ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντονη στρατιωτική και διπλωματική κινητικότητα

Η επιθετικότητα και τα παζάρια της Τουρκίας δυναμώνουν σε ένα πλαίσιο βαθιών ανταγωνισμών

Η ρωσική πυραυλάκατος «Ustinov» πλέει και αυτή στη Μεσόγειο
Η ρωσική πυραυλάκατος «Ustinov» πλέει και αυτή στη Μεσόγειο
Το νομοσχέδιο «East Med Act», που ενέκρινε την Πέμπτη η Γερουσία των ΗΠΑ, ήρθε να επιβεβαιώσει ξανά την σημασία που έχει η γειτονιά μας για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, στην αντιπαράθεσή του με Ρωσία - Κίνα, αλλά και στη «διαπραγμάτευσή» του με «εταίρους» όπως η ΕΕ.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τη χώρα μας «πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ» και την Κύπρο «στρατηγικό εταίρο - κλειδί», διαμηνύοντας ότι μαζί με το Ισραήλ οι τρεις τους και οι ΗΠΑ εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους «να αμυνθούν εναντίον κακόβουλων επιρροών στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», όπου ως «κακόβουλες επιρροές» η Ουάσιγκτον περιγράφει τους σχεδιασμούς Μόσχας και Πεκίνου.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, αλλά και ξεχωριστά κονδύλια ως «στρατιωτική βοήθεια» προς Ελλάδα και Κύπρο, ύψους 5 εκατ. και 2 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν διακριτά πλεονεκτήματα έναντι των αντιπάλων τους, εντείνουν τα παζάρια τους με την Τουρκία, παρά τις σοβαρές διμερείς διαφωνίες τους σε πολλά θέματα (Συρία, Ιράν κ.τ.λ.), για να δυσκολέψουν την προσέγγιση Αγκυρας - Μόσχας και όχι μόνο.

Αυτό ανέδειξε και η επιλογή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιχειρήσει να «μαζέψει» πρόσφατη απόφαση του Κογκρέσου που αναγνώριζε ως Γενοκτονία τα γεγονότα του 1915 με θύματα εκατομμύρια Αρμένιους και να παραπέμψει σε «ηπιότερες» τοποθετήσεις του Προέδρου Τραμπ.

Επίσης, η Ουάσιγκτον αντέδρασε προσεκτικά στις νέες «προειδοποιήσεις» της Αγκυρας ότι θα επανεξετάσει τους όρους παραχώρησης των βάσεών της σε Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ. Ετσι, ο (γνωστός κατά τ' άλλα για τους επικριτικούς τόνους του κατά της Αγκυρας) υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ δήλωσε ότι πρέπει να μιλήσει σύντομα με τον Τούρκο ομόλογό του, για να καταλάβει τις τουρκικές προειδοποιήσεις «και πόσο σοβαρές είναι».

Συμπλήρωσε δε ότι οι Τούρκοι «είναι κυρίαρχο έθνος, οπότε έχουν δικαίωμα να φιλοξενούν ή να μη φιλοξενούν ΝΑΤΟικές βάσεις ή ξένα στρατεύματα», αλλά βέβαια από την άλλη «αυτό το ζήτημα (της παραχώρησης ή όχι τόσο κρίσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων) εξελίσσεται σε κάτι που αφορά τη Συμμαχία, τη δέσμευσή τους στη Συμμαχία...».

Ασκήσεις και επισκέψεις Ευρωπαίων

Τις δικές τους κινήσεις μελετούν οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές. Μετά από την πρόσφατη στρατιωτική άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου, η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει στην περιοχή μας το ωκεανογραφικό ερευνητικό πλοίο «Pourquoi pas», για έρευνες στα νότια της Κρήτης, όπου - θυμίζουμε - η γαλλική «Total» διαθέτει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μέσα από κοινοπραξία (μαζί με «ExxonMobil», «Ελληνικά Πετρέλαια»).

Η Γερμανία προχώρησε επίσης σε στρατιωτική άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου την Πέμπτη 19/12, μαζί με τη Λευκωσία, ανήμερα μάλιστα επίσημης συνάντησης που η υπουργός Αμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ είχε με τον Κύπριο ομόλογό της Σ. Αγγελίδη, για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας (ειδικά στο πλαίσιο «της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας», PESCO).

Η Ιταλία έστειλε τον ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάγιο στη Λιβύη, όπου συναντήθηκε και με τις δύο πλευρές, για να δηλώσει μετά ότι η κυβέρνηση Κόντε είναι έτοιμη να συμβάλει «στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη λιβυκή κρίση».

Τουρκικές βάσεις και ρωσικά γυμνάσια

Από τη μεριά της, για να αναβαθμίσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα στην περιοχή, η Τουρκία επικαλέστηκε «σύμβαση» που υπέγραψε με το ψευδοκράτος, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις της να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο στην περιοχή Λευκονοίκου στην κατεχόμενη Κύπρο«όταν θέλουν». Μάλιστα, ήδη τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου «Bayraktar TB2» προσγειώθηκαν στην περιοχή.

Ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κ. Οζερσάι δήλωσε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη» αυτά να είναι οπλισμένα. Την ίδια στιγμή, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι στο Λευκόνοικο εξετάζεται η αποστολή ακόμα και τουρκικών «F-16», ενώ επανήλθαν και τα σενάρια για δημιουργία τουρκικής ναυτικής βάσης στο ψευδοκράτος.

Πάντως, από τις πιο «ενδιαφέρουσες» εξελίξεις ήταν οι επαφές ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ, που φαίνεται να μελετούν πιο εντατικά τις προϋποθέσεις για μια πιθανή συνεργασία στη μεταφορά υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη, με την κυπριακή κυβέρνηση να δηλώνει «ανοιχτή» σε μια διαμεσολάβηση του Ισραήλ, προκειμένου να υπάρξει «δίαυλος» με την Τουρκία.

Τέλος, απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει και η νέα ναυτική άσκηση που έκανε στη γειτονιά μας η Ρωσία, μαζί με τη Συρία, που έγινε με επίκεντρο τη ρωσική βάση στην Ταρτούς, με τη συμμετοχή 2.000 ανδρών και περίπου 10 πλοίων. Μάλιστα, στα τέλη της βδομάδας έγινε γνωστή και η παρουσία στη Μεσόγειο της ρωσικής πυραυλάκατου «Marshal Ustinov», συνοδευόμενη από το σκάφος «SB-406» και το τάνκερ «Vyazma», όπου θα εκτελέσουν αποστολές σύμφωνα με τον επιχειρησιακό προγραμματισμό μεγάλων αποστάσεων, μεταξύ άλλων και ασκήσεις «αντι-σαμποτάζ».


Α. Μ.

ΛΙΒΥΗ
Επιταχύνονται οι εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων

Οι ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σχετίζονται άμεσα με τις εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων στη Λιβύη. Η κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας», Φαγιέζ Σάρατζ (που υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία, το Κατάρ και την Ιταλία), αποφάσισε την Πέμπτη να υλοποιήσει το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας με την Αγκυρα, νιώθοντας να απειλείται από την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ έχουν εδώ και δύο βδομάδες ξεκινήσει το τελευταίο - όπως υποστηρίζουν - στάδιο με στόχο την πλήρη κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, έπειτα από την πρόσφατη περικύκλωσή της.

Σε κάθε περίπτωση, το «πράσινο φως» της κυβέρνησης Σάρατζ στην Αγκυρα επιταχύνει και εντείνει τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, καθώς η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, φέρεται (κατά πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ») να έχει ήδη διατάξει την ηγεσία του στρατού να ξεκινήσει τις προετοιμασίες σε πολεμικά αεροσκάφη και πλοία για τη μεταφορά στρατευμάτων στο λιβυκό έδαφος... Τα πρώτα τουρκικά στρατεύματα αναμένονται έως τα μέσα Γενάρη.

Αντίδραση της Ρωσίας

Την Παρασκευή, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο αξιωματούχους στο υπουργείο Εξωτερικών, μετέδωσε τη «μεγάλη ανησυχία» της Μόσχας για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικών στρατευμάτων (μετά τη Συρία και...) στη Λιβύη. Πρόκειται για ζήτημα που θα τεθεί, ως γνωστόν, το Γενάρη στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στη Μόσχα Πούτιν και Ερντογάν, με τον τελευταίο να δηλώνει πως δεν σκοπεύει να μείνει σιωπηλός στο ζήτημα ανάμειξης Ρώσων μισθοφόρων στο πλευρό του στρατηγού Χάφταρ στη Λιβύη.

Η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι (που έχει ταχθεί στο πλευρό του στρατηγού Χάφταρ μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας «Middle East Monitor», ετοιμάζεται να στείλει νέα ρωσικά άρματα μάχης στον «Λιβυκό Εθνικό Στρατό» του Χάφταρ, ενισχύοντάς τον έμπρακτα στο πεδίο της κρίσιμης μάχης για τον έλεγχο της Τρίπολης.

Στο επικείμενο παζάρι με πρόσχημα την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στη Λιβύη αναφερόταν ουσιαστικά και η ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλώντας «όλους τους εξωτερικούς παράγοντες να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη».


Δ. ΟΡΦ.

Τα ερωτήματα παραμένουν

Πριν από λίγες μέρες, διεθνή Μέσα Ενημέρωσης κατέγραφαν ως ισχυρό ενδεχόμενο να έχει ήδη ξεκινήσει η μεταφορά των ΝΑΤΟικών πυρηνικών όπλων από τη βάση του Ιντσιρλίκ, σημειώνοντας την έντονη δραστηριότητα αμερικανικών μεταγωγικών, που απογειώνονταν από την τουρκική βάση με προορισμό την Ευρώπη. Ο «Ριζοσπάστης» από το πρωτοσέλιδό του έθεσε ερωτήματα για το αν γνωρίζει κάτι η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένο μάλιστα ότι η βάση του Αραξου είναι ανάμεσα σε εκείνες που μπορούν να φιλοξενήσουν πυρηνικά. Μάλιστα, οι υποδομές της έχουν «εκσυγχρονιστεί» σχετικά πρόσφατα, αναθερμαίνοντας τα σχετικά σενάρια. Η κυβέρνηση καμιά απάντηση δεν έδωσε για να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα. Το ερώτημα παραμένει: Υπάρχει σε εξέλιξη κίνηση για τη μεταφορά των πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ στην Ευρώπη; Είναι η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο Αραξος σε ετοιμότητα να υποδεχτεί αυτά τα πυρηνικά; Ιδού η απορία...

Στρατιωτική συμφωνία με την Ελλάδα επικαλείται ο ναύαρχος του Χάφταρ

Μια δήλωση που προκαλεί πολλά ερωτήματα έκανε την Παρασκευή ο λεγόμενος επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων του LNA Φάρατζ αλ Μαχντάουι, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Asharq al Awsat», όπου ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει συμφωνία με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για να αποτραπεί η παρουσία ύποπτων τουρκικών πλοίων προς τη Δυτική Λιβύη και δη προς τις πόλεις Μισράτα και Τρίπολη».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο «να βυθίσει οποιοδήποτε ύποπτο πλοίο πλησιάσει την περιοχή, μολονότι θα προτιμούσε να το καταλάβει μαζί με το φορτίο του, για να δείξει στον κόσμο τη δράση της Τουρκίας». Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Ο Χάφταρ προειδοποίησε ότι ο τουρκικός στρατός που θα επιχειρήσει να εισβάλει στη Λιβύη θα αποτελεί «νόμιμο στόχο» του, ενώ την Παρασκευή έδωσε τελεσίγραφο 72 ωρών στις φιλοτουρκικές πολιτοφυλακές να αποσυρθούν από την Τρίπολη και τη Σύρτη, ειδάλλως θα συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον τους.

Επίσης, την Παρασκευή η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» αποκάλυψε επιστολή του δοτού Λίβυου πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ, με την οποία ζητά «βοήθεια» από Ιταλία, ΗΠΑ, Βρετανία και Αλγερία ώστε να αντιμετωπίσει την επίθεση Χάφταρ για έλεγχο της Τρίπολης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ