Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ

Την πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος σημειώνεται πως «το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό "ατύχημα" στη ΛΑΡΚΟ, με έναν ακόμα - 55χρονο - νεκρό εργάτη στο μεροκάματο από έκρηξη, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ελλείψεις σε αναγκαία μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Λίγους μήνες πριν, τον Ιούλη, ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, ενώ είχε προηγηθεί σειρά άλλων εργατικών "ατυχημάτων". Το Συνδικάτο με μια σειρά από παρεμβάσεις του είχε προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις κώφευαν.

Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ που ακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις και παράδοσης της δημόσιας αυτής περιουσίας, απαλλαγμένης από χρέη, σε επιχειρηματικούς ομίλους, φορτώνοντας τα βάρη στο λαό και στους εργαζόμενους της επιχείρησης, με απολύσεις και μειώσεις μισθών. Τώρα η κυβέρνηση προκλητικά επικαλείται τους νεκρούς εργάτες για να επιταχύνει τα σχέδια τριχοτόμησης της επιχείρησης και παράδοσής της στο κεφάλαιο.

Η διαχρονική πολιτική απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, με στόχο το κλείσιμο, τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίησή της, έχει και τη σφραγίδα της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνει την επιχείρηση να επιστρέψει χιλιάδες ευρώ πλέον των 136 εκατ., ισχυριζόμενη ότι αποτελούν "παράνομες κρατικές ενισχύσεις", ενώ η πλειοψηφία της επιχείρησης ανήκει στο Δημόσιο. Αυτό επιβεβαιώνει και η πρόταση απόρριψης της αναίρεσης της ΛΑΡΚΟ στην εκκρεμή δικαστική απόφαση από τον εισαγγελέα του Δικαστηρίου της ΕΕ στις 24/10/2019. Στην ίδια κατεύθυνση αξιοποιείται άλλωστε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο ΔΕΕ, λόγω μη συμμόρφωσης με απόφαση του Δικαστηρίου από το 2017».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι η πολιτική της ΕΕ:

-- Εχει συμβάλει στην απαξίωση της επιχείρησης και προδιαγράψει την εγκατάλειψη των μέτρων ασφαλείας που οδηγούν σε εργατικά "ατυχήματα";

-- Οδηγεί τη βιομηχανία στο κλείσιμο ή στην ιδιωτικοποίηση, με την πριμοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια των ομίλων που την εποφθαλμιούν, με τους εργαζόμενους να χάνουν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους;».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org