Ο Εβο Μοράλες πήρε πολιτικό άσυλο στο Μεξικό και μεταφέρθηκε εκεί
Copyright 2019 The Associated |
Ο στρατός έχει βγει στους δρόμους των πόλεων της Βολιβίας |
Με την κατάσταση στη Βολιβία να εξελίσσεται χαώδης, ο ανατραπείς από το πραξικόπημα της αντίδρασης με τη στήριξη των ΗΠΑ πρώην Πρόεδρος της χώρας, σοσιαλδημοκράτης Εβο Μοράλες, αποδέχτηκε το πολιτικό άσυλο που του παρείχε η κυβέρνηση του Μεξικού και βρίσκεται ήδη στη χώρα αυτή. Το βράδυ της Δευτέρας μεξικανικό αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο της Κοτσαμπάμπα, για να παραλάβει τον Μοράλες και τον πρώην αντιπρόεδρο Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα. Φεύγοντας ο πρώην Πρόεδρος σημείωσε: «Με πονά το ότι φεύγω από τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια».
Ακολούθησε ένα διπλωματικό παζάρι λόγω των αρνήσεων άδειας υπέρπτησης από Περού και Εκουαδόρ, για να αναχωρήσει τελικά με ενδιάμεση στάση την Ασουνσιόν της Παραγουάης και να μεταβεί στην Πόλη του Μεξικού, όπου - όπως ανακοίνωσε ο Μεξικανός ΥΠΕΞ Μαρσέλο Εμπραντ - θα φιλοξενηθεί σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας. Είχε προηγηθεί μια νύχτα λεηλασιών των κατοικιών του Μοράλες και άλλων αξιωματούχων που αναγκάστηκαν σε παραίτηση, ενώ έγιναν και σφοδρές συγκρούσεις των ομάδων κρούσης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης - και ειδικά του ακροδεξιού ευαγγελιστή Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, μεγαλοεπιχειρηματία από τη Σάντα Κρους - με υποστηρικτές του Μοράλες που αντιδρούν στο πραξικόπημα και τους οποίους ο στρατός της χώρας παρουσιάζει ως «βάνδαλους».
Χτες, ο επιτελάρχης του στρατού Ουίλιαμ Καλιμάν, μετά από έκκληση του αρχηγού της αστυνομίας στη Λα Πας, Χοσέ Μπαρενετσέα, να επέμβει ο στρατός γιατί «οι δυνατότητες της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια υπερκεράστηκαν», ανακοίνωσε ότι ξεκινάνε κοινές επιχειρήσεις στρατού και αστυνομίας «ενάντια στους βάνδαλους και ωσότου αποκατασταθεί η τάξη και η ασφάλεια στη χώρα». Δήλωσε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν θα ανοίξουν πυρ στον πληθυσμό» αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι «θα κάνουν αναλογική χρήση βίας ανάλογα με τη βία που θα δεχτούν». Επίσης χτες, παραιτήθηκε και ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Μοράλες, Χαβιέρ Σαβαλέτα.
Την ίδια μέρα αναμενόταν στο Κοινοβούλιο της χώρας - όπου το κόμμα του Μοράλες, Κίνημα για το Σοσιαλισμό, έχει τα 2/3 - να γίνει ειδική συνεδρίαση για να επικυρώσει τις παραιτήσεις και να ορίσει μεταβατικό Πρόεδρο, που αναμένεται να είναι η Γιανίνε Ανιές, από την αντιπολίτευση και τον συνασπισμό «Δημοκρατική Ενότητα», και να οριστούν σε 90 μέρες εκλογές. Ωστόσο, με το πογκρόμ καταστολής που έχει ξεκινήσει με πρόσχημα τη «δράση βανδάλων» (μέρος του σχεδίου αποσταθεροποίησης που εκτέλεσαν οι ομάδες κρούσης της αντιδραστικής αντιπολίτευσης), οι συγκρούσεις μπορεί να γενικευτούν και να υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με το στρατό στους δρόμους.
Με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ ότι η παραίτηση Μοράλες «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τις παράνομες κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας», ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απάντησε: «Θέλετε σύγκρουση; Είμαστε έτοιμοι για σύγκρουση». Μιλώντας σε σύσκεψη κυβερνητών και άλλων αξιωματούχων, είπε χαρακτηριστικά: «Λαέ, εγρήγορση, πάμε στη μάχη να παλέψουμε για την ειρήνη, την πατρίδα, την κυριαρχία (...) Είμαστε έτοιμοι και θα το δείξουμε στο δρόμο, με την ενότητα πολιτών και στρατού».
Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στη Βολιβία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει το αμερικανόπνευστο πραξικόπημα στη Βολιβία.
-- Να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη στο λαό της Βολιβίας, στους άλλους λαούς της Λατινικής Αμερικής.
-- Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να ανατρέψει τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, της ντόπιας ολιγαρχίας και της "μήτρας" που τα γεννά - του καπιταλιστικού δρόμου.
Το ΚΚΕ καταδικάζει το πραξικόπημα στη Βολιβία και την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας Εβο Μοράλες, που οργανώθηκε από μερίδα της ντόπιας ολιγαρχίας, με την παρέμβαση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, ο οποίος εκπληρώνει το ρόλο του "χωροφύλακα" στην περιοχή, και με την απροκάλυπτη χρησιμοποίηση του στρατού και της αστυνομίας.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις συλλήψεις και τις διώξεις λαϊκών δυνάμεων που αντιστέκονται στο πραξικόπημα, τους βανδαλισμούς στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και την αντικουβανική υστερία.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Βολιβίας και για άλλη μια φορά τονίζει πως οι εξελίξεις στη Βολιβία, στη Βενεζουέλα, στη Χιλή και στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι υπόθεση των λαών τους, της πάλης των εργατικών - λαϊκών κινημάτων, των συνδικάτων και των άλλων λαϊκών οργανώσεων, που έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν και να επιβάλουν το δίκιο τους. Για να χαράξουν τη δική τους πορεία, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, που είναι η πηγή της όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων, η "μήτρα" της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων, μεταξύ άλλων και της καταστολής της θέλησης του λαού, με στρατιωτικά πραξικοπήματα».
Ανακοινώσεις από ΠΑΜΕ, ΕΕΔΥΕ και Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο
Με ανακοινώσεις τους μαζικές οργανώσεις στη χώρα μας καταδικάζουν το πραξικόπημα στη Βολιβία και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της χώρας. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο επισημαίνει: «Το πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου Προέδρου Μοράλες χαρακτηρίστηκε από βία, διώξεις και συλλήψεις εναντίον λαϊκών δυνάμεων. Από την άλλη μεριά οι τοποθετήσεις Τραμπ καθώς και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αποδεικνύουν πόσο υποκριτικές και επικίνδυνες είναι οι διακηρύξεις τους περί "δημοκρατίας".
Καταγγέλλουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ενάντια στο δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν οι ίδιοι για το παρόν και το μέλλον τους. Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Βολιβίας, της Βενεζουέλας, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής που αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό».
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Τραμπ, και το "μήνυμα" η Βολιβία "δείχνει τον δρόμο" σε Βενεζουέλα και Νικαράγουα δείχνουν τη δύσκολη και επικίνδυνη συνέχεια που επιφυλάσσουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ στους λαούς των συγκεκριμένων χωρών. Η ΕΕ, μη αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν, στην πραγματικότητα υποστήριξε έμμεσα το πραξικόπημα.
Το πραξικόπημα στη Βολιβία είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων - πραξικοπημάτων στη Λατινική Αμερική. Θυμίζει μαύρες μέρες αμετάκλητα καταδικασμένες στη συνείδηση των λαών όλου του κόσμου. Στις συνθήκες λυσσαλέου ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών κρατών για το μοίρασμα των αγορών και του πλούτου των λαών και τα πραξικοπήματα και η πολιτική των κανονιοφόρων γίνονται εργαλείο επιβολής όταν τα "ειρηνικά μέσα" δεν επαρκούν για να φέρουν τα πράγματα στα μέτρα των συμφερόντων κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης».
Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης επίσης «εκφράζει την αλληλεγγύη του προς το λαό της Βολιβίας για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να αποφασίζει μόνος και ελεύθερα για τις τύχες και την ηγεσία του, ώστε να γίνει κυρίαρχος της χώρας και του πλούτου του».
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Κλειστά παρέμειναν και χτες, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εκπαιδευτικών, τα περισσότερα σχολεία και πανεπιστήμια στο νότιο Ιράκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεγάλη αιματοχυσία που προκαλεί η δράση των δυνάμεων ασφαλείας σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών, με αποτέλεσμα από τις αρχές Οκτώβρη να έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 320 διαδηλωτές και να έχουν τραυματιστεί χιλιάδες.
Στη Βαγδάτη φοιτητές και μαθητές συμμετείχαν με άλλους διαδηλωτές και χτες σε ποικίλες κινητοποιήσεις, στη Χίλα τα σχολεία δεν άνοιξαν διότι οι καθηγητές δεν πήγαν, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν περιορίσει το ωράριο λειτουργίας τους. Κλειστά παρέμειναν επίσης στη Νασιρίγια, όπου δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, και την Ντιουανίγια, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων.
Οι κινητοποιήσεις στο Ιράκ έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Οκτώβρη με ευρεία γκάμα αιτημάτων, που επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στην πάταξη της διαφθοράς της αστικής τάξης και της αστικής κυβέρνησης.
Οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 48η απεργία στο πλαίσιο λαϊκών κινητοποιήσεων που γενικεύονται στη Χιλή, από την Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση άνω των 115 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων), η οποία χτες μέσω της Ενωτικής Συνομοσπονδίας Εργατών είχε απευθύνει κάλεσμα για νέα γενική απεργία.
Στις διαδηλώσεις, που ήδη μπαίνουν στην τέταρτη βδομάδα, συμμετέχουν εργαζόμενοι πολλών κλάδων και νέοι που αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα προβάλλοντας ένα πλαίσιο αιτημάτων που περιλαμβάνει αξιοπρεπή μισθό, δημόσιες και ποιοτικές υπηρεσίες στην Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Παιδεία, στις δημόσιες μεταφορές και υποδομές και να υπάρξει νέο Σύνταγμα, για να αλλάξουν όσα παραμένουν από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ. Αντιδρούν επίσης στα μέτρα ποινικοποίησης των λαϊκών διαδηλώσεων που εξήγγειλε ο Πινιέρα (με πρόσχημα την πάταξη κουκουλοφόρων και βανδάλων) και απαιτούν τιμωρία για τις δολοφονίες 23 διαδηλωτών από τις δυνάμεις καταστολής, τα βασανιστήρια που σημειώθηκαν, τους πάνω από 1.500 τραυματίες και την απελευθέρωση των χιλιάδων συλληφθέντων.
Επίσης, η Ενωση των Δήμων της Χιλής αποφάσισε στις 7 και 8 Δεκέμβρη να γίνει δημοψήφισμα σε 330 δήμους σε όλη τη χώρα με ερώτημα αν ο κόσμος θέλει να υπάρξει νέο Σύνταγμα.
Η κυβέρνηση Πινιέρα ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή, ωστόσο οι περισσότερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους και το ΚΚ Χιλής, απορρίπτουν την πρόταση αυτή επειδή δεν ανταποκρίνεται στην απαίτηση του λαϊκού κινήματος να υπάρξει εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης απευθείας από το λαό και στη συνέχεια δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα.