Καταγγελία και για όσα ακολούθησαν το θάνατο εργαζόμενου στη Βόρεια Ελλάδα
Η εργοδοσία επικαλείται τη «βελτιστοποίηση της οργάνωσης των εργασιών» και την «ασφάλεια των εργαζομένων». «Και οι δύο λόγοι είναι ψευδείς και προσχηματικοί, γιατί ήδη ο τρόπος που λειτουργούν οι τεχνικοί πεδίου δίνει τη δυνατότητα να είναι γνωστή γεωγραφικά η περιοχή όπου βρίσκονται», αναφέρει η ΕΣΚ και συνεχίζει: «Οσο για την ασφάλεια (...) αν νοιάζονταν θα ήταν τουλάχιστον διμελή τα συνεργεία, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά».
Επισημαίνοντας ότι γενικότερα οι εργοδότες του κλάδου προσπαθούν να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων που «σχετίζονται με την όλο και πιο ασφυκτική πίεση προς τον εργαζόμενο», αναφέρει ότι στην περίπτωση των τεχνικών πεδίου «έχουμε την εφαρμογή της δικής τους μορφής τηλεργασίας, μέσω της οποίας θα πιάνουν δουλειά και θα σχολάνε στο σπίτι, αποκομμένοι από τους συναδέλφους τους, με το άγρυπνο βλέμμα της εργοδοσίας πάνω από τα κεφάλια τους και την εντατικοποίηση να χτυπάει "κόκκινο"».
Η ΕΣΚ ΟΤΕ καλεί τους τεχνικούς «να μην αποδεχτούν να δουλεύουν παρακολουθούμενοι από την εργοδοσία, να δουλεύουν με κλειστό το GPS στα tablet. Δεν αποδεχόμαστε να δουλεύουμε σε καθεστώς παρακολούθησης».
Σε άλλη ανακοίνωση η ΕΣΚ αναφέρεται στην παρέμβασή της με αφορμή το θάνατο του εργαζόμενου, λίγες μέρες πριν λήξει η διορία για να απαντήσει αν δέχεται ουσιαστικά να απολυθεί, με τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα «εθελούσιας αποχώρησης». Η παρέμβαση έγινε από εκλεγμένους με την ΕΣΚ στο ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ «στην έδρα του διαμερίσματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή».
«Οι υπεύθυνοι για την κατάσταση που διαμορφώθηκε απέφυγαν να μας συναντήσουν ενώ ενημερώθηκαν μια βδομάδα νωρίτερα, επικαλούμενοι διάφορα διαδικαστικά (...) Αυτό όμως που δεν το χωράει ανθρώπινος νους είναι ότι δεν έβγαλε άχνα κανείς για το θάνατο του συναδέλφου. Ούτε η ΟΜΕ, ούτε το σωματείο του, ούτε η παράταξη που τον είχε στα ψηφοδέλτιά της. Και, το χειρότερο απ' όλα, δεν έβγαλε άχνα ούτε η τοπική Διοικούσα στην Καβάλα, που επίσης απέφυγε να μας συναντήσει, όπως ακριβώς και η διαμερισματάρχης», καταγγέλλει η ΕΣΚ.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, «πάλεψαν κιόλας για να αποτρέψουν τους εργαζόμενους να παρευρεθούν στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΣΚ και έλαμψαν διά της απουσίας τους. Οι συνάδελφοι βέβαια δεν τους έκαναν την χάρη (...) Οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ ως μέλη του ΔΣ της ΟΜΕ διαθέτουμε από σήμερα εαυτόν στο πλευρό των εργαζομένων, σε κάθε περίσταση που χρειάζεται να αντιμετωπίσουν την εργοδοσία κεκλεισμένων των θυρών».
Παράλληλα η ΕΣΚ απαιτεί «άμεσα συνάντηση με τη διοίκηση, για να σταματήσει το όργιο αυταρχισμού και εκβιασμών από τον μηχανισμό της». «Απαιτούμε από τη διοίκηση να καλύψει όλες τις ανάγκες της οικογένειας του αδικοχαμένου συναδέλφου μας. Απαιτούμε την άμεση σύγκληση του ΔΣ της ΟΜΕ για αποφάσεις υλοποίησης των παραπάνω», καταλήγει.
Συνέχεια στον αγώνα τους δίνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, πραγματοποιώντας περιφερειακές συσκέψεις των διοικήσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων. Προχτές Δευτέρα έγινε σύσκεψη ΔΣ των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Βόλου, Λάρισας, Φαρσάλων και Τυρνάβου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκ μέρους της ΣΕΑ ο Π. Πάλμος, γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και ο Χρ. Κολοβός, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΣ ΟΑΕΕ.
Σύσκεψη έγινε τη Δευτέρα και στο Αγρίνιο, με τη συμμετοχή των συνταξιουχικών σωματείων του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Συμμετείχαν ο Π. Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΑΕΕ, και ο Λ. Μάκκας, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οπως αναφέρθηκε, οι συνταξιούχοι δεν θα νομιμοποιήσουν την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και θα συνεχίσουν να παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά τους.
Το πρόγραμμα των συσκέψεων συνεχίζεται τις επόμενες μέρες ως εξής: Σήμερα Τετάρτη στην Τρίπολη, στην αίθουσα της παλιάς Δημαρχίας στις 11 π.μ. Στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 19/6 στις 11 π.μ. Στα Γιάννενα, την Παρασκευή 19/6 στο Εργατικό Κέντρο στις 11 π.μ. Στα Τρίκαλα, στις 22/6 στο Εργατικό Κέντρο στις 11 π.μ. Στην Αλεξανδρούπολη, στις 22/6 στο Επιμελητήριο στις 11 π.μ. Στις Σέρρες, στις 23/6 στις 11 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη, στις 23/6 στο Εργατικό Κέντρο στις 11 π.μ. Στη Νάουσα, στις 24/6 στο Εργατικό Κέντρο στις 11 π.μ.
Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις δεν σταματούν το «ροκάνισμα» των δικαιωμάτων των συνταξιούχων. Ετσι ενώ για άλλη μια χρονιά αποκλείστηκαν από το μίζερο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, η ΠΟΣ ΟΑΕΕ καταγγέλλει πως οι συνταξιούχοι - μέλη της στερούνται και τον θεραπευτικό τουρισμό, παρά το γεγονός ότι για δέκα ολόκληρα χρόνια πληρώνουν ειδική εισφορά από τις συντάξεις τους.
Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, με τον νόμο 3863/2010 θεσπίστηκε μηνιαία εισφορά ενός ευρώ για τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, από την οποία τα 0,75 ευρώ προορίζονταν για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Μέχρι τώρα στον «κουμπαρά» αυτόν έχουν συγκεντρωθεί 35 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως οι συνταξιούχοι να έχουν λάβει ούτε μια μέρα θεραπευτικού τουρισμού. Μάλιστα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις στα συναρμόδια υπουργεία και στις εκάστοτε κυβερνήσεις, αυτές κωφεύουν προκλητικά.
Να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία των ξεναγών που οδηγούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στην εξαθλίωση, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απάντησε την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
«Η απώλεια του εισοδήματος είναι ολοκληρωτική για το διάστημα Μάρτη - Ιούνη, περίοδος με υψηλή τουριστική κίνηση, οπότε όλοι οι ξεναγοί έμειναν άνεργοι. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί απ' ό,τι φαίνεται, εξαιτίας της διαφαινόμενης μείωσης στην τουριστική κίνηση για όλο το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο Μανώλης Συντυχάκης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι την ίδια ώρα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να περικόψει και τα ελάχιστα στους εργαζόμενους, προσφέρει εκατομμύρια ζεστό χρήμα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό.
Οπως ανέφερε, το επίδομα των 800 ευρώ για τους δικαιούχους ξεναγούς ξεκίνησε να χορηγείται μόλις τον περασμένο μήνα και ακόμα δεν έχει πιστωθεί για τον μήνα Μάη. Επίσης, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η καθυστέρηση εδώ και δύο χρόνια στην ενσωμάτωση των ενσήμων στο μηχανογραφικό σύστημα, δεν έχει δοθεί στους ξεναγούς ούτε το τριμηνιαίο επίδομα ανεργίας του χειμώνα.
Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε από τον υπουργό να πει ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τους ξεναγούς, ώστε να επεκταθεί έγκαιρα η καταβολή της αποζημίωσης τον Μάη και τον Ιούνη, για την καταβολή του εποχικού επιδόματος ανεργίας, την ένταξή τους στην τακτική επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ χωρίς προϋποθέσεις από τον Ιούλη και μετά, να εξασφαλιστούν η ασφαλιστική ικανότητα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των εργαζομένων και των παιδιών τους. Ακόμα απαίτησε μέτρα για να ανασταλούν για τους ξεναγούς όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ κ.ά.
Ο υπουργός απάντησε ότι «η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σ' αυτές τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων ολοκληρώνεται» και πως θα δοθεί «λύση» στο πρόβλημα της ηλεκτρονικής καταγραφής των ενσήμων των ξεναγών. Αποσιώπησε όμως όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα και δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης είπε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη, πρωτόγνωρη και τα τραύματα στην αγορά εργασίας θα υπάρξουν»...
Παράθυρο για απολύσεις εργαζομένων ανοίγει ο e-ΕΦΚΑ, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, με την απαράδεκτη και πολύχρονη καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων. Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), την περασμένη Δευτέρα κοινοποιήθηκαν οι πρώτες απολύσεις σε πρώην συμβασιούχους, που όμως εργάζονται στον Οργανισμό στη βάση δικαστικών αποφάσεων από το 2003 (!), αφού όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και διοικήσεις αρνούνταν τη μονιμοποίησή τους.
Στο στόχαστρο βρίσκονται 140 εργαζόμενοι, για τους οποίους η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ επικαλείται σχετική αρνητική δικαστική απόφαση. Η Ομοσπονδία τονίζει πως οι εργαζόμενοι αυτοί «είναι απολύτως απαραίτητοι στον υποστελεχωμένο e-ΕΦΚΑ, καθώς οι περισσότεροι εργάζονται σε οργανικές μονάδες για περισσότερο από 10 χρόνια, διαθέτοντας πολυετή εμπειρία. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις του φορέα συμφωνούσαν διαχρονικά με τις διαπιστώσεις αυτές, χωρίς όμως να λαμβάνουν αποφάσεις για τη μονιμοποίησή τους».
Αντίστοιχη στάση έχει τηρήσει και η σημερινή διοίκηση, ενώ αρνητική ήταν η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στο αίτημα για μονιμοποίηση. Η Ομοσπονδία καλεί τους υπεύθυνους «έστω αυτή την ύστατη στιγμή να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση του προβλήματος για τους απολυμένους συναδέλφους μας, αλλά και συνολικά για τους υπόλοιπους εργαζόμενους με δικαστικές αποφάσεις στον e-ΕΦΚΑ».
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε η ΔΑΣ ΟΑΣΑ την περασμένη Παρασκευή. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκαν με εκπροσώπους του υπουργείου και κατέθεσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας, με τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους αιτήματα. Ζήτησαν λύση στο θέμα της - επί της ουσίας - κατάργησης της αναρρωτικής άδειας των εργαζομένων στον πρώην ΗΛΠΑΠ, ένταξη στα ΒΑΕ για ηλεκτροδηγούς και ηλεκτροτεχνίτες του πρώην ΗΣΑΠ, ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση.