ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από φοιτητές και μαθητές

Στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στη Θεσσαλονίκη
Το μήνυμα της συνέχισης των αγώνων τους για τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει, κόντρα σε κάθε προσπάθεια καταστολής, έδωσαν την Παρασκευή φοιτητές και μαθητές που διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με αφορμή και τη συμπλήρωση 11 χρόνων από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από σφαίρα αστυνομικού.

«Τα όνειρα δεν καταστέλλονται με την τρομοκρατία. Νόμος είναι οι ανάγκες μας και όχι η αδικία» ήταν το μήνυμα στο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, η οποία είχε απευθύνει στους μαθητές κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση και για δράσεις μέσα στα σχολεία. Οι μαθητές με τα συνθήματα και την παρουσία τους απαίτησαν το σχολείο των αναγκών τους, φώναξαν «έξω από τα σχολεία μας οι πολυεθνικές».

Ενωσαν τις φωνές τους με τους φοιτητές που διαδήλωσαν μαζί τους, στα συνθήματα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά» και «Μαθητές - φοιτητές, ενωμένοι νικητές», καταγγέλλοντας την πολιτική που συμπιέζει τα μορφωτικά τους δικαιώματα και που πάει χέρι χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό. Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο είχαν πάρει μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, οι οποίοι από την αρχή της χρονιάς, μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες αγωνιστικές διεργασίες, απαντούν στις νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τις διεκδικήσεις για την Παιδεία των αναγκών τους. Στα φοιτητικά μπλοκ κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην καταστολή, που είναι η συχνή κυβερνητική απάντηση σε αυτές τις διεκδικήσεις, όπως «Εξω τα ΜΑΤ απ' τις σχολές, το άσυλο θα μείνει στους φοιτητές», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία».

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Στο πλευρό τους βρέθηκαν και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στην Ομόνοια, αφού πέρασε από τις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου και από το Σύνταγμα.

Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στη συνάντηση συντονισμού των σχολείων της Αθήνας, όπου θα συζητηθεί η συνέχεια στη δράση τους και θα εκλεγεί η νέα Συντονιστική Επιτροπή τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η πορεία φοιτητών και μαθητών ενάντια στο νομοσχέδιο για την Παιδεία και στην καταστολή. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν φοιτητές από μια σειρά συλλόγους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, καθώς και το Συντονιστικό Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, σε κλιμάκωση του αγώνα του φοιτητικού κινήματος και μαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων καλούν οι φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη συντονισμού η οποία έγινε την Πέμπτη στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ.

Η κοινή ανακοίνωση των συλλόγων καλεί στις κινητοποιήσεις ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης ΝΔ για την Παιδεία. Καλεί επίσης τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για κινητοποίηση στην πρυτανεία, τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη στις 11 π.μ., «για να πάρει πίσω τις δηλώσεις του ο πρύτανης και να πάρει θέση η πρυτανεία για το νομοσχέδιο Κεραμέως».

Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αγγλικής Φιλολογίας, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Επιστημών, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Ψυχολογικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Φαρμακευτικής, Γεωλογικού, Πληροφορικής, Πολιτικών Μηχανικών, Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υπ. Διδακτόρων του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών. Επίσης την ανακοίνωση στηρίζουν οι Συνελεύσεις Φοιτητών Δασολογίας, πρώην ΣΤΕΦ του ΣΕΥΠ, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής ΠΑΜΑΚ, και τα Διοικητικά Συμβούλια των Τμημάτων ΤΕΦΑΑ, Κτηνιατρικής, Φυσικού, ΣΟΦΕΘ και Παιδαγωγικού.

Νέο «λοκ άουτ» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Για άλλη μια φορά, την Παρασκευή, η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) επέβαλε ένα ιδιότυπο «λοκ άουτ» και με πρόσχημα την «ασφάλεια» έβαλε λουκέτο στο ίδρυμα για μία μέρα.

Με κινητοποίησή της το πρωί της Παρασκευής έξω από το ίδρυμα, η ΚΝΕ διαμαρτυρήθηκε γι' αυτήν την απόφαση. «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη απόφαση της Πρυτανείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών να κάνει lock out στη σχολή, μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα!», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση ΑΣΟΕΕ της ΚΝΕ, την οποία μοίραζε στους φοιτητές της Σχολής που περνούσαν από κει. Και πρόσθετε: «Αυτή η εξέλιξη πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, καθώς έρχεται σε περίοδο όπου έχουν αναπτυχθεί φοιτητικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΕΕ που επιτίθεται στα δικαιώματα και τις σπουδές μας. Να προβληματίσει κάθε φοιτητή για το τι κρύβεται πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα της Πρυτανείας για την "αναγκαστική" παράταση του εξαμήνου. Απαιτούμε εδώ και τώρα η Πρυτανεία να πάρει απόφαση για την άρση του lock out».

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη απόφαση είχε πάρει την Πέμπτη και η Κοσμητεία της Νομικής Αθήνας, που έκλεισε για δύο μέρες τη σχολή και η αντίστοιχη Οργάνωση της ΚΝΕ βρέθηκε και πάλι εκεί μαζί με φοιτητές των Τμημάτων της Νομικής, που διαμαρτυρήθηκαν γι' αυτήν την κατάσταση.

Κινητοποίηση των σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ., απευθύνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Αττικής, για τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολές.

Οπως τονίζει στο κάλεσμά του ο ΣΥΣΔΙΕΚ, από την πρώτη μέρα στη σχολή οι σπουδαστές συναντούν μια σειρά από εμπόδια, όπως την ανυπαρξία βιβλίων και αναλώσιμων, ανύπαρκτα ή απαρχαιωμένα εργαστήρια, απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική άσκηση, ακόμη και επιβολή διδάκτρων σε ορισμένα δημόσια ΙΕΚ.

Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, οι σπουδαστές διεκδικούν: Αμεση εξασφάλιση πλήρους χρηματοδότησης για όλα τα Δημόσια ΙΕΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δωρεάν παροχή συγγραμμάτων με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας σε όλους τους σπουδαστές. Υποδομές και σύγχρονα εργαστήρια. Δωρεάν χορήγηση όλων των αναλώσιμων υλικών και του εξοπλισμού που είναι απαραίτητα. Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αμεση κατάργηση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία - πρακτική των σπουδαστών ΙΕΚ. Πρακτική άσκηση με αμοιβή με βάση την ΕΓΣΣΕ και ασφαλιστική κάλυψη, ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο. Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά να είναι το πτυχίο, να καταργηθεί η πιστοποίηση και μέχρι τότε να είναι δωρεάν. Κατάργηση των διδάκτρων στο Δημόσιο ΙΕΚ Σιβιτανιδείου. Εκπαιδευτικό προσωπικό, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
Ολα τα στοιχεία δείχνουν εμπρησμό

Ευρήματα που οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η φωτιά στο ξενοδοχείο «Αtheneum Palace», στη λεωφόρο Συγγρού, την περασμένη Πέμπτη, ήταν εμπρησμός, προέκυψαν από τις έρευνες στον χώρο. Συγκεκριμένα, από την έρευνα των αρχών, εντοπίστηκαν ευρήματα χυμένων καυσίμων στον 1ο και στο 2ο όροφο, όπου ξέσπασε η πυρκαγιά και χρησιμοποιημένα δοχεία με καύσιμο, παρατημένα στους ίδιους ορόφους. Τις έρευνες έχει αναλάβει πλέον το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, καθώς ο εμπρησμός έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές άνω των 20 ανθρώπων.

Από την πυρκαγιά τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους και εργαζόμενοι του ξενοδοχείου. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν μια 24χρονη τουρίστρια, που φέρει και εγκαύματα, νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Θυμίζουμε ότι το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής με ανακοίνωσή του επισήμανε πως «έχει γίνει κανόνας η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να μην πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους στους χώρους δουλειάς για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, την εκπαίδευσή τους σε έκτακτες καταστάσεις όπως σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού».

Συγκέντρωση στην Αθήνα

Συγκέντρωση στην Αθήνα έγινε το βράδυ της Παρασκευής με αφορμή τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αυτοαποκαλούμενους «αντιεξουσιαστές». Τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση καλλιεργούσε κλίμα αστυνομοκρατίας, ενώ την Παρασκευή από νωρίς το πρωί, περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί έκαναν ελέγχους και περιπολούσαν σε όλη την Αθήνα.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια, κατευθύνθηκε στη Βουλή και στη συνέχεια προς τα Εξάρχεια. Την ώρα που συγκεντρωμένοι κατευθύνονταν στα Εξάρχεια σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση χημικών. Κουκουλοφόροι έριξαν μολότοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ αργότερα σημειώθηκε ένταση στην οδό Μαυρομιχάλη, λίγο πριν από το καθορισμένο μνημόσυνο στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής.

Στην αντίστοιχη συγκέντρωση της Πάτρας έγιναν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και κουκουλοφόρους. Στο ύψος της πλατείας Γεωργίου επί της οδού Κορίνθου τμήμα των συγκεντρωμένων με κράνη έριξαν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ