ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Οι προκλήσεις του Γκουαϊδό συνεχίζονται

Η «σέλφι» του πραξικοπηματία Γκουαϊδό με τον «περιχαρή» Κυρ. Μητσοτάκη

Eurokinissi

Η «σέλφι» του πραξικοπηματία Γκουαϊδό με τον «περιχαρή» Κυρ. Μητσοτάκη
Ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, που εμφανίζεται ως πρόεδρος της Βουλής (ενώ έχει επέλθει διάσπαση στην αντιπολίτευση) και αυτοανακηρυχθείς «μεταβατικός» Πρόεδρος, αφού βγήκε από τη χώρα του παρά την απαγόρευση που του έχει επιβληθεί, συνεχίζει για δεύτερη βδομάδα την περιοδεία του, με επίσκεψη χτες στον Καναδά, για να κερδίσει υποστήριξη στα σχέδιά του για την ανατροπή της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που ξεκίνησε το Γενάρη του 2019.

Ο Γκουαϊδό, περνώντας στις 19/1 στην Κολομβία χωρίς τους νόμιμους ταξιδιωτικούς κανόνες, συμμετείχε μαζί τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, και τον αντιδραστικό Πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική ηπειρωτική διάσκεψη» και την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε περιοδεία στην Ευρώπη. Είχε επαφές με την κυβέρνηση της Βρετανίας, στη συνέχεια πήγε στο Φόρουμ των εκπροσώπων των μονοπωλίων στο Νταβός, όπου την περασμένη Παρασκευή τον συνάντησαν ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, με κορόνες περί «υπεράσπισης της δημοκρατίας».

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε αυτήν τη συνάντηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στη βρώμικη επέμβαση των ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα στρέφεται κατά του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και συνολικά κατά του βενεζουελάνικου λαού, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος για να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του».

Τον πραξικοπηματία Γκουαϊδό υποδέχτηκαν ως «μαχητή της ελευθερίας και της δημοκρατίας» τόσο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, όσο και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας με την υπουργό Εξωτερικών, Αράντσα Γκονζάλες, στο υπουργείο στη Μαδρίτη, όπου είχε ακόμη συναντήσεις με τον επικεφαλής του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος και τον γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον επικεφαλής του ακροδεξιού «Vox» και την πρόεδρο των «Πολιτών». Το Σάββατο το απόγευμα ο Γκουαϊδό και διάφοροι άλλοι αστοί πολιτικοί που έχουν διαφύγει στην Ισπανία έστησαν ένα σόου με οπαδούς τους στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, προβάλλοντας ότι το 2020 θα εντείνουν τα σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο. Στην ίδια πλατεία βρέθηκαν μέλη του κινήματος αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα που κατήγγειλαν τη μαριονέτα των ιμπεριαλιστών.

Χτες ήταν προγραμματισμένη συνάντηση του Γκουαϊδό με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, που επίσης τον στηρίζει, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση στην πρεσβεία της Κολομβίας στον Καναδά με τους διπλωμάτες της λεγόμενης «Ομάδας της Λίμα», των πιστών συμμάχων των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Στην ίδια τη Βενεζουέλα και με δεδομένη τη διάσπαση της αντιπολίτευσης, όπου ένα τμήμα της με τη στήριξη της κυβερνητικής συμμαχίας πήρε την προεδρία της Βουλής, είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την πραγματοποίηση νέων βουλευτικών εκλογών. Επίσης, γίνεται προσπάθεια η Βουλή να σταματήσει να είναι σε καθεστώς αμφισβήτησης της εγκυρότητας, όπως ισχύει από το 2016, όταν 4 βουλευτές δεν είχαν τις προϋποθέσεις για να ορκιστούν βουλευτές. Επί της ουσίας από τους 167 βουλευτές που απαρτίζουν την Ολομέλεια, λίγο πάνω από 100 έχουν ταχθεί κατά του Γκουαϊδό.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας από την πλευρά της κατήγγειλε τις νέες δηλώσεις - απειλές του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, από το Μαϊάμι, πως αυτές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να ανατραπεί η κυβέρνηση Μαδούρο. Την ίδια ώρα, δηλώνει ότι διαθέτει στοιχεία για την εμπλοκή του Γκουαϊδό στο σκάνδαλο για την απόσπαση της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας» για προσωπικό πλουτισμό αλλά και για την αδρή χρηματοδότησή του από τις ΗΠΑ (όπως άλλωστε δείχνει η επικοινωνιακή περιοδεία που πραγματοποιεί).

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Διευρύνεται ο κατάλογος των δολοφονημένων αγωνιστών

Καθημερινές είναι οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, συνδικαλιστών, πρώην ανταρτών και ιθαγενών στην Κολομβία, με τον αριθμό να έχει φτάσει - ήδη πριν κλείσει ο πρώτος μήνας του 2020 - τους 25 και από το 2016 και τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία ξεπερνά τους 800. Το περασμένο Σάββατο έπεσε νεκρός ο πρώην αντάρτης των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) Τζον Φρέντι Βάργκας Ρόχας, 42 χρόνων, στη νότια περιοχή της Χουίλα, από ενόπλους που τον «γάζωσαν» ενώ επέστρεφε από μια συνάντηση στην αγροτική περιοχή που έχει καθοριστεί ως «ζώνη επανένταξης» των πρώην ανταρτών.

Επίσης, την Κυριακή από ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα δολοφονήθηκε ο Φερνάντι Κιντέρο Μένα, πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου του χωριού Γκουασίλες στην επαρχία Κατατούμπο κοντά στη γειτονική Βενεζουέλα. Ο δολοφονημένος αγωνιστής ήταν για 23 χρόνια δημοτικός σύμβουλος στην περιοχή του και δραστήριος στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δίκαιων αιτημάτων των αγροτών της περιοχής.

Με αφορμή και αυτές τις τελευταίες δολοφονίες, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που επιβλέπουν τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση να διαλευκάνει από τη μια τα εγκλήματα και από την άλλη να ενισχύσει τα μέτρα ενάντια στα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου, που τις περισσότερες φορές όμως δρουν με την ανοχή και στήριξη του αστικού κράτους.

Και ενάντια σε αυτήν την εξελισσόμενη γενοκτονία, η Εθνική Επιτροπή για την Απεργία (συσπείρωση δεκάδων συνδικαλιστικών, αγροτικών, φοιτητικών και ιθαγένικων οργανώσεων που οργανώνει μετά τις 21 Νοέμβρη 2019 μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες και απεργίες) προγραμματίζει για την Πέμπτη και την Παρασκευή τη 2η πανεθνική συνάντηση συντονισμού. Σε αυτήν τη συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν κάπου 1.700 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τους φορείς τους, έχουν στόχο να αποφασιστεί πώς θα συνεχιστεί ο αγώνας το επόμενο διάστημα, που θέτει ως βασικά αιτήματα να παρθεί πίσω το αντιλαϊκό πακέτο που προωθεί η κυβέρνηση, στην επίθεσή της ενάντια σε εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, να σταματήσει η ποινικοποίηση της λαϊκής διαμαρτυρίας και να διαλυθεί η ειδική μονάδα της αστυνομίας για την «αντιμετώπιση ταραχών» ESMAD, που αποδεδειγμένα ευθύνεται για τη βάρβαρη καταστολή αλλά και δολοφονίες διαδηλωτών, όπως ο φοιτητής που χτυπήθηκε από σκάγια αστυνομικής καραμπίνας.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι Ιρανοί δεν θα πρέπει να επιτρέψουν στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που ασκεί την τακτική της «μέγιστης πίεσης» σε βάρος της Τεχεράνης, να βλάψει τη χώρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Φλεβάρη, τόνισε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε διάγγελμά του.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Κροατικό στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου «Kiowa OH-58D», συνετρίβη χτες στην Αδριατική Θάλασσα, κοντά στο νησί Ζλάριν, στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας από τους δύο επιβαίνοντες, ενώ αγνοείται η τύχη του άλλου.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τη συνάντηση Μητσοτάκη με τον αχυράνθρωπο

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Νταβός με τον πραξικοπηματία - μαριονέτα των ΗΠΑ - Χουάν Γκουαϊδό, που αποτελούν ωμή παρέμβαση ενάντια στη βούληση του λαού της Βενεζουέλας.

Οπως αναφέρει, «μόνο ως υποκρισία μπορεί να εκληφθεί το "ενδιαφέρον" του κ. Μητσοτάκη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού της Βενεζουέλας, την ίδια ώρα που η κυβέρνησή του στην Ελλάδα εφαρμόζει το δόγμα "νόμος και τάξη" ενάντια στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, που προωθεί μέτρα περιορισμού των διαδηλώσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία.

Η υποστήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στον πραξικοπηματία Γκουαϊδό και στην επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ - ΕΕ στη Βενεζουέλα ντροπιάζει τη χώρα και το λαό μας. Ο ελληνικός λαός έχει εξαιρετικά πικρή εμπειρία από τέτοιου είδους αμερικανοκίνητα πραξικοπήματα, όπως αυτά που οι Αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους προωθούν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βολιβία, Βενεζουέλα)».

Καλεί το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ