτερη περίπτωση στο σπίτι μας να μπαίνουν 534 ευρώ»...

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Αμαλιάδα έκανε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου, καθώς άνεργοι ξενοδοχοϋπάλληλοι λαμβάνουν ειδοποιητήρια για διακοπή ρεύματος.

Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές - Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής προχωρά σήμερα Παρασκευή στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Οπως καταγγέλλει, από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση πήρε τα «έκτακτα» μέτρα με αφορμή τον κορονοϊό, η εργοδοσία σε μια σειρά από επιχειρήσεις προχώρησε και συνεχίζει με απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, χορήγηση απλήρωτης άδειας, ενώ τώρα έρχεται να προστεθεί το νέο αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ