ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
Σελ. /24
Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία ενώ επαναλαμβάνονται οι επισημάνσεις για επικείμενη έξαρση

Σε 89 ανήλθαν χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Eurokinissi

Σε 89 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, με 5 νέα κρούσματα να ανακοινώνονται χτες. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Στο μεταξύ, η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Χτες, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, μετά από εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για τις επόμενες 14 μέρες. Η αναστολή αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια, φροντιστήρια κ.ά. Το έκτακτο αυτό προληπτικό μέτρο έχει στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, καθώς, όπως επισημάνθηκε, τα παιδιά κρατούν υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες χωρίς συμπτώματα. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ζήτησε «οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, καθώς το μέτρο αφορά στη μείωση της διασποράς της νόσου». Μίλησε, τέλος, για μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά στα σχολεία, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα και σύμφωνα με τις κυβερνητικές «διαρροές» φορτώνουν βάρη στους εργαζόμενους, χωρίς να διασφαλίζουν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση (βλ. περισσότερα στη σελ. 7).

Την ίδια ώρα, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες επαναλαμβάνουν διαρκώς την επισήμανση ότι αναμένεται έξαρση της νόσου με πολλαπλασιασμό κρουσμάτων τις επόμενες βδομάδες, παραμένουν ως έχουν οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Αν και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ήδη «ο ιός τρέχει κάτω από τη μύτη μας», δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κλειστό δημόσιο κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έχουν υλοποιηθεί μετά από τόσες μέρες ούτε καν οι εντελώς ανεπαρκείς (κοροϊδία τις χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί) ολιγόμηνες προσλήψεις που προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι 200 προσλήψεις εποχικού προσωπικού που είναι ακόμα στα χαρτιά, οι μετακινήσεις εργαζομένων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, οι «ευχές» να περάσει σε ύφεση το κύμα γρίπης για να νοσηλευτούν άνθρωποι στις ΜΕΘ που ήδη βρίσκονται «στο κόκκινο», επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και σήμερα δεν λαμβάνονται τα ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία της υγείας των ευπαθών ομάδων, των εργαζομένων στα νοσοκομεία, των ασθενών, όλου του λαού.

«Επί ποδός» οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, «επί ποδός» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης και αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό κι εξοπλισμό, με αυτοθυσία συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Χτες, στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο (αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς) με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον διοικητή, ενημερώθηκαν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ζητήσει ενίσχυση του προσωπικού με... 7 επικουρικούς νοσηλευτές, τελικά θα προσληφθούν μόλις 5 (!) κι όλα αυτά τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι 82. Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ήδη παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικά, ακόμη και σε μέσα ατομικής προστασίας, ενώ η ενημέρωση του προσωπικού δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση τις επόμενες μέρες στην ΥΠΕ, συντονίζοντας τα βήματά τους με τα σωματεία κι άλλων δημόσιων νοσοκομείων κι απαιτούν τα αυτονόητα: Αμεση προμήθεια - με ευθύνη του υπουργείου Υγείας - όλων των αναγκαίων υλικών, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας. Ενίσχυση του νοσοκομείου με το αναγκαίο προσωπικό. Αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Μάνδρα. Να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» (νοσοκομείο αναφοράς) σημειώνει ότι ενώ η μαζική έξαρση της νόσου είναι «προ των πυλών»: Δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής, διοικητικός, τεχνολόγος, τραυματιοφορέας, στις κενές οργανικές θέσεις. Δεν έχει φύγει ούτε ένα ράντζο ούτε έχει ανακουφιστεί από την υπερ-εφημέρευση. Δεν έχει ανοίξει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι ΜΕΘ, με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού και προμήθεια εξοπλισμού, όταν τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για την τακτική λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν έχει ανοίξει κανένα κλειστό νοσοκομείο, π.χ. Λοιμωδών, για τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας που πιθανόν θα προκύψουν. Το Σωματείο καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας σε άμεση υλοποίηση των αιτημάτων, προειδοποιώντας με στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, αύριο, Πέμπτη.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (νοσοκομείο αναφοράς), μετά τη μαζική ΓΣ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, προχωρά την Παρασκευή 13/3 σε νέα Γενική Συνέλευση, επισημαίνοντας και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής. Αμεση ενίσχυση της Επιτροπής λοιμώξεων. Ανάπτυξη όλων των κενών κλινών όπως στη ΜΑΦ. Αμεση χωροθέτηση ιατρείων - κλινών για απομόνωση ύποπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε πρόσφορο χώρο του νοσοκομείου. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών και απαντώντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια φίμωσης των συνδικάτων που αγωνίζονται για τα παραπάνω, προχωρά αύριο Πέμπτη σε στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.), στο πλαίσιο της οποίας καλεί σε ενημερωτική συνέλευση. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, ενάντια στις αυταρχικές μεθόδους της. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ με έγγραφό της «ενημερώνει» τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων για τη «διεξαγωγή έρευνας περί διασποράς ψευδών ειδήσεων με κίνδυνο πρόκλησης πανικού» επειδή το σωματείο καταγγέλλει τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα στο νοσοκομείο, οργανώνοντας την πάλη των εργαζομένων. Την εν λόγω προσπάθεια φίμωσης των συνδικάτων που αγωνίζονται καταδικάζουν μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ειδικό ταμείο για τις επενδύσεις - Κανένα συγκεκριμένο μέτρο στήριξης της δημόσιας Υγείας

Τηλεδιάσκεψη των ηγετών του κρατών - μελών της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, με στόχο το συντονισμό σε ευρωενωσιακό επίπεδο απέναντι στο πρόβλημα του κορονοϊού. Καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις στο υγειονομικό και το οικονομικό επίπεδο, συζητήθηκε ποιες κοινές δράσεις μπορούν να αναπτυχθούν σχετικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κείμενο των Συμπερασμάτων απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας σε όλη την ΕΕ, όπως και σε μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Την ίδια ώρα, μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την «ευελιξία» όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς και την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, ύψους 25 δισ. ευρώ, κυρίως για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Οπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο των Συμπερασμάτων τονίζεται η «ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης και στενού συντονισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι υπουργοί Υγείας και οι υπουργοί Εσωτερικών θα πρέπει να διαβουλεύονται καθημερινά για να διασφαλίσουν το σωστό συντονισμό και να επιδιώξουν κοινή ευρωπαϊκή καθοδήγηση».

Σε ό,τι αφορά τις «προτεραιότητες», αναφέρεται ότι «τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά, ώστε να μην έχουν υπερβολικές συνέπειες για τις κοινωνίες μας στο σύνολό τους», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει δεδομένου ότι κριτήριο των ευρωενωσιακών αποφάσεων είναι η ελαχιστοποίηση της «χασούρας» για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Συμφώνησαν να αναθέσουν στην Κομισιόν «την ανάλυση των αναγκών (σ.σ. για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού) και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την πρόληψη των ελλείψεων». Από την πλευρά της, «η Επιτροπή προτίθεται να αγοράσει εξοπλισμό ατομικής προστασίας μέσω του πλαισίου πολιτικής προστασίας - RescEU. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί σωστά», τονίζεται παραπέρα στα Συμπεράσματα.

Προτεραιότητα ορίζεται και η «προώθηση της έρευνας, συμπεριλαμβανομένου και ενός εμβολίου». «Η Επιτροπή έχει ήδη κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 140 εκατ. ευρώ και έχει επιλέξει 17 σχέδια», αναφέρεται παρακάτω.

Ως προτεραιότητα επισημαίνεται και η «αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών. Η Ενωση και τα κράτη - μέλη της είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που είναι απαραίτητα. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε κάθε αντίκτυπο στη ρευστότητα, στην υποστήριξη των τομέων των ΜμΕ και των συγκεκριμένων πληττόμενων τομέων και των υπαλλήλων τους».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες, αναφέρεται ότι «θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», όπως και ότι «η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ενωση και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες».

Καταλήγουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 26 και 27 Μάρτη, για να λάβει περαιτέρω αποφάσεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να τόνισε ότι «είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται». Τα μέτρα που ήδη ανακοινώνει η κυβέρνηση βέβαια επιβεβαιώνουν ότι στόχος είναι η διασφάλιση «δημοσιονομικού χώρου» για την παραπέρα στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο.

Για το «ψητό» δε του κεφαλαίου, έσπευσε να θέσει παράλληλα «το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται». Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών - μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα, φέρεται να ζήτησε, κατά κυβερνητικές πηγές.

Αναφέρθηκε επίσης στην «ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος Υγείας των κρατών - μελών σε μέσα και προσωπικό», όταν η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ελάχιστες ολιγόμηνες προσλήψεις, έτη φωτός μακριά τόσο από τις πάγιες όσο και από τις σημερινές έκτακτες ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κενές περιεχομένου και οι επισημάνσεις που έκανε νωρίτερα κατά την παρουσία του στη Βιέννη, λέγοντας ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο τον οποίο έχουμε, ελέγχοντας την επέκταση αυτής της επιδημίας για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε, και θέλω να το τονίσω αυτό εδώ, τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες»...

Σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται στην Αθήνα να κάνει ανακοινώσεις, όπως διαχέεται από την κυβέρνηση, για τη λήψη νέων μέτρων.

Κρούσμα στο Πολεμικό Ναυτικό

Κρούσμα κορονοϊού σε εν ενεργεία στέλεχος (υπαξιωματικό) του Πολεμικού Ναυτικού, που κατά πληροφορίες υπηρετεί στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», εντοπίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πηγές αναφέρουν ότι είναι γαμπρός του απόστρατου ο οποίος νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπαξιωματικός αναρρώνει σπίτι του, ενώ έλεγχοι διεξάγονται στο πλήρωμα της φρεγάτας.

ΛΕΣΒΟΣ
Ακόμα πιο επιτακτικός ο άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών

Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού και στη Λέσβο, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, επαναφέροντας την ανάγκη λήψης όλων των άμεσων μέτρων που προτάσσει το ΚΚΕ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι είναι επιτακτικό «να προχωρήσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, καθώς πέρα από τους άλλους λόγους, λόγω του υπερπληθυσμού αλλά και των άθλιων συνθηκών διαβίωσής τους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης πιθανών κρουσμάτων. Να παρθούν, άμεσα και για όσο διάστημα παραμένουν οι πρόσφυγες στο νησί, μέτρα ιατρικής παρακολούθησης και πρόληψης, καθώς και επαρκούς διατροφής τους».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τραγικές οι συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία ως «κόστος» και πεδίο κερδοφορίας

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την επιδημία του κορονοϊού παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Στο πλαίσιο της υπεύθυνης στάσης απέναντι στην εξελισσόμενη επιδημία του κορονοϊού ανήκει και η αποκάλυψη των τραγικών συνεπειών της πολιτικής της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως "κόστος" και ατομική ευθύνη, ως πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους μέσω της εμπορευματοποίησης.

Η ανησυχία της κυβέρνησης στην Ελλάδα να μη συμπέσει η όξυνση της γρίπης με τον νέο κορονοϊό μαρτυρά τη γύμνια σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές. Αυτά δεν καλύπτονται από την υπερπροσπάθεια των υγειονομικών, από τα μπαλώματα προσλήψεων με ολιγόμηνες συμβάσεις που εξαγγέλθηκαν.

Επείγουσα ανάγκη είναι οι μόνιμες προσλήψεις, το άνοιγμα όλων των κλινών και υποδομών, δωρεάν κρατική διάθεση υλικών προφύλαξης, εξετάσεων, φαρμάκων. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια. Με κρατική απόφαση, δεσμευτική για τους εργοδότες, να υπάρχουν πλήρεις αποδοχές, ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα για όσους εργαζόμενους καλούνται να μείνουν στο σπίτι. Ο έγκαιρος σχεδιασμός πρόληψης, έρευνας, διάγνωσης, επιδημιολογικής επαγρύπνησης και προστασίας της δημόσιας υγείας συγκρούεται αντικειμενικά με τους νόμους του κέρδους, του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ