ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4ο ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Ενεργειακά σχέδια και «τόνωση» της στρατιωτικής συνεργασίας στο επίκεντρο

INTIME NEWS

Ολοκληρώθηκαν χτες, Τετάρτη, στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Κυρ. Μητσοτάκη και Μπ. Μπόρισοφ, όπως και σειράς υπουργών και άλλων υψηλών αξιωματούχων των αντίστοιχων κυβερνήσεων.

Οι δύο πλευρές υιοθέτησαν Κοινή Διακήρυξη, η οποία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, μεταξύ αυτών οι τομείς της άμυνας, της οικονομίας, της Ενέργειας και των Μεταφορών. Επίσης, υπογράφηκαν και τρεις διμερείς συμφωνίες. Οι δύο πρώτες έχουν να κάνουν με τη Σιδηροδρομική Διασυνοριακή Κυκλοφορία Ελλάδας - Βουλγαρίας και τη συνεργασία στο πεδίο του τουρισμού.

Η τρίτη αφορά ειδικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του «Enterprise Greece» και του αντίστοιχου φορέα της Βουλγαρίας, «Invest Bulgaria Agency», που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών για επενδυτές στις δύο χώρες, διευκολύνοντας έτσι την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, δεδομένης πάντα και της σημαντικής θέσης που κατέχει το ελληνικό κεφάλαιο στη γειτονική χώρα, πράγμα που τόνισε και ο Ελληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, προσθέτοντας πως «η οικονομική παρουσία της Ελλάδος στη Βουλγαρία μπορεί, τώρα, να μεγεθυνθεί».

Στο επίκεντρο τα σχέδια σε Ενέργεια και Μεταφορές...

Ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε και χτες το ζήτημα της Ενέργειας, όπου αναδείχτηκε ξανά η προσπάθεια Ελλάδα και Βουλγαρία να μετατραπούν σε «κόμβο» των αμερικανικών ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή, εξέλιξη που φυσικά βάζει την περιοχή στο «στόχαστρο» των ανταγωνισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ομόλογοι τόνισαν τη σημασία της «ενεργειακής ασφάλειας» και της «διαφοροποίησης των πηγών», πράγμα στο οποίο θα συμβάλει, όπως υποστήριξαν, η υλοποίηση του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου IGB, που θα συνδέεται με τον υπεράκτιο τερματικό σταθμό παραλαβής και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, έργα που ιεραρχούν ψηλά οι ΗΠΑ, ως βασικό κομμάτι του ενεργειακού τους σχεδιασμού για την «απεξάρτηση» από τη Ρωσία.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κάλεσε την ελληνική πλευρά να τηρήσει απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής του IGB (οι εργασίες υπολογίζονται να ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2020), λαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε πως «θα φροντίσουμε σε μηνιαία βάση να έχουμε μία αυστηρή εποπτεία της προόδου του έργου ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως καθυστέρηση», χαιρετίζοντας παράλληλα την απόφαση συμμετοχής της «Bulgartransgaz» με μερίδιο 20% στο μετοχικό σχήμα που θα διαχειρίζεται τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Εξάλλου, στην Κοινή Διακήρυξη, όπου χαιρετίζεται η «πρόοδος» των εν λόγω έργων, ξεχωριστά σημειώνεται η διασύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με αυτά της Σερβίας και της Ρουμανίας, καθιστώντας Ελλάδα και Βουλγαρία «πύλη εισόδου φυσικού αερίου προς τις αγορές της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης διά θαλάσσης», με το βλέμμα στο αμερικανικό LNG, όπως και τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, έχοντας στον ορίζοντα τόσο τα επιχειρηματικά οφέλη για το κεφάλαιο, όσο και τις ανάγκες των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που εντοπίζουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αυτά της Βουλγαρίας έναν εναλλακτικό διάδρομο προς τη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο όξυνσης των ανταγωνισμών με τη Ρωσία, ειδική μνεία έγινε από τους δύο πρωθυπουργούς στην αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας.

«Στο πεδίο των Μεταφορών», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη βελτίωση της ελληνοβουλγαρικής επικοινωνίας (...). Στόχος μας είναι η σύνδεση μέσω Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Μπουργκάς και Βάρνας σιδηροδρομικά με τον Δούναβη. Τους ίδιους σκοπούς βέβαια εξυπηρετούν και οι μεγάλοι οδικοί άξονες», συνέχισε, ξεχωρίζοντας το σχέδιο οδικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Ντιμίτροβγκραντ.

...και η τόνωση της στρατιωτικής συνεργασίας

Επιβεβαιώνοντας ότι οι μπίζνες του κεφαλαίου πάνε χέρι χέρι με την παραπέρα εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκε και θέμα ενδυνάμωσης της «προγραμματικής στρατιωτικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του «ειδικού βάρους» που κατέχει η περιοχή για τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Οι δύο αρμόδιοι υπουργοί εξήραν τη «στενή αμυντική συνεργασία» των δύο στρατών, θέτοντας στόχο την αναβάθμιση της συνεργασίας.

Θυμίζουμε πως η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει από το 2014 την «αστυνόμευση» του εναέριου χώρου και της Βουλγαρίας, γεγονός το οποίο στήριξε εκ νέου με τις δηλώσεις του και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Στις δηλώσεις του, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της κοινής στάσης των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την «ασφάλεια» στην περιοχή και συνολικά τη Μεσόγειο, ενώ επίσης έκανε έκκληση στα κράτη της ΕΕ να «αποστείλουν σαφέστερα και αυστηρότερα μηνύματα στην Αγκυρα».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκκληση αυτή, ο Μπ. Μπορίσοφ επικαλέστηκε τις αποφάσεις της ΕΕ με τα γνωστά ευχολόγια απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και εξέφρασε την «ολόψυχη στήριξη» της χώρας του προς την Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα να «τελειώσει η αντιπαράθεση», αφού προηγουμένως δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «πολύ καλή συνεργασία της Βουλγαρίας με τις τουρκικές αρχές, ειδικά στο πεδίο φύλαξης των συνόρων».

Οι δύο πρωθυπουργοί επανέλαβαν επίσης τη στήριξή τους στην «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων και τη διάθεσή τους να συνεργαστούν περαιτέρω προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε να δοθεί ώθηση στον βηματισμό ιδίως της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας προς την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνει βάση και για τα γαλλικά μαχητικά

Σε απέραντη βάση εφόρμησης των ιμπεριαλιστών και στόχο των ανταγωνισμών μετατρέπεται η χώρα

Και παραχώρηση βάσης για τα γαλλικά μαχητικά «Ραφάλ», ώστε να «διευκολύνονται» στις επιχειρήσεις τους στην Ανατ. Μεσόγειο, εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνολικά του λαού στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε όλο το «τόξο» από την Αφρική μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Κατά καλά πληροφορημένες πηγές, στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφασης Μητσοτάκη - Μακρόν για την καθιέρωση «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ασφαλείας» έως τον Ιούνη, όπως και στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Παναγιωτόπουλου - Παρλί, στην Αθήνα, τη Δευτέρα, οι Γάλλοι έβαλαν ανάμεσα στα άλλα «αιτήματά» τους και αυτό της «μόνιμης αεροπορικής παρουσίας τους» (βλ. στάθμευση μαχητικών ή και άλλων αεροσκαφών τους) «σε θέση που να εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές τους ανάγκες». Οι ίδιες πηγές «φωτογραφίζουν» τις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας σε Σούδα ή Καστέλι, ή εναλλακτικά τη Ρόδο.

Παραπέμπουν στις δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας, που φρόντισε να επισημάνει τη συμμετοχή για πρώτη φορά της Γαλλικής Αεροπορίας, το Μάη, στην άσκηση «Ηνίοχος», την οποία οργανώνει η Πολεμική Αεροπορία με επίκεντρο την Ανδραβίδα και απλώνεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών (μετέχουν σταθερά τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί). Συμμετοχή που, όπως λέγεται αρμοδίως, θα δώσει στους Γάλλους πιλότους τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με το ελληνικό ανάγλυφο, αλλά και να δουλέψουν πάνω στην περιλάλητη «διαλειτουργικότητα» με τους Ελληνες συναδέλφους τους, τεστάροντας ταυτόχρονα την υποστήριξη που μπορεί να τους δοθεί επί ελληνικού εδάφους.

Μια πρώτη γεύση παίρνουν σήμερα, καθώς τα «Ραφάλ» που απονηώνονται από το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» (πλέει νότια της Κρήτης συνοδευόμενο από τη φρεγάτα «Ψαρά») θα προχωρήσουν σε κοινές ασκήσεις στο Λιβυκό Πέλαγος, σε σενάρια που θα εκτελεστούν μέρα και νύχτα, με ελληνικά μαχητικά που απογειώνονται από τη Σούδα (115 Πτέρυγα Μάχης).

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι οι δύο υπουργοί Αμυνας τη Δευτέρα ξεκαθάρισαν πως «η ναυτική συνεργασία θα συνεχιστεί», π.χ. με συμμετοχή ελληνικών μονάδων σε γαλλικές αρμάδες που επιχειρούν με προσχήματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας κ.λπ. Επίσης, οι Γάλλοι ζήτησαν αποστολή και χερσαίων τμημάτων στην υποσαχάρια Αφρική με τα ίδια προσχήματα. Στο τραπέζι είναι και η συμμετοχή της χώρας στη γαλλικής έμπνευσης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (European Intervention Initiative - EI2)», στρατιωτική δομή που στήθηκε το 2018 με σκοπό να παρακάμπτει την ανάγκη επίτευξης «ομοφωνίας» μεταξύ των 28 κρατών - μελών.

Στο μεταξύ, σε συνάντησή τους χτες στο Παρίσι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, και η Γαλλίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Amelie de Montchalin, συμφώνησαν για τη διοργάνωση Υπουργικής Διάσκεψης στην Αθήνα των επτά κρατών - μελών της Νότιας Ευρώπης που αποτελούν τους Euro Med 7, το Μάη. Για πρόταση που επιβεβαιώνει «τις εξαιρετικές ελληνογαλλικές σχέσεις» έκανε λόγο το ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώθηκε η «αμοιβαία βούληση» για περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων «όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας, αλλά και σε νέα πεδία αιχμής».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Παράκληση» να μείνει εκτός παζαριού η μειονότητα

«Παράκληση» στην τουρκική αστική τάξη να αφήσει εκτός του παζαριού που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Eλληνοτουρκικά τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη έκανε, χτες, ο πρωθυπουργός από τη Ροδόπη την οποία επισκέφτηκε.

«Θα ήθελα πραγματικά τα ζητήματα αυτά που αφορούν τη Θράκη να μείνουν έξω, τελείως έξω, από αυτή την αντιπαράθεση. Να μη δίνονται ερμηνείες που διαστρεβλώνουν την Ιστορία αλλά και το νομικό καθεστώς το οποίο διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων περί «τουρκικής» μειονότητας. Είπε ακόμη πως η Θράκη αποτελεί «παράδειγμα προς μίμηση» όσον αφορά την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και πως «πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού», ενώ σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λοζάνης προσδιορίζει «με απόλυτη σαφήνεια» το καθεστώς που διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, στον απόηχο των πρόσφατων ΜΟΕ.

Συγκεκριμένα, κατά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τουρκικά «F-16» έκαναν χτες 8 υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά Ρω, Φαρμακονήσι, Λειψοί, Αρκοί, Κουνέλι και Παναγιά. Συνολικά τουρκικά μαχητικά παραβίασαν χτες 40 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ