...και στον πεζόδρομο της Ερμού |
Με τις παρεμβάσεις τους τα συνδικάτα αναδεικνύουν την ανάγκη ανόδου της οργάνωσης και της πάλης των ίδιων των εργαζομένων, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους, για να μην είναι πάλι αυτοί που θα πληρώσουν τη νέα οικονομική κρίση.
Μέρα δράσης με βασικό αίτημα να μπει τέρμα στο καθεστώς της τηλεργασίας και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους, με λήψη και τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας τους και διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, οργανώνει σήμερα, Τρίτη, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, έχοντας κηρύξει στάση εργασίας (5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) ενώ καλεί σε κινητοποίηση στη Βουλή, στις 6 μ.μ.
Εξόρμηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο εμπορικό κέντρο στα Σπάτα... |
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data» πραγματοποίησε σύσκεψη το περασμένο Σάββατο έξω από τα γραφεία του κλαδικού Σωματείου (πλατεία Μητροπόλεως) ενώ σήμερα αντιπροσωπείες του θα βρεθούν και στα τρία κτίρια της εταιρείας (Σπ. Πάτση, Αγ. Στέφανο και Κρυονέρι) για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εργοδοσία της «New Sia Greece» (πρώην «First Data»), κάτω από την πίεση που άσκησε το σωματείο, ενημέρωσε ότι οι 5 εργαζόμενοι που ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό κατόπιν οδηγιών του ΕΟΔΥ τελικά θα πληρωθούν κανονικά, χωρίς καμία περικοπή και ανεξάρτητα από την απάντηση που θα έχουν από το υπουργείο Εργασίας (την οποία ακόμα αναμένουν). Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η εργοδοσία προσπάθησε να μην πληρώσει τους μισθούς αυτούς. «Η νίκη αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας, η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων μπορεί να φέρει αποτελέσματα!», σημειώνει το Σωματείο.
Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Ζακύνθου προγραμματίζει περιοδείες στις τράπεζες του νησιού την Πέμπτη 28/5.
Από την κινητοποίηση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου στο υπουργείο Εργασίας |
Η «επόμενη μέρα» με την επαναλειτουργία των καταστημάτων έχει φέρει τους εμποροϋπαλλήλους αντιμέτωπους με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια - λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δεν δίνονται, δουλειά τις Κυριακές, καθώς και με το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγάλων καταστημάτων και των αποθηκών τους, που στεγάζονται σε κτίρια χωρίς παράθυρα και φυσικό εξαερισμό, με ανύπαρκτους χώρους διαλείμματος.
Χτες, ο Σύλλογος έκανε εξόρμηση στα καταστήματα στον πεζόδρομο της Ερμού, στο «METRO MALL» στον Αγιο Δημήτριο και στο κατάστημα της «Σκλαβενίτης» στο Μαρούσι.
Σήμερα, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται στο πολυκατάστημα «ΑΤΤΙCΑ», στο «ATHENS MALL», στην «Σκλαβενίτης» στη Ν. Χαλκηδόνα, στη «HONDOS» στη Γλυφάδα και στην «ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» στο Ελληνικό.
Την Κυριακή ο Σύλλογος και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ στα Μεσόγεια έκαναν εξόρμηση στα εμπορικά κέντρα «McArthur Glen» και «Smart Park» στα Σπάτα, όπου οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν τις Κυριακές καθώς τα συγκεκριμένα εμπορικά κέντρα περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που έχουν το «πράσινο φως» να λειτουργούν όλες τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη.
«Δεν πάει άλλο! Δεν μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα», τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Καλεί τους εμποροϋπαλλήλους μπροστά στην επίθεση που ετοιμάζει η εργοδοσία με απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγές συμβάσεων, να δυναμώσουν την οργάνωσή τους και να γραφτούν στο σωματείο τους.
Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης προχωρά αύριο, Τετάρτη, σε σύσκεψη στις 12 μ. στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με θέματα τις δεκάδες καταγγελίες από χώρους δουλειάς του κλάδου που έχουν ήδη συγκεντρωθεί μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, καθώς και τα επόμενα βήματα για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στον κλάδο.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας καλεί αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων της πανδημίας, κομμάτι των οποίων είναι και η τηλεργασία, καθώς και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων από εργοδοσία και κυβέρνηση για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, για να επιστρέψουν στους χώρους δουλειάς.
Το ΣΕΤΗΠ σημειώνει πως «η τηλεργασία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και την εργοδοσία ως το γιατρικό απέναντι στον ιό και εφαρμόστηκε καθολικά στον κλάδο, μετατρέποντας τη ζωή και τη δουλειά μας σε "λάστιχο" (...) Τους ξεκαθαρίζουμε ότι η θέση των εργαζομένων είναι να βρίσκονται σε χώρους δουλειάς που η υγεία και η ασφάλειά τους θα προστατεύονται, και να έχουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα».
Στην κινητοποίηση καλεί και η ΕΣΚ ΟΤΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η πανδημία αποτέλεσε ευκαιρία για την εργοδοσία και του ΟΤΕ να επιβάλει το καθεστώς της τηλεργασίας και ότι «εδώ και δύο μήνες 13.000 εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι». Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με τα μέτρα που πήρε καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις του έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση της τηλεργασίας, μέσω της οποίας η εργοδοσία θέλει να αυξήσει την εντατικοποίηση και να διευρύνει τον εργάσιμο χρόνο. Παράλληλα, το καθεστώς αυτό έχει τη στήριξη των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στις ηγεσίες ΓΣΕΕ, ΟΜΕ ΟΤΕ και σωματείων του ΟΤΕ.
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, αναδεικνύοντας ότι τα μέτρα που νομοθετεί η κυβέρνηση χτυπάνε παραπέρα τα δικαιώματα των εργαζομένων για να διευκολύνουν την κερδοφορία των εργοδοτών. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου στη διάρκεια της κινητοποίησης, το Συνδικάτο απαίτησε να καλυφθεί στο 100% ο μισθός των εργαζομένων, σύμφωνα με τις συμβάσεις, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με τα 534 ευρώ το μήνα που είναι το επίδομα της αναστολής, ούτε φυσικά μπορούν να ανεχτούν τη μείωση στο μισθό κατά 20% που αποφάσισε η κυβέρνηση. Η απάντηση του υπουργείου ήταν, όπως αναφέρει το Συνδικάτο, «ότι όλα τα μέτρα κοστολογούνται δημοσιονομικά, κάτι που σημαίνει πως οι ανάγκες των εργαζομένων είναι "κόστος", ενώ οι ανάγκες των επιχειρηματιών είναι όφελος για την ανάπτυξη της οικονομίας».
Από την κινητοποίηση στον Κολωνό |
Στον Κολωνό, στη φαρμακαποθήκη της «Φαρμασέρβις», όπου πραγματοποιήθηκαν στάση εργασίας και κινητοποίηση, κανένας από τους εργαζόμενους δεν μπήκε για δουλειά. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών Αθήνας της ΟΓΕ.
«Στην πανδημία ο κλάδος είχε αύξηση του τζίρου κατά 20% και οι εργαζόμενοι δούλευαν κι εξακολουθούν να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, ο ένας πάνω στον άλλο. Οι εργαζόμενοι του κλάδου γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν φταίει το 8ωρο και 5ήμερο που υπήρχαν ελλειπτικά φάρμακα, δεν υπήρχαν γάντια, μάσκες. Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Αθηναίων αποδείχθηκε ότι η "απελευθέρωση" του ωραρίου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούν οι ίδιες οι φαρμακοβιομηχανίες και οι φαρμακέμποροι, όπως οι παράλληλες εξαγωγές. Είναι πάγια επιδίωξη των εργοδοτών να καταργήσουν το 8ωρο - 5ήμερο, για να έχουν πιο φτηνούς εργαζόμενους, "ευέλικτους" προς όφελος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των κερδών», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Στάθης Σταθουλόπουλος, και κάλεσε τους εργαζόμενους να εγγραφούν στο Συνδικάτο, να δώσουν ενωμένοι τη μάχη απέναντι στην εργοδοσία για το συλλογικά κατακτημένο δικαίωμα 8ωρης δουλειάς, Δευτέρα με Παρασκευή.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις και εξορμήσεις έγιναν με απόφαση του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας και σε 4 ακόμα φαρμακαποθήκες της Αττικής που επιδιώκουν αντίστοιχο άνοιγμα.
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί στις σημερινές και αυριανές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό, στις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, απευθυνόμενη στην εργαζόμενη, νέα μητέρα που «μέσα στην πανδημία βίωσες τη σκλαβιά της 24ωρης εργασίας από το σπίτι, (...) σου μίλησαν για "διευκόλυνση", αλλά ήσουν υποχρεωμένη να μετατρέψεις το σπίτι σου σε εργασιακό χώρο και να είναι δική σου ατομική ευθύνη το λειτουργικό κόστος, η υγεία και η ασφάλειά σου, (...) σου παρουσίασαν την τηλεργασία ως ευκαιρία για να συνδυάσεις μητρότητα και εργασία, αλλά οι εργοδότες απαιτούν να βρίσκονται τα παιδιά σου σε άλλο χώρο "για να μην σε αποσπούν", ενώ αυτά αποζητούν και δικαίως την προσοχή σου, (...) βρίσκεσαι όλη τη μέρα κάτω από τον εργοδοτικό έλεγχο, την επιτήρηση και τις κάμερες της εταιρείας μέσα στο σπίτι σου».