Σήμερα ολοκληρώνεται η ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με προτάσεις για διεξαγωγή έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού
Xinhua |
Ο Κινέζος Πρόεδρος συμμετέχοντας στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του ΠΟΥ |
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ανακοινώσει από την προηγούμενη βδομάδα ότι η ΕΕ επρόκειτο να υποβάλει πρόταση για διεξαγωγή «ανεξάρτητης επιστημονικής έρευνας» για την προέλευση της πανδημίας. Πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ πιθανολογούσαν ότι αυτή μπορεί να γινόταν ακόμα και ομόφωνα δεκτή. Αλλα πάλι ΜΜΕ (π.χ. η κινεζική εφημερίδα «Diplomat») εμφάνιζαν την Αυστραλία να πρωτοστατεί σε μια «αναμόρφωση» της ευρωπαϊκής πρότασης, χωρίς ωστόσο τόσο έντονα επικριτικές προς το Πεκίνο διαθέσεις, όπως εδώ και μέρες έδειχνε η αυστραλιανή κυβέρνηση.
Αμφίβολη ήταν η τοποθέτηση των ΗΠΑ, που μετά την έντονη κριτική που άσκησαν τόσο στην Κίνα για τουλάχιστον ανεπαρκή και αδιαφανή αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στην ίδια την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την οικονομική τους συνδρομή στον Οργανισμό, δημιουργώντας ερωτήματα συνολικά για τη σχέση τους. Ωστόσο ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επανεξεταστεί το θέμα της χρηματοδότησης.
Πάντως, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε κατά την παρέμβασή του στη Συνέλευση ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας συλλογικής αναθεώρησης της διεθνούς απάντησης στην πανδημία του COVID-19 υπό τον ΠΟΥ, αφού τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Υποστήριξε ότι η χώρα του υπήρξε ανοιχτή και ειλικρινής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και ότι θα υποστηρίξει τη διενέργεια έρευνας με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο. Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε ότι η Κίνα θα προσφέρει δύο δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη 2ετία για να συμβάλει στην αντιμετώπιση COVID-19 και υποσχέθηκε ότι τα εμβόλια που θα κατασκευαστούν στην Κίνα θα διατεθούν για το κοινό όφελος.
Ας καταγραφεί και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας του Ιράν, Σαΐντ Ναμακί, που μιλώντας στη Συνέλευση χαρακτήρισε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της χώρας του «απάνθρωπες» και είπε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να λογοδοτήσουν για την επίταση των μονομερών κυρώσεων εναντίον του Ιράν και άλλων πληττόμενων χωρών».
Ενδεικτικό πάντως της όξυνσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας είναι άρθρο στην κινεζική εφημερίδα «Global Times», που με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ για ενδεχόμενη διακοπή των διμερών σχέσεων μιλά για «το παροιμιώδες άγχος που υπέστησαν οι ΗΠΑ από τότε που η Κίνα ξεκίνησε την παγκόσμια άνοδό της...». Μεταξύ άλλων τονίζει ότι «δεν είναι απαραίτητο να εκφοβίζεται η Κίνα από απειλές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η διατήρηση των εμπορικών σχέσεων είναι αμοιβαία επωφελής και όχι φιλανθρωπική πράξη από κάθε πλευρά. Η Κίνα δεν πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον θα "διακόψει ολόκληρη τη σχέση" μαζί της, καθώς θα παραβίαζε τις βασικές αρχές της λογικής του 21ου αιώνα» και προσθέτει: «Ωστόσο, η Κίνα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μερική ή πλήρη αποσύνδεση σε ζωτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της τεχνολογίας, της οικονομίας, των ανθρωπιστικών επιστημών και των κοινωνικών επιστημών...». Μάλιστα, καταλήγει ότι «η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το συναίσθημα της "αποσύνδεσης" εστιάζοντας στην εγχώρια ανάπτυξη. Η χώρα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνολογίας χωρίς να βασίζεται στις ΗΠΑ και στις ικανότητές της να επεκτείνει την εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα, η Κίνα πρέπει να βελτιστοποιήσει τις πολιτικές της για το άνοιγμα και την επέκταση των ανταλλαγών με τις ανεπτυγμένες χώρες. Η ελκυστικότητα της Κίνας θα διαλύσει τη φαντασίωση της Ουάσιγκτον».
Η μεγάλη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στη Βραζιλία χαρακτήρισε την εξάπλωση της πανδημίας τις τελευταίες μέρες, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, συνολικά στον πλανήτη είχαν επιβεβαιωθεί 4.854.535 κρούσματα και 318.295 θύματα. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούσαν να έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ, όπου έφταναν τα 1.534.995, με 91.306 επιβεβαιωμένα θύματα. Στη Ρωσία οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 290.678 και 2.722. Στην Ισπανία (με μη επικαιροποιημένα στοιχεία) 277.719 και 27.650. Στη Βρετανία 246.406 και 34.796. Στη Βραζιλία 245.595 και 16.370. Στην Ιταλία 225.886 και 32.007.
Στο μεταξύ, μεγαλώνει η ανησυχία για τις περιπτώσεις παιδιών με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Kawasaki (προκαλεί φλεγμονή στις αρτηρίες), για τα οποία ερευνάται αν η περίπτωσή τους συνδέεται με την Covid-19. Την περασμένη Παρασκευή, ένας 9χρονος στη Γαλλία με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Kawasaki κατέληξε από πρόβλημα στο μυοκάρδιο, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί και από τον κορονοϊό.
Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες σε Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία και Ισπανία. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι επίμονος υψηλός πυρετός, πόνος στην κοιλιακή χώρα, προβλήματα στην πέψη, δερματικά εξανθήματα, πρησμένοι αδένες, φλεγμονή σε πάνω από ένα ζωτικό όργανο κ.λπ.
Προειδοποίηση για την πάθηση εξέδωσε την προηγούμενη Πέμπτη και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), την οποία ονόμασε πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), αναφέροντας κι αυτό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζεται μόλυνση ή έκθεση στον κορονοϊό έως και τέσσερις βδομάδες νωρίτερα. Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης ερευνώνται τουλάχιστον 85 περιπτώσεις παιδιών με το σύνδρομο αυτό.
Σύμφωνα με έρευνα, νοσοκομείο στο Μπέργκαμο της Ιταλίας νοσήλευσε στο διάστημα 18 Φλεβάρη - 20 Απρίλη 10 παιδιά με το σύνδρομο (τα 8 είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό), ενώ όλη την τελευταία πενταετία είχαν νοσηλευτεί μόνο 19 συνολικά.
Μέχρι τώρα οι γιατροί καθησυχάζουν, αναφέροντας ότι η θνησιμότητα της νόσου είναι πολύ μικρή. Ωστόσο ερευνάται αν τελικά οι επιπτώσεις της έκθεσης στον κορονοϊό μπορεί να είναι σοβαρότερες στα παιδιά, που μέχρι τώρα είχε εκτιμηθεί ότι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλες ηλικίες.
Η Κομισιόν προβλέπεται να δανειστεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να τα επιστρέψει μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--
Γερμανία και Γαλλία έφτασαν χτες σε συμβιβασμό και προτείνουν από κοινού ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας, αξίας 500 δισ. ευρώ, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά από τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με τη γαλλογερμανική πρόταση, η ΕΕ θα στηρίξει τους κλάδους και τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ η Μέρκελ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ψηφιοποίηση, στην «πράσινη συμφωνία», στον τομέα της Υγείας. Για το σκοπό αυτό η Κομισιόν αναμένεται να δανειστεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές για λογαριασμό της ΕΕ και να τα επιστρέψει τα επόμενα χρόνια μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Ουσιαστικά δηλαδή κερδισμένο θα βγει το κεφάλαιο, μέσω των επιδοτήσεων και κινήτρων, και ειδικότερα οι μονοπωλιακοί όμιλοι - μεγαλομέτοχοι των τραπεζών, ενώ τα βάρη και τα χρέη θα φορτωθούν στους λαούς της ΕΕ.
Η πρόταση Μέρκελ - Μακρόν θεωρείται μια προσπάθεια να συμβιβαστούν οι αντιθέσεις, η ανισόμετρη ανάπτυξη, τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα εντός της ΕΕ. Τα 27 κράτη - μέλη είχαν αναθέσει στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να αναπτύξει ένα σχέδιο συναίνεσης, το οποίο μετά από πολλές αναβολές ήταν να παρουσιαστεί στις 27 Μάη. Η γαλλογερμανική πρόταση παρουσιάζεται από τον διεθνή Τύπο ως προσέγγιση του σχεδίου ανοικοδόμησης που προετοιμάζει η Κομισιόν.
Παρά τις επιφυλάξεις της Γερμανίας για την εκταμίευση δανεικών χρημάτων μέσω επιχορηγήσεων σε κράτη της ΕΕ με εύθραυστη καπιταλιστική οικονομία, η καγκελάριος υπογράμμισε χτες ότι το σχέδιο αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη συνοχή στην ΕΕ. «Ο στόχος είναι να αναδυθεί η Ευρώπη από αυτήν την κρίση ισχυρότερη, πιο συνεκτική και αλληλέγγυα», είπε. Με δεδομένο ότι η πανδημία του κορονοϊού επηρεάζει σε διαφορετικό βαθμό τις ευρωπαϊκές χώρες, η συνοχή στην Ενωση κινδυνεύει, πρόσθεσε η Μέρκελ.
Από τη μεριά της η Γαλλία έκανε παραχωρήσεις και αποδέχτηκε ότι τα κονδύλια θα διανεμηθούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, δηλαδή θα χρηματοδοτούνται μόνο «αναπτυξιακά έργα» και όχι οι εθνικοί προϋπολογισμοί μεμονωμένων κρατών - μελών. Η διαφορά με το κορονο-ομόλογο είναι ότι με τη γαλλογερμανική πρόταση η κοινή ευθύνη για το χρέος περιορίζεται στο πεδίο εφαρμογής των εγγυήσεων στον προϋπολογισμό.
Η πρόταση για το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα κράτη - μέλη και επιπλέον από τα εθνικά κοινοβούλια.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Την αποδοκιμασία τους για τη διαχρονική πολιτική των περικοπών στο δημόσιο σύστημα Υγείας εξέφρασαν την Κυριακή οι υγειονομικοί σε νοσοκομείο στις Βρυξέλλες, «υποδεχόμενοι» την πρωθυπουργό του Βελγίου, Σοφί Βιλμές, με γυρισμένες τις πλάτες τους.
Οι υγειονομικοί παρατάχθηκαν σε μια σειρά στην είσοδο του Νοσοκομείου Σαν Πιερ όταν η Βιλμές έφτασε στο νοσοκομείο για να πραγματοποιήσει επίσκεψη «στο μέτωπο της μάχης της πανδημίας», μοιράζοντας «συμπάθεια», την ώρα που οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία παλεύουν όχι μόνο με τον κορονοϊό, αλλά και με τις διαχρονικές ελλείψεις που τους αφήνουν «άοπλους».
Πιο συγκεκριμένα, οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας, για τον ανεπαρκή προστατευτικό εξοπλισμό, για την έκδοση διαταγμάτων που θα μπορούσαν να τους υποχρεώσουν να εργάζονται, εφόσον το απαιτήσει η κρίση της Covid-19, γράφει ο βελγικός Τύπος. «Οι πολιτικοί μάς γυρίζουν την πλάτη συνεχώς μπροστά στις εκκλήσεις μας για βοήθεια», είπε ένας νοσηλευτής, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF, προσθέτοντας ότι «οι ομάδες είναι υποστελεχωμένες και το ποσοστό της υπερκόπωσης το αποδεικνύει».
Η γύμνια και η ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας στο Βέλγιο αναδεικνύονται άλλωστε και από τους αριθμούς της πανδημίας, με τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους από κορονοϊό να ξεπερνούν τους 9.000 σε μια χώρα με περίπου 11 εκατ. πληθυσμό (781 νεκροί ανά 1 εκατ. κατοίκους).