ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ζωή μέχρι τις πολεμικές επιχειρήσεις

Το δεύτερο μέρος της συζήτησης με τον σύντροφο Κώστα Σαραντίδη, τον Ελληνα Βιετμίνχ

Ο Κ. Σαραντίδης με τον θρυλικό Βιετναμέζο στρατηγό Βο Νγκουέν Γκιαπ
Ο Κ. Σαραντίδης με τον θρυλικό Βιετναμέζο στρατηγό Βο Νγκουέν Γκιαπ
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα το δεύτερο μέρος της συζήτησης με τον σύντροφο Κώστα Σαραντίδη (Νγκουιέν Βαν Λαπ), τον Ελληνα Βιετμίνχ. Στο προηγούμενο μέρος είδαμε πώς ο Κ. Σαραντίδης πέρασε από τη Λεγεώνα των Ξένων στις γραμμές του αντάρτικου.

«Τις πρώτες μέρες μάς άφησαν να ξεκουραστούμε από την ταλαιπωρία, ώσπου να αποφασίσουν, φαίνεται κι αυτοί, τι θα γίνει. Συγκεκριμένα, μου το 'χε πει ο αξιωματικός γιατί με δοκίμασαν. Πριν από μένα είχε πάει ένας Γερμανός, λεγόταν Σέβας, τον οποίο είχα ανταμώσει στη Λεγεώνα. Αυτόν τον αφήνανε να οπλοφορεί, κι έτσι μια μέρα πήρε τον Πολιτικό Επίτροπο μαζί του σε μια βόλτα και τον σκότωσε.

Μετά από τρεις μέρες ξεκούραση ξεκινήσαμε δραστηριότητα μαζί με μια διμοιρία όπου με είχαν βάλει. Το πρωί σηκωνόμασταν, κάναμε γυμναστική και πολιτική θεωρία. Αργότερα, αποφάσισαν να μας στείλουν στα Κεντρικά του Βιετνάμ. Η αποστολή περιελάμβανε θάλασσα και πορεία. Διασχίσαμε όλα τα βουνά προς το Βορρά.

Ετσι, έφτασα στο κεντρικό Βιετνάμ που ήταν ελεύθερη ζώνη. Ηταν τέσσερις νομοί ελεύθεροι - Γκονάν, Ντανάν, Φουίεν και Ντενγκ Γκουιγιέν - τέσσερις περιοχές και την ονόμαζαν "Πέμπτη Ζώνη", το λεγόμενο Λι Χου Ναμ. Ηρθαμε εκεί και ανταμώσαμε κάτι άλλους Ευρωπαίους.

Στις 13 Αυγούστου το Κομμουνιστικό Κόμμα κήρυξε γενική εξέγερση. Γενικεύτηκε ο πόλεμος από το Νότο έως το Βορρά. Το '45 κηρύχθηκε η ανεξαρτησία του Βιετνάμ και το '46 γενικεύεται ο πόλεμος.

Στις πολεμικές επιχειρήσεις

Μετά πήγα στο στρατό. Στην αρχή έκανα προπαγάνδα με το μεγάφωνο. Προσκαλούσα τους ξένους, ειδικά τους Γερμανούς - επειδή, ήξερα Γερμανικά - να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, διότι ο θάνατός τους θα 'ναι άδικος. Δεν έχουν καμιά δουλειά να πολεμήσουν το βιετναμέζικο λαό. Αυτό είχε πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, διότι τότε υπολογίζαμε να πάρουμε ένα - δυο όπλα. Ομως, με το κάλεσμα ήρθαν καμιά 40αριά σύνολο κι έβαλαν από ένα όπλο. Σύνολο 40 όπλα. Τους έκαναν τέτοιο ψυχολογικό πόλεμο που πήγαινα καθημερινά με το μεγάφωνο. Αυτοί ρίχνανε, εγώ έλεγα, ώσπου κάποια στιγμή αναγκάστηκαν υποχρεωτικά να μ' ακούσουν. Τους έλεγα ότι δεν έρχομαι εναντίον σας, έρχομαι πρώτα να σας ενημερώσω. "Εσείς, σαν Γερμανοί, τι δουλειά έχετε εδώ στο Βιετνάμ;", τους έλεγα. Και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.

Συχνά άλλαζα, όπου χρειαζόντουσαν με στέλνανε είτε για προπαγάνδα ή για το οπλοπολυβόλο, για αντιαεροπορικά. Εκεί έτυχε να είμαι μάλλον κι ο πρώτος στο Βιετνάμ που έριξε το πρώτο αεροπλάνο των Γάλλων. Και από τότε με ζητούσαν όλοι.

Το '50 απελευθερώνονται τα σύνορα στην Κίνα και αυτοί που είχαν έρθει μαζί μας έως τότε είναι πολλοί. Αποφασίσαμε να τους πάμε στο Βορρά, να περάσουν τα σύνορα. Την αποστολή ανέλαβα εγώ. Εκανα τον δρόμο δύο φορές, κάθε διαδρομή ένα μήνα πορεία.

Στο στρατόπεδο αιχμαλώτων

Μετά πήγα σε Σχολή Αξιωματικών. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να την τελειώσω. Τότε αποφάσισαν να ιδρύσουν στρατόπεδα αιχμαλώτων. Με καλεί η Κεντρική Επιτροπή της Πέμπτης Ζώνης και μου λέει "Σύντροφε, τη δουλειά που κάνεις, μπορεί να την κάνει κάποιος άλλος". Αποφάσισαν, λοιπόν, να αναλάβω το στρατόπεδο αιχμαλώτων νούμερο 3.

Εδώ οι αιχμάλωτοι που ανέλαβα, φτάσανε τις εκατοντάδες. Αυξάνονταν όλο και περισσότερο.

Τους Αφρικανούς που δεν ξέρουν βασικά πράγματα χρειάστηκε να κάνω μία ξεχωριστή ομάδα και να την αφήσω σε ένα γερουδάκι Βιετναμέζο, που ήταν αφρικανολόγος.

Εγώ είχα αναλάβει τους Γερμανούς. Είχαμε κι έναν αξιωματικό που είχε αναλάβει τους αξιωματικούς, γιατί και το επίπεδο μόρφωσής μου ήταν περιορισμένο, 4η Δημοτικού. Οσο να' ναι, δεν μπορούσα σε ξένη γλώσσα να αναπτύξω μια θεωρία περί μαρξισμού - λενινισμού ή οτιδήποτε θα με ρωτούσαν. Με φέρνανε σε δύσκολη θέση, γιατί συχνά με ρωτούσαν και τους έλεγα αύριο θα σας πω. Κι εγώ με τη σειρά μου, πήγαινα και ρωτούσα τι να τους πω.

Ετσι τα καταφέραμε μέχρι το '54 που τελείωσε ο πόλεμος. Τους παραδώσαμε όλους. Το ευτύχημα είναι ότι από το δικό μου στρατόπεδο κανείς δεν βγήκε να μας κατηγορήσει. Για μένα, ευτυχώς, δεν ξέρανε ποιος είμαι. Μου λέγαν: "Γάλλος; Δεν είσαι για Γάλλος. Γερμανός; Δεν είσαι για Γερμανός. Ιταλός; Δεν είσαι για Ιταλός. Τι στο καλό είσαι;". Ευτυχώς δεν είχαμε Ελληνα αιχμάλωτο να προδοθώ. Γι' αυτό άλλαξα και το όνομα από Λαπ, το έκανα Λιτ. Με φωνάζανε Σεπ Λιτ, για να μην ξέρουν ότι ο Λαπ είμαι εγώ».

Διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 9»

Ολοκληρώθηκε η κοινή αεροναυτική διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 9», στο πλαίσιο της υφιστάμενης τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ, η άσκηση διεξήχθη νότια της Κρήτης και της Καρπάθου και πήραν μέρος φρεγάτες, ελικοπτεροφόρα και υποβρύχια, ενώ στο πρόγραμμα των ασκήσεων υπήρχε και προσομοίωση με σενάρια μάχης κοντά στα ελληνικά νησιά.

Ιδιαίτερο ρόλο κλήθηκαν να παίξουν οι επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων. Οι Κύπριοι κομάντος πραγματοποίησαν άσκηση υψηλού συμβολισμού, με σενάριο την ανακατάληψη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Ιδιαίτερη αξία έχει να ρίξουμε μια ματιά στους σκοπούς, στα μέσα των ασκήσεων και στην εξέλιξη στα βασικά αντικείμενα συνεργασίας - συνεκπαίδευσης διαχρονικά. Για παράδειγμα, από τις «ασκήσεις ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνιών, έρευνας - διάσωσης» το 2015, περνάμε στο στάδιο της «αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, εξάσκησης ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας, εξάσκησης αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας» το 2018.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη άσκηση γίνεται δύο φορές το χρόνο, με τη συμμετοχή - σε κάποιες από αυτές - παρατηρητών από χώρες όπως Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Μαρόκο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία.

Φυσικά, από το κάδρο των παρατηρητών δεν θα μπορούσε να λείπει και ο «παγκόσμιος χωροφύλακας», οι ΗΠΑ.

Η διεύρυνση σχημάτων στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να πάρει νέα ώθηση, καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν την πρόθεση της γαλλικής κυβέρνησης για μελλοντική συμμετοχή τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση «Μέδουσα».

Η αμυντική και γεωπολιτική συνεργασία με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της ευημερίας και της ανάπτυξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου, που προβάλλεται ως επιστέγασμα των συνεργασιών, αποτελεί το «τυράκι στη φάκα» για τους λαούς. Την ίδια στιγμή, οι Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών χρησιμοποιούνται ως «εργαλείο» στην υπεράσπιση συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων και αυξάνουν τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.


Τριαντάφυλλος ΦΩΤΙΑΔΗΣ
Αντιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

Διαδηλώσεις με το λαό στο «γύψο»

Στο «γύψο» επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση κάθε μορφή διαμαρτυρίας του λαού για τις αντιλαϊκές της πολιτικές. Μετά το χτύπημα του συνδικαλισμού, του δικαιώματος στην απεργία και του πανεπιστημιακού ασύλου, σειρά έχει το χτύπημα των διαδηλώσεων. Με τις νέες ρυθμίσεις που σχεδιάζει, προχωρά στον απόλυτο έλεγχο των συναθροίσεων και των πορειών, με την οριοθέτησή τους. Ειδικότερα, δίνει την αρμοδιότητα στην αστυνομία να χαρακτηρίζει τις πορείες μικρές και να τις περιορίζει στο πεζοδρόμιο και την άκρη του δρόμου ή και να τις περιορίζει χωροταξικά, με πρόσχημα την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας και την αναστάτωση της κοινωνικοοικονομικής ζωής των πόλεων. Παράλληλα, επιχειρεί να φορτώσει στους διοργανωτές των συναθροίσεων τις ευθύνες για τα επεισόδια και τις τυχόν ζημιές που προκαλούν οι προβοκατόρικες και παρακρατικές ομάδες.

Προκειμένου να έρθει πιο γρήγορα η ανάπτυξη για το κεφάλαιο, η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στο λαό. Αποσιωπά ότι τα υπαρκτά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας είναι αποτέλεσμα των πολιτικών υπέρ των μονοπωλίων, των μεγάλων επιχειρήσεων, των εμπορικών κέντρων που αφάνισαν τα καταστήματα, θυσίασαν τους ελεύθερους χώρους στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Παραλείπει να αναφερθεί στην παράδοση του κέντρου της Αθήνας στις πιάτσες των εμπόρων ναρκωτικών και στα κυκλώματα των εγκληματιών, που τρέφονται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και στις ασύδοτες παρακρατικές ομάδες που βγαίνουν στο προσκήνιο με προβοκάτσιες όταν ο λαός βγαίνει στους δρόμους. Πάνω απ' όλα, δεν κάνει λόγο για την ακραία φτώχεια και ανέχεια, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τα χαμηλά εισοδήματα και τη ληστρική φορολογία, που κάνουν την κατανάλωση απαγορευτική για τους εργαζόμενους και την επιβίωση των μικροεμπόρων προβληματική.

Πρέπει να τονιστεί ότι το χτύπημα των διαδηλώσεων αποτελεί μόνιμο στόχο των αστικών κυβερνήσεων. Οι αρχικές πρωτοβουλίες έφεραν τη σφραγίδα του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη, που με υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Μ. Χρυσοχοΐδη, έβαλε για πρώτη φορά ζήτημα για οριοθέτηση των πορειών στην άκρη του δρόμου. Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση κινήθηκε και η πρόταση του δημάρχου της Αθήνας Γ. Καμίνη (γνωστό και ως Σχέδιο Αλιβιζάτου). Η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Ν. Δένδιας), που θέσπισε την οριοθέτηση των πορειών (ΠΔ 120/2013), όπως και οι επόμενες κυβερνήσεις, δεν τόλμησαν να το εφαρμόσουν κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή. Πάνω σ' αυτό το αντιλαϊκό «κεκτημένο» έρχεται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον Μ. Χρυσοχοΐδη εκ νέου, να προχωρήσει στην περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και να ανατρέψουν στην πράξη την επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα του λαού.


Δημήτρης ΘΩΜΑΚΟΣ
Αστυνομικός υποδιευθυντής ε.α.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ