ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΡΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ - ΑΣΥΛΟΥ
Επιταχύνεται η υλοποίηση του αντιδραστικού σχεδίου για το Προσφυγικό

INTIME NEWS

Στην ίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε η κυβέρνηση, προκειμένου να επισπευσθεί η εφαρμογή του σχεδίου της για τη διαχείριση του Προσφυγικού, σχεδίου το οποίο ενισχύει την καταστολή κατά των ξεριζωμένων και διαιωνίζει τον εγκλωβισμό τους σε προαναχωρησιακά κέντρα - φυλακές, στη βάση και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τη θέση του υπουργού αναλαμβάνει ο Ν. Μηταράκης και του αναπληρωτή υπουργού ο Γ. Κουμουτσάκος. Τις αρμοδιότητες του Ν. Μηταράκη στο υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει ο Γ. Βρούτσης.

Ανακοινώνοντας την ίδρυση του νέου υπουργείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε: «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Στη φύλαξη των συνόρων μας, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, στις αυξημένες επιστροφές, στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Και όλα αυτά προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, αλλά και τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε διεθνή fora. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, που υπηρετείται και από το νέο υπουργείο, ενισχύει ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Και έρχεται να συμπληρώσει τον αντιδραστικό νόμο για την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης του ασύλου και να γεμίσει τα νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, 5.000 ανθρώπων το καθένα, στα οποία θα ζουν ακόμα και τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ διαιωνίζει τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και τον αποκλεισμό στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ξεριζωμένων.

Πιο συγκεκριμένα, η φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων σημαίνει πως πλέον δεν θα υπάρχουν μόνο περιπολίες του Λιμενικού αλλά και πιο δραστικά μέτρα, που περιλαμβάνουν ακόμα και την παρακολούθηση της διαδρομής των προσφύγων και των μεταναστών από τη στιγμή που ξεκινούν την προσπάθειά τους να έρθουν στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δηλαδή, ένταση των μέτρων καταστολής, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η «επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου», που βεβαίως πρέπει να συνδεθεί με τις «άμεσες επιστροφές», σημαίνει δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα παροχής ασύλου σε ανθρώπους που το δικαιούνται, με ταυτόχρονη ένταση των επαναπροωθήσεων και απελάσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Επιπλέον, όταν μιλάμε για «κλειστά κέντρα» εννοούμε κυριολεκτικά φυλακές, χωρίς δικαίωμα εξόδου από αυτές, στα πρότυπα της Αμυγδαλέζας αλλά και άλλων τέτοιων κέντρων που λειτουργούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

ΝΕΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα για τη διασφάλιση της αντιλαϊκής «σταθερότητας»

Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή βουλευτών» και στόχο τη διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας που χρειάζεται για την απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί στις 22 Γενάρη, προβλέπει νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα με κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες για το πρώτο κόμμα, το οποίο «ενεργοποιείται» από το 25% και πάνω. Αν, δηλαδή, το πρώτο κόμμα πάρει 25% κερδίζει μπόνους 20 εδρών, που θα προστεθούν σε αυτές που του αναλογούν. Ακόμα, θα λαμβάνει 1 έδρα επιπλέον για κάθε 0,5%, ο δε ανώτατος αριθμός είναι οι 30 έδρες. Με άλλα λόγια, στις 20 έδρες που παίρνει έτσι κι αλλιώς το πρώτο κόμμα, θα μπορούν να προστεθούν κλιμακωτά έως και 30 έδρες ακόμα, σύνολο 50 έδρες. Αντίστοιχα μπόνους ισχύουν και για «συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων» που θα έρθει πρώτος.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρ. Σπίρτζης δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί με αυτό το εκλογικό σύστημα «σταματά, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η κατεύθυνση της αναζήτησης και της εύρεσης πολιτικών συγκλίσεων, και μάλιστα αυτό σε μια εποχή που οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να οικοδομήσουν ένα κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης». Κατά τάχθηκε και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με την ειδική του αγορήτρια, Ευαγ. Λιακούλη, να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο είναι «κακή διατύπωση της δικής μας πρότασης». Η διαφορά ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε μία έδρα μπόνους ανά 1% και όχι 0,5% που λέει η κυβέρνηση. Σε θετική κατεύθυνση βρήκε ότι κινείται το νομοσχέδιο το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου, ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος «εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα», ενώ απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον... καθησύχασε ότι «η κυβέρνησή μας από θέση αρχών είναι υπέρ της διαρκούς προσπάθειας συνεργασιών και συγκλίσεων», τις οποίες «θεωρούμε απαραίτητες στην περίοδο που διέρχεται η χώρα, σοβαρότατων εθνικών κινδύνων και προκλήσεων». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να υπάρξουν οι μέγιστες δυνατές συνεργασίες ειδικά σε κεφαλαιώδη θέματα» και «αυτό θα πράξουμε σε επόμενες νομοθετικές πράξεις»...

Σταθερά υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής το ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, έκανε σαφές ότι «στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο το ΚΚΕ συμμετέχει από θέση αρχής, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες» και ότι «το ΚΚΕ τις προτάσεις και τις θέσεις του για τον εκλογικό νόμο δεν τις βάζει στη ζυγαριά και σε "παιχνίδια"», αναφερόμενος στα παζάρια για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή τα περί «κυβέρνησης δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων» που επαναφέρει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνοντας την πάσα από την κυβέρνηση, υψώνοντας εκ νέου κάλπικες διαχωριστικές γραμμές.

«Το ΚΚΕ - τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος - από θέση αρχής υποστηρίζει ως πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή, ανόθευτη και άδολη αναλογική, γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογές. Γιατί η λαϊκή βούληση δεν αποτυπώνεται πραγματικά και αυθεντικά στις εκλογές για το αστικό Κοινοβούλιο», γι' αυτό και καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε αυτήν την πρόταση και στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, όμως απορρίφθηκε από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει ότι κόπτεται για την απλή αναλογική, όταν υπερασπίζεται το πλαφόν που προβλέπεται και σήμερα αλλά και το μπόνους, αφού αναφέρει στις προτάσεις του ότι μπορεί να υπάρχει απόκλιση έως 10% στην κατανομή των εδρών από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο του νόμου είναι «η εξασφάλιση της αντιλαϊκής κυβερνητικής σταθερότητας, που για το λαό σημαίνει μεγάλη αστάθεια και ανασφάλεια». Αλλωστε, «οι ίδιοι που μιλάνε για τις μειοψηφίες των διαδηλωτών και των απεργών και νομοθετούν ότι για να αποφασίσει ένα εργατικό σωματείο την κήρυξη απεργίας πρέπει να το κάνει με ασφυκτικούς όρους (με συμμετοχή του 50%+1 του συνόλου των εργαζομένων σε Γενική Συνέλευση - νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που τον επέκτεινε η ΝΔ), είναι οι ίδιοι που νομοθετούν ότι για να εκλεγεί κυβέρνηση αρκεί η μειοψηφία, είναι οι ίδιοι που νομοθετούν όλα τα απαραίτητα "κόψε - ράψε" για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμα και αν δεν προκύπτει από το αποτέλεσμα των εκλογών».

Εκανε σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη στο λαό πως ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα εξασφαλίζει από μόνο του φιλολαϊκή πορεία και ότι το «κλειδί» για το λαό προκειμένου να προκύψουν θετικές εξελίξεις είναι η οργανωμένη πάλη του βάζοντας μπροστά τις ανάγκες του.

Στο «ύψος τους» ματωμένα «πλεονάσματα» και αντιλαϊκή επίθεση

Σήμερα Πέμπτη αναμένεται η επίσημη έναρξη των διεργασιών γύρω από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 5ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» με τα «τεχνικά» κλιμάκια των «θεσμών», ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα ακολουθήσουν τα παζάρια με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια.

Στο επίκεντρο βρίσκονται το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς βέβαια και οι γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία, που εκτείνονται στο πλαίσιο και της 6ης «αξιολόγησης».

Σε αυτό το πλαίσιο δρομολογούνται:

-- Η «αναθεώρηση» των αντικειμενικών τιμών στην ακίνητη περιουσία (αναμένεται μέχρι τον Μάη του 2020), που αποτελεί μία ακόμα «εφεδρεία» για την ένταση της φοροληστείας απέναντι στο λαό και τη στήριξη των προνομίων και «διευκολύνσεων» που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το κεφάλαιο.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός για το 2020 προβλέπει εκτεταμένες διασταυρώσεις μεταξύ ΑΑΔΕ και Κτηματολογίου, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν διαφορές στις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας με στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων.

-- Η «ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους», με «ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων», που σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται ο λεγόμενος «ενιαίος πτωχευτικός κώδικας» για την ενιαία διαχείριση των κάθε είδους οφειλών για τα νοικοκυριά, καθώς και για επιχειρήσεις, όπως για χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά.

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, η 5η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φλεβάρη, για να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 16 Μάρτη, προκειμένου, όπως προγραμματίζουν, να ολοκληρωθεί ένας ακόμη αντιλαϊκός κύκλος.

Αστρονομικά τα ματωμένα «πλεονάσματα»

Στο μεταξύ, στο αστρονομικό ύψος των 4,96 δισ. ευρώ έφτασε το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού στο 12μηνο του 2019, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του: Οι κάθε είδους δαπάνες περικόπηκαν στα 55,2 δισ. (από 56,3 δισ. πέρυσι) με περαιτέρω μείωση ύψους 1,1 δισ. Η μάζα των φόρων έφτασε στα 51,45 δισ. με υπέρβαση του στόχου κατά 92 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για το 2020 το «πρωτογενές πλεόνασμα», σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας», προβλέπεται στα 7 δισ. ή στο 3,58% του ΑΕΠ (197,3 δισ.), καθ' υπέρβαση του αντιλαϊκού στόχου ύψους 164 εκατ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το πρόβλημα έχει να κάνει με την πολιτική που εφαρμόζεται

Σε σχόλιό του για την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το πρόβλημα του Προσφυγικού δεν έχει να κάνει τόσο με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά από 6 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, όσο με το ποια πολιτική θα εφαρμόσει αυτό το υπουργείο, κι αυτή δεν είναι άλλη από την εφαρμογή της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, της Συνθήκης του Δουβλίνου, δηλαδή της πολιτικής της ΕΕ, που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, αλλά και του πρόσφατου νόμου για το άσυλο ο οποίος παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων.

Τώρα πρέπει να αυξηθεί η αλληλεγγύη και η πάλη για να κλείσουν όλα τα hot spots, για να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο απ' τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους και χτυπώντας τα κυκλώματα παράνομης διακίνησής τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ