ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2020 - Κυριακή 31 Μάη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικάζει το νέο ρατσιστικό έγκλημα από αστυνομικό στην πολυδιαφημισμένη «δημοκρατία των ΗΠΑ»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ, η ΚΝΕ «καταδικάζει τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού ανέργου Τζορτζ Φλόιντ, από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ. Δολοφονία που έρχεται να προστεθεί στη λίστα των ατέλειωτων θυμάτων αστυνομικής και ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ.

Αυτή η νέα δολοφονία, με την εικόνα του αστυνομικού με το γόνατο στο λαιμό του θύματος, ο οποίος πέθανε από ασφυξία, έχει προκαλέσει τη δίκαιη οργή και τον αποτροπιασμό εκατομμυρίων εργαζομένων και νέων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Δείχνει τη βαρβαρότητα με την οποία το αστικό κράτος, στη "μητρόπολη του καπιταλισμού", στην πολυδιαφημισμένη "δημοκρατία των ΗΠΑ", αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους, τους ανέργους και φτωχούς - όπως ήταν ο Φλόιντ - που ψάχνουν για ένα μεροκάματο.

Η κυβέρνηση Τραμπ, όπως και αυτή του προκατόχου του, Αφροαμερικανού Ομπάμα, και όλες οι έως τώρα αμερικανικές κυβερνήσεις, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί τα ρατσιστικά εγκλήματα, η αστυνομική βία και καταστολή δεν σταμάτησαν ποτέ. Ταυτόχρονα, με την πολιτική τους στις ΗΠΑ, με τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διεξάγουν στο εξωτερικό, τροφοδοτούν το φυλετικό και εθνικιστικό μίσος, τον φασισμό, προκαλούν αιματοκυλίσματα, σπέρνουν μεγάλα βάσανα για τους λαούς. Γι' αυτό και εκτίθενται για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, που θεωρούν τις ΗΠΑ "εταίρο" του ελληνικού λαού, που έχουν μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Ιδιαίτερα σήμερα, τα αποτελέσματα της πανδημίας και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η τεράστια ανεργία και η καλπάζουσα φτώχεια στις ΗΠΑ και διεθνώς αποκαλύπτουν την εγκληματική φύση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Ο αμερικανικός λαός καθώς και οι λαοί όλου του κόσμου έχουν τη δύναμη να τσακίσουν την επιδίωξη της αστικής τάξης να βάλει στο "γύψο" τα λαϊκά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους».

Συνεχίζονται οι οργισμένες αντιδράσεις

Στο μεταξύ, κλιμακώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι οργισμένες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις χιλιάδων κατοίκων της Μινεάπολις, που διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού. Το πλήθος έβαλε φωτιά στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης όπου δούλευαν (προτού απολυθούν για λόγους εκτόνωσης των αντιδράσεων) οι τέσσερις αστυνομικοί που συμμετείχαν στην εν ψυχρώ δολοφονία του Τζ. Φλόιντ.

Την ίδια ώρα, δεκάδες άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα των ΗΠΑ (Ν. Υόρκη, Ντένβερ, Φοίνιξ, Κολόμπους, Οχάιο, Κεντάκι), με τη διστακτικότητα των εισαγγελέων να απαγγείλουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον αστυνομικό να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Το ίδιο και οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ προς τον δήμαρχο της Μινεάπολις να σταματήσει τα επεισόδια, αλλιώς θα στείλει την Εθνοφρουρά «να κάνει τη δουλειά όπως πρέπει». «Οταν αρχίζει λεηλασία, αρχίζουν και τα πυρά», διεμήνυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Τα ξημερώματα της Παρασκευής ο κυβερνήτης της Μινεσότα κήρυξε τελικά την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Εκκολάπτονται σχέδια για «υγειονομικό ΝΑΤΟ»

Eνώ διεθνώς επιταχύνεται η «επανεκκίνηση» της οικονομίας και οι αστικές κυβερνήσεις μοιράζουν απλόχερα μια σειρά από μέτρα και πακέτα στήριξης των μονοπωλίων, η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, φορτώνοντας πολλαπλά βάρη και κινδύνους στις πλάτες των εργαζομένων.

Στο έδαφος μάλιστα των αντιφάσεων στη διαχείριση της πανδημίας, των ανταγωνισμών που οξύνονται, αλλά κυρίως της εξόφθαλμης αδυναμίας του αστικού κράτους να προστατεύσει ουσιαστικά την υγεία και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, ξεπηδάνε διάφορες αντιδραστικές ιδέες, που αποτελούν προκάλυμμα για επικίνδυνα σχέδια και στοχεύουν σε οτιδήποτε άλλο, εκτός από την πρόληψη και τη διαχείριση των πανδημιών με κριτήριο τις δυνατότητες της επιστήμης και τις ανάγκες του λαού.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι μακροσκελές άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό «Foreign Affairs», στις 21/5, που κατέγραφε τις εκτιμήσεις επιδημιολόγων ότι ο κόσμος πρέπει να πάρει «τα σωστά μαθήματα από την αποτυχία, να προετοιμαστεί και να δράσει έγκαιρα (σ.σ. για την αντιμετώπιση της Covid-19)» και ότι κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και επιστήμονες δημόσιας υγείας «πρέπει να δράσουμε τώρα με αποφασιστικότητα και στόχο».

Διαπιστώνοντας ότι «η κατάσταση ετοιμότητας (σ.σ. σε επίπεδο συστημάτων Υγείας) είχε χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια αντί να βελτιωθεί, ιδίως στις ΗΠΑ», το άρθρο εκφράζει την αγωνία ότι μια νέα πανδημία «μπορεί στ' αλήθεια να γονατίσει ολόκληρο τον κόσμο (...) διαλύοντας το εμπόριο, αποσταθεροποιώντας τις κυβερνήσεις» και προτείνει ειδικά για τις ΗΠΑ:

«Ξεκινώντας, οι Αμερικάνοι πρέπει να αλλάξουν το πώς αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Αν και πολλοί στον τομέα της δημόσιας Υγείας δεν θέλουν να συνδέουν τους εαυτούς τους με το στρατό - εκείνοι θεραπεύουν αντί να σκοτώνουν, αυτός είναι ο συνειρμός - υπάρχουν πολλά που μπορούν να σκεφτούν από το στρατιωτικό σχεδιασμό. Ο στρατός εστιάζει στην ευελιξία, στον εφοδιασμό, στη διατήρηση ετοιμότητας για απρόβλεπτες καταστάσεις. Οπως τόνισε ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, "τα σχέδια σε καιρό ειρήνης δεν έχουν ιδιαίτερη αξία, αλλά ο σχεδιασμός σε καιρό ειρήνης είναι αναντικατάστατος"...».

Παραθέτοντας σειρά παρεμβάσεων που χρειάζονται για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και την απεξάρτηση των ΗΠΑ ειδικά από την Κίνα και την Ινδία, το άρθρο διαπίστωνε ότι «με τις σημερινές τεταμένες γεωπολιτικές σχέσεις είναι δύσκολη η επίτευξη μιας κοινής δέσμευσης» για τη διεθνή συνεργασία απέναντι σε μια πανδημία.

Ξεχωρίζει όμως την ανάγκη «υγειονομικών» συμμαχιών, προφανώς στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών, φτάνοντας να προτείνει ακόμα και τη σύσταση οργανισμού όπως το ΝΑΤΟ, «ένας οργανισμός που θα ιδρυθεί για τη δημόσια υγεία, με συμφωνία, με προκαθορισμένα αναλώσιμα, ένα σχεδιάγραμμα ανάπτυξης...» για δράση με «μεγαλύτερη ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και περισσότερους πόρους...».

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η υπηρεσία που ήδη λειτουργεί στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων δραστηριοποιήθηκε ενεργά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας, όχι βέβαια για να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες πρόληψης και νοσηλείας, αλλά για να παίξει ρόλο τροχονόμου στους ανταγωνισμούς για το υγειονομικό υλικό και για να συμβάλει απέναντι σε Κίνα και Ρωσία, ώστε «η υγειονομική κρίση να μη γίνει κρίση ασφάλειας για το ΝΑΤΟ», όπως χωρίς περιστροφές έλεγε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σε ό,τι αφορά τέλος την πορεία της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι είμαστε στη μέση του πρώτου κύματος και ότι υπάρχει η πιθανότητα τα ποσοστά μολύνσεων να αυξηθούν ξανά γρηγορότερα, αν αρθούν πολύ σύντομα τα μέτρα περιορισμού του πρώτου κύματος.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Νέες αντιδράσεις για τα σχέδια ΗΠΑ - Ισραήλ

Τα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών να προωθήσουν την προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης εντείνουν τις ανησυχίες για νέα κλιμάκωση της έντασης και αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Την Παρασκευή, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Αϊμαν Σαφάντι, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ, προειδοποίησε για τις δυσμενείς συνέπειες τυχόν προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων περιοχών της Δυτικής Οχθης από τις ισραηλινές αρχές λέγοντας ότι συνιστά απειλή «άνευ προηγουμένου». Εξέφρασε επίσης τις σθεναρές αντιρρήσεις της χώρας του στα σχέδια προσάρτησης καλώντας τη Βρετανία να αποτρέψει το Ισραήλ από μία τέτοια κίνηση και τις ΗΠΑ να μην διακυβεύσουν κάθε προοπτική «για εξεύρεση ειρηνικής λύσης».

Πριν από λίγες μέρες ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Ομάρ αλ Ρατζάζ, προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί τις μονομερείς ισραηλινές ενέργειες τονίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση «θα επανεξεταστούν όλες οι πλευρές των σχέσεών μας με το Ισραήλ».

Παρά τις αντιδράσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δείχνει αποφασισμένος να υλοποιήσει τα σχέδια προσάρτησης. Την Πέμπτη, σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Israel Hayom» κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να συναινέσει «στην ολοκλήρωση του ισραηλινού ελέγχου ασφαλείας παντού στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια» (Δυτική Οχθη), υποστηρίζοντας ότι «μόνο έτσι μπορούν να αποκτήσουν τη δική τους οντότητα, την οποία ο Τραμπ ονομάζει κράτος».

Μέσα σ' αυτό το τεταμένο κλίμα, το απόγευμα της Παρασκευής στη Δυτική Οχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα νεαρό Παλαιστίνιο με τη δικαιολογία ότι τους πλησίασε ορμητικά με το αυτοκίνητό του. Λίγη ώρα νωρίτερα, οι κατοχικές δυνάμεις τραυμάτισαν πέντε Παλαιστίνιους (ο ένας φωτορεπόρτερ) στη διάρκεια διαδήλωσης για την ανέγερση εβραϊκού εποικισμού στο χωριό Καφρ Καντούμ της βόρειας Δυτικής Οχθης.

«Επίδειξη ισχύος» των ΗΠΑ με ελληνική συμμετοχή

Την Παρασκευή, τετράδα μαχητικών αεροσκαφών «F-16» της 337 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας σηκώθηκαν από τη Λάρισα και πέταξαν στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής αποστολής και συγκεκριμένα για να συνοδεύσουν στρατηγικό βομβαρδιστικό «B-1Β Lancer» των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USAF). Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η πτήση αποτελεί «επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ», με σκοπό να στείλει μηνύματα κατά βάση στη Ρωσία: Οι Αμερικανοί έστειλαν βομβαρδιστικό ίδιου τύπου με αυτά που τον Απρίλη του 2018 συμμετείχαν στο βομβαρδισμό της Συρίας. Στην πορεία του βομβαρδιστικού από τη βάση του στις ΗΠΑ μέχρι να διασχίσει όλη την Ευρώπη, από δυτικά προς ανατολικά, επιλέχτηκε να το συνοδεύσουν διαδοχικά μαχητικά από άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, θέλοντας να δείξουν τη δυνατότητα συνεργασίας και τη λεγόμενη «διαλειτουργικότητα». Ετσι η τετράδα ελληνικών μαχητικών «παρέλαβαν» το αμερικανικό βομβαρδιστικό προερχόμενο από το FIR της Σόφιας και το «παρέδωσαν» σε ιταλικά μαχητικά.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ελληνόκτητα τάνκερ εμποδίστηκαν από τις ΗΠΑ

Ελληνόκτητες εφοπλιστικές εταιρείες, που είχαν αναλάβει την παράδοση καυσίμων από το Ιράν στη Βενεζουέλα, ακύρωσαν την αποστολή φορτίων, μετά από αμερικανικές πιέσεις. Πληροφορίες αμερικανικών δικτύων ανέφεραν πως η πορεία δύο τάνκερ ελληνικής ιδιοκτησίας («Bering» και «Bella») με σημαία Λιβερίας εμποδίστηκαν από δυνάμεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, αφού προηγουμένως οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με τις λιβεριανές αρχές, απειλώντας με κυρώσεις σε περίπτωση εκτέλεσης της παραγγελίας. Πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, ιρανικά τάνκερ κατάφεραν να φτάσουν στη Βενεζουέλα, παραδίδοντας καύσιμα και προμήθειες ανταλλακτικών για διυλιστήρια, προσπερνώντας τη ναυτική δύναμη που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ στην περιοχή της Καραϊβικής, για να αποτρέψουν την άφιξη ξένης βοήθειας στη Βενεζουέλα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ