ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
CHAMPIONS LEAGUE
Η «πρόγευση» της κλειστής λίγκας και οι ανταγωνισμοί

Με «εικόνα από το μέλλον» του ευρωπαϊκού διασυλλογικού ποδοσφαίρου μοιάζει η φάση των «16» του Champions League 2019 - 2020, όπως διαμορφώθηκε πριν από λίγες μέρες: Και οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν από τη φάση των ομίλων αγωνίζονται στα πέντε ισχυρότερα εθνικά πρωταθλήματα της Ευρώπης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού και αποτελεί «πρόγευση» των όσων έρχονται, με δεδομένο και τον σχεδιασμό για αλλαγές στη δομή της διοργάνωσης από το 2024 τον οποίο επεξεργάζεται η UEFA την τελευταία διετία.

Το «big 5» ...και οι άλλοι

Σε περίπου ενάμιση μήνα θα δώσουν τη μάχη για την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League οι τέσσερις εκπρόσωποι της Αγγλίας (Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Τότεναμ) και οι ισάριθμοι εκπρόσωποι της Ισπανίας (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο Μαδρίτης και Βαλένθια), τρεις εκπρόσωποι της Ιταλίας (Γιουβέντους, Νάπολι και Αταλάντα), άλλοι τρεις της Γερμανίας (Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ και Λειψία) και δύο της Γαλλίας (Παρί Σεν Ζερμέν και Λιόν).

Και, φυσικά, οι ομάδες του «big 5» θα έχουν την αποκλειστικότητα και στη διαχείριση των κερδών από τη συμμετοχή στη διοργάνωση, έχοντας «απαλλαγεί» από την παρουσία εκπροσώπων άλλων πρωταθλημάτων.

Υπόθεση ομάδων από πέντε μόλις χώρες έχει γίνει το φετινό Champions League

Associated Press

Υπόθεση ομάδων από πέντε μόλις χώρες έχει γίνει το φετινό Champions League
Πρόκειται για σαφή ποιοτική διαφορά ως προς το έλλειμμα αντιπροσωπευτικότητας της - τύποις πανευρωπαϊκής - διοργάνωσης, σε σχέση με ό,τι είχαμε συνηθίσει. Σε καθεμιά από τις 10 τελευταίες σεζόν του Champions League είχαν προκριθεί στα νοκ άουτ τουλάχιστον δύο ομάδες εκτός «big 5». Συγκεκριμένα, είχαν δώσει το «παρών» στη φάση των «16» ομάδες από: Ολλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρωσία, Κύπρο, Σκοτία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία και Βέλγιο.

Τα πρώτα δείγματα...

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος δεν είναι τυχαία. Σε συνέχεια και των όσων έγιναν πέρυσι - όπου προκρίθηκαν στον τελικό Λίβερπουλ και Τότεναμ, δύο ομάδες από την ίδια χώρα και μάλιστα την Αγγλία, το ισχυρότερο μέλος του «big 5» - αποτελεί το αποτύπωμα των τελευταίων αλλαγών στις οποίες προχώρησε η UEFA:

Απευθείας πρόκριση στους ομίλους για τέσσερις ομάδες από το καθένα από τα πρωταθλήματα Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Ιταλίας, τα οποία έτσι κατέλαβαν τις 16 από τις 32 θέσεις της φάσης των ομίλων, και άλλες 10 θέσεις απευθείας συμμετοχής για ομάδες από τα πρωταθλήματα των χωρών στις θέσεις 5 έως 10 της γενικής βαθμολογίας της UEFA.

Ετσι, φέτος, σε ένα σκηνικό χαρακτηριστικό της νέας κατάστασης, το καλοκαίρι στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Champions League διεξήχθησαν τέσσερις συνολικά γύροι αγώνων (τρεις προκριματικοί και τα πλέι οφ) για να προκριθούν στους ομίλους 6 ομάδες όλες κι όλες, οι οποίες απλά συμπλήρωσαν το «παζλ» της φάσης των ομίλων.

...της μελλοντικής εικόνας

Η κλειστή λίγκα είναι ο στόχος των ισχυρών και προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν την UEFA

Associated Press

Η κλειστή λίγκα είναι ο στόχος των ισχυρών και προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν την UEFA
Και έπεται συνέχεια στη διαδικασία αλλαγής της φυσιογνωμίας του Champions League, όπως μαρτυρούν οι νέες «καινοτομίες» που σχεδιάζονται στα κέντρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου προς εφαρμογή την πενταετία 2024 - 2028.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει στο φως μέχρι στιγμής, οδεύουμε προς νέα μείωση των «ελεύθερων» θέσεων για τη φάση των ομίλων, από 6 σε 4, ενώ προωθείται αλλαγή και στη διάρθρωση των «32», και συγκεκριμένα 4 όμιλοι με 8 ομάδες έκαστος - αντί για 8 ομίλους με 4 ομάδες έκαστος, όπως ισχύει σήμερα. Ο στόχος προφανής: Περισσότεροι στάνταρ αγώνες μέσα στη σεζόν, η οποία έτσι - τουλάχιστον από το Σεπτέμβρη μέχρι και το Φλεβάρη - θα μοιάζει με πρωτάθλημα.

Παράλληλα προωθείται η δημιουργία μιας νέας διοργάνωσης, ουσιαστικά ενός Europa League 2, σε μια προσπάθεια για περαιτέρω διαχωρισμό της «ήρας» από το «στάρι», και μέσω του «ντόμινο» στις συμμετοχές να προκύψει με πιο αποτελεσματικό τρόπο η μείωση του αριθμού των πρωταθλημάτων που θα εκπροσωπούνται στο Champions League.

Οι κερδισμένοι και οι... λιγότερο κερδισμένοι

Τόσο οι αλλαγές που εφαρμόζονται ήδη όσο και αυτές που δρομολογούνται εκφράζουν το αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε στην UEFA από τους πλούσιους συλλόγους, οι οποίοι ζητούσαν μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα» των κερδών. Απειλούσαν μέχρι και με αποχώρηση και δημιουργία ξεχωριστής διοργάνωσης κλειστού τύπου, με εγγυημένα συμβόλαια συμμετοχής, στα πρότυπα της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ.

Η δε UEFA, σε αντίθεση με τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της - διά στόματος προέδρου της, Αλεξάντερ Τσέφεριν - ότι τάσσεται υπέρ μιας «ανοιχτής διοργάνωσης», εκ των πραγμάτων βρίσκεται σε μια πορεία διαρκούς ικανοποίησης των ισχυρών, προκειμένου να αποφύγει περιπέτειες...

Στις παραπάνω εξελίξεις αντιδρούν έντονα οι περισσότερες ευρωπαϊκές λίγκες και οι σύλλογοί τους, που βλέπουν να περιορίζεται δραματικά το μερίδιό τους στην «πίτα» των κερδών. Δεν πρόκειται για «χαμένους», φυσικά. Δεν υπάρχουν τέτοιοι στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου των πολυεθνικών και των επιχειρηματικών ανταγωνισμών - μόνο κερδισμένοι και... λιγότερο κερδισμένοι. Η δε σύγκρουση ανάμεσα στους ισχυρότερους και τους λιγότερο ισχυρούς συλλόγους αποτελεί έκφραση της διαπάλης για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σχετικά με τα τεράστια κέρδη της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, διαπάλης η οποία έχει και ανακατατάξεις.


Μπ. Τσ.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
SUPER LEAGUE 1
Ξεχωρίζουν τα ματς σε ΟΑΚΑ και Βόλο

Ο αγώνας μεταξύ Παναθηναϊκού και Αρη, με μεγάλη σημασία για τη μάχη της πρώτης πεντάδας, και η αποστολή του πρωτοπόρου Ολυμπιακού στον Βόλο ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής της Super League 1, τελευταίας για το 2019. Ο έτερος της κορυφής, ΠΑΟΚ, έχει τον πρώτο λόγο με αντίπαλο τον Ατρόμητο στην Τούμπα, ο αγώνας όμως κρύβει παγίδες για τους πρωταθλητές. Οσο για την 3η ΑΕΚ, δοκιμάζεται στη Λαμία με αντίπαλο την ανεβασμένη αγωνιστικά τοπική ομάδα και θέλει να διατηρήσει απόσταση ασφαλείας από τους άλλους διεκδικητές της 3ης θέσης. Αναλυτικά:

Σάββατο 21/12: Αστέρας Τρίπολης - Ξάνθη (19.30 - Novasports 1), Λαμία - ΑΕΚ (20.00 - ΕΡΤ)

Κυριακή 22/12: ΑΕΛ - Πανιώνιος (15.00 - Novasports 1), Παναιτωλικός - ΟΦΗ (17.00 - ΕΡΤ ), Βόλος - Ολυμπιακός (17.15 - Novasports 1), Παναθηναϊκός - Αρης (19.30 - Novasports 1)

Δευτέρα 23/12: ΠΑΟΚ - Ατρόμητος (18.00 - PAOK TV)

SUPER LEAGUE 2
Ηπειρώτικο ντέρμπι κορυφής

Η αναμέτρηση του πρωτοπόρου της Super League 2 ΠΑΣ Γιάννινα με τον 2ο της βαθμολογίας Καραϊσκάκη Αρτας δεσπόζει στο πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής. Με ενδιαφέρον αναμένεται και το κρητικό ντέρμπι ανάμεσα σε Εργοτέλη και Χανιά. Αναλυτικά:

Σάββατο: Πλατανιάς - Απόλλων Λάρισας (15.00 - ΕΡΤ).

Κυριακή: Κέρκυρα - Δόξα Δράμας (14.30), Λεβαδειακός - Απόλλων Πόντου (14.45 - ΕΡΤ), ΠΑΣ Γιάννινα - Καραϊσκάκης Αρτας (15.00).

Δευτέρα: Εργοτέλης - Χανιά (17.00 - ΕΡΤ)

FOOTBALL LEAGUE
Στη Νίκαια τα βλέμματα

Στο ντέρμπι μεταξύ του 2ου Ιωνικού και της 3ης Βέροιας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στη 13η αγωνιστική της Football League, αυτή την Κυριακή. Επικίνδυνη αποστολή έχουν τα πρωτοπόρα Τρίκαλα στον Βόλο με αντίπαλο τη Νίκη. Αναλυτικά:

13.00: Ιάλυσος - Θεσπρωτός. 15.00: Αιγάλεω - Τρίγλια, Ιωνικός - Βέροια, Νίκη Βόλου - Τρίκαλα, Καβάλα - Ολυμπιακός Βόλου, Ασπρόπυργος - Διαγόρας (ΕΡΤ3), Καλαμάτα - ΟΦ Ιεράπετρας.

BASKET LEAGUE
Δοκιμασίες στα ψηλά

Οι εκτός έδρας αποστολές για τις ομάδες που μάχονται για μια θέση στην πρώτη τριάδα της Basket League ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής. Προμηθέας Πάτρας και Περιστέρι, που ισοβαθμούν στη 2η θέση, αγωνίζονται με αντιπάλους τον ΠΑΟΚ και τον Κολοσσό Ρόδου αντίστοιχα, ενώ η 3η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τη Λάρισα με στόχο τη διεύρυνση του αήττητου σερί της. Κατά τ' άλλα, για το πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα συγκρούονται Ηφαιστος Λήμνου και Ηρακλής. Αναλυτικά:

Σάββατο: 15.30 (ΕΡΤ, παράλληλη μετάδοση): Ηφαιστος Λήμνου - Ηρακλής, Κολοσσός Ρόδου - Περιστέρι. 15.45 (ΕΡΤ, π/μ): Αρης - Λαύριο, Ιωνικός - Πανιώνιος. 17.45: ΠΑΟΚ - Προμηθέας (ΕΡΤ).

Κυριακή: Παναθηναϊκός - Ρέθυμνο (17.00 - Cosmote Sport 4), Λάρισα - ΑΕΚ (19.15 - ΕΡΤ).

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ Κ20
Στην κορυφή του κόσμου η Εθνική

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο πόλο αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά η Εθνική ομάδα νέων, η οποία στον τελικό της διοργάνωσης του Κουβέιτ νίκησε 6-4 τη Σερβία και υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 2017 στο Βελιγράδι. Η Εθνική ολοκλήρωσε το τουρνουά αήττητη και πρόσθεσε άλλη μια μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό του ελληνικού πόλο.

Το μεγάλο όπλο για τους παίκτες του Τεό Λοράντου ήταν για άλλη μια φορά η αποτελεσματική τους άμυνα, καθώς κράτησαν τη Σερβία χωρίς γκολ σχεδόν για όλο το πρώτο ημίχρονο, μέχρι και 2'30'' πριν από την ανάπαυλα (3-1 το σκορ ημιχρόνου). Η ελληνική ομάδα κράτησε ανέπαφη την εστία της και στην τρίτη περίοδο, με τον τερματοφύλακά της Μητράκη να πραγματοποιεί σπουδαία εμφάνιση. Η τελευταία περίοδος μετατράπηκε σε ντέρμπι όταν οι Σέρβοι μείωσαν στο γκολ (5-4), η Εθνική όμως έδειξε χαρακτήρα και με το καθοριστικό γκολ του Κάκαρη «σφράγισε» τη νίκη και το χρυσό μετάλλιο.

Τα οκτάλεπτα: 2-0, 3-1, 0-0, 6-4

Ελλάδα: Δαλμάρας, Καλογερόπουλος, Αλαφραγκής 2, Γκιουβέτσης 2, Νικολαΐδης 1, Παπαναστασίου, Κάκαρης 1, Ρομπόπουλος, Παπαγεωργίου, Δίπλαρος, Χαλυβόπουλος, Γωνιωτάκης, Μητράκης

Σερβία: Γκαβρίλοβιτς, Μπράνκοβιτς 1, Μπάρατς, Νέσιτς, Στανόγεβιτς 1, Μίτροβιτς, Βούτσινιτς, Τσβέτκοβιτς 1, Μαρτίνοβιτς, Σουλτς, Πλεβάντσιτς, Ράντοβιτς 1, Μίσοβιτς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ