ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας εργατικής οικογένειας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υποκατάστημα της Eurobank στον Πειραιά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υποκατάστημα της Eurobank στον Πειραιά
Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά και σε συμβολαιογραφείο που βρίσκεται δίπλα της, πραγματοποίησαν χτες το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής, ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας εργαζόμενου που είχε προγραμματιστεί για την ίδια μέρα.

Η φράση «Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία - Οχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς», στο πανό που ξεδίπλωσαν οι συγκεντρωμένοι μπροστά στην είσοδο της τράπεζας και το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», που κυριαρχούσε, έδιναν το στίγμα της κινητοποίησης, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σταματούσαν να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Ο 52χρονος εργαζόμενος που κινδυνεύει τώρα να μείνει άστεγος, ανέφερε ότι αυτό το σπίτι είναι το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα στα Κ. Πατήσια, που αγόρασε με δάνειο το 2008, όταν ήταν οδηγός σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία. Κατάφερε να πληρώσει το ένα τρίτο του δανείου, ωστόσο, καθώς έμεινε άνεργος το 2010, αδυνατούσε να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις (1.200 ευρώ) και τώρα η τράπεζα αφού ήδη έχει εισπράξει πάνω από 80 χιλιάδες ευρώ θέλει να του αρπάξει το σπίτι...

Εξίσου εξωφρενικό είναι ότι στο αίτημά του να γίνει μία νέα ρύθμιση, η τράπεζα του απάντησε ότι μόνο για να προσέλθει στη διαπραγμάτευση, θα πρέπει ο εργαζόμενος να της καταβάλει πρώτα 28.000 ευρώ!

Η οργανωμένη πάλη και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας

«Δεν είχα δώσει δικαίωμα πουθενά. Ελεγα πάντα τα χέρια μου να είναι καλά, να έχω την υγειά μου να δουλεύω. Κατάλαβα ότι αυτό δεν φτάνει. Δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να με διώξουν, να χάσω τη δουλειά μου. Από το 2010 που έμεινα άνεργος, οι δουλειές που βρήκα ήταν του ποδαριού. Κατάφερα να πληρώσω μερικές δόσεις ακόμα», ανέφερε ο εργαζόμενος, που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Συμπλήρωσε πως το τελευταίο 9μηνο βρήκε δουλειά πιο σταθερή, όμως ο μισθός του μαζί με το μισθό της συζύγου του με το ζόρι φτάνουν τα 1.200 ευρώ το μήνα «και σπουδάζω και παιδί. Η κόρη μου είναι στο Πανεπιστήμιο στη Μυτιλήνη. Τι να κάνω; Να τη σταματήσω; Είναι ντροπή να μας φέρνουν σε τέτοιο σημείο...».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Ν. Ξουράφης, με δηλώσεις του κατήγγειλε την πολιτική που δίνει «γην και ύδωρ» στους τραπεζικούς ομίλους, συνολικά στο κεφάλαιο. «Ενόψει των 2.300 πλειστηριασμών κατοικιών που έχουν προγραμματιστεί έως το τέλος του χρόνου, έχει σημασία κανένας εργαζόμενος να μην είναι μόνος του», τόνισε, «αλλά να οργανωθούν στα σωματεία τους», να συμμετέχουν στον αγώνα, γιατί μόνο έτσι θα δοθεί απάντηση. «Η οργανωμένη πάλη και αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας», υπογράμμισε.

Ο πλειστηριασμός απέβη άκαρπος, με τους συγκεντρωμένους να ξεκαθαρίζουν ότι «η μάχη για να σωθεί το σπίτι του εργαζόμενου συνεχίζεται».

ΠΑΤΡΑ
Σήμερα το συλλαλητήριο για το Ασφαλιστικό

Συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στις 6 μ.μ. στον χώρο του.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν σωματεία και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος ΟΓΕ).

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για το Ασφαλιστικό:

-- Η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί τους νέους εργαζόμενους και σπουδαστές του κλάδου σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και την απάντηση που χρειάζεται να δώσουν οι εργαζόμενοι. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7/12, στις 12 μ. στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Στοά Φέξη, 7ος όροφος).

-- Σύσκεψη για τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις ιδιαίτερες πτυχές σε ό,τι αφορά τον κλάδο, διοργανώνει την Τρίτη 10/12, στις 6.30 μ.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στην αίθουσά του (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Προετοιμασίες για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων

Παράλληλα, μετά τα μαζικά συλλαλητήρια που οργάνωσαν από κοινού με το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε όλη τη χώρα στις 30 Νοέμβρη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις προετοιμάζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στις 14 Δεκέμβρη στα Προπύλαια, στις 12.30 μ.μ., και την πορεία που θα ακολουθήσει στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μπροστά στη λαίλαπα που έρχεται», τονίζουν, «εμείς οι συνταξιούχοι, που έχουμε βιώσει για πολλά χρόνια όλες αυτές τις θανατηφόρες πολιτικές, εκτιμάμε ότι το σκηνικό που χτίζεται και προετοιμάζει τα νέα δεινά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, μόνο ο μαζικός αγώνας παντού μπορεί να το ανατρέψει».

  • Σήμερα, Πέμπτη, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα), με την «Ενωτική Κίνηση Συνταξιούχων Δημοσίου» να καλεί τους συνταξιούχους σε μαζική συμμετοχή στη συνέλευση και τις αρχαιρεσίες που θα ακολουθήσουν.
Εκδικάστηκε η προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στις τριετίες

Εκδικάστηκε την Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή του ΣΕΒ, με την οποία οι βιομήχανοι αξιώνουν την κατάργηση των τριετιών, δηλαδή των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό με βάση την προϋπηρεσία των εργαζομένων. Παρόντες στη διαδικασία ήταν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τον Απρίλη του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι με διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012, την οποία διατήρησε άθικτη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται το «πάγωμα» των τριετιών, από το Φλεβάρη του 2012 και μετά και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%! Ετσι, ο χρόνος προϋπηρεσίας μετά το 2012, δηλαδή μέχρι και σήμερα, δεν προσμετράται και άρα συνεχίζει να μην επιφέρει καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό. Πατώντας πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο, ο ΣΕΒ προσέφυγε ενάντια στην εγκύκλιο με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η τότε υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, έθεσαν σε εφαρμογή τους νόμους 4172/2013 και 4254/2014 για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού.

Σύμφωνα με τους παραπάνω εμβληματικούς μνημονιακούς νόμους, ο κατώτερος μισθός ορίζεται από την κυβέρνηση και το υπουργείο «έπειτα από διαβούλευση», λαμβάνοντας υπόψη «την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», την «ανταγωνιστικότητα», την απασχόληση, το ποσοστό της ανεργίας και πάει λέγοντας. Επίσης, ως κατώτερος μισθός «νοείται μια μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς». Πατώντας πάνω στις αντεργατικές διατάξεις των νόμων αυτών, οι εργοδότες αμφισβητούν με την προσφυγή τους και τις τριετίες πριν από το Φλεβάρη του 2012!

Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων για την κλαδική ΣΣΕ

Εκτός από την προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στις τριετίες, την Τρίτη εκδικάστηκε στο ΣτΕ και η προσφυγή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), με την οποία οι εργοδότες επιχειρούν να ακυρώσουν τη ΣΣΕ που είχε υπογραφεί με την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ) των εργαζομένων του κλάδου το 2017 και είχε κηρυχτεί υποχρεωτική για όλους τους χώρους δουλειάς των μεταλλωρύχων, λατόμων και λιγνιτωρύχων.

Η Ομοσπονδία και σωματεία της δύναμής της προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ, καταγγέλλοντας ότι σε έναν κλάδο από τους «πλέον οικονομικά εύρωστους» οι εργοδότες «με κάθε διαδικαστικό μέσο αποφεύγουν την ουσιαστική συζήτηση για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, είτε το 2017 είτε και σήμερα».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι «όχι μόνο θα προασπίσουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την προηγούμενη ΣΣΕ, αλλά θα πετύχουν και την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις και θεσμικές ρυθμίσεις ανάλογες προς τη σκληρή και επικίνδυνη δουλειά που προσφέρουν».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση
Σήμερα, Πέμπτη:

-- Τον Αραμπατζή θα επισκεφτεί ο Νίκος Νατζμές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., τις υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης στην Τριανδρία θα επισκεφτεί η Δέσποινα Γκουγκουσούδη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ., περιοδεία στο εμπορικό κέντρο «COSMOS» στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής την Μάγδα Σακελλίου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής την Μαριάννα Παπαδοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στον ΟΑΕΔ Ηρακλείου, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σοφίου, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στον ΟΑΕΔ Ρεθύμνου, με επικεφαλής τον Ανδρέα Βρακίδη, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου.

-- Στις 3 μ.μ., περιοδεία στο ξενοδοχείο «Αστόρια», με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σοφίου.

-- Στις 6.30 μ.μ., σύσκεψη εκπαιδευτικών στο Ρέθυμνο, στο 2ο Δημοτικό, με ομιλητή τον Βαγγέλη Αγγελογιαννάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης.

-- Στις 7.30 μ.μ., περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα «ΜΕΤΡΟ», «ΙΚΕΑ», «Πράκτικερ», με επικεφαλής τον Σπύρο Παπαδογιάννη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Τη BETA θα επισκεφθεί ο Στράτος Κουρτζανίδης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Την «DELOITTE» θα επισκεφτεί η Νεκταρία Παπαδούλη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στο «ONE SALONICA» θα περιοδεύσει ο Δημήτρης Μπελόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στους εργαζόμενους του Πανεπιστήμιου στο Ρέθυμνο με επικεφαλής τον Ευστράτιο Μανιαβό, μέλος του ΤΓ Ρεθύμνου.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στις υπηρεσίες του δήμου Σητείας με επικεφαλής τον Σίμο Συμεωνίδη, μέλος της ΕΟΕ της ΕΠ Κρήτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ