Από τη μουσική διαμαρτυρία |
Η Ελισάβετ Ριζαργιώτη, εκ μέρους του Παραρτήματος, κάνοντας την κεντρική ομιλία, αφού διάβασε το γράμμα που έστειλε στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο μία καλλιτέχνιδα στις 15 Απρίλη, σημείωσε: «Συνεχίζουμε μαχητικά, μαζί με τα υπόλοιπα εργατικά σωματεία, με συνδικαλιστικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους. Εμείς οι εργαζόμενοι της Τέχνης υψώνουμε τη φωνή μας, γιατί από εδώ και πέρα κρίνεται κάτι πιο μεγάλο. Κρίνεται η σχέση μας με το κοινό μας. Με τους εργαζόμενους που έχουν τα ίδια βάσανα και αγωνίες με εμάς και αναζητούν καταφύγιο εμψύχωσης στο έργο μας. Μπορούμε να αποδείξουμε στην κυβέρνηση ότι δεν είμαστε πρόθυμοι "σαλτιμπάγκοι" των μεγάλων επενδυτών, είμαστε εργαζόμενοι καλλιτέχνες και η θέση μας βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα με τους υπόλοιπους ανθρώπους του μόχθου. Η "κανονικότητα" του συστήματος αυτού είναι ο συμβιβασμός με την ανεργία, με τη μισή δουλειά, για μισό μισθό, με την τηλεργασία. Αυτό που φοβούνται είναι ένα: Ο αγώνας των καλλιτεχνών να συναντηθεί με τους αγώνες όλου του λαού, για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους! Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας και δεν υποχωρούμε από την απαίτησή μας για πολύπλευρη στήριξη της Τέχνης μας, ώστε να ζούμε από τη δουλειά μας».
Στη διακήρυξή της η ΔΑΣ ΣΕΑ αναφέρει ότι «η ΝΔ όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, αντιμετωπίζουν την πολιτιστική κληρονομιά αγοραία, ως εμπόρευμα και "βιτρίνα" που προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδας ως χώρας τουριστικού προορισμού και στη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα να συνδεθεί με την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των κλάδων της οικονομίας που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά (τουρισμός, εμπόριο, αγορά ακινήτων, κατασκευές κ.λπ.)».
Παράλληλα, όπως σημειώνεται στη διακήρυξη, οι συνθήκες εργασίας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία χειροτερεύουν, με αποτέλεσμα την απαξίωση του επιστημονικού και ερευνητικού έργου, που αποτελεί το κύριο και βασικό καθήκον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Η ΔΑΣ καλεί όλους τους αρχαιολόγους που «βλέπουν ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, να συμπορευτούν με τις δυνάμεις του αγώνα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Το εύρος του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας και η πολιτιστική μας κληρονομιά καθιστούν την Αρχαιολογική Υπηρεσία θεματοφύλακα της κοινωνικής αξίας του πολιτισμού. Η αξία χρήσης του για όλο το λαό είναι απολύτως ασυμβίβαστη με την οικονομική εκμετάλλευσή του, καθώς ο πολιτισμός δεν έχει και δεν πρέπει να έχει εμπορευματική, ανταλλακτική αξία.
Αγωνιζόμαστε για:
- Μόνιμη δουλειά για όλους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυξήσεις στους μισθούς. Οχι στην "πλασματική" υπερωριακή απασχόληση για να χρυσώνουν το χάπι της εντατικοποίησης της εργασίας και τις νέες εργασιακές συνθήκες που προωθεί η κυβέρνηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασίας, ευέλικτη εργασία κ.λπ.).
- Εναντιωνόμαστε στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ, δηλαδή στη λειτουργία τους με όρους "αγοράς", που επιβεβαιώνουν το χαρακτήρα του αστικού κράτους ως δομής που υπηρετεί το κεφάλαιο.
- Οχι στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, γιατί αφανίζεται η διαχρονικότητα μιας πόλης και η ιστορική της μνήμη, στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
- Εναντιωνόμαστε στους αναπτυξιακούς νόμους που καθιστούν την Αρχαιολογική Υπηρεσία εργαλείο και στήριγμα στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων.
- Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια αρχαιολογία, την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην υπηρεσία του λαϊκού συμφέροντος, απέναντι σε μορφώματα τύπου Διάζωμα κ.τ.λ.».
Εργο του Γ. Μπουζιάνη |
Εκτίθενται έργα, μεταξύ άλλων ζωγράφων, των Θ. Απάρτη, Α. Σώχου, Γ. Ζογγολόπουλου, Αγγ. Θεοδωρόπουλου, Γ. Μηταράκη, Αγλ. Παππά, Τ. Ελευθεριάδη, Ο. Κανέλλη, Β. Σεμερτζίδη, Σπ. Παπαλουκά, Γ. Βακαλό, Γ. Σπυρόπουλου, Ερ. Φραντζισκάκη, Ελ. Ζογγολοπούλου. Πολλά από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ο επιμελητής της έκθεσης Ντ. Ζαχαρόπουλος σημειώνει για τους συγκεκριμένους ζωγράφους ότι «οι περισσότεροι, μαζί με την ελευθερία της έκφρασης και την ανεξαρτησία από σχολές και κανόνες, είτε της παραδοσιακής και ακαδημαϊκής τέχνης είτε της εκάστοτε επιφανειακής μόδας μοντερνισμού, διεκδικούν την ενεργή θέση του καλλιτέχνη μπρος στην κοινωνία».
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη 10.00 - 21.00, Τετάρτη - Σάββατο 10.00 - 19.00, Κυριακή 10.00 - 16.00.
Πρόκειται για το κλασικό αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο «Παράδεισος» από τον θίασο «Πρόοδος» του Δημήτριου Κοτοπούλη, στις 10 Αυγούστου 1894.
Η πρώτη παράσταση για την καλοκαιρινή περίοδο θα δοθεί στις 15 Ιούλη.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Στρέπκος. Σκηνικά Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κόκκαλης, Εφη Κιτσαντά, Βασίλης Τσόρλαλης, Γιάννης Τσάκωνας, Μαρία Χρυσανθακοπούλου.
Ακόμα, στο πλαίσιο της ενότητας Θέατρο της Αφήγησης και της Επινόησης θα παρουσιαστούν οι Παραλογές, που αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία δημοτικών τραγουδιών, αναπτύσσουν ένα μύθο που εξελίσσεται σταδιακά και έχει όλα τα γνωρίσματα και τα στοιχεία της αφηγηματικής ποιητικής γραφής. Αντλούν το περιεχόμενό τους από αρχαίους ελληνικούς μύθους, από νεότερες παραδόσεις ή ακόμη και από δραματικού χαρακτήρα κοινωνικά περιστατικά.
Για τη σκηνική απόδοση των παραλογών έχουν επιλεγεί τρία χαρακτηριστικά δημοτικά τραγούδια: «Το Γιοφύρι της Αρτας», «Του Νεκρού Αδελφού» και «Ο Γυρισμός του ξενιτεμένου».
Το «Γιοφύρι της Αρτας» σε σκηνοθεσία Βάσιας Χριστοπούλου και Πέπης Παπαδοπούλου θα παρουσιαστεί στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας στις 21 και 22 Ιούλη στις 21.30. Το έργο «Του Νεκρού αδελφού» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαστεφάνου και Φιορελας Μαστρόκαλου θα ανέβει στο Κάστρο της Πάτρας στις 31 Ιούλη και 1 Αυγούστου στις 21.30 και «Ο Γυρισμός του Ξενιτεμένου» σε σκηνοθεσία Ιωάννη και Κοψίνη θα παρουσιαστεί στο Κάστρο της Πάτρας στις 4 και 5 Αυγούστου στις 21.30.
Οι ηθοποιοί καλούνται να πάρουν θέση και μέσα από την ψήφο τους. Να πάρουν θέση απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά και τα οποία έγιναν ακόμα πιο οξυμένα την περίοδο της πανδημίας. Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» καλεί τους ηθοποιούς να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά στο δρόμο που μέχρι τώρα έχουν πορευτεί. Αλλωστε, η πείρα και η αγωνιστική κατεύθυνση του σωματείου είναι πολύτιμος οδηγός και εργαλείο για τις μάχες που έρχονται.
Οι εκλογές στην Αθήνα διεξάγονται καθημερινά, έως αύριο Πέμπτη 25 Ιούνη, από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 8 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Κάνιγγος 33). Στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθούν σήμερα Τετάρτη 24 Ιούνη από τις 9 π.μ. έως και τις 3 μ.μ. και αύριο Πέμπτη 25 Ιούνη από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ., στο Βασιλικό Θέατρο. Ακόμα, εκλογές θα διεξαχθούν αύριο Πέμπτη 25 Ιούνη από τις 3 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. στην Πάτρα (αίθουσα Σώκαρη, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στον 3ο όροφο, πλ. Βασιλέως Γεωργίου Α'), στη Λάρισα (θέατρο «Κώστας Τσιάνος»), στο Ηράκλειο Κρήτης (θέατρο «Μορφές»), στα Χανιά (ΔΗΠΕΘΕ) και στον Βόλο (Εργατικό Κέντρο).