ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Νέα στοιχεία στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση

Δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ σε Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή

Από περσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας στη Σύνοδο του G20 στην Ιαπωνία

Copyright 2019 The Associated

Από περσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας στη Σύνοδο του G20 στην Ιαπωνία
Νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δίνουν συνέχεια στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση με την Κίνα. Αυτή τη φορά, σε τηλεδιάσκεψη της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής» (American Jewish Committee, AJC), τη χαρακτήρισε «μεγεθυνόμενη πρόκληση» για τη χώρα του και για «όλο τον ελεύθερο κόσμο». Για άλλη μια φορά ο Αμερικανός αξιωματούχος - εκφράζοντας την ανησυχία των ΗΠΑ για τη γοργή ανέλιξη της Κίνας, που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα - σημείωσε: «Πρέπει όλοι μας να επαγρυπνούμε για την απειλή που εγείρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας για τον τρόπο ζωής μας».

Στοιχείο της αντιπαράθεσης αυτή τη φορά - έχουν προηγηθεί πολλά ακόμα ζητήματα, όπως ο «εμπορικός πόλεμος», η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, οι εξοπλισμοί κ.λπ. - είναι η προσπάθεια της κινεζικής πλευρά να αποκτήσει πιο σταθερή παρουσία στη Μέση Ανατολή.

Θυμίζουμε ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Ιερουσαλήμ ανακοινώθηκε ματαίωση της μεγάλης επένδυσης που σχεδίαζαν κινεζικά κεφάλαια σε μονάδα αφαλάτωσης. Μάλιστα ο Τραμπ έκρινε σκόπιμο να σημειώσει, απευθυνόμενος προς τους Ισραηλινούς, ότι «πουθενά αλλού η στήριξη προς εσάς δεν είναι πιο καθαρή από τον τρόπο που χειριστήκαμε τον μεγαλύτερο κρατικό χορηγό του αντισημιτισμού, την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», που παραμένει βασικός αντίπαλος του Ισραήλ.

Ο Πομπέο κατηγόρησε την Κίνα μεταξύ άλλων για «επιχειρήσεις παραπληροφόρησης» που διεξάγει και υποστήριξε ότι μαζί με την «αδιαφανή στρατιωτική ανοικοδόμηση» του Πεκίνου και την «απερίσκεπτη αδιαφορία του για τις εσωτερικές του υποχρεώσεις» - βλ. κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ - «μας θέτουν όλους σε κίνδυνο». Χαρακτήρισε δε «επίκεντρο των αμερικανικών αξιών την αντιμετώπιση «κακών παικτών».

Την ίδια στιγμή, το «Politico» μετέδωσε ότι ο Πομπέο σχεδιάζει να συναντηθεί με Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Χαβάη, μέσα στη βδομάδα, πληροφορίες τις οποίες μέχρι χτες δεν είχε σχολιάσει επίσημα καμία από τις δύο πλευρές.

ΓΑΛΛΙΑ
Προτεραιότητα η αυτονομία από Κίνα αλλά και ΗΠΑ

Διάγγελμα Μακρόν και κλιμάκωση ολόπλευρης υπεράσπισης του κεφαλαίου

«Με την πανδημία, η παγκόσμια οικονομία σχεδόν "πάγωσε". Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί λοιπόν η ανοικοδόμηση μιας ισχυρής, οικολογικής, κυρίαρχης και αλληλέγγυας οικονομίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε διάγγελμά του, με το οποίο την Κυριακή παρέθεσε τους άξονες μέσα από τους οποίους η κυβέρνησή του «σαλπίζει» την υπεράσπιση των γαλλικών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών του.

Η Ευρώπη «ήρθη στο ύψος των περιστάσεων... παρά τις αρχικές δυσκολίες», υποστήριξε ο Γάλλος ηγέτης, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις αντιθέσεις που δυσκόλεψαν συμβιβασμούς στο εσωτερικό της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία και υποστήριξε ότι «η γαλλο-γερμανική συμφωνία γύρω από ένα κοινό χρέος και ένα σχέδιο επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της ηπείρου αποτελεί ιστορική στροφή». Συμπλήρωσε δε ότι ξεκινά μία «περίοδος άνευ προηγουμένου της ευρωπαϊκής μας περιπέτειας και της σταθεροποίησης μιας Ευρώπης ανεξάρτητης, που αποκτά μέσα για να καθορίσει την ταυτότητα, τον πολιτισμό, τη μοναδικότητά της απέναντι στην Κίνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και μέσα στην παγκόσμια αναταραχή που γνωρίζουμε...».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Μακρόν ανακοίνωσε την άρση κι άλλων μέτρων περιορισμού (π.χ. πλήρης λειτουργία εστίασης στην περιφέρεια του Παρισιού, επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας) που είχαν τεθεί σε εφαρμογή στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, αναφέροντας ότι «ο αγώνας κατά της επιδημίας δεν έχει τελειώσει, αλλά είμαι ευτυχής γι' αυτήν την πρώτη νίκη κατά του ιού». «Θα ξαναβρούμε τη Γαλλία... Η μόνη απάντηση είναι η οικοδόμηση ενός αειφόρου και ισχυρού οικονομικού μοντέλου, αύξηση της εργασίας και της παραγωγής για να μην εξαρτόμαστε από τους άλλους», σημείωσε μεταξύ άλλων, προσπαθώντας να κρύψει ότι η «στήριξη της οικονομίας» που επιταχύνεται, σημαίνει μια άνευ προηγουμένου επίθεση σε εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις και ανάγκες.

Σημειώνουμε ότι και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ τόνισε μιλώντας στην «Ντόιτσε Βέλε» ότι «ήταν απίστευτα σκληρές και δύσκολες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Φοβόμουν πολύ ότι όλα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια καταστροφή», προσθέτοντας πάντως ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «πέτυχε σπουδαία πράγματα και επέδειξε τεράστιο πολιτικό θάρρος», αλλά ταυτόχρονα δήλωσε «πεπεισμένος ότι η αντίσταση των τεσσάρων "λιτοδίαιτων" χωρών μπορεί να ξεπεραστεί. Και σε αυτές γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή». Τόνισε δε κι αυτός ότι «η Ευρώπη πρέπει να τοποθετηθεί ως μια οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητη δύναμη απέναντι στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Κινητοποιήσεις για την Υγεία

Κινητοποιήσεις με αίτημα την ουσιαστική στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων και της Υγείας οργανώνονται σήμερα στη Γαλλία, με αγωνιστικές οργανώσεις, όπως την Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC), το ΕΚ Μασσαλίας κ.ά. που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ, να καλούν σε 24ωρη απεργία.

Σε ανακοίνωσή της, η FNIC τονίζει ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε απλά να χειροκροτούμε στα μπαλκόνια τους υγειονομικούς και πρέπει να περάσουμε στη δράση», ότι «πρέπει να δηλώσουμε "παρών" σε μια μάχη δύσκολη, μακρά, αλλά απαραίτητη», καταγγέλλοντας ότι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες προετοιμάζονται νέα πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ και για τους εργαζόμενους χιλιάδες απολύσεις.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ SIPRI
Οι πυρηνικές δυνάμεις εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους

Ενώ Κίνα και Ινδία το αυξάνουν

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (Sipri), προειδοποιώντας για τις «ζοφερές προοπτικές» ελέγχου αυτών των οπλοστασίων.

«Η αναστολή του ζωτικής σημασίας διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ (σ.σ. καθώς τα οπλοστάσιά τους αποτελούν περισσότερο από το 90% του συνόλου) ενδέχεται να οδηγήσει σε μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», σύμφωνα με τον Σάνον Κάλι, διευθυντή του προγράμματος ελέγχου των πυρηνικών όπλων του Sipri.

«Οι συζητήσεις για την παράταση της "New Start" (σ.σ. λήγει το 2021) ή για μια νέα συμφωνία δεν σημείωσαν προόδους το 2019», επισημαίνει η έκθεση, ενώ παράλληλα οι πυρηνικές δυνάμεις εξακολουθούν να εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους, ενώ Κίνα και Ινδία να το αυξάνουν.

«Η Κίνα βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού του πυρηνικού της οπλοστασίου. Για πρώτη φορά αναπτύσσει μια "πυρηνική τριάδα", πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από τη θάλασσα, από αέρος και με χερσαία μέσα», εξήγησε το Sipri.

Ρωσία και ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως θα διεξάγουν διαπραγματεύσεις στις 22 Ιούνη στη Γενεύη για την εξέταση της συνθήκης «New Start» για τα στρατηγικά όπλα, ενώ η Κίνα αρνήθηκε για ακόμη μια φορά τη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε συνθήκη «ελέγχου των εξοπλισμών», κάτι για το οποίο επιμένουν έντονα οι ΗΠΑ.

Πάντως, ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως σημείωσε μικρή πτώση στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στις αρχές του 2020 οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα διέθεταν 13.400 πυρηνικά όπλα, δηλαδή 500 λιγότερα σε σχέση με τις αρχές του 2019. Η μείωση αυτή προέρχεται κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Εντείνονται οι διαδηλώσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Νέο κύμα διαδηλώσεων σαρώνει τις τελευταίες τέσσερις μέρες την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Τρίπολη, καθώς χιλιάδες λαού διαμαρτύρονται για τη δραματική επιδείνωση της ζωής τους εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης (όπως εκδηλώνεται με την κατρακύλα της λίρας και τη φτώχεια που διευρύνεται), σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων.

Στον Λίβανο και πριν από την πανδημία γίνονταν κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τη φτώχεια, ωστόσο το Σαββατοκύριακο παρατηρήθηκαν οργανωμένες επιθέσεις και πυρπολισμοί κτιρίων ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και κατά αστυνομικών και στρατιωτών, από δεκάδες νεαρούς που επέβαιναν σε σκούτερ. Μόνο στην Τρίπολη το Σάββατο αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκαν πάνω από 120 άτομα στη διάρκεια τέτοιων επιθέσεων. Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης Ντιάμπ, καθώς την κατηγορούν πως είναι ανίκανη να διαχειριστεί τη δεινή οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, ολοκληρώνοντας χτες τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας, ανέφερε ότι χρειάζονται «προληπτικές επιχειρήσεις σύλληψης ατόμων που συμμετέχουν σε οργανωμένες ομάδες υποκίνησης και εξαπόλυσης βίας και βανδαλισμών, ώστε να αποτραπούν νέες επιθέσεις σε Βηρυτό, Τρίπολη και άλλες πόλεις», ενώ κατήγγειλε πρόσφατες ενέργειες σαμποτάζ και συστηματικών επιθέσεων σε αστυνομία και στρατό. Ο πρωθυπουργός Χ. Ντιάμπ, που συμμετείχε στη σύσκεψη, εξέφρασε θλίψη για τη δράση «συμμοριών που βιαιοπραγούν στους δρόμους στρεφόμενες κατά κρατικών θεσμών». «Δεν πρόκειται για διαμαρτυρίες απέναντι στην πείνα και την οικονομική κατάσταση... Είναι οργανωμένες επιθέσεις», είπε ο Ντιάμπ, καταγγέλλοντας απόπειρα «πραξικοπήματος» σε βάρος της κυβέρνησής του από δυνάμεις «εντός και εκτός» Λιβάνου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ