Copyright 2020 The Associated |
Σύροι αντικαθεστωτικοί υποστηριζόμενοι από την Τουρκία και τζιχαντιστές στα περίχωρα του Ιντλίμπ |
Οι ρωσο-τουρκικές διαφορές με επίκεντρο την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας αυξάνουν την αντιπαράθεση στην περιοχή, την ίδια ώρα που κρατιούνται ανοιχτοί δίαυλοι διαλόγου στο εξελισσόμενο παζάρι για τη μοιρασιά ενεργειακών πόρων, αγωγών και γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής. Αυτό δείχνει άλλη μια συνάντηση αξιωματούχων από τις δύο χώρες, με την άφιξη χτες στην Αγκυρα ρωσικής αντιπροσωπείας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβλεψε ότι μετά το τέλος των συνομιλιών, Αγκυρα και Μόσχα θα μπορέσουν να πετύχουν «ένα σταθερό καθεστώς κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ».
Νωρίτερα, πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε τις απειλές για κλιμάκωση της επίθεσης στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, ευελπιστώντας ότι θα λύσει μέχρι τότε «το μεγαλύτερο πρόβλημα», που είναι, όπως είπε, η αδυναμία πρόσβασης στον εναέριο χώρο της περιοχής που ελέγχεται από τη Ρωσία. «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε αυτούς που προσπαθούν να στριμώξουν την Τουρκία επιβάλλοντας τη δική τους ατζέντα, πως δεν είμαστε προσκεκλημένοι στην περιοχή αλλά τα αφεντικά της», είπε ο Ερντογάν, δηλώντας βροντερό «παρών» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, όπου κοντράρονται ΗΠΑ, ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ΑΚΡ, επανέλαβε πως ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, να πείσει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ να σταματήσει την επιχείρηση του στρατού στο συριακό έδαφος. Ισχυρίστηκε ότι η χώρα του είναι σε θέση να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνθήκες για την ασφαλή επιστροφή Σύρων στις εστίες τους. Ανέφερε πως η κυβέρνησή του ζήτησε από τις ΗΠΑ αμερικανικούς πυραύλους «Patriot», αλλά ότι δεν πήρε θετική απάντηση γιατί οι ΗΠΑ «δεν έχουν άλλους για πούλημα». Πρόσθεσε επίσης πως θα θέσει το θέμα αυτό, αλλά και το αίτημα πιθανής αμερικανικής υποστήριξης στο Ιντλίμπ, σε επικείμενη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.
Λίγες ώρες νωρίτερα, διοικητής του συριακού στρατού ανακοίνωσε την ανακατάληψη τουλάχιστον επτά χωριών, στρατηγικών λόφων και της πόλης Καφρανμπέλ στα νότια περίχωρα του Ιντλίμπ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Συρίας για κλιμάκωση των επιχειρήσεων μέχρι «την απελευθέρωση κάθε σπιθαμής εδάφους».
ΜΟΣΧΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επανέλαβε και χτες τις κατηγορίες του έναντι της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν πως εξακολουθεί να μεταφέρει ξένους μισθοφόρους στη Λιβύη, τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο τις σφοδρές συγκρούσεις που πραγματοποιούνται εδώ και καιρό ανάμεσα στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέτζ Σάρατζ και τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ.
Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου δεν σχολιάστηκαν άμεσα στην Αγκυρα. Την ίδια ώρα, όμως, στη Βεγγάζη της Λιβύης ο Αμπντουλχαντί Λαχουιτζί, υπουργός Εξωτερικών της λιβυκής παράλληλης κυβέρνησης που εδρεύει στο Τομπρούκ και στηρίζεται από τις δυνάμεις του Χάφταρ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να ζητήσει την άρση του εμπάργκο πετρελαίου που έχουν επιβάλει από τις 18 Γενάρη φύλαρχοι κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής, γιατί «πρόκειται για λαϊκή εντολή». Το πετρελαϊκό εμπάργκο βέβαια ωφελεί σημαντικά την πλευρά Χάφταρ, καθώς έχει στερήσει από την κυβέρνηση Σάρατζ έσοδα άνω των 2,1 δισ. δολαρίων μέχρι σήμερα.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Τα περιθώρια και τις διαθέσεις για - αντιλαϊκή - διευθέτηση του Κυπριακού καταγράφει η συζήτηση που μεγαλώνει για προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν σε ένα νέο γύρο συνομιλιών, για τις οποίες πολλοί επιμένουν ότι θα ξεκινήσουν μετά τις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα, τον Απρίλη.
Ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού τουρκοκυπριακού κόμματος CTP, Τουφάν Ερχιουρμάν, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή σχολίασε την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για σύσταση κοινής επιτροπής (Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων) για την κατάσταση στα Βαρώσια, διερευνώντας προϋποθέσεις αξιοποίησής τους, και τόνισε ότι σε μια τέτοια επιτροπή θα πρέπει να συζητηθούν και τα θέματα της χρήσης και των απευθείας πτήσεων του αεροδρομίου Λευκωσίας, αλλά και των υδρογονανθράκων. Με φόντο τις επισημάνσεις και το ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να προχωρήσει η «επανένωση» της Κύπρου για να «ξεκλειδώσουν» κι άλλα σχέδια που συνδέονται με αυτήν, ο Ερχιουρμάν είπε ότι απαιτούνται «ευελιξία και διάθεση για συμβιβασμό», τονίζοντας: «Εάν δεν επιτευχθεί το συντομότερο μια περιεκτική λύση, αντί να κάτσουμε και να περιμένουμε ας δούμε, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, το πώς μπορεί να επιτευχθεί λύση βήμα βήμα».
Κατά τ' άλλα, ο Ερχιουρμάν εμφανίστηκε επιφυλακτικός στους όρους αξιοποίησης των Βαρωσίων τους οποίους προτάσσουν άλλες δυνάμεις στα Κατεχόμενα, όπως αναδείχθηκαν και σε πρόσφατη «ημερίδα για τα Βαρώσια», στην οποία όμως το ΡΚΤ δεν συμμετείχε, ενώ θυμίζουμε ότι δεν είχε προσκληθεί και ο σημερινός «πρόεδρος» του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Ο Ερχιουρμάν υποστήριξε ότι «αν υπάρξει ένα οικονομικό κέρδος από τα Βαρώσια, αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί με φόρμουλα που θα εμπεριέχει το Διεθνές Δίκαιο», εξηγώντας ότι η ίδια η αξιοποίηση αυτού του επενδυτικού «φιλέτου» θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «καρότο» για ευρύτερους συμβιβασμούς: «Τα Βαρώσια ανέκαθεν ήταν μέρος μιας περιεκτικής λύσης και σε συνθήκες που λύση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, θα ήταν το βήμα που θα προσέγγιζε τη σταδιακή λύση».
Στο μεταξύ, ενδεικτική για την ετοιμότητα κλιμάκωσης του παζαριού ήταν και η συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική «Sunday Express» ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους (και υποψήφιος «πρόεδρος» με το κεντροδεξιό ΚΕΕ) Ερσίν Τατάρ, που υπογράμμισε: «Πρέπει να εργαστούμε για το μέλλον. Μετά από τόσες πολλές προσπάθειες επαναπροσέγγισης και διαπραγματεύσεις σε ομοσπονδιακή βάση, που έχουν αποδειχθεί άκαρπες, θεωρούμε ότι τώρα μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα στη βάση των δύο κρατών». Υπενθύμισε δε τη θέση που διατύπωσε όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, πως αν υπάρξει μια συμφωνία «κυριαρχικής ισότητας» - δηλαδή για δύο «κυρίαρχα» και ισότιμα μεταξύ τους μέρη στο νησί, δηλαδή δύο κράτη - μπορεί να γίνει «μια εδαφική αναπροσαρμογή».
Τέλος, ο Τατάρ είπε ότι «τώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός ΕΕ, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιες πρωτοβουλίες για να κάνει τους Τουρκοκύπριους να νιώσουν πιο άνετα. Αν αποκτήσουμε απευθείας πτήσεις, ειδικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα απολαύσουμε την ανάπτυξη του τουρισμού και γενικά. Θα ωφεληθεί η οικονομία μας γιατί θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά μας».
Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ολοκλήρωσε χτες επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ και με τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας. Ο Ράντεφ δήλωσε πως η Βουλγαρία αποτελεί τη φυσική συνέχεια της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ και αναφέρθηκε σε διάλογο που συνεχίζεται μεταξύ Σόφιας - Λευκωσίας για για τους σκοπούς μιας ενεργειακής συνεργασίας. Χτες, ο Κύπριος ηγέτης αναμενόταν να πάρει μέρος σε φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο του φόρουμ αναμενόταν να υπογραφούν Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Κύπρου και Βουλγαρίας, καθώς και των Επιχειρηματικών Συνδέσμων των δύο χωρών.
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πραγματοποιούν εκδήλωση αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης, την Πέμπτη 5 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος). Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη, τα σχέδια ΗΠΑ - Ισραήλ για τη διαιώνιση της κατοχής, αλληλεγγύη στην πάλη του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος». Θα μιλήσει ο πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι.
Την Παλαιστίνη επισκέπτεται ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, στο πλαίσιο αποστολής της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, από τις 25 έως τις 28 Φλεβάρη.
Στο πλαίσιο της αντιπροσωπείας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχαμάντ Σταγιέχ, την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Αμάλ Ζαντού και τον σύμβουλο του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για διπλωματικά θέματα και διεθνείς σχέσεις Μάζντι Χάλτνι. Ακόμη ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος είχε συνάντηση με την Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι (που φυλακίστηκε γιατί αντιστάθηκε στην ισραηλινή κατοχή και ήταν προσκεκλημένη στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το 2018) και εκπροσώπους άλλων οργανώσεων και κομμάτων, όπου υπήρξε ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα, καθώς και για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και μετά την ανακοίνωση της απαράδεκτης πρότασης των ΗΠΑ και του Ισραήλ για το Παλαιστινιακό. Τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν οι συναντήσεις, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ μεταφέρει την αμέριστη συμπαράσταση των Ελλήνων κομμουνιστών και των αγωνιστικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητη, κυρίαρχη πατρίδα, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των εποικισμών, επιστροφή των προσφύγων και απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων.