Ενδεικτικές οι εκατέρωθεν δηλώσεις που δείχνουν ότι το διμερές αντιλαϊκό παζάρι «φουντώνει»
Copyright 2019 The Associated |
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου |
Οι σοβαρές αντιθέσεις, αλλά και η αξία που διατηρεί η διμερής συνεργασία για κάθε πλευρά, επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση που είχαν προχτές οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Τουρκίας Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση έγινε με φόντο σημαντικές διαφωνίες των δύο εταίρων όχι μόνο στο θέμα της Συρίας, αλλά και του Ιράν, στο Παλαιστινιακό, στη συνεργασία με τους Κούρδους κ.τ.λ., αλλά και πολλά ανοιχτά μέτωπα, σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο, Ενεργειακά κ.τ.λ. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα «καυτά» ζητήματα, στο τέλος δεν ανακοινώθηκε παρά μια κοινή δέσμευση για δραστική ενίσχυση των μεταξύ τους οικονομικών σχέσεων (με στόχο το διμερές εμπόριο να φτάσει ετησίως τα 100 δισ. δολάρια από τα 20 δισ. σήμερα), ενδεικτικό κι αυτό των προσδοκιών κάθε πλευράς.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για «παραγωγική» συνάντηση και για «ειλικρινείς» συνομιλίες, ενώ ενδεικτική ήταν και η επισήμανση που έκανε (πολύ μετά τη συνάντηση) ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ - γνωστός για την έντονη κριτική που ασκεί στην Αγκυρα - εκτιμώντας ότι «χρειαζόμαστε την Τουρκία πίσω στο μαντρί. Ηταν καλοί σύμμαχοι (σ.σ. οι δύο χώρες) για πολλά χρόνια, από τότε που πολεμούσαν μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Πόλεμο της Κορέας μέχρι το Αφγανιστάν... Γι' αυτό χρειάζεται να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τους δεσμούς μας, ιδίως σε στρατιωτικό επίπεδο, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια μακρόχρονη σχέση που θα αντέξει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Από την τουρκική πλευρά, ο Ερντογάν δήλωσε αναφερόμενος στο ακανθώδες ζήτημα των (ρωσικών πυραύλων που αγόρασε η Τουρκία) «S-400» ότι «λέμε πάντα: Δεν είμαστε πελάτες (των ΗΠΑ), είμαστε εταίροι» και εμφανίζοντας διαθέσεις «συνεννόησης», επανέλαβε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη για συνέχιση των σχετικών συνομιλιών, εκφράζοντας μάλιστα «ελπίδα ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες». Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμα ότι από μεριάς Τραμπ «είδα μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση», συνολικά. Αίσθηση έκανε και το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που εμφάνισε τις συνομιλίες ως «πολύ γόνιμες για τη συνεργασία μας».
Χτες, ο Ερντογάν επανήλθε στο θέμα των «S-400», αναφέροντας ότι «δεν είναι αποδεκτό για μας να απομακρύνουμε τους "S-400" εντελώς αγοράζοντας "Πάτριοτ" (σ.σ. στη συνάντηση οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν πάλι το ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει αμερικανικούς "Πάτριοτ" αλλά και να παραμείνει εταίρος στην παραγωγή των "F-35"), αφού πρόκειται για απαίτηση που παραβιάζει την κυριαρχία μας». Επίσης, ο Ερντογάν έθιξε και τη συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας, εξηγώντας στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι σχέσεις με τη Μόσχα έχουν «πολλές πλευρές», ότι «υπάρχει και το ενεργειακό θέμα», αναφερόμενος σε σχέδια όπως ο «Turk Stream» κ.τ.λ., ότι η ρωσική στήριξη στον τουρισμό της Τουρκίας είναι πλέον καταλυτική, για να καταλήξει ότι η Αγκυρα θεωρεί στενούς συμμάχους της και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και είναι αποφασισμένη να διατηρήσει αντίστοιχα τις συνεργασίες της.
Τέλος, ενδεικτική ήταν και η στάση Γερουσιαστών γνωστών για την «αντιτουρκική» - πολλές φορές - τοποθέτησή τους, όπως του Ρεπουμπλικάνου Λίντσεϊ Γκράχαμ, που μεσολάβησε για να «παγώσει», τουλάχιστον προσωρινά, απόφαση της Γερουσίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων (όπως έκανε πρόσφατα η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων προκαλώντας οργή στην Αγκυρα). Μάλιστα, ο Γκράχαμ κάλεσε τα μέλη της Γερουσίας «να μην προσπαθήσουν να ξαναγράψουν την Ιστορία», ενώ εξήγησε ότι είχε κι ο ίδιος συνάντηση με τον Ερντογάν, συζητώντας ειδικά για «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία...».
Τα πανεπιστήμια ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα ως πεδίο άσκησης του δόγματος «νόμος και τάξη» εκ μέρους της κυβέρνησης. Την Κυριακή, η Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ αποφάσισε λοκ άουτ της σχολής. Τη Δευτέρα, δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ, παραβιάζοντας το άσυλο και στράφηκαν ενάντια σε φοιτητές που αντιδρούσαν στο λοκ άουτ. Συνέχεια δόθηκε χτες, με νέες απειλές των ΜΑΤ, ακόμα και για συλλήψεις σε βάρος φοιτητών της ΑΣΟΕΕ - μελών της ΚΝΕ, που μοίραζαν ανακοίνωση της Οργάνωσης έξω από τη σχολή.
Για την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» η κυβέρνηση αξιοποιεί κάποιες ενέργειες ορισμένων ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Είναι ομάδες που οι ίδιοι οι Σύλλογοι έχουν καταδικάσει πολλές φορές, αφού στρέφονται και ενάντια στους ίδιους τους φοιτητές.
Η παραβίαση του ασύλου με την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, έρχεται σε μια περίοδο που χιλιάδες φοιτητές γεμίζουν τα αμφιθέατρα (σε πολλές σχολές, όπως και στην ΑΣΟΕΕ, μετά από πολλά χρόνια), συζητάνε συλλογικά και αποφασίζουν κινητοποιήσεις γιατί:
Αυτά κινητοποιούν τους φοιτητές. Αυτή η εικόνα δεν συμβαδίζει με το μύθο της λεγόμενης ανάπτυξης για όλους που διαφημίζει η ΝΔ ως επικεφαλίδα της πολιτικής της. Δύσκολα, επίσης, χωράει στην «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επί των ημερών του διακρίθηκε και για την ένταση της καταστολής: Τόσο όταν απαντούσε με ΜΑΤ όποτε φούντωναν οι διεκδικήσεις των φοιτητών όσο και με το περιβόητο πόρισμα Παρασκευόπουλου. Εκεί, ακόμα και οι καταλήψεις που αποφασίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έμπαιναν στο ίδιο τσουβάλι με ενέργειες γνωστών ομάδων, άσχετων με το φοιτητικό κίνημα και τους Συλλόγους. Μάλιστα, το πόρισμα προέτρεπε συγκεκριμένα στην «αντιμετώπιση των διεκδικητικού χαρακτήρα πρόσκαιρων καταλήψεων χώρων του ΑΕΙ από φοιτητές ή άλλες ομάδες, με ή χωρίς φθορές», βάζοντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στα «ζητήματα παραβατικότητας στα ΑΕΙ» δίπλα στη διακίνηση ναρκωτικών!
Γι' αυτό και οι φοιτητές βάζουν στο στόχαστρο τη σημερινή και την παλιά κυβέρνηση, την ΕΕ, την πολιτική που στερεί από τους πολλούς το δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση, που στερεί πόρους, δυναμικό και υποδομές από τα πανεπιστήμια, γιατί οι προτεραιότητες είναι άλλες: Είναι τα 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ, είναι οι επιδοτήσεις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους...
Κάποιοι δεν θέλουν οι φοιτητές να οργανώνονται, να αντιστέκονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Πρόκειται κυρίως για την παράταξη της ΝΔ, που στην αρχή απειλούσε όσους φοιτητές πρωτοστατούν στη διεκδίκηση, υπονόμευε τις μαζικές διαδικασίες και στη συνέχεια επέλεξε τη συκοφάντηση των κινητοποιήσεων βαφτίζοντας «παράνομες» αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, Διοικητικών Συμβουλίων, Επιτροπών ετών. Τελευταίο επεισόδιο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» αποτελεί η παραβίαση του ασύλου τη Δευτέρα 11/11.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις σαν ντεκόρ για να ξαναχτίσει το αριστερό του προφίλ. Το Πανεπιστήμιο ΑΕ, στο οποίο δεν χωράει το φοιτητικό άσυλο, το έχτισαν πέτρα πέτρα όλες οι κυβερνήσεις.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις, οι συλλογικές διαδικασίες μέσα στα Πανεπιστήμια, ο πανελλαδικός συντονισμός των φοιτητών μπορεί να μη γίνονται «θέμα» στα πρωτοσέλιδα, είναι όμως το «θέμα» για χιλιάδες φοιτητές που βλέπουν πως μόνο σε αυτόν το δρόμο υπάρχει ελπίδα και διέξοδος για ένα πανεπιστήμιο που να υπηρετεί τις σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, για δουλειά με σύγχρονους όρους στο αντικείμενο που σπούδασαν.
Οι δυνάμεις της ΚΝΕ δρουν ώστε όλο και περισσότεροι να μπαίνουν στην πάλη, να οργανώνουν συλλογικά τη δράση τους, να αποκτά η πάλη προσανατολισμό ρήξης και σύγκρουσης με τις αιτίες των σημερινών και των αυριανών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν, να δίνουν με τη στάση τους απάντηση στη συντονισμένη συκοφάντηση και την καταστολή που πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.
(Το άρθρο αναδημοσιεύεται από την «Εφημερίδα των Συντακτών»)