Από παλιότερες κινητοποιήσεις εργαζομένων της «Lufthansa» |
Ως αποτέλεσμα του πακέτου εξοικονόμησης και διάσωσης, η «Lufthansa» ενδέχεται να καταργήσει έως και 22.000 θέσεις εργασίας. Μετά από συνάντηση με τα γερμανικά συνδικάτα Ufo, ver.di και VC, η «Lufthansa» δήλωσε ότι χρειάζονται 22.000 λιγότερες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετά την κρίση, ενώ μέχρι στιγμής γινόταν λόγος για την κατάργηση περίπου 10.000 θέσεων.
Μάλιστα, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης εκβιάζει ανοιχτά με ψευτοδιλήμματα τους εργαζόμενους. Οπως είπε εκπρόσωπος της εταιρείας, προκειμένου να απολυθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι από τους 137.000 υπαλλήλους, το κόστος προσωπικού θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά για την περίοδο της κρίσης. Εως τις 22 Ιούνη θα πρέπει να έχει καταλήξει με τα συνδικάτα σε μειώσεις μισθολογικού «κόστους». Αυτό είναι απαραίτητο για να εγκρίνουν οι μέτοχοι το κρατικό πακέτο διάσωσης ύψους 9 δισ. ευρώ (ένα από τα μεγαλύτερα στη γερμανική ιστορία), είπε ο διευθύνων σύμβουλος, Κάρστεν Σπορ.
Πάνω απ' όλα, οι μέτοχοι θα πρέπει να εγκρίνουν αύξηση κεφαλαίου κατά 25%, έτσι ώστε το κράτος να έχει μερίδιο 20% στην εισηγμένη εταιρεία, λέει ο όμιλος στους εργαζόμενους.
Δηλαδή το τεράστιο πακέτο βοήθειας από το γερμανικό κράτος, με χρήματα του γερμανικού λαού, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, αντίθετα η μείωση του μισθολογικού και μη «κόστους» αποτελεί προϋπόθεση για τη ...διάσωση του ομίλου.
Μάλιστα, η εταιρεία, ασκώντας τρομοκρατία μέσω των χιλιάδων απολύσεων, επιδιώκει εκτεταμένη εκ περιτροπής εργασίας και ΣΣΕ «προσαρμοσμένες στην κρίση», προκειμένου να κάνει όσο το δυνατόν ...λιγότερες απολύσεις.
Η Κίνα «πρέπει να ανοίξει την αγορά της και να μεταχειριστεί με δίκαιο τρόπο τις ξένες εταιρείες», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε τηλεδιάσκεψη με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Οι γερμανικές εταιρείες επιδιώκουν καλύτερη πρόσβαση στην Κίνα και μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου για επενδύσεις, ενώ αντιδρούν στις υψηλές κρατικές επιδοτήσεις από την κινεζική κυβέρνηση, οι οποίες «διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό». Βέβαια, αντίστοιχα μέτρα προστασίας των γερμανικών ομίλων, που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, παίρνει όλο και πιο έντονα και η γερμανική κυβέρνηση.
Η Μέρκελ «τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω βήματα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην αγορά, την αμοιβαιότητα και την ίση μεταχείριση ξένων εταιρειών», ενώ «η ολοκλήρωση μιας φιλόδοξης επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας είναι ένα σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη διαδικασία». Οι διαπραγματεύσεις για μια επενδυτική συμφωνία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και έξι χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος.
Η Μέρκελ δήλωσε στον Λι ότι η Γερμανία, που αναλαμβάνει την εξαμηνιαία εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον Ιούλη, θέλει ελεύθερο, πολυμερές και βασιζόμενο σε κανόνες εμπόριο, καθώς και έναν ενισχυμένο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, σύμφωνα με την καγκελαρία.
Οι Γερμανοί μεταποιητές εξαρτώνται από τις αλυσίδες ζήτησης και εφοδιασμού από την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας τους. Μέρκελ και Λι αναφέρθηκαν σε τρεις συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ Κινέζων και Γερμανών εταίρων πριν από την τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, επενδυτικά και εμπορικά θέματα σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως οι δημόσιες προμήθειες, και παγκόσμια οικονομικά ζητήματα.
Να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, καλεί την Ελλάδα ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη χώρα μας, Μαρουάν Τουμπάσι, που έχει αυτήν την περίοδο και την ιδιότητα του πρύτανη του Αράβων Πρέσβεων. Επέδωσε συγκεκριμένα στον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, επιστολή με το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου που εγκρίθηκε κατά την τελευταία σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, με την οποία καλείται και η Ελλάδα «να υιοθετήσει μονομερώς την επιβολή ποινικών κυρώσεων» στο Ισραήλ ως «κατοχική δύναμη (...) προκειμένου να αποτραπούν τα πρόσφατα σχέδια προσάρτησης».
Το Συμβούλιο των Αράβων πρέσβεων στην επιστολή του σημειώνει ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η αρχή της λύσης των δύο κρατών και να περισωθούν οι εναπομείνασες ευκαιρίες για την ειρηνευτική διαδικασία. Καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής (Δεκέμβρης 2015) για την αναγνώρισή του.
Βέβαια, οι αστικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν προχωράνε στην αναγνώριση, σύμφωνα και με την απόφαση της Βουλής, αλλά και δυναμώνουν τους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με το Ισραήλ, το κράτος - δυνάστη του Παλαιστινιακού λαού. Το ίδιο κάνει και η ΕΕ παρά τις υποκριτικές κορόνες της.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, μετέβη στην Ιορδανία έπειτα από την επίσκεψή του στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Αϊμαν Σαφάντι και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγιέχ. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν προειδοποίησαν για τις δυσμενείς επιπτώσεις από την ενδεχόμενη προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ. Ο Μάας πάντως απέφυγε να υποστηρίξει την πρόταση (άλλων χωρών της ΕΕ, με πρώτη την Ιρλανδία) για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ σε περίπτωση που υλοποιήσει τελικά τις απειλές για προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων παλαιστινιακών περιοχών της Δ. Οχθης.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, Κουόν Γιονγκ Γκουν, κάλεσε τις ΗΠΑ να μην «ανακατεύονται σε ζητήματα άλλων με απρόσεκτα σχόλια, αντί να ασχολούνται με τις δικές τους εσωτερικές υποθέσεις», κάτι που «σε μία περίοδο κατά την οποία η πολιτική κατάσταση (σ.σ. στο εσωτερικό τους) είναι η χειρότερη, θα μπορούσε να τις φέρει αντιμέτωπες με μία δυσάρεστη κατάσταση», πρόσθεσε. Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ΚCNA, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό «θα ήταν καλό όχι μόνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ αλλά και για μια εύκολη διεξαγωγή των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Την αντίδραση αυτή της Πιονγιάνγκ προκάλεσε δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ», ο οποίος εξέφρασε «απογοήτευση» για τις «πρόσφατες ενέργειες της Βόρειας Κορέας» και είπε ότι «οι ΗΠΑ πάντα υποστήριζαν την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών στην Κορεατική Χερσόνησο». Θυμίζουμε πως η Πιονγιάνγκ πριν από λίγες μέρες προειδοποίησε ότι θα θέσει εκτός λειτουργίας τις γραμμές άμεσης επικοινωνίας με τη Νότια Κορέα, αντιδρώντας σε νέα αποστολή προπαγανδιστικών φυλλαδίων προς τη βορειοκορεατική επικράτεια. Σε έντονους τόνους το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο υποστήριζε ότι η αντιμετώπιση της Νότιας Κορέας πρέπει «να μετατραπεί σε έργο εναντίον ενός εχθρού» και κατηγορούσε για «προδοτική και πανούργα συμπεριφορά» τη Σεούλ, με την οποία «έχουμε ακόμα πολλούς λογαριασμούς να ξεκαθαρίσουμε».
ΣΚΟΠΙΑ.-- Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανέθεσε στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή να ξεκινήσει τις τεχνικές και άλλες διαδικασίες για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι πιθανότερες ημερομηνίες για τις βουλευτικές εκλογές είναι η 5η και η 12η Ιούλη.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΟΥΟΥΚ.-- Νέο προξενείο άνοιξαν την Τετάρτη οι ΗΠΑ στο Νουούκ της Γροιλανδίας (που υπάγεται στη Δανία), σε μια προσπάθεια να ενισχύσπουν τη γεωπολιτική επιρροή και δράση τους στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής, καθώς το μελλοντικό λιώσιμο των πάγων λόγω κλιματικής αλλαγής θα δημιουργήσει νέους εμπορικούς δρόμους αλλά και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα Ενέργειας, στο φόντο της κόντρας με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις.
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας κάλεσε τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Κοπεγχάγη, μετά την απαγγελία κατηγορίας για «τρομοκρατία» έναντι του Ιράν σε βάρος στελεχών της αυτονομιστικής οργάνωσης ASMLA (Αραβικό Κίνημα Μάχης για την απελευθέρωση της Αβάζ), που θεωρούνται ύποπτα ότι χρηματίζονται από τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Δανίας (PET), οι κατηγορούμενοι μεταξύ 2012 και 2018 κατασκόπευαν για λογαριασμό μιας σαουδαραβικής υπηρεσίας πληροφοριών.
ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ρουκέτα «Κατιούσα» έπεσε χτες στην «πράσινη ζώνη» της κεντρικής Βαγδάτης, όπου έχει την έδρα της η πρεσβεία των ΗΠΑ. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν μόνο την ύπαρξη περιορισμένων υλικών ζημιών.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για το διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, αναμένεται να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα τις προετοιμασίες για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Εκτός κυβέρνησης τέθηκε χτες, με απόφαση του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, ο πρωθυπουργός Ιμάντ Χαμίς που βρισκόταν σε αυτό το πόστο από το 2016. Στη θέση του διορίστηκε ο Χουσέιν Αρνούς, που διατελούσε έως πρότινος υπουργός Υδάτινων Πόρων.
Οι λόγοι απομάκρυνσης του Χαμίς από την κυβέρνηση δεν έγιναν άμεσα γνωστοί. Δεν αποκλείεται ωστόσο να συνδέεται με την αδυναμία του να διαχειριστεί την οικονομική κρίση και τη συνεχή υποτίμηση της συριακής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων. Η αποπομπή του Χαμίς από την κυβέρνηση γίνεται περίπου έναν μήνα πριν από τις προγραμματισμένες για τις 19 Ιούλη βουλευτικές εκλογές.
Το περασμένο 24ωρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε σχέδια για την πραγματοποίηση τριμερούς συνόδου κορυφής ανάμεσα σε Τουρκία, Ρωσία και Ιράν με επίκεντρο την κατάσταση στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που θεωρείται το τελευταίο μεγάλο «οχυρό» τζιχαντιστών. Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως είναι σειρά του Ιράν να διοργανώσει τη σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.