ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επιταχύνει τα μέτρα που διαιωνίζουν και εντείνουν τον εγκλωβισμό και την καταστολή

«Η επιδίωξη της ΕΕ να γίνουν η Λέσβος και τα άλλα νησιά του Αιγαίου ο μόνιμος χώρος φυλάκισης προσφύγων και μεταναστών δεν πρέπει να περάσει», τονίζει με δήλωσή της η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα

Eurokinissi

Το πλαίσιο των μέτρων διαιώνισης και έντασης του εγκλωβισμού και της καταστολής που περιλαμβάνονται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περιέγραψε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας. Η κυβέρνηση, που προκλητικά χαρακτηρίζει «μέτρα αποθάρρυνσης» των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών τη συγκρότηση κλειστών κέντρων, που θα λειτουργούν ως στρατόπεδα συγκέντρωσης, ανακοίνωσε χτες, μετά τις αντιδράσεις, ότι η αυριανή συνάντηση με εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης των νησιών αναβάλλεται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε πως εκτός από τις κλειστές δομές, στο πλέγμα των μέτρων περιλαμβάνονται η φύλαξη των συνόρων με τη λειτουργία του ολοκληρωμένου θαλάσσιου συστήματος επιτήρησης, η προμήθεια πλωτών μέσων, το πλωτό φράγμα και τα 10 σκάφη που δώρισε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Η φύλαξη των συνόρων με τον τρόπο αυτό σημαίνει πως πλέον δεν θα υπάρχουν μόνο περιπολίες του Λιμενικού αλλά και πιο δραστικά μέτρα, που περιλαμβάνουν ακόμα και την παρακολούθηση της διαδρομής των προσφύγων και των μεταναστών από τη στιγμή που ξεκινούν την προσπάθειά τους να έρθουν στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δηλαδή, ένταση των μέτρων καταστολής, με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλο μέτρο είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου όπου τα κυβερνητικά στοιχεία «δείχνουν ότι προχωρούμε πιο γρήγορα στην εξέταση των αιτήσεων, αλλά και των προσφυγών». Η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου συνδέεται με τις λεγόμενες άμεσες επιστροφές και σημαίνει δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα παροχής ασύλου σε ανθρώπους που το δικαιούνται, με ταυτόχρονη ένταση των επαναπροωθήσεων και απελάσεων με συνοπτικές διαδικασίες.


Copyright 2016 The Associated

Οσον αφορά τις κλειστές δομές (μέσα σε αυτές θα λειτουργούν και κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα) είπε: «Σε αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. Εξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών κέντρων θα ξεκινήσει «το πολύ μέχρι αρχές Μαρτίου», ενώ ισχυρίστηκε πως «δεν προβλέπουμε ότι θα απαιτηθούν νέες επιτάξεις». Ερωτηθείς εάν θα υπάρχει χρονικό όριο παραμονής σε αυτά τα κλειστά κέντρα, δήλωσε πως θα είναι 2 - 3 μήνες. Σε σχέση με τις σημερινές δομές, ανέφερε πως «μόλις βρει το βηματισμό του το νέο σύστημα θα έχουμε και το κλείσιμο των άναρχων σημερινών δομών». Στην ερώτηση αν θα γίνουν κάποια κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα, ο Στ. Πέτσας απέφυγε να απαντήσει αναφερόμενος στη λειτουργία δομών φιλοξενίας όπου θα μεταφέρονται ξεριζωμένοι από τα νησιά.

Με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη των εκτάσεων όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα, ο Στ. Πέτσας δήλωσε πως η κυβέρνηση συζήτησε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά ο διάλογος «δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια. Ενας από τους άξονες του σχεδίου μας είναι οι κλειστές δομές και δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο και να μας βρει το καλοκαίρι χωρίς κλειστές δομές».

«Χρυσώνοντας το χάπι» και προκαλώντας ακόμα περισσότερο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες αντισταθμιστικά μέτρα προς τους δήμους και του ανατολικού Αιγαίου μετά τις αντιδράσεις ενάντια στην απόφαση για επίταξη εκτάσεων και κτιρίων. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπέγραψε απόφαση για την καταβολή χρημάτων στους δήμους που επιβαρύνθηκαν το 2019 από τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο. Πρόκειται για το ποσό των 9,491 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διαμοιραστεί με τη μορφή των 150 ευρώ ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας.

Επιδίωξη της ΕΕ να γίνουν τα νησιά μόνιμες φυλακές μεταναστών

Με δήλωσή της η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, καλεί τους βουλευτές της ΝΔ να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το πρόβλημα. Αναφέρει πως «η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να γίνουν η Λέσβος και τα άλλα νησιά του Αιγαίου ο μόνιμος χώρος φυλάκισης προσφύγων και μεταναστών δεν πρέπει να περάσει. Η προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης να επιβάλει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) την επίταξη χώρων για τη δημιουργία και νέων απάνθρωπων κλειστών hot spots πρέπει να προσκρούσει στην αποφασιστική αγωνιστική δράση του λαού. Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ του νησιού πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση μπροστά στο λαό και οφείλουν να απαντήσουν χωρίς μισόλογα και γενικότητες.

Πρώτον: Αν καταδικάζουν απερίφραστα τη μεθόδευση και το σχεδιασμό της κυβέρνησης. Δεύτερον: Συμφωνούν με τις θέσεις των κομμάτων τους ή με την απαίτηση του λαού και των φορέων της Λέσβου που είναι: Να κλείσουν όλα τα hot spots, να μη γίνουν νέα και να απεγκλωβιστούν εδώ και τώρα όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά».

Η βουλευτής του Κόμματος χτες το απόγευμα είχε συνάντηση με την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αθήνας, στην οποία ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για το ζήτημα αυτό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας δέχτηκε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω την απόφαση επίταξης, να απεγκλωβιστούν οι ξεριζωμένοι από τα νησιά και να μη γίνουν νέες δομές σε αυτά αλλά και να κλείσουν οι υπάρχουσες.

Αντιδράσεις

Η ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα νησιά. Ωστόσο, πολλές από αυτές είναι χλιαρές και, στην ουσία, συντάσσονται με την κυβερνητική πολιτική. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, «περίσσεψε η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Κάνουμε γνωστό στο λεσβιακό λαό πως οι δήθεν "αχρωμάτιστοι" σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και οι δορυφόροι τους αρνήθηκαν να καταδικάσουν την πράξη της κυβέρνησης της ΝΔ να προβεί σε ΠΝΠ με την οποία επιτάσσει εκτάσεις στα νησιά μας για να φτιάξει νέα κέντρα, αυτά που υποτίθεται ότι δεν θέλουν! Μετά από αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης, που ήρθε στον απόηχο των κινητοποιήσεων των νησιωτών, μας κάλεσαν σε έκτακτη συνεδρίαση για να επαναλάβουν το παλιό ψήφισμα του Συμβουλίου σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα! Μας κάλεσαν για να μας πείσουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα αποδώσουν! Τα μέτρα που θα θαλασσοπνίγουν, που διαιωνίζουν τον εγκλωβισμό και μετατρέπουν τα νησιά μας σε απέραντα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, πρέπει να δοκιμαστούν για να αποδώσουν. Ετσι μας είπαν! (...)

Η τακτική αυτή, να σύρουν το Συμβούλιο πίσω από την απαράδεκτη στάση τους, προκάλεσε την αποχώρηση του συνδυασμού μας, που μόνο επιβεβλημένη ήταν μετά από όλα αυτά. Απαιτούμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η απαράδεκτη και προκλητική ΠΝΠ της κυβέρνησης (...) Καλούμε το λεσβιακό λαό σε επαγρύπνηση, ώστε απομονώνοντας τις φασιστικές φωνές να οργανώσει την πάλη του και να απαιτήσει εδώ και τώρα το μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους, να πιεστεί η ΕΕ ώστε να δεχθεί τους πρόσφυγες - μετανάστες, να κλείσει το hot spot της Μόριας και να μην υπάρξει καμία νέα δομή (κλειστή ή ανοιχτή) στη Λέσβο».

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε σχέδιο απόφασης με την οποία ζητούνταν να καταδικαστούν οι κυβερνητικές επιτάξεις και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν δέχεται να συμμετάσχει σε τετελεσμένες αποφάσεις της κυβέρνησης με τη μη συμμετοχή του δημάρχου στην αναβληθείσα σύσκεψη της Πέμπτης. Το τελευταίο το αρνήθηκε ο δήμαρχος με πρόσχημα να μην τεθεί σε... ομηρία.

Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανατολικής και δυτικής Σάμου καταγγέλλει την απόφαση της επίταξης και της κατασκευής γιγαντιαίων φυλακών στα νησιά η οποία πρέπει να χαρακτηριστεί απαράδεκτη από τους κατοίκους, τους φορείς και τα Δημοτικά Συμβούλια.

Στη χτεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου εξέδωσε κατά πλειοψηφία ψήφισμα, το οποίο αναφέρει: Καταδίκη της ΠΝΠ και της επίταξης τοποθεσιών στους τρεις νομούς Χίου, Σάμου, Λέσβου. Καμία συνάντηση ή επαφή με την κυβέρνηση ή κυβερνητικούς παράγοντες. Απεγκλωβισμός προσφύγων από τα νησιά. Κανένα νέο κέντρο προσφύγων. Κατάργηση των υπαρχόντων προσφυγικών κέντρων. Προσφυγή στα δικαστήρια. Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να ζητήσει την πραγματοποίηση συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή. Να ενημερωθεί η Ευρωβουλή. Να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων.

Με τη χτεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βόρειου Αιγαίου επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί θα υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των Αιγαιοπελαγιτών της Αθήνας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ