ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
«Κράχτης» επενδύσεων οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

INTIME NEWS

Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, με άξονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου που διοργάνωσε χτες στην Αθήνα το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Μάλιστα, στην παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τόνισε ότι «στρατηγικός σύμμαχοςδεν σημαίνει (σ.σ. μόνο) να παραμείνει για περισσότερα χρόνια η βάση της Σούδας ή να έχουμε τη βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ή να έχουμε πιο στενές στρατιωτικές σχέσεις», αλλά επιπλέον «σημαίνει ότι έχουμε στενότερη οικονομική σχέση, επενδυτική σχέση, και ότι μπορούμε να κάνουμε μαζί πράγματα τα οποία αξίζουν», με «περισσότερες αμερικάνικες επενδύσεις στη χώρα μας».

Σε κάθε περίπτωση, παράλληλα με τις επικίνδυνες για το λαό «κολιγιές» στο γεωπολιτικό επίπεδο, με στόχο την αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης, η προσέλκυση σημαντικής μάζας επενδύσεων έχει όρο και προϋπόθεση την παραπέρα κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων, σε συνέχεια βέβαια αυτών που έχουν προηγηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, θέτοντας τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα, εστίασε στα παρακάτω:

-- Αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, προώθηση της «εξωστρέφειας» και του εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας, μια προοπτική που μεταφράζεται σε νέες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως είπε, «ο μεσοπρόθεσμος στόχος της νέας πολιτικής στόχευσης είναι οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να πλησιάσουν σταδιακά - το συντομότερο όμως δυνατόν - τα προ κρίσης επίπεδα».

-- Υλοποίηση των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων. Στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019, είπε, συνέβαλαν μεταξύ άλλων «η πειθαρχημένη εκτέλεση του προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, η υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, η αξιολόγηση δημοσίων δαπανών, η προώθηση Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

Σε αυτό το έδαφος, ο Χρ. Σταϊκούρας στάθηκε στα ψίχουλα που προβλέπει η «έκτακτη ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως ένα τμήμα από το υπερπλεόνασμα «διακρατείται ως μαξιλάρι ασφαλείας για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου».

Παίρνοντας το λόγο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» (κρατικές εγγυήσεις) αποτελεί μια σημαντική συστημική λύση προς την κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «το θέμα όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς με το συγκεκριμένο σχέδιο διευθετούνται δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τα 75 δισ. ευρώ συνολικά». Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζεται «λύσεις» που θα εξετάζουν και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών, που βοήθησε στην εποχή της κρίσης αλλά σήμερα εμποδίζει την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας.

-- Ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Με επίκεντρο βέβαια τη διαχείριση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε για την επόμενη βδομάδα το νομοσχέδιο για την παροχή νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων στους τραπεζικούς ομίλους.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό, τόνισε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση και στο σκέλος της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους», με «ένα σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, όπου νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να διακανονίσουν όλα τα χρέη τους, με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Θυμίζουμε ότι η «ενιαία διαχείριση», που σηματοδοτεί την ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για τις κάθε είδους οφειλές της λαϊκής οικογένειας, αφορά χρέη σε τράπεζες, φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά.

-- Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, με παρεμβάσεις μεταξύ άλλων αναφορικά με «βελτιώσεις στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών», ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την «ενθάρρυνση της μακροπρόθεσμης συμμετοχής των μετόχων», «βελτιώσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των αμοιβαίων κεφαλαίων».

-- Ενίσχυση της ρευστότητας, μέσω της «αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων που επί μακρόν λιμνάζουν» και βέβαια με την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή για τη διοχέτευση κρατικών ενισχύσεων προς τις ισχυρές επιχειρήσεις.

Ο ΣΕΒ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, αναφερόμενος στους κλάδους που παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα εστίασε στις εξορυκτικές δραστηριότητες, στην Ενέργεια, στο νερό, στα βασικά μέταλλα, στα τρόφιμα, στα χημικά - όπως φαρμακευτικά προϊόντα και πλαστικά - καθώς και σε άλλους κλάδους, όπως ο Τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, η εφοδιαστική αλυσίδα και οι κατασκευές.

Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν επίσης επενδυτικές ευκαιρίες» στις υποδομές που συνδέονται με ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις εκμετάλλευσης, σε δρόμους, σιδηροδρόμους, λιμάνια, αεροδρόμια αεροπλάνων και υδροπλάνων, σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών κ.ά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ακόμα πως ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί προς το τέλος του 2020, ακόμα και στο 3%, με την προϋπόθεση βέβαια να «συνεχιστεί με αυξημένη ένταση ο ενάρετος κύκλος διαρθρωτικών παρεμβάσεων»...

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Την πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος σημειώνεται πως «το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα" στη ΛΑΡΚΟ, με έναν ακόμα - 55χρονο - νεκρό εργάτη στο μεροκάματο από έκρηξη, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ελλείψεις σε αναγκαία μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Λίγους μήνες πριν, τον Ιούλη, ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, ενώ είχε προηγηθεί σειρά άλλων εργατικών "ατυχημάτων". Το Συνδικάτο με μια σειρά από παρεμβάσεις του είχε προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις κώφευαν.

Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ που ακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και παράδοσης της δημόσιας αυτής περιουσίας, απαλλαγμένης από χρέη, σε επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας τα βάρη στο λαό και στους εργαζόμενους της επιχείρησης, με απολύσεις και μειώσεις μισθών. Τώρα η κυβέρνηση προκλητικά επικαλείται τους νεκρούς εργάτες για να επιταχύνει τα σχέδια τριχοτόμησης της επιχείρησης και παράδοσής της στο κεφάλαιο.

Η διαχρονική πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, με στόχο το κλείσιμο, τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίησή της, έχει και τη σφραγίδα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνει την επιχείρηση να επιστρέψει χιλιάδες ευρώ πλέον των 136 εκατ., ισχυριζόμενη ότι αποτελούν "παράνομες κρατικές ενισχύσεις", ενώ η πλειοψηφία της επιχείρησης ανήκει στο Δημόσιο. Αυτό επιβεβαιώνει και η πρόταση απόρριψης της αναίρεσης της ΛΑΡΚΟ στην εκκρεμή δικαστική απόφαση από τον εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ στις 24/10/2019. Στην ίδια κατεύθυνση αξιοποιείται άλλωστε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο ΔΕΕ, λόγω μη συμμόρφωσης με απόφαση του Δικαστηρίου από το 2017».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι η πολιτική της ΕΕ:

-- Εχει συμβάλει στην απαξίωση της επιχείρησης και προδιαγράψει την εγκατάλειψη των μέτρων ασφαλείας που οδηγούν σε εργατικά "ατυχήματα";

-- Οδηγεί τη βιομηχανία στο κλείσιμο ή στην ιδιωτικοποίηση, με την πριμοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια των ομίλων που την εποφθαλμιούν, με τους εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους;».

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Απαντά στη διαστρέβλωση της θέσης της

Τη διαστρέβλωση από την ιστοσελίδα «left.gr» της θέσης της ενάντια στη στοχοποίηση εργαζόμενου από την εργοδοσία καταγγέλλει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία». Η ιστοσελίδα σε δημοσίευμά της εμφάνισε τη «Δημοσιογραφική Συνεργασία» να μη στηρίζει τον εργαζόμενο Δ. Μανιάτη στην επίθεση που δέχτηκε και έφτασε μέχρι την υπόδειξη για απόλυσή του, επειδή δεν ψήφισε την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Αποκαθιστώντας την αλήθεια, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» υπενθυμίζει ότι στο προσχέδιο ανακοίνωσης της πλειοψηφίας αντιπρότεινε κείμενο που έκανε λόγο για «συνειδητή επίθεση» ενάντια στον εργαζόμενο και καλούσε παράλληλα όλους τους εργαζόμενους «να αντιπαλέψουν κάθε απόπειρα τρομοκράτησής τους από κράτος και εργοδοσία».

Αντί για αυτό, βέβαια, η πλειοψηφία κατέληξε σε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους «φορείς της εξουσίας» «να καταλάβουν ότι η πολυφωνία είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας» και «να προσαρμοστούν στις αρχές της πολυφωνίας και της δημόσιας αντιπαράθεσης των απόψεων».

Στη βάση των παραπάνω, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» απαντά στην προσπάθεια διαστρέβλωσης εκ μέρους της ιστοσελίδας, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να αναλογιστούν πως απέναντι σε κάθε απόπειρα τρομοκράτησής τους από κράτος και εργοδοσία «πρέπει οι συνδικαλιστικές ηγεσίες να πρωτοστατούν, αν βεβαίως παλεύουν και προωθούν τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων».

ΛΑΡΚΟ
Πάει κι αυτή για... «σώσιμο»

Θέμα ημερών, όπως όλα δείχνουν, είναι οι ανακοινώσεις από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος αναφορικά με το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, αφού όπως ανέφερε χτες ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κινείται «γρήγορα» και με «αποφασιστικότητα» για να δοθεί μια «λύση στέρεη νομικά και ελκυστική επενδυτικά».

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Κ. Χατζηδάκης περιέγραψε μια «συνταγή» παρόμοια με εκείνη της ΔΕΗ, λέγοντας ότι η ΛΑΡΚΟ «οφείλει» τουλάχιστον 135 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο από «παράνομες κρατικές ενισχύσεις», σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ενώ παράλληλα είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ, με 340 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός «θυμήθηκε» επίσης την παραβίαση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της, μέχρι και το γεγονός ότι στην επιχείρηση δεν τηρούνται κανόνες ασφαλείας με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί 2 θανατηφόρα δυστυχήματα τους τελευταίους μήνες, δηλαδή όλα εκείνα τα προβλήματα που φόρτωσαν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις στους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Η «λύση» στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι η «εκκαθάριση εν λειτουργία» και πώληση περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων και δικαιωμάτων εξόρυξης μεταλλευμάτων, με παράλληλη αναζήτηση επενδυτή ο οποίος και θα αναλάβει να διαχειριστεί μια επιχείρηση μικρότερη, αλλά «καθαρή» και «απαλλαγμένη» από τις ισχύουσες Συμβάσεις Εργασίας και επίπεδα μισθών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ