ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Συμβολική διαμαρτυρία - βήμα διεκδίκησης

Συγκεντρώθηκαν έξω από τα Επείγοντα και απαίτησαν προσλήψεις και μέσα προστασίας, ζητώντας τη συμπαράσταση του λαού

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Συμβολική διαμαρτυρία έξω από τα Επείγοντα πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», για να καταγγείλουν τις σημαντικές ελλείψεις στο συγκεκριμένο νοσοκομείο και συνολικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ώρα που η εξάπλωση του κορονοϊού περνάει σε νέα φάση και οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Την αγωνιστική πρωτοβουλία πήραν το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου καθώς και η Σωματειακή Επιτροπή Ειδικευμένων Γιατρών. Στην κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν την υποστελέχωση και την εντατικοποίηση, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επόμενες μέρες, καθώς οι προβλέψεις μιλούν για άνοδο των κρουσμάτων, αλλά και των αναγκών για τους χρονίως πάσχοντες, που θα χρειαστούν άμεση υποστήριξη στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν τη συμπαράσταση όλων στις διεκδικήσεις τους και καλούν το λαό να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και κόστος, οδηγώντας στη σημερινή κατάσταση τα νοσοκομεία.

Απαιτούν από την κυβέρνηση ακόμα και την ύστατη ώρα να δοθούν ουσιαστικές λύσεις με την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τις ΜΕΘ, να εξασφαλιστούν στους υγειονομικούς όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας κ.τ.λ.

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει 70 κρεβάτια ΜΕΘ μόνο για κορονοϊό, την ώρα που παραμένουν τα τεράστια κενά σε προσωπικό, αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», γιατρός και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ. Οπως είπε, το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτεί την παρουσία τουλάχιστον 50 γιατρών και 200-250 νοσηλευτών, την ώρα που οι προσλήψεις που διαφήμισε η κυβέρνηση είναι ελάχιστες.


Ζήτησε επίσης την ενίσχυση των μέτρων προστασίας για όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για σημαντικές ελλείψεις σε μάσκες, γάντια, στολές προστασίας. Εθεσε επίσης ζήτημα επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, την ώρα που η επιδημία του κορονοϊού βρίσκεται στην κορύφωση, αλλά και την πραγματοποίηση σε ευρεία κλίμακα του τεστ στους υγειονομικούς, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την απόφαση της κυβέρνησης να αποζημιώσει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματίες της Υγείας.

Από πλευράς των υπόλοιπων εργαζομένων (τραπεζοκόμοι - μάγειρες) καταγγέλθηκε το γεγονός πως βρίσκονται απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, αφού το υπουργείο αναλώνεται σε τροπολογίες χωρίς να δίνει τα λεφτά στον εργολάβο για να τους πληρώσει. Τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό κατήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ενώ εστίασαν και στο θολό εργασιακό τους μέλλον. Οπως είπαν, παρά τις υποσχέσεις για παράταση των συμβάσεων ενός χρόνου, πλέον ειδοποιήθηκαν πως πρέπει στις αρχές Απρίλη να υπογράψουν νέες για μόλις έξι μήνες.

Κείμενο υπογραφών

Στο μεταξύ, στη συλλογή υπογραφών προχωράει το Σωματείο στον «Ευαγγελισμό», σε κείμενο - καταγγελία, συναντώντας μεγάλη ανταπόκριση. Μεταξύ άλλων, στο κείμενο που υπογράφουν ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι, αναφέρεται:

«Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούμε τις εξελίξεις από το νοσοκομείο μας, που καλείται να υποδεχθεί ως νοσοκομείο αναφοράς μεγάλο αριθμό κρουσμάτων (...) Καταδικάζουμε τις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία των ασθενών μας όσο και την ασφάλεια τη δική μας, ως εργαζόμενοι σε χώρους με υψηλό ποσοστό έκθεσης.

Θεωρούμε απαράδεκτη την οδηγία για τους εργαζόμενους που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, να συνεχίζουν να εργάζονται και να υποβάλλονται σε έλεγχο μόνο εάν παρουσιάσουν πυρετό, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις οδηγίες που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 13/3/20.

Ακόμη και τα μέσα ατομικής προστασίας τα βλέπουμε "με το σταγονόμετρο". Καλούμαστε να βγάλουμε 12 ή και παραπάνω ώρες, τόσο στο ΤΕΠ όσο και στα Τμήματα, με τον ίδιο εξοπλισμό. Στις βάρδιες επικρατεί "τρόμος" μήπως σκιστεί η μάσκα ή η προστατευτική στολή, καθώς κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα βρούμε άλλη».

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, εντός και εκτός νοσοκομείου, «που προσπαθούν να μας καθησυχάσουν για "επάρκεια" ή και "αφθονία" υλικών και προσωπικού, ή ακόμα και να παρουσιάσουν τις επιλογές της κυβέρνησης αυτής και των προηγούμενων ως οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων». Τέλος, προβάλλουν τα αιτήματά τους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του νοσοκομείου, στη μάχη για την υγεία του λαού.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
«Ασθμαίνει» λόγω των ελλείψεων στην αντιμετώπιση της επιδημίας

Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Χονδρόπουλος, ειδικευόμενος γιατρός Θωρακοχειρουργικής στο νοσοκομείο

Το Νοσοκομείο «Σωτηρία» έχει επιφορτιστεί το ρόλο του «νοσοκομείου αναφοράς» της 1ης ΥΠΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Καθώς προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της αυτοτελούς λειτουργίας για τον ιό, ήδη οι δυο ΜΕΘ, μαζί με δυο κλινικές, λειτουργούν αυτοτελώς, ενόσω τα ΤΕΠ λειτουργούν ταυτόχρονα για ύποπτα κρούσματα και εκτελούν και την εφημερία όπως και πριν.

Ωστόσο, παρά τη βαρύτητα που αποκτά το νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, παλιές και νέες ελλείψεις, συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία, αφήνουν εκτεθειμένους σε κινδύνους το προσωπικό, αλλά και την υγεία του λαού.

Οπως λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Νίκος Χονδρόπουλος, ειδικευόμενος γιατρός Θωρακοχειρουργικής στο «Σωτηρία», «το Νοσοκομείο χρόνια στηρίζεται μόνο σε 35 μόνιμους πνευμονολόγους και 30 ειδικευόμενους που έχουν απομείνει και επωμίζονται τη λειτουργία κλινικών με 40 και 50 ασθενείς. Το πρόγραμμα εφημέρευσης βγαίνει χρόνια με δυσκολία. Μια χούφτα ειδικευόμενοι και ειδικοί στα τμήματα που επωμίστηκαν τη νοσηλεία των κρουσμάτων έχουν μείνει χωρίς ενισχύσεις να σηκώσουν και αυτό το επιπλέον καθήκον.

Οι ίδιοι γιατροί καλύπτουν και τα επείγοντα περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι 1-2 ειδικοί και 1-2 ειδικευόμενοι επιφορτίζονται με το βάρος της εξέτασης τόσο των ύποπτων κρουσμάτων, όσο και όλων των υπολοίπων.

Καθώς η πανδημία εξελίσσεται, τα ύποπτα κρούσματα συνωστίζονται. Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν υπάρχει, δειγματοληψίες πραγματοποιούνται μόνο στο νοσοκομείο. Αυτό σημαίνει πως δεκάδες περιστατικά περιμένουν είτε στο διάδρομο έξω από το ιατρείο είτε έξω στο κρύο για ώρες. Σε αυτά δεν μπορεί να γίνει καμία διαλογή, ανάμεσα σε νέους, ηλικιωμένους, ευπαθείς κ.λπ.

Το σύνολο των δειγμάτων πηγαίνουν σε δύο εργαστήρια, στο Παστέρ και την Ιατρική Σχολή. Οσοι πρόκειται να νοσηλευτούν μπαίνουν σε "προτεραιότητα", δηλαδή παίρνουν απαντήσεις μετά από κάποιες ώρες, ενώ όσοι δεν χρήζουν νοσηλείας μπορεί να περιμένουν μέρες για αποτελέσματα».

Το νοσοκομείο δεν διαθέτει επαρκείς κλίνες για απομόνωση. Οι ύποπτοι νοσηλευόμενοι τοποθετούνται σε θαλάμους ανά δύο, σε περιπτώσεις έχουν καταγγελθεί και θάλαμοι με τέσσερις, ενώ περιστατικά που χρειάζονται άμεση διασωλήνωση στα ΤΕΠ, μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ είναι στον «αέρα», γιατί δεν μπορεί να αποφασιστεί αν θα μείνουν στο νοσοκομείο ή θα διακομιστούν και δεν υπάρχουν κρεβάτια και προσωπικό για αυξημένη φροντίδα.

Επίσης, το προσωπικό των Επειγόντων καλείται να δώσει τη μάχη με τις ελλείψεις στα υλικά, που υπάρχουν με το σταγονόμετρο, την ώρα που ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες για τη στιγμή που αυτά θα εξαντληθούν.

«Οσο απομακρυνόμαστε από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές πρώτης γραμμής, τα μέτρα προστασίας χαλαρώνουν επικίνδυνα, με τις απλές χειρουργικές μάσκες στα τμήματα να δίνονται με το σταγονόμετρο. Αποκορύφωμα κοροϊδίας, η χορήγηση στα τμήματα προστατευτικών στολών από την επιδημία του SARS το 2004, που έχουν λήξει και είναι ακατάλληλες για χρήση», μας λέει ο Ν. Χονδρόπουλος.

Σημαντικά είναι και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη έγκαιρη εκπαίδευση σε όλες τις λειτουργίες του νοσοκομείου. «Το προσωπικό του νοσοκομείου αναδιατάσσεται για να καλύψει έκτακτες ανάγκες, αλλά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Επείγοντα χρειάζονται νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο, όχι να εκπαιδεύονται τελευταία στιγμή την ώρα που οι ασθενείς αυξάνονται», σημειώνει.

Αναφέρεται επίσης στα πολλά ερωτήματα που υπάρχουν «για τους χρονίως πάσχοντες και καρκινοπαθείς, που με το κλείσιμο χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων βρίσκονται στον αέρα και δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για να μη χάσουν οι ασθενείς την πρόσβασή τους σε φάρμακα και θεραπείες, ακόμη περισσότερο σε χειρουργεία που δεν μπορούν να αναβληθούν».

Ο Ν. Χονδρόπουλος καταλήγει: «Η νοητή γραμμή που τα ενώνει όλα είναι μία: Η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας με τους κανόνες της αγοράς, της παράδοσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Κάποιοι θέλουν να επιβάλουν τη σιωπή. Να μας πείσουν ότι "υπεύθυνη στάση" είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αυτούς τους όρους και να μη "σπέρνουμε" το φόβο λέγοντας την αλήθεια.

Το φόβο σπέρνουν όσοι εφαρμόζουν πολιτική απαγορεύσεων, κλίνουν την ατομική ευθύνη σε όλες τις πτώσεις και την ίδια στιγμή αρνούνται πεισματικά να πάρουν έστω και την ύστατη ώρα μέτρα που μπορούν να σώσουν ζωές».


ΟΕΝΓΕ
Σε διάγγελμα χωρίς δεσμεύσεις μετέτρεψε την τηλεδιάσκεψη ο υπουργός

Πριν από δύο μέρες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, μετά από αίτημά της, με τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, και τον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη.

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, «οι υπουργοί αναμάσησαν το γνωστό αφήγημα περί "επιχειρησιακής ετοιμότητας" του δημόσιου συστήματος Υγείας σα να έκαναν τηλεοπτικό διάγγελμα. "Ξέχασαν" ότι συνομιλούν με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με μία πραγματικότητα που απέχει παρασάγγας από την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να παρουσιάσουν.

Καμία ουσιαστική δέσμευση δεν υπήρξε ότι έστω και τώρα θα πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι επιβεβλημένα για την πραγματική "θωράκιση" του δημόσιου συστήματος Υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας».

«Ως εδώ με την ατομική ευθύνη!», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ και επισημαίνει: «Εχει σοβαρές ευθύνες η κυβέρνηση όταν με την πρόσφατη ΠΝΠ διπλασιάζει την αποζημίωση που παίρνουν οι κλινικάρχες για τη διάθεση κρεβατιών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ. Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν "ενοίκιο" πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα! Οταν δίνει 30 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό και την ίδια στιγμή δίνει μόλις 75 εκατ. έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία.

Εχει ευθύνη η κυβέρνηση όταν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές παζαρεύει με τους εμπόρους της Υγείας, οι οποίοι αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι την πανδημία. Θα έχει την αποκλειστική ευθύνη αν δεν πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να γίνει το σύστημα Υγείας "οχυρό ζωής". Εχει την ευθύνη να το κάνει τώρα! Πριν να είναι πολύ αργά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ