ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς για την απεργία στις 18 Φλεβάρη

Να αποσυρθεί ο νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση

Εξόρμηση στην αποθήκη των «Jumbo» στα Οινόφυτα
Εξόρμηση στην αποθήκη των «Jumbo» στα Οινόφυτα
Με πλατύ και πολύμορφο άνοιγμα ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων, με συνελεύσεις, εξορμήσεις και περιοδείες προετοιμάζουν την 24ωρη απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Τρίτη 18 Φλεβάρη, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα σε όλη τη χώρα.

Η απεργία και οι συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε δεκάδες πόλεις δίνουν συνέχεια στον αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου - Βρούτση, στην κυβερνητική προπαγάνδα που το συνοδεύει αλλά και στην απεργοσπαστική πρακτική της ΓΣΕΕ, βάζουν στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημόσιας, υποχρεωτικής, καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια.

Στον Πειραιά στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε δεκάδες ακόμα πόλεις όλης της χώρας. Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί σε: Αγρίνιο (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Αμφισσα (10.30 π.μ., πλατεία Λαού), Αργος (10.30 π.μ., πλατεία Αγ. Πέτρου), Γιάννενα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ελευσίνα (10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων), Ζάκυνθο (10.30 π.μ., κτίριο Περιφέρειας), Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Ικαρία (12 μ., Εύδηλο), Καλαμάτα (10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη), Κέρκυρα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Λαμία (10 π.μ., πλατεία Πάρκου), Λευκάδα (10 π.μ., Αγ. Μηνάς), Λήμνο (10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας), Μυτιλήνη (11 π.μ., πλατεία Σαπφούς), Νάουσα (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Πάτρα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Σάμο (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Πολύγυρο (10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου), Σαντορίνη (11 π.μ., πλατεία Φηρών), Ρέθυμνο (10.30 π.μ., δημαρχείο).

Οι απεργιακές αποφάσεις

Από τη χτεσινή στάση εργασίας και συνέλευση στο εργοτάξιο της επέκτασης του μετρό στον Κορυδαλλό
Από τη χτεσινή στάση εργασίας και συνέλευση στο εργοτάξιο της επέκτασης του μετρό στον Κορυδαλλό
Ηδη, απόφαση για 24ωρη απεργία έχουν πάρει:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Αγρινίου, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Πάτρας, Πύργου, Σάμου, Φωκίδας και Χανίων.

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), καθώς και δεκάδες Σωματεία σε όλη τη χώρα.

Στον δημόσιο τομέα απεργία για τις 18 Φλεβάρη έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ καθώς και Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων οι Ομοσπονδίες Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης στους τομείς Βιομηχανίας - Ερευνας - Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ).

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ αποφάσισαν 24ωρη απεργία στις 18 Φλεβάρη, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στα καράβια των λιμανιών Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου.

Απόφαση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας έχουν πάρει τα Συνδικάτα Εργαζομένων ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία) και ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Ανάμεσα στα εκατοντάδες σωματεία που απεργούν είναι και ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έχουν καλέσει Ομοσπονδίες και δεκάδες Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ. Στην απεργιακή απάντηση καλεί και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ).

Κάλεσμα στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα έχουν απευθύνει η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ.

Πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς

Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση έγινε χτες στο εργοτάξιο της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό στον Κορυδαλλό, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Στη συνέλευση έγινε ενημέρωση για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για τις άθλιες πρακτικές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ μπροστά στην απεργία, για τις εξελίξεις στο Συνέδριο του ΕΚΑ. Οι συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, με στάσεις εργασίας που έχει προκηρύξει το Συνδικάτο (12 μ. έως 1 μ.μ.), συνεχίζονται ως εξής: Σήμερα, Τετάρτη, στο εργοτάξιο κατασκευής του κολεγίου «St. Catherine's» στη Λυκόβρυση. Αύριο Πέμπτη στο εργοτάξιο επί της Πανεπιστημίου και Κριεζώτου.

Εξόρμηση στις αποθήκες του «Jumbo» στα Οινόφυτα έκαναν χτες τα ξημερώματα σωματεία της περιοχής, καλώντας τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και πολλούς μετανάστες, στην απεργία.

Σε συνελεύσεις για την οργάνωση της απεργίας καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data». Σήμερα, Τετάρτη, συνέλευση θα γίνει στη 1 μ.μ., στο κτίριο της Σπύρου Πάτση, η οποία θα συνδυαστεί με συζήτηση με θέμα «Ασφαλιστικό και μητρότητα» και ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρο της ΟΓΕ. Τη Δευτέρα 17/2, στη 1.30 μ.μ., συνέλευση θα γίνει και στο κτίριο στον Αγιο Στέφανο.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και Σωματεία Εργαζομένων σε δήμους και την Περιφέρεια Αττικής οργανώνουν περιοδείες σε χώρους δουλειάς: Σήμερα Τετάρτη σε Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο, Κηφισιά. Αύριο Πέμπτη σε Μαρούσι, Αγία Βαρβάρα. Καθημερινές περιοδείες οργανώνονται στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν αύριο Πέμπτη το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Περάματος και την Παρασκευή 14/2 το Σωματείο Εργαζομένων δήμου Νέας Ιωνίας.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου προχωρά στις εξής πρωτοβουλίες: Σήμερα, Τετάρτη, συνέλευση στο εργοστάσιο «Αφοί Δάρα» και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς στα Νότια. Αύριο, Πέμπτη, συνέλευση στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» και εξορμήσεις σε Μεσόγεια - Κορωπί. Την Παρασκευή 14/2 εξορμήσεις σε εργοστάσια σε Αγιο Στέφανο - Κρυονέρι. Τη Δευτέρα 17/2 εξορμήσεις σε εργοστάσια (ΑΦΟΙ ΡΟΗ, «ΜΟΡΦΗ», «VERIDOS MΑΤΣΟΥΚΗΣ»).

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Αχαΐας οργανώνει σήμερα, Τετάρτη, εξορμήσεις στη Βιομηχανική Περιοχή («Νουνού», «Amstel», «Κεπενός», «Εμφιαλωτική ΑΕ», «Μπίτας Μύλοι Αχαΐας»).

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν σε οργανωτική σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, για την προετοιμασία της απεργίας.

-- Το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ οργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης ενόψει της απεργίας, σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην άνω αίθουσα «ΟΜΗΡΕΙΟΥ», με ομιλήτρια την Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

-- Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σήμερα, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συσκέψεων (Βαλαωρίτου και Δαβάκη).

-- Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων καλούν σε σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία τους (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

-- Στη Σάμο το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνουν συζήτηση σήμερα, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου στο Καρλόβασι (οδός Γοργύρας).

-- Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ.

ΕΥΡΩKOINOΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση κόντρα στη στρατηγική ΕΕ - κυβερνήσεων

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ανέφερε τα εξής:

«Στις 18 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα απεργούν ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που διαλύει περαιτέρω την Κοινωνική Ασφάλιση, με συνέπεια η πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων να πάρει λιγότερα από 450 ευρώ σύνταξη.

Κατοχυρώνονται οι μειώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρούνται τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης και η "εγγυημένη εθνική σύνταξη" της φτώχειας των 384 ευρώ. Ανοίγεται ο δρόμος για να τζογάρονται τα αποθεματικά σε "επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου". Με την ιδιωτικοποίηση, την εξατομίκευση, τις περικοπές υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθούν οι κόποι μιας ζωής.

Η υπονόμευση της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι στρατηγική σας επιλογή. Οι αναφορές σας περί "κοινωνικών δικαιωμάτων" είναι μεγάλο ψέμα. Ανάλογα αντεργατικά σχέδια προωθούνται σε Γαλλία, Βέλγιο κ.α., όπου οι εργαζόμενοι απαντούν αγωνιστικά.

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα ύφεση που έρχεται, διευκολύνετε τους εργοδότες μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές, ανοίγετε μία αγορά δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κέρδη των ασφαλιστικών μονοπωλίων, τους μοιράζετε "ζεστό" χρήμα.

Με την πάλη τους οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι θα ανατρέψουν τα σχέδια ΕΕ - κυβερνήσεων, απαιτώντας Κοινωνική Ασφάλιση με ευθύνη του κράτους, με δωρεάν, αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ