ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Αμεση απάντηση στην προσπάθεια φίμωσης των εργαζομένων

Διαμαρτυρία χτες από το σωματείο, με αφορμή τις απαγορεύσεις της διοίκησης για δημοσιοποίηση των προβλημάτων στο Νοσοκομείο

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού»
«Εργαζόμενοι κινδυνεύουν στα υπόγεια, έγιναν δύο εκρήξεις μέσα σε δύο μήνες, λόγω καμίας συντήρησης του απαρχαιωμένου εξοπλισμού και της έλλειψης προσωπικού στην τεχνική υπηρεσία (αντί για 120 τεχνικούς, υπηρετούν 60 εκ των οποίων οι μισοί είναι συμβασιούχοι). 72 εργολαβικές τραπεζοκόμες είναι απλήρωτες εδώ και 4 μήνες. Τους δύο τελευταίους μήνες 4 γιατροί έπαθαν έμφραγμα, λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς. Τα προβλήματα είναι τεράστια.

Μέσα σ' όλα αυτά έρχεται η κατάπτυστη ανακοίνωση από τη διοίκηση να παίρνουμε την άδειά της για να μιλάμε για όσα μας ταλανίζουν στα ΜΜΕ. Είναι απαράδεκτο μετά την απαγόρευση των διαδηλώσεων να έρχεται και η απαγόρευση των δηλώσεων. Ο γιατρός που δουλεύει σερί 36 ώρες και η τραπεζοκόμα που είναι απλήρωτη και χαμηλόμισθη δεν θα πάρει την άδεια καμίας διοίκησης. Στον "Ευαγγελισμό" δε θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δε θα παραιτηθούμε και δε θα σταματήσουμε τον αγώνα!».

* * *

Η προσπάθεια φίμωσης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης «έσπασε» χτες το πρωί, στα Επείγοντα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων. Με μια μαζική κινητοποίηση, όπου ενώθηκαν τα αιτήματα όλων των εργαζομένων και κλάδων του νοσοκομείου, το Σωματείο έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα οξυμένα προβλήματα, να αποκαλύπτει τον ένοχο, να διεκδικεί λύσεις. Ενόψει μάλιστα της σημερινής ψήφισης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου, απαίτησε να χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία χώροι ανθυγιεινής εργασίας και να ενταχθούν οι εργαζόμενοί τους στα ΒΑΕ.

Στο επίκεντρο τέθηκε και ο εφησυχασμός της κυβέρνησης για τον κορονοϊό. «Ούτε καν ενημέρωση του προσωπικού δεν έχει γίνει, παρά μόνο στα Επείγοντα. Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενεργοποιηθούν όλες οι άδειες κλίνες. Η πολιτική εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης μόνο στο νοσοκομείο αναφοράς "Σωτηρία" έκλεισε τα τελευταία χρόνια 140 κρεβάτια και κατάργησε 8 πνευμονολογικές κλινικές».

Ακόμη κατήγγειλαν την κρατική καταστολή σε όλη την Ελλάδα, στους νησιώτες, στους φοιτητές, στους εργάτες στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Αμέσως μετά έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, η οποία όμως απουσίαζε επιδεικτικά.

Στο ΚΑΤ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το πρωί και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου, με αφορμή την εκδήλωση - φιέστα που εκτυλισσόταν εκείνη την ώρα στο αμφιθέατρο για τα εγκαίνια της νέας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, με δωρεά του «Ιδρύματος Λάτση», χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας εργαζόμενος.

«Αντίθετα, έγιναν υποχρεωτικές μετακινήσεις εργαζομένων από άλλα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας για κάποιους μήνες, αξιοποιώντας τον άθλιο νόμο περί υποχρεωτικής κινητικότητας στο Δημόσιο που ψήφισε η ΝΔ και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ», καταγγέλλει το Σωματείο. Οσα κενά παρέμειναν, συμπληρώθηκαν με επικουρικούς, συμβασιούχους ΚΕΕΛΠΝΟ και όλο το φάσμα των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

«Οι δωρεές δεν μπορούν να κρύψουν το κακό χάλι της Υγείας, που βέβαια δεν έχει άλλη αιτία από την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση. Το κράτος αποσύρεται σταδιακά από το κόστος που λέγεται Δημόσια Υγεία (...), το δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να βρει τα δικά του έσοδα πουλώντας Υγεία ή αναζητώντας "ευεργέτες" (...)», υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα το Σωματείο.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Προάγγελος νέων περικοπών στη λογική «κόστους - οφέλους»

Στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας». Οι εκπρόσωποι όλων των αστικών κομμάτων, παρά τις επιμέρους διαφωνίες κυρίως ως προς τη διαχείριση του θέματος, εμφανίστηκαν να ομονοούν στον πυρήνα του νομοσχεδίου.

«Βασίζεται στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως ορίζονται από τη διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης 2015 - 2030. Κατευθύνσεις, που εναρμονίζονται πλήρως με την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ για τη δημόσια Υγεία και που οι κυβέρνησης των κρατών - μελών της ΕΕ εξειδικεύουν και υλοποιούν», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και συνέχισε:

«Τα ζητήματα της πρόληψης, της δημόσιας Υγείας, όπως δεν αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν ακόμα και σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν πρόκειται ούτε τώρα αλλά ούτε στο μέλλον να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα σύγχρονα προβλήματα και τις συνεχώς αυξανόμενες και διευρυνόμενες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση της υγείας τους. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τους στόχους της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, αποτελούν "κόστος" για το κεφάλαιο και το κράτος του και παράλληλα και για τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ανέφερε: «Μήπως προβλέπεται ή γίνεται αναφορά π.χ. για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, για ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων Υγείας, του εξοπλισμού τους, πλήρη στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο προσωπικό; Οχι. Πρόκειται για ρυθμίσεις που περιορίζουν τις παροχές, με αποσπασματικό τρόπο, στη βάση του ελάχιστου και για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Συγχρόνως, ενισχύουν παραπέρα την πολιτική παροχών, σύμφωνα με το "κόστος - όφελος" και με πλήρη ενίσχυση της ατομικής ευθύνης (...)

Την ίδια ώρα που προωθείται το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία, υπάρχουν και επεκτείνονται τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης των προσφύγων - μεταναστών, με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, υπηρεσιών Υγείας και τα λοιπά, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και τη δημόσια υγεία».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καταγγελία για απόπειρα τρομοκράτησης έξω από τη ΒΦΛ

Η εργοδοσία επιστράτευσε αστυνομικούς της Ασφάλειας για να εμποδίσουν εξόρμηση συνδικαλιστών στην πύλη του εργοστασίου

Την εργοδοσία της ΒΦΛ καταγγέλλουν σε κοινή τους ανακοίνωση το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας όπως και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Καβάλας και Θάσου, για την προσπάθειά της να βάλει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση.

Η εργοδοσία επιστράτευσε αστυνομικούς της Ασφάλειας Καβάλας, προκειμένου να σταματήσει μέλη των σωματείων από το να μοιράσουν ανακοινώσεις στους εργαζόμενους για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή και να τους απωθήσει από την είσοδο του εργοστασίου, προσπάθεια που έπεσε στο κενό.

«Η κίνηση αυτή», αναφέρει η ανακοίνωση, «αποδεικνύει ότι η "δημοκρατία" για την εργοδοσία σταματά τελικά όχι μπροστά στις πύλες των εργοστασίων, αλλά ακόμα πιο μακριά. Η απαράδεκτη στάση της συνδέεται ευθέως με την προσπάθεια που κάνει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου μέσα στο εργοστάσιο. Με τις συνεχείς πιέσεις και εκβιασμούς προς τους εργάτες να αποδεχτούν τα ωράρια λάστιχο, την εντατικοποίηση, τους μισθούς πείνας. Τις ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που καθιστούν ωρολογιακή βόμβα το εργοστάσιο, με τον κίνδυνο για ατύχημα μεγάλης κλίμακας να αυξάνει δραματικά. Με το τελευταίο κύμα επίθεσης που δέχθηκαν οι 135 εργαζόμενοι (οι τελευταίοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου)».

Τονίζει επίσης πως οι εργοδότες «αποθρασύνθηκαν από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να διαλύσει και το τελευταίο εργατικό δικαίωμα, που δεν πρόλαβε να καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» όπως και την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη». Προσθέτει πως και η στάση «των εργατοπατέρων του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και της ΓΣΕΕ, που βάζουν την αστυνομία και την εργοδοσία στα συνέδρια και τις διεργασίες του συνδικαλιστικού κινήματος», αποτελεί «αέρα στα πανιά των μεγαλοαφεντικών».

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας πως η τρομοκρατία δεν θα περάσει και καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου - Βρούτση για αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, με επόμενο σταθμό τις κινητοποιήσεις της Πέμπτης.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, σήμερα Πέμπτη στις 9 π.μ., για τις σοβαρές ελλείψεις σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενάντια στην πλήρη συρρίκνωση του Παραρτήματος Καλλιθέας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» καλούν οι Σύλλογοι και Ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στις νότιες συνοικίες της Αθήνας. Απαιτούν την άμεση επαναλειτουργία του Παραρτήματος, προσλήψεις επαρκούς μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επαρκή χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποδομή. Την κινητοποίηση και τα αιτήματά της στηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο». Οπως επισημαίνει, ενώ μέχρι τη δεκαετία του '90 το Παράρτημα λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με Παιδιατρική Κλινική, Χειρουργείο, Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Οφθαλμολογικό Ιατρείο, Ορθοπαιδικό, ΩΡΛ, Οδοντιατρικό και δωμάτια νοσηλείας σε τρεις ορόφους, «σταδιακά, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, το 2011 έφτασαν να λειτουργούν μόνο τα Εξωτερικά Ιατρεία της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής, αν και στις νότιες συνοικίες της Αθήνας ζουν 60.000 παιδιά».

ΟΕΝΓΕ
Δεν θα μας κλείσουν το στόμα!

Με αφορμή το έγγραφο του διοικητή του «Ευαγγελισμού», με το οποίο απαγορεύει στους εργαζόμενους να δημοσιοποιούν τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό (...) Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στο συνολικότερο σχεδιασμό για ευνουχισμό της συνδικαλιστικής, πολιτικής και κοινωνικής δράσης. Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μας φιμώσουν, να μην κουνιέται φύλλο. Μετά το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, έρχεται και η απαγόρευση των δηλώσεων.

Ματαιοπονούν. Οσους νόμους και αν ψηφίσουν, όσα "διατάγματα" και αν βγάλουν δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε την έγκρισή τους ούτε για να διαδηλώνουμε ούτε για να δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών.

Η μόνη δήλωση που έχουμε να κάνουμε είναι η εξής: Στεκόμαστε στο πλευρό όποιου δεν συμφιλιώνεται με την άθλια κατάσταση στο χώρο της Υγείας. Με τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, την εντατικοποίηση, το βάθεμα της εμπορευματοποίησης και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.

H OENΓΕ καλύπτει κάθε συνάδελφο, κάθε εργαζόμενο στο δημόσιο σύστημα Υγείας που δημόσια αναφέρεται τεκμηριωμένα σε "προβλήματα και ελλείψεις".

Απαιτούμε να αποσυρθεί το απαράδεκτο έγγραφο του διοικητή του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός"».

  • Το γεγονός καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η ΕΙΝΑΠ, επισημαίνοντας ότι «αυτή η πράξη είναι άκρατος αυταρχισμός, καταστολή και είναι η "κανονικότητα" που θέλουν να εφαρμόσουν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μειωμένοι προϋπολογισμοί, υποχρηματοδότηση, απλήρωτοι εργαζόμενοι, ράντζα και εντατικοποίηση, και θέλουν να υπάρχει σιωπή».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ