Πέμπτη 16 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΡΥΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ - ΑΣΥΛΟΥ
Επιταχύνεται η υλοποίηση του αντιδραστικού σχεδίου για το Προσφυγικό

INTIME NEWS

Στην ίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε η κυβέρνηση, προκειμένου να επισπευσθεί η εφαρμογή του σχεδίου της για τη διαχείριση του Προσφυγικού, σχεδίου το οποίο ενισχύει την καταστολή κατά των ξεριζωμένων και διαιωνίζει τον εγκλωβισμό τους σε προαναχωρησιακά κέντρα - φυλακές, στη βάση και της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τη θέση του υπουργού αναλαμβάνει ο Ν. Μηταράκης και του αναπληρωτή υπουργού ο Γ. Κουμουτσάκος. Τις αρμοδιότητες του Ν. Μηταράκη στο υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει ο Γ. Βρούτσης.

Ανακοινώνοντας την ίδρυση του νέου υπουργείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε: «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ακολούθησε διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Στη φύλαξη των συνόρων μας, στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, στις αυξημένες επιστροφές, στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Και όλα αυτά προωθώντας παράλληλα την αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, αλλά και τη διεθνοποίηση του προβλήματος σε διεθνή fora. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι η ταχύτερη υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Επισημαίνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, που υπηρετείται και από το νέο υπουργείο, ενισχύει ακόμα περισσότερο τον εγκλωβισμό και την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Και έρχεται να συμπληρώσει τον αντιδραστικό νόμο για την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης του ασύλου και να γεμίσει τα νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης, 5.000 ανθρώπων το καθένα, στα οποία θα ζουν ακόμα και τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ διαιωνίζει τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και τον αποκλεισμό στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ξεριζωμένων.

Πιο συγκεκριμένα, η φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων σημαίνει πως πλέον δεν θα υπάρχουν μόνο περιπολίες του Λιμενικού αλλά και πιο δραστικά μέτρα, που περιλαμβάνουν ακόμα και την παρακολούθηση της διαδρομής των προσφύγων και των μεταναστών από τη στιγμή που ξεκινούν την προσπάθειά τους να έρθουν στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Δηλαδή, ένταση των μέτρων καταστολής, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η «επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου», που βεβαίως πρέπει να συνδεθεί με τις «άμεσες επιστροφές», σημαίνει δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα παροχής ασύλου σε ανθρώπους που το δικαιούνται, με ταυτόχρονη ένταση των επαναπροωθήσεων και απελάσεων με συνοπτικές διαδικασίες. Επιπλέον, όταν μιλάμε για «κλειστά κέντρα» εννοούμε κυριολεκτικά φυλακές, χωρίς δικαίωμα εξόδου από αυτές, στα πρότυπα της Αμυγδαλέζας αλλά και άλλων τέτοιων κέντρων που λειτουργούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ