Ο Ρώσος ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι χτες - 2 μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές - ενώ ετοιμάζεται με μεσολάβηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ νέος γύρος διαπραγματεύσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου
Copyright 2020 The Associated |
Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ (αριστερά) στη Σερβία, στη συνέντευξη με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς |
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Σερβία και το ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού για γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής που εξελίσσεται και στην περιοχή των Βαλκανίων, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ρωσία και Κίνα.
Χτες, ένα διήμερο πριν από τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής 21 Ιούνη στη Σερβία, μετέβη στο Βελιγράδι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποιώντας διαδοχικά συναντήσεις με τον Σέρβο ομόλογό του, Ιβιτσα Ντάτσιτς, και τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναδεικνύοντας τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις.
Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε εκτενώς στις στενές διμερείς σχέσεις, τονίζοντας ότι μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες, και στο καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο και την αντιπαράθεση που δημιουργεί, 21 χρόνια μετά την επίθεση των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ την άνοιξη του 1999 και τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Εκτίμησε πως δυνάμεις που έχουν πάρει διάφορες πρωτοβουλίες όπως η ΕΕ δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους. Κάλεσε τις Βρυξέλλες να αναλάβουν την εκπλήρωση συμφωνιών που έχουν υπογραφεί αλλά έχουν μείνει στα χαρτιά. Εφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία για την ίδρυση Ενωσης σερβικών δήμων Κοσσυφοπεδίου που δεν έχει εφαρμοστεί εδώ και περίπου έξι - επτά χρόνια. Θύμισε το ρόλο που έπαιξε τον Ιούνη του 1999 η Ρωσία στην έκδοση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρει σαφέστατα πως το Κοσσυφοπέδιο παραμένει «αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής εδαφικής κυριαρχίας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε πως η Ρωσία δεν παίρνει θέση στο τι θα αποφασίσει η Σερβία σε σχέση με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.
Από την πλευρά του, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επανέλαβε πως δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της αμερικανικής διπλωματικής πρωτοβουλίας που έχει προγραμματίσει έκτακτη συνάντηση υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στις 27 Ιούνη στον Λευκό Οίκο. Υποστήριξε ακόμη πως η Σερβία δεν πρόκειται να δεχτεί την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου με αντάλλαγμα την ένταξή της στην ΕΕ.
Ο Σέρβος Πρόεδρος θα μεταβεί στις 24 Ιούνη στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο των γιορτασμών την ίδια μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης της 9 Μάη, που είχαν αναβληθεί λόγω την πανδημίας του κορονοϊού. Τη Δευτέρα 22 Ιούνη θα συναντήσει στο Βελιγράδι τον εδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου Σλοβάκο διπλωμάτη Μίροσλαβ Λάιτσακ. Ο Λάιτσακ προηγουμένως ολοκλήρωσε τριήμερες διαβουλεύσεις στο Κοσσυφοπέδιο με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οικονομικούς παράγοντες.
Στο περιθώριο των εξελίξεων, η κοσοβάρικη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» αποκάλυψε πως ρόλο στα παζάρια για το Κοσσυφοπέδιο έχει και η Γαλλία με τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να σχεδιάζει να προσκαλέσει τις υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες Βελιγραδίου και Πρίστινας γύρω στις 17 Ιούλη στο Παρίσι.
Συνάντηση στη Χαβάη είχαν την περασμένη Τετάρτη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο και ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας, Γιανγκ Τζιετσί, σε μια περίοδο που οι αντιπαραθέσεις και ο ανταγωνισμός «χτυπάνε κόκκινο».
Οι λιτές ανακοινώσεις των δύο πλευρών ήταν ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση, που κράτησε σχεδόν επτά ώρες. Η «Λαϊκή Ημερησία», εφημερίδα του ΚΚΚ, μετέδωσε ότι «τα δύο μέρη επαναβεβαίωσαν πλήρως τις θέσεις τους αντίστοιχα» και «αποφάσισαν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή», υποστηρίζοντας κατά τ' άλλα ότι έγινε «εποικοδομητικός διάλογος». Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «ο (Αμερικανός) υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε (...) την ανάγκη οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι απόλυτα αμοιβαίες» στα πεδία «του εμπορίου, της ασφάλειας και της διπλωματίας» και να υπάρχει «απόλυτη διαφάνεια» σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοϊού.
Πάντως, η ένταση κάθε άλλο παρά προς αποκλιμάκωση βαδίζει. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε κείμενο που προβλέπει επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους που η Ουάσιγκτον θεωρεί ένοχους για τον «μαζικό εγκλεισμό» μουσουλμάνων Ουιγούρων σε «στρατόπεδα» αναμόρφωσης και κατήχησης. Οι Ουιγούροι αποτελούν πλειοψηφία στην ημιαυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου το Πεκίνο ενισχύει τα τελευταία χρόνια διάφορα μέτρα για την αντιμετώπιση ισχυρού αυτονομιστικού κινήματος που δρα στην περιοχή. Η κινεζική πλευρά καταδίκασε την αμερικανική αυτή παρέμβαση, χαρακτηρίζοντάς την «επίθεση» και μιλώντας για «μοχθηρές» προθέσεις, προειδοποιώντας την Ουάσιγκτον ότι «η Κίνα θα ανταποδώσει αποφασιστικά και την ευθύνη για όλες τις συνέπειες θα την έχουν οι ΗΠΑ», αν δεν «διορθώσουν τα λάθη τους».
Την αντίδραση του Πεκίνου όμως προκάλεσε και κείμενο των ΥΠΕΞ του G7, που «συνέστησε σθεναρά» στην Κίνα να «επανεξετάσει» το νέο νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, όπου επίσης το Πεκίνο επιχειρεί να ενισχύσει τον έλεγχο, προκαλώντας ανησυχία σε όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δεδομένης της σημασίας του χρηματοπιστωτικού αυτού κέντρου. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν επανέλαβε την «έντονη δυσαρέσκεια» της Κίνας και την «αποφασιστική εναντίωση» στην κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ του G7, σημειώνοντας ότι η Κίνα επανειλημμένα έχει εξηγήσει πως το Χονγκ Κονγκ αποτελεί εσωτερική της υπόθεση και δεν υπάρχει περιθώριο για την ανάμειξη καμιάς ξένης κυβέρνησης.
Να σημειωθεί πάντως ότι στην ίδια ενημέρωση συντακτών, ο Ζάο απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη συνάντηση ΗΠΑ - Ρωσίας για την πιθανή ανανέωση της συνθήκης για τη «NEW START» υπογράμμισε ξανά ότι η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση συμμετοχής σε τέτοιες διαπραγματεύσεις.
Αφορμή για να αποκαλύψει την αληθινή ...εκτίμηση της κυβέρνησης Μακρόν προς τους εργαζόμενους στην Υγεία - που πριν από λίγους μήνες «χειροκροτούσε» κι αυτή από μπαλκόνια και κυβερνητικά κτίρια - στάθηκαν οι πρόσφατες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη τη Γαλλία, με αίτημα την ουσιαστική στήριξη των νοσοκομείων και όλων των δομών στην Υγεία, όπως και του προσωπικού τους.
Στο Παρίσι, η κυβέρνηση έσπευσε να στείλει τις δυνάμεις καταστολής να εγγυηθούν την τάξη, με τη γνωστή τους ...αφοσίωση, αναζωπυρώνοντας καταγγελίες για την κρατική καταστολή, που βρίσκεται στο επίκεντρο κινητοποιήσεων κατά της προσπάθειας αθώωσης των δολοφόνων του νεαρού Τραορέ, που το 2018 σκοτώθηκε κατά την προσαγωγή του σε αστυνομικό τμήμα. Χαρακτηριστικές ήταν οι εικόνες από την προσαγωγή της 50χρονης Φαριντά Κ., μιας νοσοκόμας, μητέρας δύο παιδιών, που αστυνομικοί «συλλαμβάνουν» βάναυσα και τραυματίζουν, ενώ τελικά την οδηγούν στο τμήμα καθώς εκείνη αιμορραγεί στο κεφάλι. Οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις για την υποκρισία της κυβέρνησης, που κατά τ' άλλα δήλωνε θαυμασμό για την προσφορά των υγειονομικών κατά της πανδημίας. Η υποκρισία αυτή άλλωστε αποκαλύπτεται πρώτα απ' όλα από την πολιτική που συνεχίζει η κυβέρνηση, μετατρέποντας την Υγεία σε εμπόρευμα και κλιμακώνοντας την επίθεση στην ανάγκη και των υγειονομικών για δουλειά με δικαιώματα, όπως προϋποθέτουν και οι λαϊκές ανάγκες.
Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν αντέχουν άλλο την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, τους εκφοβισμούς και την πλήρη περιφρόνηση της κυβέρνησης κατά των υγειονομικών. Μετά τις διαμαρτυρίες η Φαριντά αφέθηκε ελεύθερη.
Τις διακρίσεις σε βάρος του και τον αποκλεισμό του από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Σερβία καταγγέλλει το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (NKPJ), μετά την απόρριψη του ψηφοδελτίου του από την Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας. Το γεγονός καταγγέλλει και η Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας (SKOJ).
Σε ανακοίνωσή του το ΝΚΚ Γιουγκοσλαβίας σημειώνει: «Η Εκλογική Επιτροπή, αμέσως μετά την άρνηση συμμετοχής του ψηφοδελτίου μας, "Ο Σοσιαλισμός είναι η μόνη διέξοδος", στις εκλογές, επέτρεψε τη συμμετοχή στη δεξιά οργάνωση Levijatan, για την οποία είχε αποφασίσει νωρίτερα ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για εγγραφή στις εκλογές, καθώς δεν είχε καταθέσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών προς υποστήριξη των υποψηφίων της.
Είναι σαφές ότι η Εκλογική Επιτροπή έκανε διακρίσεις σε βάρος των κομμουνιστών κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών, γεγονός που δείχνει ότι όλοι μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές εκτός από το ψηφοδέλτιό μας.
Εκπρόσωποι του ΝΚΚ Γιουγκοσλαβίας και της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας παρέδωσαν τις υπογραφές που είχαν συλλεχθεί για το ψηφοδέλτιο στις 5 Ιούνη».
Να σημειωθεί ότι η Εκλογική Επιτροπή προέβαλε προσχηματικά αντιρρήσεις για λάθη στα στοιχεία που κατατέθηκαν και, όταν το ΝΚΚ Γιουγκοσλαβίας ζήτησε μια μικρή παράταση για να διορθωθούν (καθώς το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιούνη ήταν κλειστά τα συμβολαιογραφεία), αυτή δεν δόθηκε. Στη συνέχεια απορρίφθηκε και η έφεση που άσκησε το ΝΚΚ Γιουγκοσλαβίας, στο διοικητικό δικαστήριο του Βελιγραδίου. Το ΝΚΚ Γιουγκοσλαβίας, καταγγέλλοντας και τον απαράδεκτο εκλογικό νόμο και τη στάση της Επιτροπής, καλεί τους εργαζομένους, τους νέους, κάθε τίμιο άνθρωπο, να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους συμπληρώνοντας και μαρκάροντας στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, στην κάλπη της Κυριακής, το νούμερο 22 - Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας.
Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το ΝΚΚ Γιουγκοσλαβίας καλεί τα αδελφά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους διοργανώνοντας διαμαρτυρίες μπροστά από τις σερβικές πρεσβείες μέχρι και σήμερα Παρασκευή, ή να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις διακρίσεις κατά του ψηφοδελτίου «Ο Σοσιαλισμός είναι η μόνη διέξοδος - NKPJ-SKOJ» στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα στην Εκλογική Επιτροπή, στις διευθύνσεις rik@parlament.rs και elections@parlament.rs.