ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Απύθμενη κοροϊδία η «ενίσχυση» με προσλήψεις προσωπικού

Περιοδεία χτες του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση με τη διοίκηση
Από τη συνάντηση με τη διοίκηση
Την αναντιστοιχία ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που ολοένα και υποβαθμίζεται, και στις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, που συνεχώς αυξάνονται, ανέδειξε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας του στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και με το Σωματείο Εργαζομένων.

Η περιοδεία ήρθε ως συνέχεια της Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή σχετικά με τα προβλήματα και την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς. Οπως προέκυψε, η κατάσταση και τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια που ήταν και πριν από την πανδημία, καθώς οι μόλις 13 προσλήψεις νοσηλευτών και οι 2 προσλήψεις γιατρών με συμβάσεις 24 μηνών, που έγιναν, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν τα 158 κενά σε οργανικές θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Οπως δεν επαρκούν και οι 6 μόνιμες θέσεις γιατρών που έχουν προκηρυχθεί από το Φλεβάρη, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθούν και αν θα καλυφθούν στο σύνολό τους.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο προβληματική από τη στιγμή που το Νοσοκομείο Λιβαδειάς καλύπτει τις ανάγκες και των κατοίκων των γειτονικών δήμων, καθώς τα Κέντρα Υγείας σε Αλίαρτο και Δίστομο είναι υποβαθμισμένα και υποστελεχωμένα, στον Ορχομενό δεν υπάρχει καν Κέντρο Υγείας, ενώ ίδια κατάσταση επικρατεί στα ιατρεία ΠΕΔΥ της Λιβαδειάς και του εργατικού οικισμού των Ασπρων Σπιτιών, καθιστώντας την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σχεδόν ανύπαρκτη.

Τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και τις ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, επισήμανε και η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων, τονίζοντας ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση του επικουρικού και των συμβασιούχων κάθε είδους, καθώς και με την προμήθεια του απαραίτητου και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Από την πλευρά του ο Γ. Μαρίνος επισήμανε ότι η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζει το σύνολο των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στη χώρα, προσδιόρισε δε ότι πρόκειται για αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Υγείας και της εμπορευματοποίησής της, πολιτική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις.

Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την Υγεία με την άθλια λογική του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να βρισκόμαστε στο 2020, με την επιστήμη και την τεχνολογία να έχουν κάνει τεράστιες προόδους, αλλά ο λαός να μην έχει πρόσβαση σε στοιχειώδη φροντίδα Υγείας. Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα της βαρβαρότητας και της σαπίλας του καπιταλισμού, υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως αντίστοιχα συμπεράσματα βγαίνουν και από την κατάρρευση του συστήματος Υγείας την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού σε κράτη με ισχυρές οικονομίες.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις τους για τη βελτίωση της κατάστασης και την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, και σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι στο πλευρό τους σε ό,τι χρειαστούν, τόσο μέσα από τη Βουλή όσο και στο δρόμο, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις και ελλείψεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες καθαρίστριες του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» που λήγει η σύμβασή τους, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Πρόκειται για 40 εργαζόμενες που όλο το προηγούμενο διάστημα σε δύσκολες συνθήκες έδωσαν από το δικό τους πόστο τη μάχη κατά της πανδημίας, ωστόσο χτες, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Σιώρας, «δεν βρέθηκε ούτε ένας υπηρεσιακός παράγοντας να δεχθεί αντιπροσωπεία του Σωματείου, παρότι το υπουργείο είχε ειδοποιηθεί. Ντροπή. Αυτοί που ξεβρωμίζουν χρόνια τα νοσοκομεία, είτε με συμβάσεις είτε με εργολάβο, απολύονται. Αυτή είναι η "ευαισθησία" απέναντι στους ήρωες...».

«Να μην απολυθεί κανείς!» τόνισε ο Ηλ. Σιώρας, προσθέτοντας μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα οδηγούνται σε απόλυση τουλάχιστον 300 συμβασιούχοι από το νοσοκομείο.

Στο Νοσοκομείο Σερρών

Κινητοποίηση στην είσοδο του Νοσοκομείου Σερρών πραγματοποίησε χτες η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών, καταγγέλλοντας την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο, η οποία έχει οδηγήσει στο να βρίσκονται «στον αέρα» 1.123 προγραμματισμένα χειρουργεία.

Παράλληλα, η Ενωση επισημαίνει ότι στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις τρεις γιατροί στο Ακτινολογικό και δυο στον Αξονικό Τομογράφο, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν έναν τεράστιο όγκο διαγνωστικών εξετάσεων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία και μαζικοί φορείς της πόλης, ενώ στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου βρέθηκε, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση επισήμανε πως οι ελλείψεις του νοσοκομείου, τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί, συναντώνται σε καθημερινή βάση σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας της χώρας. Εξέφρασε επίσης τη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου, των σωματείων και των φορέων του νομού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Συνέχεια με νέες κινητοποιήσεις

Οι υγειονομικοί κλιμακώνουν την αγωνιστική δράση τους με νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα:

  • Παναττική στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) την Τρίτη 30 Ιούνη και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
  • Παναττική στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) την Τετάρτη 15 Ιούλη και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ζητά εξηγήσεις για το θέμα της προμήθειας αναπνευστήρων για τις ΜΕΘ

Τις συνέπειες από τη σταδιακή μετακύλιση σε δήμους και Περιφέρειες της κρατικής ευθύνης για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως και από το αντίστοιχο κυνήγι δωρεών και χορηγιών, αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κρήτης, καλώντας τη διοίκηση της Περιφέρειας να δώσει εξηγήσεις για το ζήτημα της προμήθειας 20 αναπνευστήρων για τις ανάγκες των ΜΕΘ του νησιού.

Οπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «στον αγώνα δρόμου που έκανε η Περιφέρεια για να βοηθήσει την κυβέρνηση, με το να μπαλώνει τρύπες του δημόσιου συστήματος Υγείας, χωρίς να δίνει ουσιαστικές λύσεις και χωρίς ποτέ να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση και την αναβάθμισή του, ανακοίνωσε στα τέλη Μάρτη την πρόθεση να προμηθευτεί 20 αναπνευστήρες για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Μάλιστα, «επικαλέστηκε από τις 15 Απρίλη την "άριστη συνεργασία" που έχει με την πρεσβεία της Κίνας για γίνει η προμήθεια γρήγορα, "μέσα στο επόμενο δεκαήμερο". Από τότε πέρασαν τρεις μήνες. Η κινεζική εταιρεία, που προπληρώθηκε με χρηματικό ένταλμα 497.324,00 ευρώ, ακύρωσε τη συμφωνία, αγνόησε την "εμπιστοσύνη" του περιφερειάρχη και χρέωσε την Περιφέρεια 8.565,31 ευρώ, για τα έξοδα της συναλλαγής»...

Πλέον, στις 10 Ιούνη, «ο περιφερειάρχης ξανάφερε πρόταση στην αρμόδια επιτροπή, να εγκρίνει 450.000 ευρώ για προμήθεια 20 αναπνευστήρων με συνοπτικές διαδικασίες (...άραγε από ποια πρεσβεία;)».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει τη διαφωνία της με το «να αναλαμβάνει η Περιφέρεια ευθύνες που είναι της κυβέρνησης, δεν είναι δικές της».

«Και η κοροϊδία έχει τα όριά της», τονίζει. «Τελικά, με την αποσιώπηση των τεράστιων πραγματικών ελλείψεων στην Υγεία και με τα μικρο-μπαλώματα που κάνει η ίδια, η περιφερειακή αρχή αναδεικνύεται σε πολύτιμο στήριγμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας».

8 νέα κρούσματα του κορονοϊού

Αλλα 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν χτες από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, 3 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Ροδόπη, 1 στην Αλεξανδρούπολη, 1 στη Μεσσηνία, 1 στην Αττική και 2 σε εισερχόμενους οδικώς από το εξωτερικό, στον Προμαχώνα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.310, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί 295.639 κλινικά δείγματα

8 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Κανένας νέος θάνατος δεν καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο, ενώ συνολικά 190 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

  • Στο μεταξύ, χτες το βράδυ ο επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» έδειξε ότι ο 35χρονος κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού είναι αρνητικός στον κορονοϊό. Είχε προηγηθεί η αμφισημία των δύο πρώτων εργαστηριακών αναλύσεων (ο πρώτος έλεγχος βγήκε θετικός, ο δεύτερος αρνητικός).
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης στη «Βιοϊατρική»

Την αναίρεση της απόφασης που πήρε η διοίκηση του ομίλου «Βιοϊατρική» και με την οποία αφαιρεί τμήμα της εργασίας του Δ. Αλεξόπουλου, προέδρου του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία της Αθήνας, μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της διοίκησης της ΟΣΝΙΕ, απαιτεί το ΕΚΑ.

«Το μέρος της εργασίας που αφαιρείται αφορά τη μηχανογραφική υποστήριξη της εταιρείας του ομίλου "Βιοκλινική Πειραιά". Η εργασία αυτή απαιτεί τη φυσική παρουσία του συναδέλφου στο χώρο εργασίας, όπως γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση και εξηγεί: «Η απόφαση της διοίκησης γίνεται σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας και ανασφάλειας των εργαζομένων για το μέλλον της Κλινικής και της εργασίας τους, όπως αυτό έχει διατυπωθεί μεταξύ άλλων στις 12/5/2020 σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και σε επιστολή του Κλαδικού Σωματείου προς τη διοίκηση του ομίλου. Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η απόφαση της διοίκησης του ομίλου αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στο χώρο εργασίας».

«Είναι κίνηση επιθετική προς τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης των εργαζομένων και κυρίως προς τους ίδιους τους εργαζόμενους, προς το δικαίωμα της συνδικαλιστικής τους εκπροσώπησης. Είναι κίνηση που επιδιώκει να στείλει μήνυμα προς τους εργαζόμενους ότι πρέπει να δέχονται αδιαμαρτύρητα, χωρίς κρίση, να μην εκφράζουν αιτήματα, να μην έχουν κανένα λόγο σε αποφάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της εργασίας τους», υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ