Σε πρώτη παρουσίαση «Ο Βότσεκ» στη Λυρική
Ο «Βότσεκ» είναι μία από τις πρώτες εκτενείς όπερες του 20ού αιώνα που γράφτηκαν σε ατονικό ιδίωμα, με χρήση «τραγουδιστής ομιλίας». Θεωρείται ότι άλλαξε τα δεδομένα στην όπερα, καθώς ασχολήθηκε με ένα θέμα το οποίο μέχρι τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί στη σκηνή ενός λυρικού θεάτρου. Είναι ένα από αυτά τα έργα της όπερας που έχουν σύγχρονη αξία και περιεχόμενο.
Ο «Βότσεκ» βασίζεται στον «Βότσεκ» του Γκέοργκ Μπίχνερ, έργο το οποίο έμεινε ημιτελές και εκδόθηκε το 1879, σαράντα χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα. Ο Μπεργκ ήταν θεατής σε παράσταση του έργου στη Βιέννη το 1914 και αμέσως αποφάσισε να μετατρέψει το κείμενο σε όπερα. Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερα ημιτελή και μισοσβησμένα χειρόγραφα, με διαφορετικές σειρές σύντομων σκηνών. Ο Μπεργκ επέλεξε δεκαπέντε, τις οργάνωσε σε τρεις πράξεις και συνέγραψε ο ίδιος το λιμπρέτο, διατηρώντας τον βασικό χαρακτήρα του θεατρικού με τις πολλές σκηνές, την απότομη και συχνά βίαιη γλώσσα, τον ακραίο ρεαλισμό. Η σύνθεση της όπερας ξεκίνησε πριν από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και ολοκληρώθηκε μετά το τέλος του. Η εμπειρία του πολέμου, μέσα από τη θητεία του Μπεργκ στον αυστροουγγρικό στρατό, επηρέασε βαθιά τη σύνθεση του «Βότσεκ».
Η υπόθεση αφορά τη βία που υφίσταται από το περιβάλλον του ένας απλός, καθημερινός στρατιώτης, με συνέπεια η σκέψη του να χάνεται σε δαιδαλώδεις διαδρομές. Οταν ο Βότσεκ συνειδητοποιεί ότι η γυναίκα του, Μαρί, η μόνη σταθερή αναφορά στη ζωή του, έχει εραστή, την σκοτώνει. Η καθημερινή ζωή των στρατιωτών, η εξευτελιστική εκμετάλλευση του ανίσχυρου οικονομικά και κοινωνικά ανθρώπου, η βία, η σκληρότητα και η εκμετάλλευση παρουσιάζονται στο έργο χωρίς καμία ωραιοποίηση. Είναι χαρακτηριστική η πρώτη σκηνή της όπερας, που ο λοχαγός παρουσιάζεται ως ένας εργοδότης και ο Βότσεκ ως ο υπάλληλός του.
Η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη, εκ μέρους όλων των συντελεστών της παράστασης, ευχαρίστησε την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και ευχήθηκε στη σκηνή του Περισσού να πατήσουν και άλλοι θίασοι του επαγγελματικού θεάτρου, σημειώνοντας πως το επαγγελματικό θέατρο είναι «σχολείο».
Μετά το θάνατο του γαιοκτήμονα, δεύτερου συζύγου της, η Μπερνάρντα Αλμπα γίνεται «εξουσιαστής» του σπιτιού, της περιουσίας, των εργατών γης, ακόμα και της ζωής των πέντε ανύπαντρων θυγατέρων της. Ο θάνατος και οι παραδόσεις που ακολουθεί η Μπερνάρντα επιβάλλουν τον απόλυτο εγκλεισμό των γυναικών στο θεόκλειστο σπίτι. Η ταξική τους θέση αποκλείει τις οποιεσδήποτε σχέσεις με τους «παρακατιανούς». Η πρωτότοκη κόρη της, που έχει κληρονομήσει την περιουσία του πατέρα της, πρώτου συζύγου της Μπερνάρντα, δέχεται πρόταση για γάμο. Αυτή η πρόταση γίνεται το φιτίλι που ξεδιπλώνει το δράμα, αποκαλύπτει την ανάγκη όλων των θυγατέρων της Μπερνάρντα, και όχι μόνο, να ξεφύγουν από αυτό το σπίτι, από αυτό το χωριό, από τη σκληρή προοπτική που μοιάζει να 'χει η ζωή τους...
Παίζουν: Τζένη Καλλέργη, Τιτίκα Σαριγκούλη, Κυριακή Γάσπαρη, Μαρία Δρακοπούλου, Μαρία Συμεών, Δέσποινα Χαριάτη, Κατερίνα Βόλικα, Αννα - Μαρία Βιδάλη, Εφη Χαντζούλη, Αναστασία Χατζηαθανασίου, Σίμων Πάτροκλος.
Αιμοδοσία στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τις μονάδες αιμοληψίας του ΠΠΝΠ και του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» και την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, και καλεί τους δημότες να πάρουν ενεργά μέρος.
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στις 3, 4, 5 και 8 Φλεβάρη, στην πλατεία Γεωργίου, από την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του ΠΠΝΠ. Παράλληλα, από τη Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8 μ.μ. αιμοδοσία στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών - Περιχώρων και την Τρίτη 4 Φλεβάρη, στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ.
Η πρωτοβουλία του δήμου Πατρέων και του Πολιτιστικού Οργανισμού για συλλογή αίματος γίνεται στο πλαίσιο και της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως στις 29 Δεκέμβρη, αμέσως μετά την είδηση της απώλειας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.
Ο Θ. Μικρούτσικος, ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, έκανε έκκληση στον κόσμο να δίνει αίμα για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και, όπως σημειώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός:
«O Θάνος Μικρούτσικος μέσα από αυτή την ανάρτηση περιέλαβε και συγχρόνως περιγράφει την καθημερινή αγωνία και τη δοκιμασία χιλιάδων συνανθρώπων μας. Ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Ανθρώπων που δίνουν τον αγώνα για τη ζωή. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, με αφετηρία και την επιθυμία του Θάνου Μικρούτσικου, του Θάνου της Πάτρας, του πολιτισμού και της δημιουργίας, φιλοδοξεί να καθιερώσει κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη ημερομηνία τη συγκέντρωση αίματος. Φέτος είναι μόνο η αρχή».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΠΟ, με τρόπο αυταρχικό απέναντι σε ανθρώπους που έχουν προσφέρει και παλεύουν αυτήν τη στιγμή για την επιβίωσή τους (ειδικά στους στιχουργούς και στους μεγαλύτερης ηλικίας δημιουργούς η κατάσταση είναι οριακή, με τη μη είσπραξη των δικαιωμάτων τους), δεν δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα. Δηλαδή το αν θα στηρίξει τον νέο συλλογικό φορέα διαχείρισης των δημιουργών και αν θα φροντίσει να περάσει η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των συνθετών και στιχουργών από την ΕΥΕΔ (ο ενδιάμεσος φορέας) στην ΕΔΕΜ, μαζί με όλη την υποδομή σε αρχεία και πελατολόγιο της ΑΕΠΙ που περιήλθε στην ΕΥΕΔ, όπως προβλέπεται από το νόμο.
Και, βέβαια, όσον αφορά το business plan που καλείται να δώσει η ΕΔΕΜ, γίνεται ακόμα πιο φανερό πως η ισχύουσα νομοθεσία αντιμετωπίζει ανισότιμα τους συλλογικούς φορείς των δημιουργών σε σχέση με τις ιδιωτικές ΑΟΔ, π.χ. για την ίδρυση ΟΣΔ απαιτείται άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ για την ίδρυση της ΑΟΔ μια απλή γνωστοποίηση.