Μια μεγάλη πολιτική δραστηριότητα αναπτύχθηκε τις προηγούμενες μέρες από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ σε χώρους δουλειάς και συνοικίες, προκειμένου να φτάσει πλατιά το μήνυμα του Κόμματος μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά. Με τις ανακοινώσεις της ΚΕ, με στελέχη του Κόμματος να συζητούν με τους εργαζόμενους σε περιοδείες σε χώρους δουλειάς, με πανό και αφίσες να στολίζουν τις γειτονιές, η κουβέντα επικέντρωσε στην «επόμενη μέρα». Στο κάλεσμα του Κόμματος να μη δεχτεί ο λαός νέες θυσίες για να ανακάμψει το κεφάλαιο, αλλά να μπει ορμητικά στην πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας του, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Εργοστάσια και εργοτάξια, λιμάνια και αεροδρόμια, άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς ήταν ανάμεσα σε όσους έφτασε το σύνθημα που αναγράφεται και στην κεντρική αφίσα του Κόμματος: «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα: Επίκαιρο όσο ποτέ».
Στους λιμενεργάτες της COSCO μίλησε ο Θοδωρής Χιώνης
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, εκατοντάδες είναι όσοι δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασία και με 3μηνες συμβάσεις σε μια επιχείρηση που σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο. Οσο για μέτρα προστασίας από την πανδημία; Οι εργάτες γελούν με τα ηχογραφημένα μηνύματα που ακούγονται μονότονα από τα μεγάφωνα στις αλλαγές της βάρδιας, με τα οποία η διοίκηση τους καλεί «να κρατάνε ...αποστάσεις ασφαλείας». «Την ίδια στιγμή, είμαστε πλήρως εκτεθειμένοι, εργαζόμαστε χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, ακούμε συνέχεια φήμες για κρούσματα χωρίς επίσημη ενημέρωση, ενώ στα πλοία που ξεφορτώνουμε δεν γίνεται καμία απολύμανση», έλεγαν χαρακτηριστικά.
«Μια αλήθεια επιβεβαιώθηκε αυτές τις μέρες της πανδημίας. Οτι οι μόνοι αναγκαίοι και χρήσιμοι είναι οι εργάτες. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα»: Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους εργαζόμενους ο Θ. Χιώνης, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή «τα πραγματικά παράσιτα, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, εν μέσω πανδημίας το μόνο που τους απασχολεί είναι το πώς θα συνεχίσουν να κερδίζουν, αξιοποιώντας τα μέτρα της κυβέρνησης».
Μεταφέροντας το κάλεσμα αγώνα μπροστά στην Πρωτομαγιά, σημείωσε ότι οι εργάτες «με ζεστή καρδιά το επόμενο διάστημα πρέπει να σταθούν ενωμένοι στα Σωματεία τους, με τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα που παλεύουν για τις πραγματικές ανάγκες, για να τραβήξουμε μπροστά. Να δυναμώσει ο αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς, για σύγχρονα δικαιώματα, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους εδώ μέσα, για να ενταχθείτε όλοι στα βαρέα και ανθυγιεινά».
Εφερε παραδείγματα από τις πιο προηγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπου σε όλες τα συστήματα Υγείας «κράσαραν», όπως στις ΗΠΑ, στις οποίες η εργατική τάξη ζει άλλη μια τραγωδία, «με το "αμερικάνικο όνειρο" να μετατρέπεται σε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια απολύσεις και σε μαζικούς τάφους». Σημείωσε πως «αυτό που επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά είναι ότι αυτό το βάρβαρο σύστημα σαπίζει, δεν μπορεί να σώσει τους εργάτες. Ο λαός είναι αυτός που μπορεί να σώσει τον εαυτό του, οι εργάτες ενωμένοι μπορούν να το κάνουν, ανατρέποντας τις αιτίες για τα βάσανά τους».
Ανέδειξε ότι «ο χρόνος που κερδήθηκε μέχρι τώρα από τη στάση των εργαζομένων δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να θωρακίσει το σύστημα Υγείας, αλλά για να πάρει μέτρα με τις ΠΝΠ και να τσακίσει τους εργαζόμενους, ώστε να πλουτίζουν τα παράσιτα. Αυτούς μπορούμε και πρέπει να βγάλουμε από τη μέση. Η ελπίδα λοιπόν βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή αυτού του συστήματος, στη μόνη διέξοδο για τους εργάτες, που είναι να πάρουν τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα χέρια τους, για να μπορέσουν να διαμορφώσουν και ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που να περιφρουρεί την υγεία, τη δουλειά μας και τον πλούτο που παράγουμε, να μπορούμε να τον αξιοποιούμε για να ζήσουμε καλύτερα».
Την ερημιά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», μια κατάσταση που την πληρώνουν οι εργαζόμενοί του, διαπίστωσε η περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο άλλωστε ήταν τα πρώτα θύματα της κρίσης που χτυπάει τους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών, τους «πυλώνες» της εξωστρεφούς καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπως έλεγε η κυβέρνηση. Σε μια νύχτα εκατοντάδες συμβασιούχοι ενημερώθηκαν με sms ότι απολύονται, εργαζόμενοι που για χρόνια δούλευαν με τις μηνιαίες ανανεούμενες συμβάσεις. Αλλοι εποχικοί εργαζόμενοι, που δουλεύουν ορισμένους μήνες, δεν ειδοποιήθηκαν να ξαναπιάσουν δουλειά, ενώ για τους περισσότερους ισχύει η αναστολή σύμβασης. Από τις εταιρείες δεν έχει γίνει καμιά επίσημη ενημέρωση, διαρρέονται σχεδιασμοί για μείωση μισθών, για εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, που και αυτή οδηγεί σε μειώσεις μισθών μέχρι και 50%, ενώ κανείς δεν αποκλείει να γίνουν ακόμα περισσότερες απολύσεις.
Σε αυτές τις συνθήκες, το κλιμάκιο του Κόμματος, στους ελάχιστους εργαζόμενους που συνάντησε, απηύθυνε κάλεσμα μαχητικής στάσης, μέσα από τα σωματεία, διεκδίκησης να καταργηθούν οι ΠΝΠ που προστατεύουν την εργοδοσία και φορτώνουν τα βάρη στους εργαζόμενους. Να βγάλουν συμπεράσματα από αυτήν την κατάσταση, αφού πλέον καταρρίπτονται όσα έλεγαν οι κυβερνήσεις για την ισχυρή καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίζεται στην «εξωστρέφεια», που τάχα θα είναι για «όλους». Αποδείχτηκε ξανά πόσο βάρβαρο είναι το σύστημα που φορτώνει και τα βάρη της πανδημίας και τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, επομένως - όπως τόνιζαν τα μέλη του Κόμματος - το δίλημμα είναι αν οι εργαζόμενοι θα συμβιβαστούν με αυτήν τη βαρβαρότητα ή αν θα περάσουν στην αντεπίθεση.
Σε μεταλλεργάτες της ναυπηγοεπισκευής μίλησε η Διαμάντω Μανωλάκου
RIZOSPASTIS |
«Για το 800άρι βάζουν όρους και προϋποθέσεις για να κόψουν τους περισσότερους. Από πάνω μάς θέλουν φοβισμένους και περιορισμένους. Δεν θα περάσει το σιωπητήριό τους», ήταν η απάντηση της Διαμάντως Μανωλάκου. «Το ζείτε κι εσείς εδώ. Η εργοδοσία έχει ξεσαλώσει στην κυριολεξία με τις πλάτες της κυβέρνησης. Ενώ, ποιος από σας είδε μέτρα από την εργοδοσία για προστασία; Ούτε σεντ δεν δίνει για μάσκες ή αντισηπτικό», σχολίασε η βουλευτής του Κόιμματος προσθέτοντας: «Ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός, αυτόν που πρέπει η εργατική τάξη να ανατρέψει. Γι' αυτό με αφορμή τη μέρα της Πρωτομαγιάς που γίνεται σε συνθήκες πανδημίας, οι εργάτες, η εργατική τάξη, να βάλουμε μπροστά τη "θεραπεία" και τη λύση που είναι οι δυνατοί μαζικοί αγώνες για ζωή με δικαιώματα».
ΟΑΣΘ |
Ο Αρ. Θάνος ανέδειξε ότι η εξέλιξη της επιστήμης και η παραγωγικότητα της εργασίας είναι ασύλληπτες, οι δυνατότητες να ζήσει ο λαός καλύτερα τεράστιες, κάτι που οι εργαζόμενοι στις κατασκευές αυτών των σύγχρονων έργων γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Ομως, αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα δεν μπαίνουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και εμπόδιο γι' αυτό είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Αποδεικνύεται ότι αυτό το σύστημα φέρνει εμπόδια στην πρόοδο της ανθρωπότητας.
Ο Γ. Δελής, μιλώντας στους εργαζόμενους στο μηχανουργείο, προειδοποίησε ότι και η νέα κρίση που έρχεται, θα φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, με την επίθεση να στοχεύει εξίσου τους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Εφερε ως παράδειγμα ότι το μηχανουργείο συνεχίζει να απαξιώνεται και την ίδια ώρα ο παλιός εργολάβος ανανέωσε τη σύμβαση συντήρησης των οχημάτων για πολλά ακόμα εκατομμύρια για τα επόμενα χρόνια. Ενώ μοιράζονται εκατομμύρια στους εργολάβους, ακόμη δεν έχουν δοθεί τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που επί χρόνια περιμένουν οι εργαζόμενοι να έρθουν.
Στο μηχανουργείο του δήμου |
Στο εργοτάξιο του αεροδρομίου |